Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Moodle E-Learning Course Development - Third Edition

Moodle E-Learning Course Development - Third Edition

E-izdavaštvo sa InDesing CS6

E-izdavaštvo sa InDesing CS6

Šta biste trebali da znate o e-knjizi – Formati e-knjige

U ovom članku upoznaćemo vas sa formatima e-knjige.  

Kako su se pojavljivali i razvijali formati e-knjiga, neki su dobili i veliku podršku od velikih softverskih kompanija, kao što je Adobe sa njihovim PDF formatom, a drugi su podržani od strane nezavisnih programera.  Različiti čitači pratili su različite formate od kojih su se većina specijalizovali za samo jedan format čime se još više fragmentisalo tržište e-knjiga. Zbog ekskluzivnosti i ograničenog čitalaštva e-knjiga, ovakvo tržište nezavisnih izdavača i autora nemaju istovetni standard za pakovanje i prodavanje e-knjiga.  

Međutim, 1990-tih godina formiran je konzorcijum za razvoj Open eBook formata kao načina za autore i izdavače da obezbede jedan izvorni dokument koji će odgovarati mnogim programima za e-book čitače i hardver. Open eBook je definisao potreban podset XHTML-a i CSS-a; set multimedijalnih formata; XML šemu za “manifest”, za listanje komponenti date e-knjige, identifikaciju tabele sadržaja, korice i tako dalje. Google Books je konvertovao mnoge radove javnih domena u ovaj otvoreni format.  

2010. godine, e-knjige nastavljaju da osvajaju crno tržište. Mnogi izdavači e-knjiga počinju da distribuiraju knjige koje su bile u javnom domenu. Istovremeno, autori sa knjigama koje nisu prihvaćene od strane izdavača, nude svoje radove online. Na webu su postali dostupni nezvanični (i vrlo često neautorizovani) katalozi knjiga, i web sajtovi koji su posvećeni e-knjigama započinju širenje informacija o e-knjigama u javnosti.  

Izvor: Wikipedia.org


 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272