Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

E-izdavaštvo sa InDesing CS6

E-izdavaštvo sa InDesing CS6

Moodle E-Learning Course Development - Third Edition

Moodle E-Learning Course Development - Third Edition

Šta biste trebali da znate o e-knjizi - Istorija E-knjige

U ovom članku pročitaćete šta je e-knjiga i njenu istoriju. Veoma interesantno.  

E-knjiga, ili elektronska knjiga (e-book, eBook, ebook) je publikacija dužine jedne knjige u digitalnoj formi koja sadrži tekst, slike, ili oba i kreirana je, publikovana na računaru. Možete da je čitate na računaru ili drugim elektronskim uređajima.  Prva e-knjiga je možda Index Thomisticus, elektronski indeks dela Thomasa Aquinasa, koju je pripremio Roberto Busa u kasnim 1940-tim. Međutim, ova e-knjiga se često izostavlja, možda zato što je digitalizovani tekst bio sredstvo za kreiranje indeksa i usklađenosti a ne izdanje koje je samo po sebi izdato.  

Nekoliko godina ranije, Bob Brown je dobio ideju o e-čitaču kada je pogledao svoj prvi film sa zvukom. 1930. godine napisao je knjigu o svom pronalasku pod nazivom “The Readies”.  

1949. godine, učitelj iz Galicije, Španija, Angela Ruiz, patentirala je prvu elektronsku knjigu. Njena namera je bila da smanji broj knjiga koje njeni učenici nose u školu.  

Međutim, neki istoričari smatraju da su se elektronske knjige pojavile ranih 1960-tih godina sa projektom NLS na čelu sa Doug Engelbartom sa Stanford Research instituta, i projektima Hypertext Editing System i FRESS na čelu sa Andries van Damom sa Brown univerziteta. Svi ovi sistemi obezbeđuju hiperlinkovanje, grafike i druge mogućnosti. Van Dam je mišljenja da je on skovao termin “elektronska knjiga” i to je bilo dovoljno da to i upotrebi u naslovu članka. FRESS je korišćen za čitanje tekstova online, kao i za označavanje i onlajn diskusije na nekoliko kurseva uključujući poeziju i biohemiju.  

Uprkos obimnoj istoriji, nekoliko publikacija je predstavilo Michaes S. Harta kao izumitelja e-knjige. 1971. godine operateri Xerox Sigma V mainframe-a na Univerzitetu Ilinois dali su Hartu da duže vreme koristi računar. Tražeći korisnu upotrebu ovog izvora, on je kreirao prvi elektronski dokument kucanjem US Deklaracije nezavisnosti na računaru. Nakon toga, pokrenut je projekat Gutenberg za kreiranje elektronskih kopija više tekstova – posebno knjiga.  

Jedna od prvih implementacija e-knjige je bila prototip za desktop za predloženi notebook računar, Dynabook 1970. godine u PARC-u. Osnovna namena je prenosivi personalni računar koji može da prikazuje knjige za čitanje.  

1992. godine, Sony je izdao Data Discman, čitač elektronskih knjiga koji je mogao da čita e-knjige koje su uskladištene na CD-u. Jedna od elektronskih publikacija koja je mogla da se pregleda na Data Discmanu je bila publikacija pod naslovom “The Library of the Future”.  

Prve e-knjige pitane su za specifične oblasti i za ograničenu publiku što znači da ih je čitala samo mala grupa odanih ljudi. To su uglavnom bili tehnička uputstva za hardver, tehnike proizvodnje i tako dalje. 1990-tih godina, pojavom interneta, prenos elektronskih datoteka je postalo mnogo jednostavnije, pa tako i elektronskih knjiga.


 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272