Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Zaštita od zlonamernih programa (Malware analysis)

Zaštita od zlonamernih programa (Malware analysis)

Popust cena: 2100 rsd

CompTIA Security+: SY0-601 vodič za sertifikaciju

CompTIA Security+: SY0-601 vodič za sertifikaciju

Popust cena: 2200 rsd

Šta je svchost.exe i šta on traži na vašem računaru?

Možda vas je ovaj članak zainteresovao zato što ste videli da na vašem računaru radi minimum 7-8 procesa pod imenom svchost.exe. Vi možete da ih isključite, ali se ne sećate da ste ih pokrenuli … pa šta su onda oni?

Šta su oni?

Prema Microsoft-u: "svchost.exe je ime generičkog host procesa za servise koji se pokreću iz dynamic-link libraries-a".

Da li bi neko ovo preveo?

Pre određenog vremena, Microsoft je počeo da prebacuje celokupnu funkcionalnost sa internih Windows servisa u .dll fajlove umesto u .exe fajlove. Sa programerske tačke gledišta, ovo ima smisla zbog upotrebljivosti … ali problem je u tome što vi ne možete da pokrenete .dll fajl direktno iz Windows, već on mora da se učita iz aktivnog izvršnog fajla (.exe). Tako se rodio svchost.exe proces.

Zašto je aktivno tako mnogo svchost.exe-a?

Ako ste ikada pogledali Services sekciju u kontrolnom panelu možda ste primetili da ima mnogo servisa koje Windows traži. Ako bi svi servisi radili pod jednom svchost.exe instancom, problem u jednom servisu  bi mogao da sruši čitav Windows… zato su oni međusobno razdvojeni.

Ovi servisi su organizovani u logičke grupe, a onda se jedna svchost.exe instanca kreira za svaku grupu. Na primer, jedna svchost.exe instanca pokreće 3 servisa koja su vezana za rad firewall-a. Druga svchost.exe instanca može da pokreće sve servise koji su vezani za korisnički interfejs, i tako dalje.

Šta mi možemo da uradimo u vezi njih?

Vi možete da isključite nepotrebne, tojest nekorištene  servise tako što ćete isključiti ili stopirati servis za koji nije apsolutno neophodno da radi. Pored toga, ako primetite da određena svchost instanca jako opterećuje rad procesora, vi možete da restartujete servise koji rade pod datom instancom.

Najveći problem je identifikovanje servisa koji rade pod određenom svchost.exe instancom… o tome ćemo pričati u nastavku teksta.

Ako ste radoznali i interesuje vas o čemu mi to tačno pričamo, samo otvorite Task Manager i potvrdite polje "Show processes from all users" (dole levo):

Proveravanje iz komandne linije (Vista ili XP)

Ako želite da saznate koje servisi su hostovani pod određenom svchost.exe instancom, vi možete da upotrebite tasklist komandu iz komandnog prompta da biste videli listu servisa.

tasklist /SVC

Problem sa korišćenjem metode komandne linije je to što najverovatnije nećete znati šta ova zagonetna imena znače.
Proveravanje u Task Manager-u u Visti

Vi možete da kliknete desnim tasterom miša na određeni svchost.exe proces i izaberete opciju "Go to Service".

To će vas prebaciti na Services karticu, gde će biti selektovani servisi koji rade pod datim svchost.exe procesom:

Ono što je odlično kod ovog metoda je to što možete da vidite pravo ime u Description koloni, tako da možete da izaberete da deaktivirate servis ako ne želite da on radi.

Upotreba Process Explorer-a u Visti ili XP-u

Vi možete da upotrebite odličan Process Explorer od Microsoft/Sysinternals-a da biste videli koji servisi rade kao deo određenog svchost.exe procesa.

Postavite miš na jedan od svchost.exe procesa i pojaviće se popup lista svih servisa:

Ili možete dvostruko da kliknete na svchost.exe instancu i izaberete Services karticu, na kojoj možete da stopirate jedan od servisa ako želite.

Deaktiviranje servisa

Otvorite Services preko Administrative tools sekcije Control Panel-a, ili ukucajte services.msc u polje za pretraživanje Start menija ili Run polje.

Pronađite u listi servise koje želite da isključite, zatim ili dvostruko kliknite na njih ili kliknite desnim tasterom miša na njih i izaberite Properties.

Promenite Startup Type na Disabled, a onda kliknite na dugme Stop da biste ga odmah zaustavili.

Vi takođe možete da upotrebite komandni prompt da biste isključili servis po vašem izboru. U sledećoj komandi "trkwks" je ime servisa koji želim da isključim:

sc config trkwks start= disabled

Ako vam se svideo ovaj članak ostavite komentar i učestvujte u nagradnoj igri!

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Komentari

• Miroslav Ristic
ja imam problem sa svchost.exe ali sasvim druge prirode.u poslednje vreme kada startujem komp posle nekoliko sekundi mi antivirusni program izbacuje da svchost.exe ima virus.nakon toga ga verovatno stopira,jer ga nema u task manager-u.ne radi,nema ga u aktivnim procesima.tako se ponavlja svaki put kad upalim komp...nemam nikakve promene u radu ali bih ipak da resim taj problem,ako je moguce..sta bih mogao da uradim?

• Borislav Poparić
Ovaj proces vjerovatno treba jer kad ga iskljucim zvucna karta ne radi. A kada radi optereti procesor na 100%. Sta raditi kako da se sanira ovaj problem jer je kompjuter totalno usporen sa ovim procesom. Slika I ton trzaju itd. Kako rijesiti problem ?

• Boban Stoicev
Hvala Vam, Na započetoj temi. Svchost.exe me muči već duže vreme, jer mi opterećuje procesor preko 50%, kada ga isključim onda računar ne radi kako treba ( izgubim start dugme, ikonice na radnoj površini i td.). Imam i nešto stariji računar koji takođe koristi windows 7, ali kod njega nemam nikakvih problema sa "svchost.exe". Ovo sve dešava dok je računar u stanju mirovanja odnosno nema pokrenutih programa. Nadam se da postoji rešenje za moj slučaj. Pozdrav

• Ivan
Tekst je dobar. Trebalo je samo da stavite link ka originalnoj verziji koja je prevedena za potrebe ovog sajta: http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/what-is-svchostexe-and-why-is-it-running/

• Milan Mitic
Odlican clanak. Svaka cast na objasnjenju. Puno mi je pomoglo da shvatim sta radi svchost.exe i kako da resim problem.

• Tomislav Petrovic
Pokusao sam da odradim na nacin kako je u tekstu objasnjeno madjutim kada dodjem do dela da desnim klikom obelezim opciju "Go to service" na dobijam je uopste kao opciju. Kada desnim klikom obelezim bilo koji proces dobijam samo tri opcije: "End p

• Aleksandar Lapčević
članak mi je bas pomogao da shvatim neke stvari vezano za SVCHOST.EXE i sada cu nastojati da to sto sam procitao prenesem na druge ljude :)

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272