Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Šta želite na matičnoj ploči?

Vrhunske matične ploče su sve samo ne jeftine i one bi (barem teoretski) trebale da obezbede najbolje moguće okruženje za procesor, memoriju i sve druge komponente za rad. Neke prednosti nije tako lako kvantifikovati i zbog toga se većina proizvođača oslanja na rastuću listu funkcija i mogućnosti koje su ponekad beskorisne a ponekad su jednostavno dosadne.

Kažem da su neke funkcije beskorisne ne zato što ja ne bih voleo da imam recimo 4 SATA 2 hard drajv porta na mojoj matičnoj ploči, već zato što ja (i verovatno još 99% korisnika) ne znam šta da radim sa 8 takvih portova, koji se nalaze na Asus Striker Exreme ili MSI P35 Platinum matičnim pločama. Recimo da ste vi jedan od retkih ljudi koji koriste niz od pet diskova RAID5, plus jedan SATA optički drajv i da imate planove za eksterne eSATA drajvove ili fleš stikove. Ok, u tom slučaju 8 SATA portova zvuči dobro. To bi bilo upravo ono što vam je potrebno. Ali šta ako ih nikada nećete upotrebiti? Zar ne mislite da bi to bilo uzaludno trošenje novca?

USB portovi su još jedan problem, ili više njih, ako ima veći broj USB portova. Šta da radim sa desetinama USB portova? Osam ili deset, pod pretpostavkom da su pametno raspoređeni na površinu matične ploče bi trebalo da bude dosta. Ne želim da zvučim kao Bill Gates u njegovom poznatom “640kB RAMa”, ali ja stvarno ne vidim nikakvu prednost da imam previše USB portova. Lepo ih je imati naročito kada trebate da povežete neke profesionalne multimedijalne uređaje i oni omogućuju kreiranje dobre mrežu za male udaljenosti. Kao bonus na tržištu postoje i neki Firewire stikovi i ako imate jedan takav, videćete da oni manje koriste procesor nego njegovi USB zasnovani ekvivalenti.

O PCI-E 16x slotovima ne treba puno govoriti. Ako imate SLI ili Crossfire, trebaće vam bar dva takva. Sa druge strane, PCI-E 1x dolazi u varijabilnim brojevima, dva takva porta, kombinovana sa druga dva klasična Pci porta bi trebali da urade posao, bez upotrebe previše prostora.

Zato pamet u glavu i uzimajte matične ploče koje imaju samo ono što vam treba. Vaš džep će vam biti više nego zahvalan.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272