Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Ubuntu distribucija je odgovarajuća i za preduzeća

Ovih dana, tačnije od 22.jula do 24. jula održava se prva Ubuntulive Conference u Portlandu, Oregon. Kao što se navodi na zvaničnoj stranici događaja, Ubuntu Live je zvanično mesto sastanka za svetsku Ubuntu zajednicu i njegova glavna namena je da informiše prisutne o najnovijim i najinteresantnijim funkcijama u Ubuntu-u i njemu srodnim aplikacijama.

Događaj su sponzorisali velika imena na IT tržištu, među kojima se nalaze Dell Inc., Openmoko, Intel, Sun Microsystems, NComputing. Ovaj događaj okuplja dobro poznate programere iz zajednice otvorenog koda koji pokušavaju da prisutnima daju bolju ideju o tome šta je Ubuntu. Ovu prvu Ubuntu Live konferenciju pokrenuo je, između ostalih, niko drugi nego kreator Canonical-a i Ubuntu-a, Mark Shuttleworth. Mark je ovde napravio kratak izveštaj o aktuelnoj poziciji Ubuntu-a na IT tržištu, tvrdeći da postoji od 6 do 12 miliona mašina u više od 200 država koje pokreću Ubuntu; a ove statistike otkrivaju samo popularnost Ubuntu-a među desktopovima. Što se tiče preduzetničkog tržišta, Mark je rekao da je Ubuntu još nov na tom polju ali ako ovako nastavi da prati trend uskoro bi trebao da se nađe i u ovom segmentu.

Linux operativni sistem je već usvojen od strane mnogih preduzeća uglavnom kroz njihove manje klijente i namenske sisteme. Međutim, Ubuntu nije daleko od toga da postane poznato ime na tržištu među preduzetničkim softverima pošto je već razvio serije funkcija koje su neverovatno vredne za opstanak u ovom domenu. Po rečima Mark-a, jedan od takvih zahteva Ubuntu je ispunio u prošlom izdanju, 7.04. Feisty Fawn je sposobnost da se ponaša kao virtuelna mašina i služi kao platforma za bolje upravljanje IT sistemom i alatkama za kontrolu. Mark Shuttleworth je okončao svoju izjavu ističući staru ideju po kojoj bi generalno gledano za Linux bilo najlakše da se takmiči na preduzetničkom tržištu ako bi se sve glavne distribucije držale predvidivih ciklusa izdavanja novih verzija.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272
 
     
z