Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Kali Linux Network Scanning Cookbook

Kali Linux Network Scanning Cookbook

Basic Linux Terminal Tips and Tricks

Basic Linux Terminal Tips and Tricks

Ubuntu Linux - 10 TOP programa

Ubuntu 7.04 je brzo postao operativni sistem izbora za milione ljudi širom sveta - bez obzira da li su novi u Linuxu, Windows i Mac izbeglice ili iskusni administratori sistema čiji satovi prikazuju vreme u binarnom formatu. Iako Ubuntu stiže sa gomilom korisnih programa, pored njih postoji veliki izbor besplatnih programa za Linux desktop koji se po funkcijama bez problema nose sa svojim Windows i Mac pandanima.U ovom kratkom članku mi smo izabrali naših deset omiljenih Ubuntu programa koji su ekskluzivni za GNU/Linux. Instalirajte ih na vaš Ubuntu desktop i nećete se pokajati.

10. Beryl - desktop grafika

Sveti gral desktop grafike i ubrzanja za Linux korisnike, Beryl je privukao pažnju mnogih ne-Linux korisnika i predmet je mnogih debata. Beryl donosi sa sobom OS X efekte, kao što je živi prikaz prozora, poboljšano prelaženje između prozora, desktop kocke, providnost prozora i animacije i još mnogo toga. Iako su podržane samo određene grafičke kartice, efekti dobijeni sa Beryl-om omogućuju da se Linux grafika bez stida poredi sa Windows Vistom i Mac OS X-om.

Ubuntu korisnici mogu da instaliraju Beryl pomoću sledeće komande (ako imaju podržan hardver):
sudo apt-get install beryl-manager beryl emerald-manager emerald

9. Checkgmail - obaveštavanje o pristigloj pošti

Mada slični programi kao što je Google Notifier postoje za Windows i Mac, Checkgmail Linux korisnicima daje prednost jer im nudi neke dodatne funkcije. Checkgmail sedi u vašem tray-u, obaveštava vas kada stigne nova pošta i daje vam neke dodatne funkcije kao što je mogućnost da otvarate poštu, označavate je kao pročitanu, arhivirate je, dobijate izveštaje o spemu ili brišete vašu Gmail poštu.

Ako niste korisnik Gmail, nemojte da budete razočarani, pošto će vam Mail Notification obezbediti slične funkcije za POP3 klijente.

Ubuntu korisnici mogu da instaliraju Checkgmail sa:
sudo apt-get install checkgmail

8. Brightside - gestovi sa mišem

Brightside dodeljuje proizvoljne komande gestovima koje pravite sa mišem, tojest postavljanje ukazivača miša na određene lokacije pokreće akcije koje ste dodelili.

Ubuntu korisnici mogu da instaliraju Brightside sa:
sudo apt-get install brightside

7. Katapult - pokretanje programa

Katapult je pokretač programa zasnovan na ključnim rečima koji je veoma sličan Launchy-ju za Windows i Quicksilver-u za Mac. Katapult može da pokrene bilo koji program ili bookmark instaliran na vašem sistemu tako što ćete ukucati prvih nekoliko slova njegovog imena.

Ubuntu korisnici mogu da instaliraju Katapult sa:
sudo apt-get install katapult

6. Liferea - čitač vesti

Liferea je skraćenica od LInux FEed REAder i predstavlja fantastična desktop RSS čitač. Ako ne koristite Google Reader ili bilo koji drugi web zasnovani program, Liferea će svakako opravdati vreme koje utrošite na njega. Liferea je lagan, brz, pokazuje količinu nepročitanih vesti, omogućuje kategorizaciju vesti, bookmarkovanje i rangiranje. Pored toga, Liferea vam dozvoljava da posetite sajt sa kojeg vest potiče. Moja najomiljenija funkcija ovog programa je da vam omogućava da proveravate ažuriranja vaših vesti.

Ubuntu korisnici mogu da instaliraju Liferea sa:
sudo apt-get install liferea

5. Kopete - IM klijent

Multiprotokolarni klijent za trenutno slanje poruka Kopete je veoma sličan Adium-u za Mac i Trillian-u za Windows. Kopete podržava kodirnaje poruka, arhiviranje i kreiranje log fajlova. Sa gomilom plugin-ova, podrškom za web kameru i glasovnu komunikaciju, Kopete je jedino odredište koje vam treba za zadovoljenje svih vaših potreba vezanih za trenutno slanje poruka i komunikaciju sa prijateljima.

Ubuntu korisnici mogu da instaliraju Kopete sa:
sudo apt-get install kopete

4. gParted - kreiranje particija

gParted pomoćni program za kreiranje particija formatira hard diskove u praktično bilo koji format uključujući: FAT16, FAT32, NTFS, i HFS+. Pored toga, gParted može da promeni veličinu postojećih particija bez uništavanja podataka.gParted dolazi kao živi CD, tako da ga možete upotrebiti za sve vaše potrebe particionisanja.

Ubuntu korisnici mogu da instaliraju gParted pomoću sledeće komande:
sudo apt-get install gparted

3. Samba - deljenje fajlova

Čemu služi Linux računar ako ne može da stupa u interakciju sa drugim računarima u vašoj mreži? Pomoćni program Samba deli vaše fajlove i direktorijume sa Windows računarima u vašoj mreži (i Mac računarima koji su konfigurisani da omogućuju deljenje sa Windows-om).

Ubuntu korisnici mogu da instaliraju Sambu pomoću sledeće komande:
sudo apt-get install samba

2. AmaroK - džuboks

AmaroK menadžer muzike i džuboks je još jedan Linux programa zbog kojeg će Windows i Mac korisnici pući od zavisti. AmaroK nudi funkcije slične iTunes-u i foobar2000 kada bi se ukombinovali. AmaroK ima izvornu podršku za iPod sinhronizaciju, podršku za podkast prijavljivanje, brojne prilagodljive prikaze i prečice na tastaturi, obeležavanje pesama, i tone dostupnih plug-in-ova. Upozorenje! Ako probate AmaroK odmah ćete postati zavisnik!

Ubuntu korisnici mogu da instaliraju AmaroK sa:
sudo apt-get install amarok

1. Automatix - instalacija

Automatix2 ubrzava i olakšava instaliranje ogromnog broja vlasničkih i besplatnih programa, skriptova i pomoćnih alata. Automatix pomaže velikom broju korisnika da pređu na Linux tako što pojednostavljuje instalaciju programa zloglasnih po teškoćama u instaliranju kao što su: vlasnički kodeci, drajveri, Google Earth, Google Picasa, Adobe Reader 9.0, Real Player, Wine, VMWare Player, Server i InnoTek's VirtualBox. Ja ne mogu da zamislim instaliranje Ubuntu-a ili bilo koje druge distibucije bez Automatix-a.

Svi korisnici Linuxa mogu da preuzmu Automatix2 za Automatix home stranice.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272