Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 1780 rsd

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 340 rsd

Veće je ponekad manje - Monitori širokog ekrana

Monitori širokog ekrana postaju sve popularniji ovih dana. Sa HDTV-om koji se nalazi na ivici preuzimanja dominacije na tržištu, nije za čuđenje što počinjemo da vidimo ovu tehnologiju u svetu računara. Ali, hoću da istaknem jednu začkoljicu koje mnogi ljudi nisu svesni kada se povede priča o monitorima širokog ekrana.

Standardni računarski monitori rade u proporciji visine i širine od 4:3. To znači da ako je vaš monitor širok 16 inča, onda će biti visok 12 inča. To znači da biste dobili 192 kvadratna inča područja za gledanje.

Widescreen monitori (monitori širokog ekrana koriste proporciju 16:10. To znači da će monitor širine 16 inča biti 10 inča visok. To znači da ćete dobiti 160 kvadratnih inča površine za posmatranje.

Monitori se prodaju na osnovu udaljenosti od gornjeg levog ugla monitora do donjeg desnog ugla monitora. Ali zbog trigonometrije, regularni monitor od 19 inča neće imati istu površinu ekrana kao 19 inčni monitor širokog ekrana. 19 inčni monitor proporcija  4:3 je širok 15.2 inča i visok 11.4 inča, što vam daje površinu ekrana od 173.3 inča. Ali, 19 inčni monitor širokog ekrana je dimenzije 16.1 inča puta 10.1 inča što daje područje prikaza od 162.2 inča.

To znači da monitor širokog ekrana ima u proseku 6% manje prostora za prikazivanje nego standardni monitor iste dijagonale. Zato vam preporučujem da kupite monitor širokog ekrana koji je veći za jedan inč. Ako ste imali 19-inčni standardni monitor, vi kupite 20-inčni monitor pširokog ekrana

Još jedna stvar o kojoj treba da vodite računa je da vaša grafička kartica podržava format širokog ekrana. Ako ne podržava, onda će vaše slike i ikone biti razvučene i deformisane.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272