Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Vodič za instaliranje Fedora 7

Fedora 7 (kodno ime Moonshine) je izdata 31. maja i to je najočaravajućija verzija Fedora operativnog sistema. Ne samo da ovo izdanje donosi LiveCD koji može da se instalira i za i686 i za x86_64 mašine, već dolazi i sa ekskluzivnim KDE LiveCD-om.

Ja uvek predlažem da obezbedite prazan hard drajv za Linux instalaciju (to znači bez drugog operativnog sistema na njemu, bez Windowsa) i minimum 10GB praznog prostora za Fedora instalaciju. Ako ste to obezbedili onda možemo da počnemo.

Za ovu instalaciju, ja sam upotrebio KDE LiveCD i predlažem isto za obožavaoce KDE-a. Narežite ga na prazne diskove pomoću omiljenog programa za rezanje CD/DVD-ova, zatim ubacite disk u optički drajv računara na koji želite da instalirate Fedora i butujte sa njega. Biće vam predstavljen veoma lep umetnički Fedora splash ekran i nekoliko opcija. U ovom delu, ja predlažem da jednostavno pritisnete Enter i da sačekate da se sistem učita.

Za oko 30 sekundi (u zavisnosti od specifikacija računara) videćete KDE splash ekran a zatim će se pojaviti Fedora desktop sa tri ikonice: Fedora 7 KDE LiveCD, Install to Hard Drive i Trash. Nas interesuje samo jedna ikonica: Install to Hard Drive (naravno). Dakle, dvostruko kliknite na nju i sačekajte da se pojavi GUI (grafički korisnički interfejs).

Zar to nije lepo? Jeste, ali to je samo glavni ekran instalera, zato kliknite na Next i selektujte odgovarajuću tastaturu za sistem.

Kliknite na Next nakon što ste izabrali željeni razmeštaj tastature i videćete upozorenje. Nemojte da se uplašite, to je normalno, pošto će vas ovaj prozor informisati da će svi podaci sa vašeg hard drajva biti izbrisani (zbog toga ja uvek preporučujem da imate prazan hard disk). Kliknite na Yes da biste prihvatili i doći ćete do koraka instalacionog procesa koji se zove particionisanje.

Ovde, ako imate prazan hard drajv sve što treba da uradite je da kliknete na Next (uverite se da je selektovana opcija Remove Linux partitions on selected drives and create default layout). Ako nemate prazan hard drajv a i dalje želite da instalirate Fedora 7 na mašinu, onda se uverite da ste selektovali Use free space on selected drives and create default layout opciju (potrebno je minimum 10GB slobodnog prostora). Klikom na Next dobićete upozorenje; samo kliknite na Yes i na sledećem koraku treba da konfigurišete mrežu.

Ako imate DHCP mrežu (dinamičku IP adresu) možete da kliknete na Next, ali ako imate statičnu IP adresu (pitajte provajdera ako niste sigurni), pratite instrukcije ispod:

 • Kliknite na dugme Edit (pojaviće se novi prozor).
 • Ako imate IPv4 adresu, uverite se da je ona uključena. Ako imate IPv6 adresu uverite se da je uključena (ako nemate IPv6 adresu isključite opciju Enable IPv6 support).
 • Potvrdite opciju Manual Configuration i unesite IP adresu i Netmask (pitajte provajdera ako ne znate ove informacije). Uradite isto za IPv6 adresu (ako je imate).
 • Kliknite na OK kada ste završili.
 • Unesite Gateway i Primary/Secondary DNS servere.
 • Opciono, možete da podesite ime host sistema.

Kada ste završili sa konfigurisanjem mreže kliknite na Next i biće od vas traženo da selektujete lokaciju (zemlju/grad). Kada ste selektovali vremensku zonu kliknite na Next. Sada treba da unesete root (System Administrator) lozinku. Što je root lozinka duža tim ćete biti sigurniji.

Pritisnite dugme Next dva puta i sada će sve biti automatski urađeno. Slobodno se zavalite i gledajte kako se formatiraju particije i kopira live imidž na hard drajv. Ili pročitajte najnovije vesti dok uživate u šoljici kafe. Proces instalacije će trajati oko 8-10 minuta (u zavisnosti od specifikacija računara).

Kada je instalacija gotova pojaviće se ekran Congratulation, the installation is complete. Kliknite na dugme Close i ponovo butujte PC. Sačekajte da se sistem restartuje, uklonite CD iz optičkog drajva (CD/DVD-ROM-a) i vaš novi Fedora 7 Linux operativni sistem će startovati po prvi put.

Pre nego što prvi put dođete do Fedora desktopa treba da uradite generalnu konfiguraciju sistema:

 1. Prihvatite licencu (besplatna je, ne brinite) i kliknite na Forward.
 2. Konfigurišite firewall. Po standardnom podešavanju SSH je uključen ali ako ga ne koristite isključite ga.
 3. Ostavite SELinux kako jeste (Enforcing) i kliknite na dugme Forward.
 4. Uverite se da su datum i vreme ispravno podešeni.
 5. Rezimirajte profil vašeg hardvera za Fedora Project (ako želite) da biste im pomogli da fokusiraju svoj rad na popularni hardver i platforme. Rezimiranje je anonimno, zato slobodno odradite to kako biste doprineli poboljšanju sledećeg Fedora sistema.
 6. Kreirajte korisnički nalog.

To je sve. Sada se ulogujte na novi Linux OS (sa korisničkim imenom i lozinkom koje ste upravo kreirali) i uživajte u neverovatnoj, spektakularnoj Fedora 7 distribuciji.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272