Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Windows, Linux i softveri sa otvorenim kodom

Ovaj članak vam nudi najbolje načine, smernice za rešavanje problema i savete eksperata o migraciji sa Windowsa na Linux, integraciji i kompatibilnosti.

Linux
Linux je namenjen da korisnicima personalnih računara pruži besplatan ili vrlo jeftin operativni sistem koji može da parira tradicionalnim i obično mnogo skupljim Unix sistemima. Linux ima reputaciju vrlo efikasnog i brzog sistema. Jezgro Linuxa (centralni deo operativnog sistema) je razvio Linus Torvalds sa Univerziteta Helsinki u Finskoj. Da bi kompletirali operativni sistem, Torvalds i ostali članovi tima su upotrebili sistemske komponente koje su razvili članovi Free Software Foundation za GNU projekat.

Linux je potpuno kompletan operativni sistem, uključujući grafički korisnički interfejs, X Window System, TCP/IP, Emacs editor i ostale komponente koje se mogu naći u sveobuhvatnom Unix sistemu. Mada autorska prava pripadaju brojnim tvorcima Linux komponenti, Linux se distribuira pomoću odredbi Free Software Foundation, što znači da svaka modifikovana verzija koja se redistribuira mora da bude besplatna.

Za razliku od Windowsa i drugih vlasničkih sistema, Linux je otvoren za javnost i različiti saradnici mogu da ga proširuju. Zbog toga što odgovara Portable Operating System Interface standardnim korisničkim i programskim interfejsima, dizajneri mogu da pišu programe koji se mogu unositi i u druge operativne sisteme. Linux postoji u verzijama za sve osnovne mikroprocesorske platforme, uključujući Intel, PowerPC, Sparc i Alpha. Linux se ponekad smatra mogućom “javnom” alternatvom za dominantni Microsoft Windows. Mada je Linux popularan među korisnicima koji već poznaju Unix, ipak po broju korisnika daleko zaostaje za Windowsom. Međutim, njegova upotreba u poslovnim kompanijama sve više raste.

Windows
Windows je Microsoftov operativni sistem za personalne računare i zajedno sa nekim od najčešće korišćenih poslovnih aplikacija, Microsoft Word i Excel, je postao de facto “standard” za pojedinačne korisnike i većinu kompanija.

Originalna verzija Windowsa iz 1985. godine je uvela ideju grafičkog korisničkog interfejsa koji je razvijen u eksperimantalnoj laboratoriji Xeroxa, a komercijalno su ga uveli Apple računari Lisa i Macintosh. Neke od najpoznatijih verzija Windowsa su:

 • Windows 286
 • Windows 386
 • Windows 3.0 i 3.11
 • Windows 95
 • Windows 98
 • Windows NT
 • Windows 2000
 • Windows CE za upotrebu u malim prenosivim računarima
 • Windows Me
 • Windows XP

Sa razvojem Interneta, Microsoft je promovisao Windows kao neku vrstu “prozora u svet”, a napori ove kompanije da preuzmo vođstvo u oblasti web pretraživača su od Internet Explorera napravili najpopularniji pretračivač. Microsoftova .NET inicijativa predstavlja pokušaj da postanu dominantni u snabdevanju tržišta proizvodima i uslugama koji odgovaraju upotrebi udaljenih aplikativnih servisa na Webu.

Open Source (otvoreni kod)
1) Uopšteno govoreći, izraz Open Source se odnosi na svaki program čiji je izvorni kod dostupan za upotrebu ili modifikaciju od strane korisnika i programara onako kako to njima odgovara. Softveri sa izvornim kodom se obično dizajniraju kroz javnu saradnju i najčešće su besplatni.

2) Open Source je sertifikaciona oznaka koja je vlasništvo Open Source Initiative (OSI). Dizajneri softvera koji nameravaju da ga besplatno distribuiraju, i eventulano dozvole drugima da ga modifikuju i redistribuiraju, mogu da koriste zaštićenu oznaku Open Source ako njihovi uslovi distribucije odgovaraju OSI Open Source Definition. Ukratko, ti uslovi distribucije zahtevaju sledeće:

 • Softver mora da se redistribuira svakome bez ograničenja
 • Izvorni kod mora da bude dostupan (tako da ostali mogu da ga poboljšaju ili modifikuju)
 • Licenca može da zahteva da modifkovane verzije softvera nose drugačiji naziv od originalnog softvera

Open Source je rezultat tendencije kretanja prema softverima koje će razvijati i unaprešivati grupa volontera koji sarađuju na mreži. Mnogi delovi operativnog sistema Unix su napravljeni na ovaj način, uključujući i njegovu najpopularniju verziju Linux. Linux koristi aplikacije iz GNU projekta koji je vodio Richard Stallman i Free Software Foundation. Open Source Definition je pokušaj da se obezbedi model ili uputstvo za distribuciju i redistribuciju ovakve vrste softvera. 

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272