Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

ColdFusion MX

ColdFusion MX

Popust cena: 310 rsd

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Popust cena: 340 rsd

10 besplatnih načina da pratite sve vaše lozinke

Proširenjem web servisa – svaki dan se pojavljuje novi – mi imamo sve više naloga od kojih svaki ima drugačije korisničko ime i lozinku.Jednostavna opcija – upotreba iste lozinke svaki put ili zapisivanje lozinki na papir ili u tabelu – nije baš najbezbednija. U stvari, eksperti na polju bezbednosti upozoravaju da ne koristite ove opcije pošto ćete automatski biti ranjivi za onlajn napade.

Pa šta onda da uradi web surfer? Ako koristite više od deset servisa, nećete ih sve zapamtiti. Vreme je da potražite menadžera lozinki – a ako ste cicija kao ja želećete da on bude besplatan.

Složićete se da je vreme da prestanete da koristite jednu lozinku koja predstavlja ime vašeg psa i papagaja. Evo liste od 10 besplatnih opcija za menadžera lozinki:

1. Firefox ili Internet Explorer

Oba popularna pretraživača nude prilično bezbedan način čuvanja korisničkih imena i lozinki za različite sajtove, kada ih unosite prvi put. Ova funkcija je veoma korisna i može da vam uštedi jako puno vremena. Na žalost, pod određenim uslovima lozinka može da se izgubi, zahtevajući od vas da je ponovo unesete. A ako ste se oslanjali na to da će pretraživač zapamtiti lozinku, nemate sreće. Takođe ovo rešenje važi samo za onlajn lozinke, a ne za lozinke u mreži ili na desktopu.

2. KeePass

KeePass je jedan od najpopularnijih menadžera lozinki i odličan je zato što je otvorenog koda, besplatan i radi na više platformi – dostupan je za Windows, Linux, OS X, pa čak i za mobilne uređaje. On čuva sve vaše lozinke onlajn i offlajn u bezbednoj bazi podataka tako da treba da zapamtite samo master lozinku. Zato se postarajte da master lozinka bude dobra i bezbedna!

3. Clipperz

Za razliku od većine menadžera lozinki, ovo rešenje je onlajn tako da možete da mu pristupite sa bilo kog mesta. On čuva više od lozinki: brojeve kreditnih kartica, brojeve računa, u stvari sve. Čuvanje lozinki i drugih poverljivih podataka onlajn može da bude nepouzdano ali Clippers koristi metod šifriranja koji čini da čak ni Clipperz ne zna šta čuva. Ovo je dobro rešenje ako vam je potreban pristup lozinkama sa više računara a ne samo sa jednog ili dva.

4. OSX Keychain

Ako koristite Mac verovatno ste upoznati sa Keychain-om, koji dolazi sa OSX-om. U suštini, to je menadžer lozinki koji koristi vašu OSX administratorsku lozinku kao master lozinku.

5. KeyWallet

Ovaj mali pomoćni program samo za Windows nalazi se u system tray-u i samo ga izvucite kada treba da unesete lozinku. Kao pomoćni program, on ne zavisi od pretraživača što će za neke biti idealno rešenje.

6. Password Manager Plus

Billeo Free Password Manager Plus linija alatki radi i u Firefoxu i u Internet Exploreru i omogućava vam da čuvate ne samo lozinke već i brojeve kreditnih kartica i informacije o onlajn nalozima a može i da automatski ispuni informacije dok kupujete na Internetu ili plaćate račune.

7. Password Hasher

Ova Firefox ekstenzija pravi za vas lozinke teške za razbijanje tako što skrembluje master lozinku sa imenom sajta. Lozinke koje napravi ova ekstenzija su bolje nego bilo koja koju biste sami izmislili.

8. PasswordSafe

Ovaj besplatan onlajn servis radi u bilo kom modernom web pretraživaču, za bilo koji operativni sistem a dostupna je i desktop verzija za Windows ili Mac. U suštini, on koristi šifrovanje za čuvanje vaših lozinki, zajedno sa drugim informacijama, uključujući serijske brojeve programa, logovanje na web sajtove, pin brojeve, logovanja na email naloge i tako dalje.

9. Password generator

Ovo je mali bookmarklet koji kombinuje master lozinku sa imenom sajta da bi kreirao bezbednu lozinku koja je drugačija za svaki sajt. Veoma korisno i jednostavno.

10. Algorithm

Najbolje rešenje možda čak i nije tehnološko rešenje – pamćenje teških lozinki može da bude jednostavno ako promenite osnovne lozinke koristeći ime onlajn servisa na koji se prijavljujete. Na primer, ako je osnovna lozinka “xlg519” (na osnovu inicijala vašeg prijatelja i datuma rođenja vaše mačke), možete da dodate prva dva i zadnja dva slova imena servisa (“amon” za Amazon) i imate lozinku.

Nekoliko saveta za kreiranje lozinki:

  • Nikada nemojte da otkrijete vašu master lozinku ako koristite menadžer lozinki. Uverite se da je nećete zaboraviti.
  • Nemojte da zapisujete lozinke na malo parče papira i da ga zalepite na ormar. Ako ga neko ukrade možete da krivite samo sebe.
  • Menadžer lozinki možda i nije toliko bezbedan na računaru koji delite sa nekim – verovatno je najbolje da ga instalirate na računar koji samo vi koristite.
  • Upotreba uobičajenih informacija za lozinku nije bezbedno – kao što je vaš datum rođenja, inicijali, rođendan vašeg deteta, imena i tako dalje.
  • Upotreba iste lozinke za sve je loša ideja jer ako se lozinka otkrije, lopov će imati pristup svim vašim nalozima.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Komentari

• goran
super

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272