Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Digitalna fotografija - KOLORNA KNJIGA - Priručnik koji nedostaje - II IZDANJE

Digitalna fotografija - KOLORNA KNJIGA - Priručnik koji nedostaje - II IZDANJE

Popust cena: 2200 rsd

Camera RAW studijske tehnike KOLORNA KNJIGA

Camera RAW studijske tehnike KOLORNA KNJIGA

Popust cena: 1200 rsd

6 tehnika za redukovanje podrhtavanja fotoaparata

U ovom članku opisaćemo 6 tehnika za redukovanje podrhtavanja fotoaparata i dobijanje oštrih, jasnih fotografija bez obzira na fokalnu dužinu objektiva i brzinu zatvarača. 

1. Uvucite laktove

Priljubite laktove uz telo i izdahnite kompletno pre nego što okinete. Kada radite sa velikim otvorom objektiva ili malim brzinama zatvarača, čak i vaš udisaj može da zatrese fotoaparata. Uvlačenjem lakata ka telu vi ćete učvrstiti fotoaparat.

2. Podignite levo rame

Ja gledam sa desnim okom kada fotografišem, ali ovaj trik sam naučio od “The Moment It Clicks” od Joe McNally -a, zahteva da se prebacim na levo oko. Podignite levo rame i gurnite levi lakat u rebra. Za dodatnu stabilnost, vi možete da privučete desni lakat ka vašim grudima. Kao i uvek, potpuno izdahnite pre nego što pritisnete okidač kako biste izbegli i najmanje podrhtavanje.

3. Napravite stativ od vaših kolena

Vi možete da kreirate sopstveni stativ tako što ćete staviti laktove na kolena dok se nalazite u sedećoj poziciji. Ponovo privucite drugi lakat radi dodatne podrške.

4. Lezite

Ove dve slike ilustruju najočigledniji način za stabilizaciju. Lezite na zemlju i spustite objektiv direktno na zemlju. Problem je što je objektiv pomeren previše ka zemlji tako da osim ako fotografišete tlo najverovatnije nećete završiti sa snimkom kakav ste hteli.

5. Držite fotoaparat kao oružje

Ova tehnika se ponekad naziva držanje mašinke. Ja retko koristim ovu tehniku pošto mi je teško da držim fotoaparat na ovaj način duže od par sekundi. Ali zato što se meni ne sviđa to ne znači da vama neće savršeno odgovarati.

6. Napravite kolevku za fotoaparat

Na sledećoj slici možete da vidite kako možete da napravite neku vrstu kolevke za fotoaparat između ramena i zgloba. Takođe možete dodatno da stabilizujete fotoaparat pomoću lakta na kolenu.

I to je to. Nadamo se da će vam barem jedna od ovih tehnika pomoći da snimite dobre i oštre fotografije i u lošim svetlosnim uslovima.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272