Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

ECMAScript Cookbook

ECMAScript Cookbook

Java 8 u akciji

Java 8 u akciji

Angular, Ember i Backbone: Koje JavaScript rešenje je pravo za vas?

Imate odličnu ideju za JavaScript zasnovanu aplikaciju ili web sajt? Sve što treba da uradite je da izaberete pravo rešenje otvorenog koda.  

Ako čitate ovo, pretpostavljam da ste početnik ili programer početnik, ili biste inače angažovali nekoga da vam programira vašu ideju. Iako ste verovatno već čuli za reči Angular, Ember i Backbone, možda ne znate šta su oni ili kako oni pomažu u web programiranju.  

Programeri koriste JavaScript za puno različitih web aplikacija zato što on stvarno može da učini da strana klijenta – odnosno, strana korisnika -  izgleda lepo i dobro funkcioniše. Iako možda ne izgleda tako star, JavaScript jezik postoji već skoro 20 godina i ima puno toga da pokaže. Ako uvek dodajete sve više i više kodova da bi JavaScript funkcionisao u više različitih pretraživača može da postane veoma velik i zbunjujuć.  

Isprobajte JavaScript radne okvire. Radni okviri kao što su Angular, Backbone i Ember unose strukturu u vaš JavaScript kod i održavaju ga organizovanim. To su sve rešenja otvorenog koda pa se konstantno poboljšavaju. Takođe će vam uštedeti vreme zato što su građeni na Jquery-u, moćnoj biblioteci koja olakšava izvršenje i čitanje malo težih operacije JavaScripta.  

Evo primera kako referenciranje Jquerya može da poboljša proces kodiranja: umesto da pišete dosadne linije koda za generisanje tabele, možete a ubacite referencu u JavaScript biblioteku koja generiše tabelu pomoću samo jedne linije koda. Ili, još bolje, ove prečice ne samo da vam pomažu da radite brže, već čine da vaš kod funkcioniše u više različitih okruženja.  

Međutim, biranje JavaScript radnog okvira nije isto kao i izbor između tri majice različitih boja. U stvari, više je kao biranje između tri potpuno različita odevna predmeta: svaki od njih vam pomaže i prekriva vas ali svi funkcionišu i izgledaju sasvim drugačije. Ne biste nosili kupaći kostim po hladnom vremenu, niti zimski kaput na plažu. Isto tako, različiti JavaScript radni okviri su bolji za različite vrste aplikacija.  

Evo pregleda svakog od tri najpopularnija radna okvira i za šta je najbolje upotrebiti ih:  

Angular  

Prvi put izdat 2009, AngularJS je najstariji od tri radna okvira. Verovatno rezultat toga je da ima i najveću zajednicu.  

2013. godine, Angular je bio na četvrtom mestu po broju saradnika i na trećem mestu po broju zvezdica na GitHubu. Na web sajtu Built With AngularJS možete da proverite sve aplikacije koje su kreirane pomoću Angulara.  Neke od najpoznatijih kompanija koje koriste AngularJS kao JavaScript radni okvir su Google i Nike. Od avgusta 2013. godine, General Motors automobili koriste aplikacije koje su kreirane pomoću Angulara. Videćete i puno sajtova sa novostima koje koriste AngularJS na svojim početnim stranicama, kao što su Guardian, Huffington Post i MSNBC.  

Po rečima Igor Minara, vodećeg programera AngularJSa u Googleu, više je reč o prilagodljivosti Angulara nego što ima veze sa novostima.  

“Ne mislim da Angular više odgovara sajtovima sa novostima nego drugim sajtovima i aplikacijama. Ali definitivno postoji jako puno takvih sajtova,” rekao je Minar. “Ja mislim da ove sajtove sa puno pregleda održavaju kompanije koje zbog velike konkurencije trebaju da imaju najnoviju tehnologiju da bi bili efikasni pri menjanju sadržaja i obezbeđivanju dobrog korisničkog iskustva.”  

Zašto su sajtovi koji koriste Angular dobri za kreiranje brzih promena? Verovatno zato što Angular agresivnije od drugih radnih okvira podstiče programere da kreiraju kodove koji su jednostavni za testiranje i testiraju ih često. Možda će nekim programerima ove smernice biti malo dosadne, isplati se malo grešiti u kodiranju pre nego što dobiju priliku da postanu veliki.  

Još nešto što je posebno za Angular je što ima puno svojih termina i žargona. Minar misli da je razlog taj što radni okvir uključuje neke funkcije koje ne sadrži nijedno drugo JavaScript rešenje.  

“Neki termini koje mi često koristimo su specifični za Angular i mogu zvučati kao žargon i veoma čudno” rekao je. “Dobra vest je da ih web standardi  sustižu i daju “zvanične” nazive nekim od ovih koncepata."  

Ako programirate pomoću Angulara, vi programirate po strogim terminima Angulara, ali Google Trends pokazuje da to nije uopšte loše. Trebaćete da upotrebite žargon Angulara i možda će vam trebati malo više vremena dok vaš kod ne bude moguće testirati, ali je rezultat prilagodljivost.  

Backbone.js  

Backbone je izdat u junu 2010. godine i njegova zajednica je skoro velika kao i zajednica Angulara.  

Mnoge popularne aplikacije koriste Backbone radni okvir, uključujući i Twitter, Foursquare i LinkedIn Mobile. Takođe treba spomenuti je da je veliki broj muzičkih aplikacija kreirano pomoću Backbonea, uključujući Soundcloud, Pitchfork i Pandora. 

 

Međutim, postoji nešto u vezi Backbonea što ne može da se uporedi sa drugim radnim okvirima – a to je njegova veličina za preuzimanje. Kompresovan i minimiziran, AngularJS je oko 36K; Ember početni paket je još veći, čak 69K. Ali Backbone, u poređenju sa svojim suparnicima je svega 6.4K.   
Sićušna veličina Backbonea je obično i razlog za izbor ovog rešenja, pošto se on oslanja na svega jednu JavaScript biblioteku umesto na nekoliko. Kao rezultat, Backbone je ekstremno mali što znači da je dobar za kreiranje brzih i prilagodljivih aplikacija – ali je najefektnije ako su te web aplikacije male same po sebi i jednostrane, ili još bolje, da su samo deo stranice kao što su i mnoge muzičke aplikacije koje koriste Backbone.  

Evo još jedne karakteristike koja ističe Backbone: : Njegov radni okvir je neverovatno praktičan, ili kao što neki programeri vole da kažu Backbone “vam ne drži ruku.” To znači da iskusni JavaScript programeri mogu brzo da započnu rad, ali manje iskusni programeri će možda pisati puno “šablona”, ili ponavljajućih kodova.  

Po rečima kreatora Backbonea, Jeremy Ashkenasa, bavljenje bespotrebnim šablonima je “smešna marketinška kampanja”.  

“Ako pišete puno šablona u Backboneu, onda ne znate kako da ga upotrebite” rekao je Ashkenas. “Generalno, u programiranju, ako pišete isti kod iznova i iznova – napišite funkciju koja će to za vas uraditi automatski.”  

Međutim, ako imate problema, Backbone ima posebno aktivnu zajednicu sa besplatnim uputstvima za započinjanje rada u radnom okviru. Puno programera je na GitHub aploudovalo korisne primere i opise koji u drugim radnim okvirima zahtevaju više posla.   

Ako radite na jednostraničnoj aplikaciji ili vidžetu – i odgovara vam da budete početnik – Backbone je verovatno najlakši radni okvir za vas.  

Ember.js  

Ember najnoviji radni okvir ali već diže prašinu. Prvi put je izdat 2011. godine, a prošle godine je Ember dostigao svoju verziju 1.0. Takođe je nedavno Code School počeo da održava obuke, a s obzirom da Code School već ima obuke za Angular i Backbone, verovatno je i najnoviji radni okvir koji će postati isto toliko popularan.  LivingSocial, Groupon, Zendesk, Discourse i Square su neke od najpoznatijih aplikacija koje su usvojile Ember. Kreatori Embera, Tom Dale i Yehuda Katz kažu da je lako primetiti kada sajt koristi Ember, zbog njegove brzine učitavanja.  

“Oni izgledaju kao normalni web sajtovi samo što su daleko brži od onih na koje ste navikli” rekao je Dale. “To je zbog toga što se renderovanje izvršava u pretraživaču. Možda izgleda kao običan web sajt, ali ispod haube, sagrađen je kao iOS ili Android aplikacija koja nije renderovana od strane servera.”  

Minimiziran i kompresovan Ember je 69K, što ga čini najvećim radnim okvirom od spomenuta tri, ali Katz ističe da je to često veličina prosečnih jpeg-ova.  

“Razlog zbog kojeg sam siguran da će funkcije koje kreiramo biti  ono što ćete svakako koristiti je zato što često gledam kompajlirane veličine Ember aplikacija među ostalim aplikacijama u divljini i one su otprilike iste veličine,” rekao je Katz, dodajući da programeri koji koriste druge radne okvire često preuzimaju dodatne biblioteke i alatke u toku procesa kreiranja.  

Emberova veća biblioteka delimično objašnjava njegovu najveću veličinu preuzimanja između tri JavaScript radna okvira, ali još jedan razlog je što Ember dolazi sa puno ugrađenih standardnih funkcija za podršku koda. Ako ste ikada pokušali da kliknete na dugme Back na web sajtu i niste dobili odgovor, onda znate šta se dešava kada se prekine JavaScript aplikacija. Emberove funkcije za podršku postoje da bi se sprečile male dosadne greške.  

Veličina biblioteke Embera i mreža podrške su njegove dve najveće pozitivne funkcije ali ako pokušavate da kreirate samo mali vidžet ili jednostranu aplikaciju, možda će vama biti previše. Ako radite na višestraničnim projektima sa navigacijom, Ember će biti vaš izbor.  

Kada programeri raspravljaju o ova tri radna okvira, diskusija se često prelazi u jedan od ličnih favorita. Ali sa tačke gledišta nekoga ko nije programer jasno je da različite aplikacije – i različite potrebe – čine svaki radni okvir sjajnim.     

Images by Madeleine Weiss for ReadWrite

Izvor: http://readwrite.com/2014/02/06/angular-backbone-ember-best-javascript-framework-for-you

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272