Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Photographers at Work

Photographers at Work

Photoshop CC knjiga za digitalne fotografe

Photoshop CC knjiga za digitalne fotografe

F-Spot - Lako i brzo upravljanje fotografijama na Linuxu

Pregleda (30 dana / ukupno): 2 / 3357

Programi za upravljanje fotografijama u Windowsu nas teraju u plač. Za većinu ljudi, upravljanje fotografijama se svodi na učitavanje softvera i drajvera koji su došli sa fotoaparatoma. Dakle ako imate Nikon fotoaparat, onda će vaš softver za upravljanje fotografijama značajno da se razlikuje od softvera za vaš (drugi) Kodak fotoaparat.

On izgleda drugačije. On se ponaša drugačije. On je lakši za podešavanje na jedan način, ili je manje fleksibilan na drugi način. On možda čak instalira dodatne programe na vašu mašinu koji su vam potpuno nepotrebni.

Linux, kao što ste sigurno pretpostavili, rukuju fotoaparatima malo drugačije. Drajverima fotoaparata - mnogo različitih drajvera fotoaparata - rukuje gphoto2 i njegove biblioteke. Vaše fotografije se daunloduju i organizuju kroz program za upravljanje fotografijama, koji radi na temeljima gphoto2 drajvera (usput da napomenem da sa gphoto2 može upotrebiti i za daunlodovanje slika iz komandne linije).

I vaš Nikon, i Kodak vaše mame, i Sony vašeg brata će koristiti isti program za upravljanje fotografijama na vašoj Linux mašini. To je mnogo manje komplikovano nego u Windowsu.

Danas ćemo da se pozabavimo programom za upravljanje fotografijama koji se zove F-Spot. Postoji nekoliko (stvarno dobrih) menadžera fotografija za Linux. F-Spot je asociran sa GNOME desktopom, uglavnom. KDE ima DigiKam, koji je odličan program veoma sličnih mogućnosti i funkcionalnosti kao F-Spot. Postoji čak i verzija Google-ove Picasa-e koja radi na Linux-u (kroz emulaciju).

F-Spot je zaokružen, a ipak čist i jasan za korišćenje. Fotografije mogu da se organizuju po datumu ili po direktorijumima, a mogu i da se označavaju tagovima radi bržeg pronalaženja. Ova aplikacija je takođe sposobna za izvođenje nekih uobičajenih zadataka editovanja fotografija, kao što je redukovanje crvenih očiju, podešavanje boje, opsecanje i podešavanje ugla. Ovaj program takođe koristi ono što programeri zovu "verzije". Kada se fotografija otvori radi editovanja, original se snima, a nova verzija je tako koja se edituje. Sva editovanja se obavljaju na novoj verziji, tako da original ostaje netaknut. Ovo je odlična funkcija za one među nama koji imaju slabo razvijene veštine editovanja.

F-Spot može da eksportuje fotografije u Flickr, Picasa, SmugMug, 23hq i da nareže CD direktno iz aplikacije. On takođe podržava aploudovanje u web galerije, ako vaša home stranica podržava takvu aktivnost.

F-Spot obično skladišti i traži fotografije u Photos direktorijumu. Ako već imate fotografije na vašem hard drajvu u nekim drugim direktorijumima, vi možete da ih importujete tako što ćete kliknuti na import dugme i selektovati odgovarajuće direktorijume. Nakon toga slike se kopiraju u Photos direktorijum (a ostaju i u originalnom direktorijumu). Kroz Edit > Preferences, vi takođe možete da podesite F-Spot da skladišti novoimportovane slike u neki drugi direktorijum pored Photos direktorijuma.

Naravno, glavno pitanje za većinu korisnika je kako F-Spot stupa u interakciju sa fotoaparatom. Sve dotle dok gphoto2 podržava drajver vašeg fotoaparata, proces koji ćemo opisati će biti gotovo identičan sa onim koji će se odvijati kada uključite vaš sopstveni fotoaparat.

Pokrenite F-Spot (pretpostavljamo da ste ga već instalirali). Sada je vreme da uključite vaš fotoaparat u računar. F-Spot može da pronađe fotoaparate preko USB i PTP konekcija. Ako je vaš fotoaparat kao moj i podržava i jedno i drugo, probajte oba metoda. Možda ćete imati sreće da oba rade kako treba. Međutim, mi smo utvrdili da je PTP mnogo pouzdaniji (ne samo sa F-Spot-om, već i sa DigiKam-om).
Kliknite import dugme i uključite vaš fotoaparat. Selektujte vaš režim konekcije na fotoaparatu, ako uopšte možete da birate.

Videćete da se odjednom dešava nekoliko stvari. Nemojte da paničite. Velike su šanse da će vaše desktop okruženje da izbaci poruku u kojoj vas obaveštava da je vaš fotoaparat detektovan i pitaće vas šta želite da uradite sa fotografijama. Na ovom mestu, vi ne želite da vaše desktop okruženje uradi bilo šta, zato slobodno otkažite i ignorišite ovaj mali prozor.

Skoro istovremeno, ustanovićete da je F-Spot automatski detektovao vaš fotoaparat. Ako ga ne detektuje automatski, onda treba da isprobate drugi oblik konekcije (ako postoji) ili vidite da li postoji sličan dajver koji gphoto2 može da primeni na vaš fotoaparat.

Može se takođe lako desiti da F-Spot ne prijavi tačno vaš model fotoaparata. Naš Panasonic je DMC-FZ7, a ne FZ20, kako ga je prepoznao. Ovo ne treba da vas brine (gphoto2 je pronašao upotrebljiv drajver za nas).

Ovde ćete moći da izaberete da kopirate vaše fajlove u vaš Photos direktorijum. Vi takođe možete grupno da prikačite tagove, ako želite. Međutim, za sada, samo izaberite vaš fotoaparat i kliknite na import.

Nakon toga biće vam prikazane sve fotografije na vašem fotoaparatu. I ovde možete da dodate tagove ako želite, grupno ili jedan po jedan. Klikite na copy da biste ih importovali u F-Spot aplikaciju.
Kada je daunlodovanje završeno, bićete vraćeni nazad u u F-Spot-ov glavni prozor za pretraživanje. Eto, teži deo posla smo odradili. Nije bilo teško, zar ne?

Sada ćemo da probamo jednostavno editovanje fotografija. Da biste selektovali fotografiju koju želite da editujete, kliknite na nju i pritisnite dugme edit.

Opcije za editovanje će se pojaviti u dnu prozora. Izaberite bilo koju opciju za editovanje i obradite fotografiju po želji.

Nakon što ste završili editovanje imaćete modifikovanu verziju originalne slike (sećate se kada smo govorili o verzijama?). Sada jednostavno otvorite "Version" padajući meni koji se nalazi sa leve strane ekrana i izaberite "original" da biste se vratili na originalnu fotografijua.

Dve stvari treba da vam budu jasne u vezi F-Spot-a (ili bilo kog drugog menadžera fotografija).

Prvo, interfejs je isti, bez obzira na fotoaparat. To znači da će prilagođavanje i rad biti lakši.

Drugo, treba da budete svesni da ovo nije Photoshop. Nije čak ni GIMP. Ako stvarno želite da se bavite (ili se već bavite) profesionalnom digitalnom fotografijom, njegovi alati za editovanje vas neće daleko odvesti. Ali većini korisnika će ovi alati biti dovoljni. Najveći deo korisnika će da promeni veličinu fotografije, posvetli je, izoštri, aplouduje na Flickr ili Picasa-u, i sa tim završi posao.

F-Spot ove jednostavne poslove editovanja obavlja veoma lepo. Preporučujemo vam da ga isprobate, posebno ako koristite ne-KDE okruženje. A ako je KDE vaš stil, preporučujemo vam da prvo isprobate DigiKam.

Najnovija verzija F-Spot-a je trenutno 0.4.2, a velike su šanse da može lako da se instalira kroz vašu distribuciju preko zvaničnih skladišta. Takođe možete da ga preuzmete sa home stranice projekta.

 

F-Spot podržava sledeće fotoaparate

"Achiever Digital Adc65"

        "AEG Snap 300"

        "Agfa ePhoto 1280"

        "Agfa ePhoto 1680"

        "Agfa ePhoto 307"

        "Agfa ePhoto 780"

        "Agfa ePhoto 780C"

        "Agfa ePhoto CL18"

        "Agfa ePhoto CL20" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Aiptek 1.3 mega PocketCam" (U FAZI TESTIRANJA)

        "Aiptek PalmCam Trio"

        "Aiptek Pencam" (U FAZI TESTIRANJA)

        "Aiptek PenCam Trio"

        "Aiptek PenCam VGA+" (U FAZI TESTIRANJA)

        "Aiptek Pencam without flash" (U FAZI TESTIRANJA)

        "Aiptek Smart Megacam" (U FAZI TESTIRANJA)

        "Apple iPhone (PTP režim rada)"

        "Apple QuickTake 200"

        "Apple QuickTake 200"

        "Archos 104"

        "Archos 504"

        "Archos Gmini XS100"

        "Archos XS202 (MTP režim rada)"

        "Argus DC-100"

        "Argus DC-1500"

        "Argus DC-1510"

        "Argus DC-1610" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Argus DC-1620" (U FAZI TESTIRANJA)

        "Argus DC-1730" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Argus DC-2000"

        "Argus DC-2200"

        "Argus QuickClix"

        "Barbie"

        "Benq DC1300" (U FAZI TESTIRANJA)

        "Canon Digital IXUS"

        "Canon Digital IXUS 30 (normal režim rada)" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Canon Digital IXUS 30 (PTP režim rada)"

        "Canon Digital IXUS 300"

        "Canon Digital IXUS 330"

        "Canon Digital IXUS 40 (PTP režim rada)"

        "Canon Digital IXUS 400"

        "Canon Digital IXUS 400 (PTP režim rada)"

        "Canon Digital IXUS 430 (normal režim rada)"

        "Canon Digital IXUS 430 (PTP režim rada)"

        "Canon Digital IXUS 50 (normal režim rada)"

        "Canon Digital IXUS 50 (PTP režim rada)"

        "Canon Digital IXUS 500 (normal režim rada)"

        "Canon Digital IXUS 500 (PTP režim rada)"

        "Canon Digital IXUS 55 (PTP režim rada)"

        "Canon Digital IXUS 60 (PTP režim rada)"

        "Canon Digital IXUS 65 (PTP režim rada)"

        "Canon Digital IXUS 70 (PTP režim rada)"

        "Canon Digital IXUS 700 (PTP režim rada)"

        "Canon Digital IXUS 75 (PTP režim rada)"

        "Canon Digital IXUS 750 (PTP režim rada)"

        "Canon Digital IXUS 800 (PTP režim rada)"

        "Canon Digital IXUS 850 IS (PTP režim rada)"

        "Canon Digital IXUS 900Ti (PTP režim rada)"

        "Canon Digital IXUS i (normal režim rada)"

        "Canon Digital IXUS i (PTP režim rada)"

        "Canon Digital IXUS i5 (normal režim rada)"

        "Canon Digital IXUS II (PTP režim rada)"

        "Canon Digital IXUS IIs"

        "Canon Digital IXUS IIs (PTP režim rada)"

        "Canon Digital IXUS v"

        "Canon Digital IXUS v2"

        "Canon Digital IXUS v3 (normal režim rada)"

        "Canon Digital IXUS v3 (PTP režim rada)"

        "Canon Digital IXUS Wireless (PTP režim rada)"

        "Canon Digital Rebel XT (normal režim rada)" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Canon Digital unknown 3"

        "Canon Elura 50 (normal režim rada)"

        "Canon Elura 50 (PTP režim rada)"

        "Canon Elura 65 (PTP režim rada)"

        "Canon EOS 10D"

        "Canon EOS 1D Mark II (PTP režim rada)"

        "Canon EOS 20D (normal režim rada)" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Canon EOS 20D (PTP režim rada)"

        "Canon EOS 300D (normal režim rada)"

        "Canon EOS 300D (PTP režim rada)"

        "Canon EOS 30D (PTP režim rada)"

        "Canon EOS 350D"

        "Canon EOS 350D (normal režim rada)" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Canon EOS 350D (PTP režim rada)"

        "Canon EOS 400D (PTP režim rada)"

        "Canon EOS 5D (normal režim rada)" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Canon EOS 5D (PTP režim rada)"

        "Canon EOS D30"

        "Canon EOS D60"

        "Canon EOS Digital Rebel (normal režim rada)"

        "Canon EOS Digital Rebel (PTP režim rada)"

        "Canon EOS Kiss Digital (normal režim rada)"

        "Canon EOS Kiss Digital (PTP režim rada)"

        "Canon EOS Kiss Digital N (normal režim rada)" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Canon FV M1 (normal režim rada)"

        "Canon IXY DIGITAL"

        "Canon IXY DIGITAL 300"

        "Canon IXY Digital 40 (normal režim rada)" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Canon IXY Digital 430 (normal režim rada)"

        "Canon IXY Digital 500 (normal režim rada)"

        "Canon IXY Digital 55 (normal režim rada)"

        "Canon IXY Digital L2 (normal režim rada)"

        "Canon IXY DV M"

        "Canon IXY DV M2 (normal režim rada)"

        "Canon MV630i (normal režim rada)"

        "Canon MV650i (normal režim rada)"

        "Canon MV750i (PTP režim rada)"

        "Canon MVX 10i (normal režim rada)"

        "Canon MVX 3i (normal režim rada)"

        "Canon MVX100i"

        "Canon MVX100i"

        "Canon MVX150i (normal režim rada)"

        "Canon MVX25i (normal režim rada)"

        "Canon MVX2i"

        "Canon Optura 10"

        "Canon Optura 10"

        "Canon Optura 20"

        "Canon Optura 20 (normal režim rada)"

        "Canon Optura 200 MC"

        "Canon Optura 300 (normal režim rada)"

        "Canon Optura 40 (normal režim rada)"

        "Canon Optura 600 (PTP režim rada)"

        "Canon Optura Xi (normal režim rada)"

        "Canon PowerShot A10"

        "Canon PowerShot A100"

        "Canon PowerShot A20"

        "Canon PowerShot A200"

        "Canon PowerShot A30"

        "Canon PowerShot A300"

        "Canon PowerShot A300 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot A310"

        "Canon PowerShot A310 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot A40"

        "Canon PowerShot A400"

        "Canon PowerShot A400 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot A410 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot A420 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot A430 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot A450 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot A5"

        "Canon PowerShot A5 Zoom"

        "Canon PowerShot A50"

        "Canon PowerShot A510 (normal režim rada)"

        "Canon PowerShot A510 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot A520 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot A530 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot A540 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot A550 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot A560 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot A570 IS (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot A60"

        "Canon PowerShot A60 (PTP)"

        "Canon PowerShot A610 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot A620 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot A630 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot A640 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot A70 (PTP)"

        "Canon PowerShot A700 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot A710 IS (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot A75"

        "Canon PowerShot A75 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot A80 (PTP)"

        "Canon PowerShot A85 (normal režim rada)"

        "Canon PowerShot A85 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot A95 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot G1"

        "Canon PowerShot G2"

        "Canon PowerShot G3 (normal režim rada)"

        "Canon PowerShot G3 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot G5 (normal režim rada)"

        "Canon PowerShot G5 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot G6 (normal režim rada)"

        "Canon Powershot G6 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot G7 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot IXY Digital L (normal režim rada)"

        "Canon PowerShot Pro70"

        "Canon PowerShot Pro90 IS"

        "Canon PowerShot S1 IS (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot S10"

        "Canon PowerShot S100"

        "Canon PowerShot S110"

        "Canon PowerShot S2 IS (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot S20"

        "Canon PowerShot S200"

        "Canon PowerShot S230 (normal režim rada)"

        "Canon PowerShot S230 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot S3 IS (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot S30"

        "Canon PowerShot S300"

        "Canon PowerShot S330"

        "Canon PowerShot S40"

        "Canon PowerShot S400"

        "Canon PowerShot S410 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot S410 Digital ELPH (normal režim rada)"

        "Canon PowerShot S45 (normal režim rada)"

        "Canon PowerShot S45 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot S5 IS (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot S50 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot S500 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot S500 Digital ELPH (normal režim rada)"

        "Canon PowerShot S60 (normal režim rada)"

        "Canon Powershot S60 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot S70 (normal režim rada)"

        "Canon Powershot S70 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot S80 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot SD10 Digital ELPH (normal režim rada)"

        "Canon PowerShot SD100 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot SD1000 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot SD110 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot SD110 Digital ELPH"

        "Canon PowerShot SD20 (normal režim rada)"

        "Canon PowerShot SD200 (normal režim rada)" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Canon PowerShot SD200 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot SD40 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot SD400 (normal režim rada)"

        "Canon PowerShot SD430 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot SD450 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot SD500 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot SD600 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot SD630 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot SD700 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot SD750 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot SD900 (PTP režim rada)"

        "Canon PowerShot unknown 1"

        "Canon PowerShot unknown 2"

        "Canon ZR70MC (normal režim rada)"

        "Casio EX-Z120"

        "Casio EX-Z700"

        "Casio LV 10" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Casio QV10"

        "Casio QV100"

        "Casio QV10A"

        "Casio QV300"

        "Casio QV70"

        "Casio QV700"

        "Casio QV770"

        "Che-ez Snap" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Che-Ez Snap SNAP-U" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Che-ez! Babe"

        "Che-ez! Splash" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Che-ez! SPYZ"

        "Chinon ES-1000"

        "Clever CAM 360" (U FAZI TESTIRANJA)

        "Concord Eye-Q Duo" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Concord Eye-Q Easy" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Concord EyeQ 4330" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Concord EyeQMini_1" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Concord EyeQMini_2" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "CoolCam CP086"

        "Creative Go Mini"

        "Creative PC-CAM 300" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Creative PC-CAM350" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Creative PC-CAM600" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Creative PC-CAM750" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Creative Portable Media Center"

        "Creative Zen Micro"

        "Creative Zen MicroPhoto"

        "Creative Zen Sleek"

        "Creative Zen Sleek Photo"

        "Creative Zen Touch"

        "Creative Zen V"

        "Creative Zen V plus"

        "Creative Zen Vision"

        "Creative Zen Vision M"

        "Creative Zen Vision W"

        "Creative Zen Vision:M"

        "Creative Zen Xtra"

        "D-Link DSC 350+" (U FAZI TESTIRANJA)

        "D-Link DSC 350F" (U FAZI TESTIRANJA)

        "D-MAX DM3588" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "DC-N130t" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "DC-N130t" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "DC31VC" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Dell DJ Itty"

        "Dell Pocket DJ"

        "Digigr8" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Digital camera, CD302N" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Digitaldream DIGITAL 2000"

        "DigitalDream Enigma1.3" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "DigitalDream l'elegante"

        "DigitalDream l'elite"

        "DigitalDream l'espion"

        "DigitalDream l'espion XS"

        "DigitalDream l'espion xtra" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "DigitalDream l'esprit"

        "DigitalDream la ronde"

        "Directory Browse"

        "Disney MixMax"

        "Disney pix micro" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Dunlop MP3 player 1GB"

        "Dynatron Dynacam 800"

        "EGOMAN MD223AFD"

        "Elta Medi@ digi-cam" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Emprex PCD3600" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Epson PhotoPC 3000z"

        "Epson PhotoPC 500"

        "Epson PhotoPC 550"

        "Epson PhotoPC 600"

        "Epson PhotoPC 650"

        "Epson PhotoPC 700"

        "Epson PhotoPC 800"

        "Epson PhotoPC 850z"

        "FOMA F903iX HIGH-SPEED"

        "Fuji Axia Eyeplate" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Fuji Axia Slimshot" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Fuji DS-7"

        "Fuji DX-10"

        "Fuji DX-5"

        "Fuji DX-7"

        "Fuji FinePix A330"

        "Fuji FinePix E900"

        "Fuji FinePix F20"

        "Fuji FinePix F30"

        "Fuji FinePix F31fd"

        "Fuji FinePix F40fd"

        "Fuji FinePix S6500fd"

        "Fuji FinePix S7000"

        "Fuji FinePix S9500"

        "Fuji IX-1"

        "Fuji MX-1200"

        "Fuji MX-1700"

        "Fuji MX-2700"

        "Fuji MX-2900"

        "Fuji MX-500"

        "Fuji MX-600"

        "Fuji MX-700"

        "FujiFilm @xia ix-100"

        "Gear to go" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Generic SoundVision Clarity2"

        "GrandTek ScopeCam" (U FAZI TESTIRANJA)

        "GTW Electronics" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Haimei Electronics HE-501A" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Hawking DC120 Pocketcam"

        "Hot Wheels"

        "HP PhotoSmart"

        "HP PhotoSmart 120 (PTP režim rada)"

        "HP PhotoSmart 215" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "HP PhotoSmart 217 (PTP režim rada)"

        "HP PhotoSmart 317 (PTP režim rada)"

        "HP PhotoSmart 318 (PTP režim rada)"

        "HP PhotoSmart 320 (PTP režim rada)"

        "HP PhotoSmart 407 (PTP režim rada)"

        "HP PhotoSmart 417 (PTP režim rada)"

        "HP PhotoSmart 43x (PTP režim rada)"

        "HP PhotoSmart 507 (PTP režim rada)"

        "HP PhotoSmart 517 (PTP režim rada)"

        "HP PhotoSmart 607 (PTP režim rada)"

        "HP PhotoSmart 612 (PTP režim rada)"

        "HP PhotoSmart 618"

        "HP PhotoSmart 620 (PTP režim rada)"

        "HP PhotoSmart 635 (PTP režim rada)"

        "HP PhotoSmart 707 (PTP režim rada)"

        "HP PhotoSmart 715 (PTP režim rada)"

        "HP PhotoSmart 717 (PTP režim rada)"

        "HP PhotoSmart 720 (PTP režim rada)"

        "HP PhotoSmart 733 (PTP režim rada)"

        "HP PhotoSmart 735 (PTP režim rada)"

        "HP PhotoSmart 812 (PTP režim rada)"

        "HP PhotoSmart 817 (PTP režim rada)"

        "HP PhotoSmart 818 (PTP režim rada)"

        "HP PhotoSmart 850 (PTP režim rada)"

        "HP PhotoSmart 912"

        "HP PhotoSmart 935 (PTP režim rada)"

        "HP PhotoSmart 945 (PTP režim rada)"

        "HP PhotoSmart C20"

        "HP PhotoSmart C200"

        "HP PhotoSmart C30"

        "HP PhotoSmart C500"

        "HP PhotoSmart C500 (PTP režim rada)"

        "HP PhotoSmart C500 2"

        "HP PhotoSmart E327 (PTP režim rada)"

        "HP PhotoSmart E427 (PTP režim rada)"

        "HP PhotoSmart M22 (PTP režim rada)"

        "HP PhotoSmart M23 (PTP režim rada)"

        "HP PhotoSmart M307 (PTP režim rada)"

        "HP PhotoSmart M415 (PTP režim rada)"

        "HP PhotoSmart M425 (PTP režim rada)"

        "HP PhotoSmart M525 (PTP režim rada)"

        "HP PhotoSmart M527 (PTP režim rada)"

        "HP PhotoSmart M725 (PTP režim rada)"

        "HP PhotoSmart M727 (PTP režim rada)"

        "HP PhotoSmart R927 (PTP režim rada)"

        "HP PhotoSmart R967 (PTP režim rada)"

        "iClick 5X" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "iConcepts digital camera"

        "INNOVAGE Mini Digital, CD302N" (U FAZI TESTIRANJA)

        "Intel Bandon Portable Media Center"

        "Intel Pocket PC Camera" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "IOMagic MagicImage 400"

        "IOMagic MagicImage 420"

        "ION digital camera" (U FAZI TESTIRANJA)

        "iRiver Clix"

        "iRiver Clix2"

        "iRiver H10"

        "iRiver H10 20GB"

        "iRiver iFP-800"

        "iRiver N12"

        "iRiver Portable Media Center"

        "iRiver Portable Media Center 2"

        "iRiver T10"

        "iRiver T10 (alternate)"

        "iRiver T10 2GB"

        "iRiver T20"

        "iRiver T20 2"

        "iRiver T20 FM"

        "iRiver T30"

        "iRiver U10"

        "iRiver X20"

        "Ixla DualCam 640" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Jenoptik JD-3300z3" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Jenoptik JD-4100z3" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Jenoptik JD11"

        "Jenoptik JD12 800ff"

        "Jenoptik JD350 entrance" (U FAZI TESTIRANJA)

        "Jenoptik JD350 video" (U FAZI TESTIRANJA)

        "Jenoptik JDC 350" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "JVC Alneo XA-HD500"

        "KBGear JamCam"

        "Kodak C300"

        "Kodak C310"

        "Kodak C330"

        "Kodak C340"

        "Kodak C360"

        "Kodak C433"

        "Kodak C530"

        "Kodak C533"

        "Kodak C613"

        "Kodak C633"

        "Kodak C643"

        "Kodak C653"

        "Kodak C743"

        "Kodak C875"

        "Kodak CD33"

        "Kodak CX4200"

        "Kodak CX4210"

        "Kodak CX4230"

        "Kodak CX4300"

        "Kodak CX4310"

        "Kodak CX6200"

        "Kodak CX6230"

        "Kodak CX6330"

        "Kodak CX6445"

        "Kodak CX7220"

        "Kodak CX7300"

        "Kodak CX7310"

        "Kodak CX7330"

        "Kodak CX7430"

        "Kodak CX7525"

        "Kodak CX7530"

        "Kodak DC120"

        "Kodak DC210"

        "Kodak DC215"

        "Kodak DC220"

        "Kodak DC240"

        "Kodak DC240 (PTP režim rada)"

        "Kodak DC260"

        "Kodak DC265"

        "Kodak DC280"

        "Kodak DC290"

        "Kodak DC3200"

        "Kodak DC3400"

        "Kodak DC4800"

        "Kodak DC5000"

        "Kodak DX3215"

        "Kodak DX3500"

        "Kodak DX3600"

        "Kodak DX3700"

        "Kodak DX3900"

        "Kodak DX4330"

        "Kodak DX4530"

        "Kodak DX4900"

        "Kodak DX6340"

        "Kodak DX6440"

        "Kodak DX6490"

        "Kodak DX7440"

        "Kodak DX7590"

        "Kodak DX7630"

        "Kodak EZ200"

        "Kodak LS420"

        "Kodak LS443"

        "Kodak LS663"

        "Kodak LS743"

        "Kodak LS753"

        "Kodak MC3"

        "Kodak P850"

        "Kodak P880"

        "Kodak V530"

        "Kodak V550"

        "Kodak V570"

        "Kodak V603"

        "Kodak V610"

        "Kodak V705"

        "Kodak Z612"

        "Kodak Z650"

        "Kodak Z700"

        "Kodak Z712 IS"

        "Kodak Z730"

        "Kodak Z740"

        "Kodak Z7590"

        "Konica e-mini"

        "Konica Q-EZ"

        "Konica Q-M100"

        "Konica Q-M100V"

        "Konica Q-M150" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Konica Q-M200"

        "Konica-Minolta DiMAGE A2 (PTP režim rada)"

        "Konica-Minolta DiMAGE X21 (PictBridge režim rada)"

        "Konica-Minolta DiMAGE Z2 (PictBridge režim rada)"

        "Konica-Minolta DiMAGE Z3 (PictBridge režim rada)"

        "Konica-Minolta DiMAGE Z5 (PictBridge režim rada)"

        "Largan Lmini" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Leica D-LUX 2"

        "Leica Digilux Zoom"

        "LG T5100" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Lifetec LT 5995" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Logik LOG DAX MP3 and DAB Player"

        "Logitech Clicksmart 310" (U FAZI TESTIRANJA)

        "Logitech Pocket Digital" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Maginon SX-410z" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Maginon SX330z" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Magpix B350" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Mass Storage Camera"

        "Maxell Max Pocket" (U FAZI TESTIRANJA)

        "Media-Tech mt-406"

        "Medion MD 5319" (U FAZI TESTIRANJA)

        "Medion MD 6000" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Medion MD 6126"

        "Medion MD 9700" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Micromaxx Digital Camera"

        "Microsoft Zune"

        "Mini Shotz ms-350" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Minolta Dimage V"

        "Minton S-Cam F5" (U FAZI TESTIRANJA)

        "Mitek CD10" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Mitek CD30P" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Motorola A1200 (MTP režim rada)"

        "MTP Device" (U FAZI TESTIRANJA)

        "Mustek gSmart 300" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Mustek gSmart 350" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Mustek gSmart mini" (U FAZI TESTIRANJA)

        "Mustek gSmart mini 2" (U FAZI TESTIRANJA)

        "Mustek gSmart mini 3" (U FAZI TESTIRANJA)

        "Mustek VDC-3500"

        "Nexxtech Mini Digital Camera" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Nick Click"

        "Nikon CoolPix 100"

        "Nikon Coolpix 2000 (PTP režim rada)"

        "Nikon Coolpix 2100 (PTP režim rada)"

        "Nikon CoolPix 2100 (Sierra režim rada)"

        "Nikon Coolpix 2200 (PTP režim rada)"

        "Nikon Coolpix 2500 (PTP režim rada)"

        "Nikon CoolPix 2500 (Sierra režim rada)"

        "Nikon CoolPix 300"

        "Nikon Coolpix 3100 (PTP režim rada)"

        "Nikon Coolpix 3200 (PTP režim rada)"

        "Nikon Coolpix 3500 (PTP režim rada)"

        "Nikon CoolPix 3500 (Sierra režim rada)"

        "Nikon Coolpix 3700 (PTP režim rada)"

        "Nikon Coolpix 4100 (PTP režim rada)"

        "Nikon Coolpix 4200 (PTP režim rada)"

        "Nikon Coolpix 4300 (PTP režim rada)"

        "Nikon CoolPix 4300 (Sierra režim rada)"

        "Nikon Coolpix 4500 (PTP režim rada)"

        "Nikon Coolpix 4600 (PTP režim rada)"

        "Nikon Coolpix 4600a (PTP režim rada)"

        "Nikon Coolpix 4800 (PTP režim rada)"

        "Nikon Coolpix 5000 (PTP režim rada)"

        "Nikon Coolpix 5200 (PTP režim rada)"

        "Nikon Coolpix 5400 (PTP režim rada)"

        "Nikon Coolpix 5600 (PTP režim rada)"

        "Nikon Coolpix 5700 (PTP režim rada)"

        "Nikon Coolpix 5900 (PTP režim rada)"

        "Nikon CoolPix 600"

        "Nikon CoolPix 700"

        "Nikon CoolPix 800"

        "Nikon CoolPix 880"

        "Nikon Coolpix 885 (PTP režim rada)"

        "Nikon CoolPix 900"

        "Nikon CoolPix 900S"

        "Nikon CoolPix 910"

        "Nikon CoolPix 950"

        "Nikon CoolPix 950S"

        "Nikon CoolPix 990"

        "Nikon CoolPix 995"

        "Nikon Coolpix L1 (PTP režim rada)"

        "Nikon Coolpix L10 (PTP režim rada)"

        "Nikon Coolpix L3 (PTP režim rada)"

        "Nikon Coolpix L4 (PTP režim rada)"

        "Nikon Coolpix P1 (PTP režim rada)"

        "Nikon Coolpix P2 (PTP režim rada)"

        "Nikon Coolpix P4 (PTP režim rada)"

        "Nikon Coolpix S2 (PTP režim rada)"

        "Nikon Coolpix S4 (PTP režim rada)"

        "Nikon Coolpix S6 (PTP režim rada)"

        "Nikon Coolpix SQ (PTP režim rada)"

        "Nikon D100 (Sierra režim rada)"

        "Nikon D2H SLR (PTP režim rada)"

        "Nikon D2X SLR (PTP režim rada)"

        "Nikon D50 (PTP režim rada)"

        "Nikon DSC D100 (PTP režim rada)"

        "Nikon DSC D200 (PTP režim rada)"

        "Nikon DSC D40 (PTP režim rada)"

        "Nikon DSC D70 (PTP režim rada)"

        "Nikon DSC D70s (PTP režim rada)"

        "Nikon DSC D80 (PTP režim rada)"

        "nisis Quickpix Qp3" (U FAZI TESTIRANJA)

        "Nokia 5300 Mobile Phone (MTP režim rada)"

        "Nokia Mobile Phones"

        "Nokia N80 Internet Edition"

        "Novatech Digital Camera CC30" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Olympus C-1000L"

        "Olympus C-1400L"

        "Olympus C-1400XL"

        "Olympus C-2000Z"

        "Olympus C-2020Z"

        "Olympus C-2040Z"

        "Olympus C-2100UZ"

        "Olympus C-2500L"

        "Olympus C-3000Z"

        "Olympus C-3020Z"

        "Olympus C-3030Z"

        "Olympus C-3040Z"

        "Olympus C-310Z"

        "Olympus C-350Z"

        "Olympus C-370Z"

        "Olympus C-400"

        "Olympus C-400L"

        "Olympus C-4040Z"

        "Olympus C-410"

        "Olympus C-410L"

        "Olympus C-420"

        "Olympus C-420L"

        "Olympus C-5050Z"

        "Olympus C-5500Z"

        "Olympus C-55Z"

        "Olympus C-700UZ"

        "Olympus C-750UZ"

        "Olympus C-770UZ"

        "Olympus C-800"

        "Olympus C-800L"

        "Olympus C-820"

        "Olympus C-820L"

        "Olympus C-830L"

        "Olympus C-840L"

        "Olympus C-860L"

        "Olympus C-900 Zoom"

        "Olympus C-900L Zoom"

        "Olympus C-990 Zoom"

        "Olympus D-100Z"

        "Olympus D-200L"

        "Olympus D-220L"

        "Olympus D-300L"

        "Olympus D-320L"

        "Olympus D-330R"

        "Olympus D-340L"

        "Olympus D-340R"

        "Olympus D-360L"

        "Olympus D-400L Zoom"

        "Olympus D-450Z"

        "Olympus D-460Z"

        "Olympus D-500L"

        "Olympus D-535Z"

        "Olympus D-540Z"

        "Olympus D-560Z"

        "Olympus D-600L"

        "Olympus D-600XL"

        "Olympus D-620L"

        "Olympus fe-200"

        "Olympus IR-300"

        "Olympus mju 500"

        "Olympus SP-500UZ"

        "Olympus X-100"

        "Olympus X-250"

        "Olympus X-450"

        "Oregon Scientific DShot II"

        "Oregon Scientific DShot III"

        "Palm Handspring Pocket Tunes"

        "Panasonic Coolshot KXL-600A"

        "Panasonic Coolshot KXL-601A"

        "Panasonic Coolshot NV-DCF5E"

        "Panasonic DC1000"

        "Panasonic DC1580"

        "Panasonic DMC-FZ20"

        "Panasonic DMC-FZ20"

        "Panasonic DMC-LC1"

        "Panasonic DMC-LS3"

        "Panasonic DMC-LZ2"

        "Panasonic Lumix FZ5"

        "Panasonic PV-L691"

        "Panasonic PV-L859"

        "Pencam TEVION MD 9456"

        "Pentax Optio 33WR"

        "Pentax Optio 43WR"

        "Pentax Optio 450"

        "Philips ESP2" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Philips ESP50" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Philips ESP60" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Philips ESP70" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Philips ESP80" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Philips ESP80SXG" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Philips GoGear Audio"

        "Philips GoGear SA9200"

        "Philips HDD085/00"

        "Philips HDD6130/17"

        "Philips HDD6320"

        "Philips HDD6320 2"

        "Philips P44417B keychain camera" (U FAZI TESTIRANJA)

        "Philips PSA235"

        "Philips PSA610"

        "Phoebe Smartcam"

        "Pixart Gemini Keychain Camera" (U FAZI TESTIRANJA)

        "PockCam" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Polaroid 640SE" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Polaroid DC700"

        "Polaroid Fun Flash 640" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Polaroid Fun! 320" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Polaroid PDC 2300Z"

        "Polaroid PDC 640"

        "Praktica QD500"

        "Praktica QD800"

        "Praktica Slimpix" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Precision Mini Digital Camera"

        "Precision Mini, Model HA513A" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "Pretec dc530" (EKSPERIMENTALNA FAZA)

        "PTP/IP Camera" (U FAZI TESTIRANJA)

        "PureDigital Ritz Disposable" (U FAZI TESTIRANJA)

        "Quark Probe 99"

        "QuickP

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272