Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Photographers at Work

Photographers at Work

Camera RAW studijske tehnike KOLORNA KNJIGA

Camera RAW studijske tehnike KOLORNA KNJIGA

Fotografski filteri koje morate da imate

Pregleda (30 dana / ukupno): 46 / 8756

Filteri su se koristili kroz čitavu istoriju fotografije za manipulisanje svetlom koje pada u objektiv fotoaparata pre nego što osvetli film. Postoji ogroman broj filtera u ponudi  koji služe za korekciju boja, davanje određene atmosfere fotografiji, ili kreiranje specijalnih efekata. Crno bela fotografija je tradicionalno koristila nekoliko obojenih filtera kako bi manipulisali bojama predstavljenim na njihovim fotografijama. Sa digitalnom fotografijom, mnogi efekti za koje smo pre koristili filtere sada mogu da se dupliraju u programime za obradu slika, što znači da je većina filtera postala beskorisna. Međutim, postoji nekoliko filtera koji su i dalje neophodni i koje bi trebalo da imaju svi profesionalni i ozbiljni amaterski fotografi.

Tri filtera koje era digitalne fotografije nije uspela da ukloni su polarizacioni filter (cirkularni polarizator), filter neutralne gustine i filter podeljene neutralne gustine. 

Polarizacioni filter

Polarizacioni filter se koristi za pojačanje intenziteta boja i uklanjanje odsjaja i refleksija sa objekata. Polarizacioni filter ima dva prstena, jedan se koristi za montiranje filtera na objektiv fotoaparata, dok se drugi koristi za modifikovanje stepena polarizacije. Postoje dve vrste polarizacionih filtera, linearni i cirkularni. Oba imaju istu funkciju, međutim, mnogi fotoaparati koji koriste autofokusiranje i automatsku ekspoziciju zahtevaju cirkularni polarizacioni filter da bi funkcionisali kako treba. Polarizacija je najizraženija 90 stepeni od sunca i smanjivaće se kako se ugao sa suncem približava vrednosti 0 (ili 180 stepeni). Jedna od najčešćih primena polarizacionog filtera je za kreiranje bogatog, plavog neba.

Međutim, budite oprezni sa polarizacionim filterima. Kako se ugao svetla menja, tako se menja stepen polarizacije. Kada koristite širokougaoni objektiv, videćete kako se smanjuje polarizacija kako se ugao svetla menja duž vašeg vidnog polja. Ovo se najčešće javlja kod objektiva čiji je ugao širi od 28mm.

Filter neutralnog intenziteta

Filter neutralnog intenziteta, ili Neutral Density (ND) filteri imaju samo jednu namenu, a to je da smanje količinu svetla koje pada na objektiv.  ND filteri dolaze sa različitim gustinama, a najčešće se koriste oni sa filtriranjem od 1, 2 ili 3 stopa, obično predstavljeni kao 0.3, 0.6, 0.9 ili 2x, 4x, 8x. Oni moraju da budu neutralne boje kako nimalo ne bi menjali boje u slici, mada se to može javiti kod jeftinijih filtera ovog tipa. ND filteri su korisni za dobijanje sporijih brzina zatvarača za određenu blendu, ili za korišćenje veće blende za određenu brzinu zatvarača. 

Ovi filteri se pretežno koriste za kreiranje različitih specijalnih efekata. Na primer, ako po sunčanom danu želite da fotografišete vodu tako da ona ne bude zamrznuta u pokretu već da se dobije zamućeni vodeni tok u svoj njegovoj dinamici, moraćete da upotrebite manje brzine zatvarača. Ali pošto je svetao sunčani dan, to će dovesti do preeksponiranja fotografije. Međutim, upotrebom filtera neutralne gustine vi možete da smanjtie količinu svetla koje upada u objektiv što će vam omogućiti da i po sunčanom danu koristite male brzine zatvarača i dobijete efekat živog vodenog toka a ne vode zamrznute u pokretu.

Filter podeljenog neutralnog intenziteta

Filteri podeljenog neutralnog intenziteta, ili Split Neutral Density filteri su slični kao filteri neutralnog intenziteta u tome što smanjuju količinu svetla koje dolazi do objektiva, ali se razlikuju po tome što nisu podjednako prevučeni premazom po čitavoj površini. Najčešći filteri podeljenog neutralnog intenziteta su graduirani i postepeno se menjaju od čisto sive do providne sive. Takođe postoje filteri podeljenog neutralnog intenziteta koji variraju od jednog do drugog proizvođača. Filteri podeljenog neutralnog intenziteta sa tvrdom ivicom su korisni kada fotografišete subjekat sa svetlim područjem koji odjednom prelazi u tamno područje. Sa duge strane, graduirani filteri su najkorisniji kada imate svetlo područje koje postepeno prelazi u tamno područje. Ovi filteri se prevashodno koriste zato što u teškim uslovima fotografisanja, (kao što je fotografisanje na jutarnjem suncu) razlika između najsvetlijih i najtamnijih poručja može da bude prevelika da bi senzor fotoaparata uspeo da uhvati celokupan raspon tonova. Upoteba filtera podeljenog neutralnog intenziteta maskira deo svetla u svetlim područjima slike tako da razlika između  ekstremno tamnih i esktremno svetlih područja bude manja.

Filtere možete kupiti u većini ozbiljnih  fotografskih radnji i dolaze u različitim veličinama, oblicima i kvalitetima. B+W, Lee, Singh-Ray i Cokin prave filtere različitih kvaliteta. Okrugli filteri se izrađuju u veličinama koje se poklapaju sa prstenom za filtere na vašem fotoaparatu, a možete da naručite i pravougaone i kvadratne filtere. Ove vrste filera koriste držače za filtere i njih je najbolje koristiti sa filterima podeljene neutralne gustine jer vam ovi držači omogućuju da precizno podesite koji delovi slike će biti filtrirani putem pomeanja filtera u držaču gore ili dole. Za digitalne automatizovane fotoaparate, Cokin pravi držač za filtere koji može da se koristi kada fotoaparat, tojest objektiv nema prsten za montiranje filtera.
 
Postoji veliki broj filtera na tržištu, ali ova tri filtera su oni koje treba uvek da nosite sa sobom, jer oni su jedini koji daju rezultate koje ne možete da simulirate u programima za obradu slika.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272