Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Naučite Swift 3

Naučite Swift 3

Popust cena: 1100 rsd

Iscrpna lista Clipboard aplikacija za Mac

Često kada tražite aplikaciju sa nekom specijalnom funkcionalnošću, vrlo brzo se zakopate u gomilu rezultata pretraživanja i beskorisnih linkova. Vrlo brzo počinjete da se osećate kao domorodac koji se probija kroz neprohodnu džunglu u lovu na poslednjeg miša na planeti. Srećom, postoje korisni web sajtovi kao što je Kompjuter biblioteka, koji su više nego voljni da nađu umesto vas ono što vama treba.

U ovom članku doneli smo vam iscrpnu listu Clipboard aplikacija za Mac. Iako mi mislimo da je ovo iscrpna lista ovih aplikacija, u dubini duše mi znamo da ona to nije, pošto vi dragi čitaoci sigurno imate jedan ili dva programa u rukavu koje mi nismo uspeli da otkrijemo. Aplikacije su izlistane po ceni: prvo smo opisali besplatne programe, zatim one za koje treba nešto da platite a na samom dnu se nalaze najskuplje aplikacije. Ako uspete da izdržite do kraja članka siguran sam da ćete naći barem jedan savršen program za vas.

Jumpcut

Cena: besplatan

Jumpcut-ov cilj je jednostavan: pristupanje tekstu koji ste isekli ili kopirali, čak i ako ste u međuvremenu više puta kopirali ili isekli nešto drugo. Program je besplatan, i za većinu korisnika, ovaj mali program je sve što im treba.

Jumpcut sedi u meniju i snima svaki delić teksta koji ste kopirali. Ako želite da pejstujete tekst iz Jumpcut-a, imate dve opcije: selektujte stavku iz linije menija, ili aktivirajte i pejstutje željeni sadržaj iz pop-up prozora (koij se aktivira pomoću prečice, po standardnom podešavanju to je Control-Option-V).

Jednostavno i besplatno. Jedina mana je to što Jumpcut radi samo sa tekstom; on neće sačuvati istoriju kopiranih slika ili drugih medija.

Adresa: Jumpcut

PTHPasteboard

Cena: besplatan

PTHPasteboard je besplatan, iako nude i Pro verziju po ceni od 24.95 dolara. Besplatna verzija je dobro sačuvala ključne funkcije koje su potrebne jednom zaokruženom Clipboard menadžeru.

PTHPasteboard ima sakriveni prozor; vi možete da ga pozovete tako što ćete kliknuti na ikonu u liniji menija ili tako što ćete mu dodeliti prečicu na tastaturi. PTHPasteboard instalira panel sa parametrima (što će vas iznervirati ako volite da vaš System Preferences bude čist), u kojem će vam ponuditi veliki broj opcija za podešavanje. Vi možete da izaberete da prozor ovog programa bude uvek prikazan, da promenite boju redova, kreirate prečice za pejstovanje ili prikazivanje prozora, i još mnogo toga.

Jedna od funkcija koja se nama jako sviđa je clipboard auto-show funcija. Kadaje ova opcija uključena, vi možete da vučete miša po ivicama ekrana, i Clipboard će se automatski pojaviti. Na taj način Clipboard je uvek u blizini, ali nikada ne smeta. Lepo.

Jedna od velikih prednosti PTHPasteboard-a u odnosu na Jumpcut je sposobnost da kopira slike i multimedijalne fajlove u Clipboard.

Adresa: PTHPasteboard

CuteClips

Cena: 10 dolara

Mi volimo da vidimo kada je ikona programa lepo dizajnirana, i stresemo se kada vidimo neke koje su loše dizajnirane. Na žalost, Cuteclips spada u ovu kategoriju. Veoma je teško njihovu ikonu shvatiti ozbiljno a još je teže platiti 10 dolara kako bismo tu ikonu dobrovoljno stavili negde na dekstop ili direktorijum sa aplikacijama.

Ako zanemarimo ikonu, Cuteclips služi svojoj nameni kao Clipboard aplikacija. On poseduje plutajući prozor koji se poziva pomoću prečice na tastaturi (postoji i prikaz u obliku liste ali je bagovit). Ako imate Apple Mighty Mouse, vi možete da podesite dugmad sa strane da prikazuje i Cuteclips, što je veoma praktično.

Ako uhvatite sebe da veliki broj puta koristite isti isečak, možete da ga unapredite u lepljivi isečak (takozvani sticky). U tom slučaju, dati isečak nikada neće biti prepisan sve dok ga vi ručno ne uklonite. Kao i PTHPasteboard, Cuteclips može da čuva slike, filmove i druge multimedijalne fajlove.

Cuteclips se trenutno nalazi u beta fazi razvoja.

shadowClipboard

Cena: 15 dolara

Do sada vam je već jasno da sve ove Clipboard aplikacije imaju veoma sličan set funkcija. shadowClipboard vam donosi još istog, ali ima i nekoliko lepih dodataka.

Kao i ostali, shadowCliboard poseduje pop-up prozor, koji se poziva putem prečice na tastaturi, i sposobonst da kopira i pejstuje tekst, sliku u multimediju. Takođe imate opciju da priključite kopirane objekte pasteboard-ovom sadržaju umesto da ga zamenite.

Jedna značajna razlika u odnosu na ostale programe je to što shadowClipboard poseduje Shared Clipboard funkciju: koristeći Bonjour tehnologiju, vi možete da delite sadržaj vašeg Clipboard-a sa drugim shadowClipboard korisnicima u lokalnoj mreži ili sa drugim korisnicima na istom Mac-u (mada vam treba Group licenca za deljenje, koja košta 30 dolara za do 10 Mac-ova).

iClip

Cena: 29 dolara

Ako vam je dosadio identičan interfejs u svim gore opisanim programima, iClip će da vas prene iz sanjarenja. Korisnički interfejs iClip je veoma unikatan. Nekim korisnicima se on neće nimalo svideti, drugi će znati da ga cene. Lepota je u onome ko gleda, i tako to.

iClip se reklamira kao ultimativna clipboard i scrapboard aplikacija za Mac. Njegova popularnost potvrđuje njegovu funkcionalnost i lakoću upotrebe. iClip će se nastaniti na stranama, dnu, ili vrhu vašeg ekrana i sakriće se kada ga ne koristite. Vi možete da prevlačite i puštate tekstove, slike i druge medije na i sa iClip interfejsa omogućujući tako lako kopiranje i pejstovanje.

Takođe možete da definišete višestruke Clipboard-ove (shadowClipboard takođe ima tu funkciju) za različite zadatke ili programe. Želite da sačuvate nekoliko e-mail poruka za slanje klijentima ili prijateljima? Kreirajte "email poruke" clipboard i pejstujte u njega vaša elektronska pisma; sada će vam biti nadohvat ruke.

Bez obzira na njegovu funkcionalnost, većina korisnika će baciti jedan pogled na iClip i odmah će ga zavoleti ili zamrzeti. Pa zašto onda ne biste i vi saznali da li vam se sviđa ili ne?

iClipboard

Cena: 29.99 dolara

iClipboard (nemojte da ga pomešate sa iClip-om) je relativno nova clipboard aplikacija od Chronos-a, dobro poznatog kreatora različitih Soho aplikacija: Soho Notes, Labels, i Organizer.

iClipboard donosi još istih funkcija, mada mu interfejs nije tako originalan kao iClip-ov. iClipboard sedi na levoj ili desnoj strani ekrana, sa malom karticom koja vas podseća na njegovu prisutnost. Prevucite i pustite vaše medije na karticu i oni će automatski biti kopirani (ili upotrebite tradicionalnu Command + C prečicu na tastaturi).

Vi možete da dodelite isečke različitim projektima, slično kao u iClip-u i shadowClipboard-u. iClipboard ima ograničene mogućnosti prilagođavanja, ali ima jednu opciju koja je posebno korisna: sposobnost da ignoriše fajlove koji prelaze određenu veličinu, štedeći tako vaš cenjeni RAM.

Skoro smo stigli do kraja. Ako ste izdržali dovde, zaslužili ste par nagrada. Neki korisnici Mac-a mrze da instaliraju ekstra programe koji obavljaju samo jednu funkciju, čak i ako datu funkciju veoma cene, kako bi izbegli gomilanje aplikacija na svom sistemu. Pitanje je da li postoje Mac aplikacije koje obavljaju istu funkciju ali bez potrebe za instaliranjem programa koji imaju samo jedan kec u rukavu?

Naravno da ima.

Možda ste čuli za Quicksilver i Butler, ali ono što možda niste znali je da oba programa imaju iste Clipboard funkcije koje smo do sada opisivali. Nema potrebe za ekstra programima; nema muljanja i haosa. Hajde da pogledamo šta nam oni nude:

Quicksilver

Ako pratite vesti vezane za Mac onda postoje velike šanse da ste već instalirali Quicksilver na vaš sistem. Ova aplikacija se nalazi na svakoj listi neophodnih Mac programa. To je program bez kojeg bi se većina Mac korisnika osećala kao bogalj. U slučaju da niste znali (što je moguće samo ako ste nekoliko godina bili odsečeni od sveta), Quicksilver je program za pokretanje zadataka i manipulaciju tekstom, kojim možete da upravljate direktno sa vaše tastature.

Quicksilver takođe može da vam da pristup istoriji Clipboard-a. Evo kako:

U Quicksilver parametrima, pronaći ćete clipboard modul pod recommended plug-ins. Potvrdite polje za potvrđivanje da biste instalirali modul. Nakon toga, idite u Preferences sekciju i izaberite Clipboard opciju. Vi možete da podesite Clipboard da hvata istoriju, možete da podesite broj stavki koje može da snimi, a imte i opciju da sakrijete Clipboard nakon pejstovanja.

Sada kada je Quicksilver aktiviran (po standardnom podešavanju komanda koja poziva Quicksilver je Control + Space Bar), vi možete da pritisnete Command + L, i odmah ćete videti vašu clipboard istoriju (Clipboard History).

Vi takođe možete da prevučete Clipboard History prozor do ivice ekrana i on će se automatski sakriti i prikazati kada vam bude trebao (slično kao PTHPasteboard, iClip, i iClipboard).

Vau. Baš vau.

Butler

Butler, još jedan lanser programa za Mac, vam omogućava da pristupite stavkama koje ste prethodno skladištili u vaš pasteboard (tojest clipboard), efikasno pretvarajući vaš pasteboard u Clipboard. Idite u Butler-ove "Pasteboard" parametre za još opcija za konfigurisanje.

To je to, naša iscpna lista Clipboard aplikacija za Mac je stigla do kraja.

I mi smo definitivno iscrpljeni.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272