Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

DirectX9 – Programiranje grafike i igara

DirectX9 – Programiranje grafike i igara

Popust cena: 880 rsd

Visual C# 2005 Express

Visual C# 2005 Express

Popust cena: 1150 rsd

KAKO DA – animirane forme, Delphi

API funkcija AnimateWindow je vrlo jednostavna za korišćenje, a omogućava upravljanje formom, određivanje dužine trajanja animacije i mnoštvo drugih efekata.

Poznati Windows-ov GUI (grafički korisnički interfejs) je prepun grafičkih efekata; mogućnosti animacije objekata, efekti providnosti formi i slični efekti čine obični interfejs mnogo atraktivnijim za korisnike. Da bi sve ovo dostupno i programerima, na raspolaganju stoji Windows API funkcija AnimateWindow. Ova API funkcija je vrlo jednostavna za korišćenje, a omogućava upravljanje formom, određivanje dužine trajanja animacije i pregršt efekata. Da je korišćenje ove funkcije strvarno jednostavno pokazaće i sledeći primer, gde samo treba da sledeću liniju kôda smestite unutar obrađivača događaja OnShow forme:

… AnimateWindow(Self.Handle, 250, AW_BLEND or AW_ACTIVATE); …

Pokrenite projekat i pogledajte rezultat. Zanimljivo, zar ne?

Podrazumeva se da funkcija koristi roll efekat, ali ovo možete promeniti korišćenjem parametra AW_SLIDE radi dobijanja slajd efekta, parametarom AW_CENTER skupljamo i širimo formu, a parametrom AW_BLEND postižemo blagi efekat providnosti. Dodatno, pozivu funkcije možete dodati parmetar AW_ACTIVATE koji određujemo prikazivanje forme ili parametar AW_HIDE za suprotan efekat. Kada koristite roll ili slide efekat, imate mogućnost da odredite smer efekta koji može da ide vertikalnom ili horizontalnom osom, dodavanjem parametara AW_HOR_POSITIVE ili AW_HOR_NEGATIVE za x osu, i AW_VER_POSITIVE ili AW_VER_NEGATIVE za y osu. Ali, ovi parametri će biti ignorisani ukoliko koristite parametar AW_CENTER. Radi boljeg iskorišćenja ove funkcije, što više eksperimetišite sa kombinovanjem parametara i uporedite rezultate.

Pripremio: Milenko Kusurović

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272
 
     
z