Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Basic Linux Terminal Tips and Tricks

Basic Linux Terminal Tips and Tricks

Learn Kali Linux 2019

Learn Kali Linux 2019

KAKO DA brzo pronađete fajlove na Linuxu

To se dešava i najboljima među nama. Zaboravljamo gde stavljamo stvari. Ključeve od auta. Fleš drajvove. A često zaboravimo i gde se na računaru nalaze određene stvari. Što se tiče ključeva od auta i fleš drajvova mi na žalost ne možemo da vam pomognemo (ali naš savet nam je da pogledate u frižider), ali možemo da vam pomognemo oko pronalaženja nestalih fajlova.

Ako dolazite iz Windows okruženja, možda vam je poznata grafička Search Files/Folder aplikacija. Znate na koju mislim, na onu sa smešnim nacrtanim psom koji ponekad nađe ono što vam treba, ponekad vraća puno toga što vam ni u snu neće trebati, a ponekad ne pronalazi ništa, iako vi znate da to što tražite postoji na vašem računaru.

Linux takođe ima grafičke aplikacije za pretraživanje. Pomoću njih, vi možete mnogo preciznije nego u Windowsu da konfigurišete vaše parametre pretraživanja (ili možda samo tako kažemo, pošto ne želimo da se pretraživanje suviše brzo završi i da onaj jezivi džukac ode ko zna gde). Međutim, ovo obično nije najbrži a ni najlakši način da se pronađu fajlovi.

Ovo je definitivno jedna od onih situacija kada je mnogo produktivnije da i stari profesionalci a i novi korisnici Linuxa upotrebe komandnu liniju. Ono što zbunjuje većinu korisnika, pa čak i neke iskusne korisnike Linuxa, je biranje komande koju će upotrebiti za pronalaženje fajlova i direktorijuma.

U Linuxu, postoje tri glavne komande za pretraživanje: find, locate i whereis. One se međusobno razlikuju po tome kako pretražuju i šta pretražuju. Kada je prikladno da koristite svaku od ovih komandi za pretraživanje?

whereis

whereis je najdirektnija (i najograničenija) od svih komandi za pretraživanje. Njena namena je da pronađe binarne/izvršne fajlove i asocirane man stranice. Na primer, instalirali ste Flock pretraživač preko binarnog fajla ili iz izvora, a ne iz skladišta programa na Internetu. Sada želite da ga dodate u meni vašeg sistema, ali ne znate gde se nalazi izvršni fajl.

whereis flock

Ovo će za rezultat vratiti man stranice, izvorne fajlove, i sve binarne fajlove asocirane sa Flock-om. To je više nego što vam u ovoj situaciji treba. Za meni vašeg sistema, trebaju vam samo binarni fajlovi.

whereis -b flock

Ova komanda vraća samo binarne fajlove asocirane sa Flock-om. -m argument bi vratio samo man stranice, a -s bi vratio sve izvorne fajlove asocirane sa Flock-om.

Naravno, postoje i drugi argumenti asocirani sa whereis komandom, od kojih vam većina omogućava da pretražujete putanje direktorijuma za koje pretpostavljate da se u njima nalazi izvršni fajl koji vam treba. Mi mislimo da one neće biti od velike koristi novim korisnicima Linuxa, koji obično nemaju pojma gde bi njihovi binarni fajlovi mogli da se nalaze. Međutim, ako vam trebaju, man whereis će ih pronaći.

locate

locate (i slocate) su komande koje se koriste za ozbiljnije i šire pretraživanje. Pomoću slocate-a, vi ne možete da vidite fajlove za koje nemate dozvolu da ih otvorite. Neke distribucije povezuju locate i slocate. Na primer, kucanje locate -V u promptu u Xubuntu-u, vraća podatak da mi linkujemo locate sa Secure Locate (slocate).

locate vam omogućuje da pronađete lokaciju svakog fajla koji sadrži izabrani tekstualni niz na vašem sistemu. U svojoj najjednostavnijoj formi to izgleda ovako:

locate flock | less

Sigurni smo da ćete želeti da dodate "| less" vašoj komandi, jer ćete skoro uvek dobiti mnogo rezultata, čak i kada suzite pretragu pomoću argumenata.

locate -i rODent | less

-i argument govori locate komandi da ignoriše veličinu slova (baš kao kod grep komande).

locate -q glibc

-q argument sprečava pojavu poruka o greškama koje se mogu javiti prilikom upotrebe locate komande. To su obično poruke vezane za dozvole (ako niste pokrenuli komandu kao root), ali ponekad se pojavljuju i poruke o drugim greškama koje nemate interesa da vidite.

Pre nego što prvi put pokrenete locate komandu, trebaćete da kreirate bazu podataka prema kojoj će da pretražuje imena fajlova. U većini slučajeva, to možete da uradite tako što ćete se prebaciti na root korisnika (pomoću komande su, ili sudo) i pokrenuti updatedb. Izvršavanje updatedb komande zahteva malo vremena, zato budite strpljivi. I zapamtite, ako ste upotrebili su da biste postali root, izađite iz root naloga kada ste završili.

updatedb se pokreće u pozadini u određenim vremenskim intervalima, što znači da možda neće naći novokreirane fajlove. Ako tražite lokaciju fajlova koje ste upravo kreirali, nije loše da pokrenete updatedb pre nego što pokrenete komandu locate.

find

find je komanda koju ćete koristiti za najprefinjenija pretraživanja. Tamo gde vas whereis dovodi do određene vrste fajla, a locate vraća rezultate o skoro svemu, find ima najveće šanse da vas dovede do fajal koji tražite bez mnogo suvišnih podataka.

find može da vrati rezultate na osnovu više kriterijuma pretraživanja - imena, grupe, dozvole, pa čak i datuma poslednje modifikacije. Upotreba find komande će zahtevati malo veće angažovanje sa vaše strane (razmišljajte o njoj kao o naprednom pretraživanju, za razliku od jednostavnog pretraživanja po ključnoj reči u polju za pretraživanje), ali će krajnji rezultati biti mnogo bolji.

Po standardnom podešavanju, find pretražuje aktuelni direktorijum i sve njegove poddirektorijume. Naravno, vi možete da je usmerite i u druge direktorijume.

find mp3 -name thick*

Gornja komanda pretražuje mp3 direktorijum u mom home direktorijumu, u potrazi za fajlovima koji sadrže termin "thick" u sebi (znak  * je džoker karakter).

Komanda dole će pretražiti aktuelno izabrani direktorijum i pronaći sve fajlove koji su editovani u zadnjih 30 minuta (naravno, vi možete da unesete bilo koji vremenski interval).

find -mmin -30

Kao što ćete videti, biće pronađeni svi fajlovi koji su kreirani u datom vremenskom intervalu. Da li ste ikada daunlodovali nešto i posle niste mogli da ga nađete (priznajte, i vama se to desilo)? Ako jeste, onda ćete znati da cenite moć ove komande.

Sledeća komanda je malo komplikovanije i dobro ilustruje moć koju poseduje find komanda. U ovoj komandi, mi pretražujemo root direktorijum u potrazi za fajlom index.html sa writeable dozvolama grupe.

find / -iname index.html -perm -g+w

Ova komanda može da se napiše i ovako i da vrati potpuno isti rezultat:

find / -iname index.html -perm -020

Postoji još mnogo opcija i argumenata koji mogu da se upotrebe sa find komandom. Ona čak ima moć da pokrene određene komande kada pronađe fajl koji se poklapa sa određenim kriterijumom.

Pa kada je prikladno da se koristi jedna komanda umesto druge? Razmislite dobro o tome šta želite da pronađete. Ako treba da pronađete gde se nalaze man stranice određene aplikacije, ili gde je otišao binarni fajl, whereis je vaš najbolji izbor. Za šire, jednostavnije pretraživanje, locate je komanda koju treba da upotrebite. Međutim, ubrzo ćete ustanoviti da kod većine pretraživanja najbolje rezultate daja find komanda. Ona omogućuje precizno pretraživanje pomoću širokog raspona različitih kriterijuma i daje najkorisnije rezultate.

Izgubiti nešto je lako. A pronaći izgubljeno? Naravno da nije lako, ali imate tri dobre komande za pretraživanje koje će vam u tome pomoći.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272