Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

HDR Photography From Snapshots to Great Shots

HDR Photography From Snapshots to Great Shots

Picture Perfect Lighting

Picture Perfect Lighting

Kako da dobijete bolje fotografije – koristite histogram

Jedna od najmoćnijih alatki za fotografe koju mogu da upotrebe na digitalnim fotografijama je histogram.  

Međutim, puno korisnika ne zna ništa o histogramu što je velika mana jer histogram može da bude veoma koristan omogućavajući vam da kreirate bolje slike u skoro svakoj situaciji.  Šta je histogram? Histogram je jednostavna vizuelna reprezentacija tonalnih informacija koje vaš fotoaparat snima kada snima sliku. Informacije prikazuje u formi grafikona. Histogrami se veoma jednostavno očitavaju kada znate šta je ono u šta gledate. Leva strana histograma predstavlja senke a desna strana predstavlja osvetljene delove.  

Različite boje na slici predstavljaju različite tonalne vrednosti. Ako grafikon prikazuje vrednosti koje su samo sa jedne strane histograma to znači da je fotoaparat renderovao senke kao čisto crnu (sa leve strane) ili osvetljene delove kao čisto belu (sa desne strane). To treba da izbegavate što je moguće više jer to znači da gubite detalje u datim područjima  

Ako planirate dalje da obrađujete fotografiju u Photoshopu ili GIMP-u, tada ćete želeti da snimite što je moguće više informacija. Histogram će vam reći da li ste u tome uspeli ili ne. Generalno, mnogo je bolje da slikate sa histogramom na desnoj strani. Slika na fotoaparatu će biti preeksponirana, ali osvetljeni delovi sadrže mnogo više detalja nego senke.  

Ako ne planirate dalje da obrađujete snimljene fotografije tada treba da podesite histogram u obliku zvona. To će vam dati dobru ekspoziciju sa jednako raspoređenim senkama i osvetljenim delovima.  

Kada se naviknete na upotrebu histograma, moći ćete da procenite eskpoziciju vaših snimaka što je veoma korisno.


 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272