Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Picture Perfect Lighting

Picture Perfect Lighting

Camera RAW studijske tehnike KOLORNA KNJIGA

Camera RAW studijske tehnike KOLORNA KNJIGA

KAKO DA fotografišete dugu

Fotografija: absolutewade

Duga je jedna od prirodnih pojava koja ima moć da vas zaustavi u pokretu kada se odjednom pojavi u vreme kada to najmanje očekujete. Duge su prelepe - ali kako se duge fotografišu? U ovom članku pokušaćemo da damo odgovor na to pitanje.

Pronađite dugu

Ovo je najverovatnije najteži deo čitavog procesa fotografisanja duge. Njihovo pojavljivanje zavisi od velikog broja uslova i često se pojave bez ikakve najve ili predznaka.

Međutim, budite spremni na pojavljivanje duge ako su ispunjena dva uslova - kiša i sunce koje sija. Iz tog razloga one se često pojavljuju kada se približava oluja, kao i oko vodopada, vodoskoka i sličnih vodenih tvorevina.

Pozadina

Pošto su duge providne jedan od ključnih faktora o kojima morate da vodite računa je da njihova pozadina bude takva da budu istaknute što je više moguće. U idealnoj situaciji trebaće vam pozadina koja nije prenatrpana i koja sadrži uglavnom tamnije boje (tamni oblaci, planine i slično). Iako nije uvek moguće pronaći adekvatnu pozadinu - možda ćete ustanoviti da možete da promenite ugao pod kojim snimate ili da se fokusirate samo na deo duge koji se nalazi ispred odgovarajuće pozadine.

Kompozicija

Iako su duge prelepe - ono što je okružuje u najvećoj meri utiče na to da li će vaša fotografija duge da se ističe u odnosu na druge. To znači da je veoam važno da pažljivo osmislite vašu kompoziciju kada fotografišete dugu. Posebno obratite pažnju na sledeće faktore:

  • Pozicioniranje - kako pozicionirate dugu (i ostatak pejzaža) u vašem snimku je veoma važno. Fotografska pravila kao pravilo trećine može da bude od koristi kada razmišljate o fokalnoj tački i vođenju pogleda posmatrača u vašu fotografiju.
  • Krajnje tačke duge - tačka u kojoj duga dotiče zemlju /horizont je važna tačka u fotografiji duge. Ovo je prirodna tačka interesovanja zato vodite računa o njoj dok kadrirate fotografiju. Možda đete želeti da zumirate na ovu tačku ili da brzo promenite poziciju kako biste je poravnali sa nekim drugim objektom u sceni.
  • Različite perspektive - brzo eksperimentišite sa različitim fokalnim dužinama (ako imae različite objektive ili zum objektiv). Širokougaoni objektiv koji može da uhvati čitavu dugu može da vam da predivne široke snimke - ali ne zaboravite da zumiranje na deo duge može takođe da da spektakularne rezultate. Posebno obratite pažnju na mesta u kojima se duga sreće sa drugim objektima - ili na početak i kraj duge.

Prednji plan

Nemojte da razmišljate samo o pozadini fotografiej duge - uzmite u obzir i prednji plan. To može da kreira dodatne tačke interesovanja snimku i može da vodi oko prema tački fokusiranja. Takođe pazite da se u prednjem planu ne nađu neki objekti koji će nepotrebno da odvlače pažnju.

Višestruke duge

Imajte na umu da tamo gde ima jedna duge često se naalzi i druga - ili barem još jedan sloj preko prvog. Uključivanje obe duge u snimak može da da još interesantniji rezultat.

Polarizacioni filter

Ako imate polarizacioni filter eksperimentišite sa njim tako što ćete ga rotirati kako biste videli kakve efekte će imati na snimak. Ustanovićete da tako možete da dobijete različite zasićenosti boja, refleksija i nivoa kontrasta u snimku što može drastično da utiče na kvalitet fotografije i pomogne vam da se duga još više istakne.

Blenda

Biranje različitih blendi će imati manje uticaja na samu dugu a više uticaja na ukupni snimak. Birajte mali otvor blende i dobićete fotografiju u kojoj je veći deo scene u fokusu (veća će biti dubina polja).

Stativ

Stabilizovanje fotoaparata prilikom fotografisanja pejzaža je važno, ali je posebno važno kada fotografišete duge pošto se one često pojavljuju u tamnijim uslovima (kao pred oluju) a ako koristite polarizacioni filter i mali otvor blende verovatno ćete trebati da upotrebite sporiju brzinu zatvarača. Naravno, fotografije duge nisu nešto što možete da planirate, tako da ćete možda morati da nađete neke alterantivne načine stabilizacije fotoaparata (kamen, panj, drvo, zid i tako dalje).

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272