Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Kali Linux: Napredno penetraciono testiranje pomoću alata Nmap, Metasploit, Aircrack-ng i Empire

Kali Linux: Napredno penetraciono testiranje pomoću alata Nmap, Metasploit, Aircrack-ng i Empire

Popust cena: 2900 rsd

Linux za mreže

Linux za mreže

Popust cena: 2200 rsd

KAKO DA instalirate Ubuntu 7.10

Svuda na Internetu čujete o Ubuntu-u i odlučili ste se da ga instalirate na vaš računar (samo da biste proverili da li je istina sve ono što ste o njemu čuli) a ne znate kako da to uradite? Ne tražite dalje! Ovaj članak će vam olakšati celokupan proces pošto će vas naučiti kako da korak po korak instalirate najnoviju verziju Ubuntu operativnog sistema (aktuelna verzija je 7.10, kodnog imena Gutsy Gibbon) na PC za manje od 10 minuta (naravno u zavisnosti od specifikacija vašeg računara). Da li ste spremni? Počnimo!

  • Daunlodujte Ubuntu 7.10 Desktop ISO imidž koji odgovara vašoj hardverskoj arhitekturi (i386 ili amd64) sa ovog linka.
  • Narežite ISO imidž pomoću vašeg omiljenog programa za rezanje CD/DVD-ova (Nero, CDBurnerXP, Roxio i tako dalje) na prazan CD pri brzini od 8x.
  • Ubacite ili ostavite CD u CD/DVD-ROM uređaju i ponovo butujte računar. Pritisnite Enter kada se pojavi ekran butovanja i sačekajte da se učita u memoriju.
  • Kada je desktop u potpunosti učitan, dvostruko kliknite na Install ikonicu i pratite uputstva instalera:

Selektujte jezik

Ovo je prvi korak instalera gde morate da selektujete izvorni jezik (standardno podešavanje je English). Ovaj jezik će biti upotrebljen za instaler i takođe će biti standardni jezik za Ubuntu Linux (kada je instalacija završena). Kliknite na dugme Forward nakon što ste selektovali jezik.

Gde se nalazite?

Drugi ekran će prikazati mapu Zemlje sa malim crvenim tačkama tako da možete da selektujete grad i državu. Na osnovu aktuelne selekcije lokacije, biće podešeno i vreme na vašem računaru. Isto tako možete da selektujete aktuelnu lokaciju iz padajućeg menija koji se nalazi u dnu prozora (preporučljivo). Kliknite na Forward dugme nakon što ste selektovali lokaciju.

Testirajte tastaturu

Na trećem ekranu biće zatraženo da selektujete razmeštaj tastature koji vam najviše odgovara (standardno podešavanje je U.S.English). Isto tako možete da testirate tastaturu u malom polju za unos teksta koje se nalazi u dnu prozora. Kliknite na Forward dugme kada završite konfigurisanje tastature.

Particionišite hard disk

Particionisanje hard diska je lak zadatak tako da sam prilično siguran da ćete ga lako savladati. Imate tri opcije:

  • Ako želite da zadržite postojeći operativni sistem selektujte prvu opciju: "Guided - resize the partition and use the freed space".
  • Ako želite da izbrišete postojeći operativni sistem selektujte drugu opciju: "Guided - use entire disk".
  • Treći izbor je ručni i ja vam toplo preporučujem da ga upotrebite samo ako ste ekspert u particionisanju Linuxa.
  • Kada ste izabrali odgovarajuću opciju kliknite na Forward dugme.

Pomoć u migraciji

Ovo je najbolji deo instalera pošto vam omogućava da izaberete i importujete postojeće Firefox bookmarkove, wallpapere, Internet Explorer Favorites, Yahoo Messenger ili AOL Messenger kontakte. Ako nemate Windows ili Ubuntu instalaciju na hard disku onda nećete videti ovaj ekran. U tom slučaju, samo kliknite na Forward dugme da biste nastavili sa instalacijom.

Ko ste vi?

Ovde treba da uradite upravo ono što naslov koraka kaže da uradite. Treba da ispunite polja sa vašim pravim imenom, imenom koje želite da upotrebite za logovanje u Ubuntu operativni sistem i imenom računara (automatski generisano). Kada završite sa ovim korakom, kliknite ponovo na Forward dugme.

Da li ste stvarno spremni za Ubuntu?

Ako ste uspešno došli do ove tačke, onda ste definitivno spremni za novi Ubuntu operativni sistem. Dakle, šta čekate? Kliknite na Install dugme SAD!

Operativni sistem Ubuntu 7.10 (Gutsy Gibbon) se instalira...

Nakon otprilike 8 minuta, pojaviće se prozor sa dve opcije:

  • Continue using live CD
  • Restart now

Verovatno ste kliknuli na "Restart now" dugme zato što ste bili veoma uzbuđeni i radoznali da vidite novi Ubuntu operativni sistem. Pa onda, uživajte!

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272