Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

TCP/IP naučite za 21 dan

TCP/IP naučite za 21 dan

Popust cena: 1930 rsd

CCNP BCMSN - Zvanični udžbenik za polaganje ispita

CCNP BCMSN - Zvanični udžbenik za polaganje ispita

Popust cena: 2640 rsd

KAKO DA izgradite kućni FTP server

Aploudujte i daunlodujte fajlove na vaš kućni PC sa bilo kog mesta tako što ćete ga pretvoriti u lični FTP server. Pomoću kućnog FTP servera, vi možete da aploudujete i daunlodujete fajlove na vaš kućni hard drajv iz kancelarije, kuće vašeg prijatelja, ili na vaš laptop dok ste na putu pomoću bilo kog FTP klijenta. Postavljanje FTP servera možda zvuči kao komplikovani poduhvat sa kojim može da izađe na kraj samo sistem administrator.

U stvari, celokupna procedura je prilično laka i besplatna zahvaljujući programu otvorenog koda FileZilla. Već ste čuli za FileZilla-inog FTP klijenta , ali FileZilla projekat takođe nudi serversku aplikacuju za Windows. Danas ćemo da postavimo FTP server na vaš Windows PC pomoću FileZilla programa kako biste imali mogućnost lakog transfera sa bilo kog računara.

Napomena: Postoji više dobrih programa za podizanje FTP servera, međutim većina je komercijalna, tojest reba da platite za njih. FileZill je aplikacija otvorenog koda i njeno postavljanje vas neće koštati ni dinara, a po kvalitetu ne zaostaje za njegovim komercijalnim konkurentima.

Instalirajte FileZilla FTP Server

Instaliranje FileZilla servera se obavlja pomoću regularnog Windows-ovog "samo pritisni Next" čarobnjaka, i za većinu korisnika preporučena standardna podešavanja će biti dovoljna. Međutim bez obzira na sve, hajde da pogledamo inicijalna podešavanja, pošto će ona uticati na način na koji radite sa serverom. Evo procedure za instaliranje FileZilla FTP servera:

  • Daunlodujte FileZilla serversku aplikaciju. Iako je FileZilla FTP klijent dostupan za različite operativne sisteme, serverska aplikacija je dostupane samo za Windows (i radi sa Windows XP, Vista i Windows 2000 verzijama). Daunlodujte je  i pokrenite instalacionog čarobnjaka. U trenutku pisanja, najnovija verzija je 0.9.25.
  • Pokrenite server kao Windows servis. Prvo će vam FileZilla dati opciju kako da je startujete: kao Windows servis ili ne, automatski ili ručno. Windows servisi su procesi koji rade na vašem PC-ju i kojima možete da upravljate preko Services panela za upravljanje. Više informacija o upravljanju ćete naći u nastavku teksta, ali na ovom mestu, pokretanje FileZilla-e kao Windows servisa koji se automatski pokreće je standardna opcija. Ako želite da vaš FTP server bude uključen po standardnom podešavanju, izaberite "Start as service, started automatically (default)". U suprotnom, izaberite "Start as service, started manually."
  • U ovom panelu ćete podesiti i port za admin interfejs koji ćete koristiti. Po standardnom podešavanju to je 14147, i najverovatnije je bezbedno da ga ostavite na tom podešavanju. Ako promenite dati broj porta, zabeležite ga negde - kasnije će vam trebati da biste se konektovali na server.
  • Podesite administrativni interfejs servera da se automatski pokreće (ili ne). U finalnom instalacionom okviru za dijalog, izaberite da li želite da se admin prozor servera automatski pokrene kada se aktuelni korisnik Windowsa uloguje, kada se bilo koji korisnik uloguje, ili treba ručno da se pokrene.
  • Pokrenite server i konektujte se na njega pomoću admin interfejsa. Kada instalacioni čarobnjak završi, podesite ga da pokrene admin interfejs servera. To je prozor u kojem ćete konfigurisati vaš server i pratiti njegovu aktivnost. Prvi put kada pokrenete admin interfejs, on će vas pitati koja je adresa i port servera. Pošto server radi na PC računaru - istom onom na kojem se nalazi admin interfejs - njegova adresa je localhost, ili 127.0.0.1. Standardni port je 14147 (ili onaj na koji ste ga podesili, kao što je gore objašnjeno).
  • Ako je ovo jedini FTP server koji ćete administrirati (najverovatnija situacija), poništite opciju "Always connect to this server" da biste preskočili ovaj okvir za dijalog u budućnosti.

Kreirajte korisnike servera

Ako je sve prošlo kako treba, onda je vaš server podignut i besprekorno radi - ali još niko ne može da ga koristi, pošto još nikom niste dali dozvolu za to. Da biste definisali korisnika servera, u Edit meniju izaberite Users. U Users okviru za dijalog na desnoj strani, pritisnite Add dugme da biste kreirali novog korisnika i dodelili mu lozinku. Zatim, na levoj strani, selektujte "Shared Folders" da biste odredili kojim direktorijumima će korisnik moći da pristupi na vašem serveru. Ja sam kreirao korisnika po imenu gina i dao sam mu dozvolu za pristupanje C:\data\ direktorijumu.

Videćete da možete precizno da podesite prava za pristupanje fajlovima za svakog korisnika: možete da date read-only prava (samo daunlodovanje), write prava (da mogu da aplouduju fajlove), i da li korisnik može da briše fajlove i kreira direktorijume.

Ako želite da date pristup vašem serveru većem broju korisnika i da svi imaju ista prava i mogućnosti pristupa direktorijumima, umesto da kreirate pojedinačno svakog korisnika, kreirajte korisničku grupu. Na primer, ako delite direktorijum MP3 fajlova sa prijateljima, napravite korisničku grupu koja će se zvati "ljubitelji muzike " sa pristupom određenom direktorijumu i dodajte korisnike u tu grupu, što će im automatski dati odgovarajuća prava. Zatim, ako pomerite vaš direktorijum sa muzikom vi ćete trebati samo da editujete grupu, a ne svakog korisnika u njoj. Da biste upravljali korisničkim grupama, u Edit meniju izaberite Groups.

Ulogujte se u server

Sada kada je server postavljen i radi punom parom, vreme je da se ulogujete i probate da daunlodujete i aploudujete. Pomoću vašeg FTP klijenta (kao što je FileZilla klijent ili FireFTP for Firefox) unesite adresu servera, korisničko ime i lozinku.

  • Adrese servera Ako FTP-ujete u vašoj kućnoj mreži (na primer sa PC-ja na spratu na PC u spavaćoj sobi), vi možete da dođete do servera tako što ćete upotrebiti internu mrežnu adresu (najverovatnije nešto kao 192.168.xx.xx.). U komandnoj liniji ukucajte ipconfig da biste videli koja je to adresa. Ako želite da se ulogujete na vaš FTP server sa Interneta, postavite za njega URL adresu koja se lako pamti i dozvolite uspostavljanje konekcija izvan mreže. Da biste to uradili, pogledajte kako možete da dodelite ime domena vašem kućnom serveru  i kako da pristupite vašem kućnom serveru koji se nalazi iza rutera ili firewall-a.
  • Korisničko ime i lozinka To je jedan od korisnika koje ste definisali u FileZilla-inom admin interfejsu, a ne korisničko ime admin-a servera. Ako će se prijatelji, porodica i saradnici ulogovati na vaš FTP server, dajte svakom od njih specifično korisničko ime i lozinku pomoću kojih će se ulogovati (zajedno sa adresom servera).

Upotrebite vaš FTP server da biste sa bilo kog mesta došli do fajlova skladištenih na računaru u vašoj kući, delili fajlove sa prijateljima i familijom, ili kreirali rezervne kopije preko mreže (Besplatni program za kreiranje rezervnih kopija po imenu SyncBack podržava bekapovanje preko FTP-a). Kliknite na sledeći link da biste saznali više o tome kako se koristi Syncback.)

Napomene vezane za bezbednost: FTP nije bezbedan protokol; svi transferi fajlova se odvijaju na čistini, što ih čini idelanim za špijuniranje. FileZilla ne podržava šifrovan FTP pristup, zato vam preporučujemo da upotrebite VPN kao što je Hamachi da biste obezbedili transfer fajlova preko Interneta. FileZilla-ina podešavanja bezbednog FTP servera prevazilaze obim ovog teksta, ali vi možete da odete u serverova podešavanja admin interfejsa da biste ih konfigurisali.

Pokretanje i stopiranje servera preko Windows Services

Konačno, da biste isključili vaš FileZilla server koji radi kao Windows servis, iz Control Panel > Administrative Tools pokrenite Services. Desnim tasterom miša kliknite na FileZilla FTP Server stavku u listi da biste ga stopirali, editovali njegover parametre (Properties), ili ga restartovali.

Ostali kućni serveri koje možete da instalirate su home web server sa Apache-om, home SSH server sa Cygwin-om i home VNC server za daljinsku kontrolu vašeg računara.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Komentari

• NEBOJSA STANOJEVIC
DANAS 01.08.2010.god.PRVI PUT SAM NA OVOM SAJTU.ZA KRATKO VREME UPOZNAVANJA SA OVIM SAJTOM,VIDIM DA CE MI ODLICNO POSLUZITI JER IMATE DOBRE I ISCRPNE SAVETE STO SE TICE PCa.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272