Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Word 2010 - Korak po korak

Word 2010 - Korak po korak

Excel 2010 biblija

Excel 2010 biblija

KAKO DA – MS Excel i HTML

Jedna od najznačajnijih osobina u Office-u 2000 je potpuna integracija aplikacija paketa, sa Internetom, tj. mogućnost snimanja svakog dokumenta kao HTML dokumenta. Na ovaj način svaki Office dokument postaje pristupačan nezavisno od platforme, operativnog sistema ili instaliranog softvera, bitno je samo da onaj kome je namenjen dokument poseduje neki od web browser-a. Tako i sam MS Excel može da snimi pojedinačni radni list ili celu radnu svesku u HTML formatu. Radana sveska se snima tako što se pri formatiranju stranica koriste frejmovi i na taj način se simulira postojanje radnih listova.

Ako želite da vidite kako bi neki od radnih listova izgledao u HTML obliku, pozovite meni “File > Web Page Preview” i otvoriće vam se Internet Explorer sa tekućim radnim listom. Kada budete zadovoljni formatiranjem radnog lista i želite da to objavite u HTML formatu pozovite meni “File > Save As Web Page…”. Pojaviće vam se dijalog prozor “Save As”, gde između ostalog imate dva radio-dugmeta: Save Entire Workbook pomoću kojeg birate snimanje cele radne sveske i Save Selection: Sheet gde birate snimanje samo tekućeg radnog lista. Tu je još i dugme “Change Title”, koje kada pritisnete dobijate mali dijalog prozor u koji unosite naslov HTML stranice (tag <Title>) koji se pojavljuje u naslovnoj liniji browser-a.

Zapazite kada potvrdite polje “Selection: Sheet”, postaje dostupno polje za potvrdu “Add interactivity”, gde birate kako će se publikovati ove stranice:

•  bez potvrde “Add interactivity” - radni list se snima u obliku koji se neće moći menjati, znači u običnom HTML formatu.
•  sa potvrdom “Add interactivity” - radni list će se prevesti uz pomoć “Office Web Components” dodatka, koji se nalazi na vašem kompjuteru ukoliko je instaliran MS Office, ukoliko nije instaliran dodatak se preuzima sa web servera. Suština je u tome da se takav radni list otvara u browser-u kao da ste ga otvorili u Excel-u, znači možete vršiti promene nad podacima.

Pripremio: Milenko Kusurović

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272