Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

QuarkXpress 4 za 14 dana

QuarkXpress 4 za 14 dana

Popust cena: 710 rsd

QuarkXPress 6

QuarkXPress 6

Popust cena: 440 rsd

KAKO DA napravite Photoshop četkicu

U ovoj vežbi naučićemo vas kako da u Photoshopu kreirate sopstvene četkice. Međutim, ako želite da napravite četkicu velike rezolucije trebaće vam Photoshop CS2 ili CS3. U CS2 i CS3 možete da napravite četkice veličine do 2500 piksela. U prethodnim verzijama kao što je CS, limit je bio 1000 piksela, a u još starijim možda i manje.

Definišite fajl

Verovatno već znate da možete da napravite Photoshop četkicu bukvalno od bilo čega, zato je prvi i najvažniji korak pravilno definisanje fajla. Bez obzira da li koristite skeniranu sliku, fotografiju ili bilo šta drugo, treba tako da podesite Photoshop fajl da dobijete najbolje moguće rezultate za vašu četkicu.

Čak i ako imate otvoren fajl u kojem ste videli nešto što želite da upotrebite za kreiranje četkice, prvo napravite poseban fajl za novu četkicu, a onda pejstujte u njega sadržaj sa kojim želite da radite. Tako ćete od samog početka imati četkicu odgovarajućih dimenzija.

Možda vam nije potrebna četkica velike rezolucije, ali šta ako vam za pola godine zatreba ista četkica ali veća? Uvek je dobro da napravite četkicu što je moguće veću da biste kasnije mogli da je upotrebite za druge projekte. Kao što sam rekla, ako koristite Photoshop CS2 ili CS3 možete da podesite fajl na veličinu od 2500 x 2500. Ako pokrećete raniju verziju Photoshopa verovatno ćete biti ograničeni na 999 piksela, ako ne i manje.

Boja

Vi možete da upotrebite kolornu sliku za definisanje četkice, ali pošto će krajnja četkica biti u sivim nijansama možda će vam biti lakše ako je konvertujete u dokumentu u Grayscale režim boja, kako biste da biste imali bolji pregled i bolju ideju o tome šta da očekujete. Kada definišete preset četkice, Photoshop će automatski konvertovati vašu selekciju u sive nijanse kako bi kreirao četkicu. Beli pikseli će postati providni (što znači da ne treba da izbrišete bele pozadinske piksele), crni pikseli će biti skroz neprovidni a sve između će biti poluprovidno, tojest u nijansama sive.

Podesite sliku

Najverovatnije ćete sliku morati malo da podesiti pre nego što ona bude odgovarajuća osnova za četkicu. U meniju izaberite Image – Adjustment i zatim upotrebite sledeće opcije kako biste podesili sliku do savršenstva:

  • Levels
  • Curves
  • Exposure
  • Shadows/Highlights
  • Brightness/Contrast

Tajna kreiranja detaljnih četkica

Kada sam počela da koristim Photoshop (pre mnogo godina) nisam mogla da shvatim kako ljudi prave tako detaljne četkice i uvek sam govorila sebi da sigurno zahteva puno vremena svo to isecanje komplikovanih oblika. Pa, postoji razlog zbog kojeg čak i novi korisnici Photoshopa mogu da kreiraju neverovatno detaljne četkice.

Kao što sam rekla, Photoshop definiše četkice na osnovu sivih nijansi, što znači da nema potrebe za brisanjem i isecanjem! Sve što treba da uradite je da upotrebite gore navedena podešavanja i sve što je 100 procentno belo će nestati. Belo = Providno, zato ostavite gumicu za brisanje ili Magic Wand alatku i slobodno definišite četkicu bez njih.

Definišite četkicu

Kada dobijete dobijete pravu količinu kontrasta i crno/bele na slici spremni ste da napravite četkicu. Uverite se da ste selektovali ceo sloj koji sadrži vaš rad tako što ćete pritisnuti Ctrl + A prečicu na tastaturi. Zatim u Edit meniju izaberite komandu Define Brush Preset. Dajte četkici ime i gotovi ste!

Sada biste trebali da vidite novu četkicu u Brushes paleti. Dakle? Šta čekate?

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272