Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 1780 rsd

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 340 rsd

KAKO DA popravite tastaturu na laptopu

Laptop računari su postali sastavni deo našeg svakodnevnog života. Tužna je, međutim, činjenica da laptop-ovi koji se danas mogu naći na tržištu, još uvek ni izdaleka nisu standardizovani. Svaki proizvođač na prodaju nudi laptop računare različitih dimenzija, a čak se i pojedini delovi standardne opreme među sobom drastično razlikuju po veličini. Doduše, ovo nije neki naročit problem sam po sebi, barem do onog trenutka dok vaš laptop ne počne da “trokira” ili vam zatrebaju rezervni delovi za njega. S obzirom da se svaki laptop poprilično razlikuje od svih drugih, veoma je teško pronaći bilo majstora koji će znati da popravi neki konkretan model, ili rezervni deo koji odgovara tom konkretnom tipu laptop računara. Čak i tako prosta stvar kao što je tastatura, bitno se razlikuje na laptop računarima različitih marki i modela.

Osnovni problem koji se javlja pri dugotrajnoj i intenzivnoj upotrebi tastature na laptop-u, jeste neispravnost pojedinih tastera. Ponekad, doduše, može doći i do oštećenja unutrašnjeg porta ili kabla, koji tastaturu povezuje sa ostatkom računara. Ukoliko do toga dođe, teško da će bilo koji majstor moći da otkloni ovakvu vrstu neispravnosti. Sa druge strane, u slučaju neispravnosti jednog broja tastera na tastaturi, opravka je svakako moguća.

Ispod svakog tastera na tastaturi postoji neka vrsta opružnog mehanizma, koji omogućava da se pritiskom na taster aktivira odgovarajući senzor, nakon čega se na ekranu prikazuje slovo ili znak koji odgovara pritisnutom tasteru. Većina problema sa tastaturom ogleda se u tome da, nakon protiska na pojedine tastere, ne dolazi do aktiviranja senzora, te shodno tome ni do ispisivanja odgovarajućih znakova na ekranu. Ovakvu vrstu neispravnosti možete i sami veoma jednostavno otkloniti, bez pomoći majstora. Na Internetu ćete sigurno moći da pronađete odgovarajuće uputstvo za konkretan model laptop računara, iz kojeg ćete saznati kako da neispravan taster izvadite iz tela laptop-a. Kada to uradite, sami ćete moći da ustanovite uzrok neispravnosti. Ako otkrijete da je taster sa donje strane fizički oštećen, možete pokušati da ga sami popravite, a ako vam to ne pođe za rukom, ne preostaje vam ništa drugo do da u lokalnoj prodavnici potražite rezervni taster.

E, tu nastaju problemi.

Čak i tako male i beznačajne rezervne delove, kao što je par tastera za zamenu, danas je gotovo nemoguće pronaći na tržištu. Ipak, verovatnoća njihovog pronalaženja će se značajno povećati ukoliko posetite neku od prodavnica polovnih laptop računara. Naime, laptop računari koji su u tolikoj meri oštećeni da je njihova popravka neisplativa, obično se rasklapaju na sastavne delove, koji se zatim zasebno prodaju. Gotovo je sigurno da ćete u jednoj ovakvoj prodavnici pronaći adekvatnu zamenu za neispravne tastere.

Ukoliko je tastatura na vašem laptop-u oštećena u toj meri da je njena popravka nemoguća, ne preostaje vam ništa drugo nego da zamenite čitavu tastaturu, što se može ispostaviti kao prilično skupa investicija. Alternativno, možete upotrebiti bilo koju eksternu tastaturu, koju ćete na laptop priključiti preko USB ili PS2 porta, u zavisnosti od toga koji konkretan model laptop-a posedujete.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Komentari

• ovica milosevic
eradi mi slova a tastaturi sta uraditi

• Sibke
Ne radi mi slovo tipka F2 na laptopu lenovo thinkpad l520 inpravi mi velike probleme jer sistem nece da se digne zbog njega,da li postoji mogucnost da ga iskljucim totalno?

• .
Ako mi ne radi dugme za paljenje koje je odvojeno od tastature ?

• Stevan Markovic
Nakon ciscenja tastature na koju je prosuta kafa,ne rade tasteri a pre toga su radili samo sto su se kocili.Sta predlazete dalje?

• milutin trifunović
Tastatura je potpuno ispravna,ali trakasti kabl je ispao iz ležišta.Pokušao sam ga učvrstiti,tamo gde je kontakt ali nemam mogućnosti jer se on nalazinunutra po sredini kompjutera.Koliko sam mogao videti da bi to mogao uraditi sa strane gde je tastatura ali tastaturu nisam nikad vadio i ne znam kako je pričvršćena.Bio sam kod dvoice u servisima ali mi,osim rasturanja kompjutera i prodaje delova,nisu ostavili utisak da se bog zna,razumeju u to što rade.Stoga vas molim da mi kažete dali sam u pravu i da mi objasnite kako skinuti tastaturu.Kompjuter je marke emasine.V.Pozdrav.

• Ismet mustafic
Neradi mi pola tastature na laptopu samsung r 40 plus

• Tijana
Postovanje, imam laptop hp 250 g3. Na njemu ne rade pojedina slova( b, n) dok ostala rade normalno.Eksterna tastatura preko USB porta radi normalno.Zanima me kako da znam da li je kvar do tastature( pa onda moram da je menjam) ili je hardverski kvar u pitanju? Unapred hvala na odgovoru.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272