Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Kako da razlikujete različite formate e-knjiga

E-knjiga je originalno bila u PDF formatu i bila je kodirana da bi zaštitila autora od rizika piraterije.  

PDF je najpopularniji format u izdavaštvu za uopštenu upotrebu. Verovatno poznajete ovaj format – to je format koji se otvara u Adobe Readeru ili Adobe Acrobatu. Da bi korisnicima dali jednostavniji i “čistiji” interfejs bez velike “gužve” na ekranu, Adobe je kreirao Digital Editions, posebno za čitanje e-knjiga. Većina popularnih izdavača izdaju knjige koje su zaštićene, i PDF i DE su veoma popularni izbori.  Dobra stvar pregledanja PDF e-knjiga je što one zadržavaju originalni dizajn svake stranice – vidite na ekranu upravo ono što je dizajner knjige i nameravao. Formati koji više odgovaraju manjim ekranima (kao što je ePub) obično gube formatiranje kada su prikazani na ekranu račuanara.  

ePub za digitalna izdanja  

Adobe Digital Editions je kreiran da vam omogući da čitate omiljene knjige na računarima kao i na velikom broju prenosivih uređaja, telefonima i e-book čitačima. ePub format je savršen za čitanje na manjim ekranima zato što linije tekst “teku” i prilagođavaju se različitim veličinama fonta i veličinama ekrana.  

iPhone / iPad / iPod Touch  

iPhone / iPad / iPod Touch format je dizajniran da se čita koristeći eBooks.com-ovu aplikaciju Ebook Reader koja je dostupna na iTunes App Store-u (link). Ovaj format može da se naruči, preuzme i otvori za svega nekoliko sekundi koristeći jedan od ovih uređaja, bilo gde da postoji pristup internetu.  

Izvor: E-books.com


 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272