Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Zaštita od zlonamernih programa (Malware analysis)

Zaštita od zlonamernih programa (Malware analysis)

Popust cena: 2100 rsd

CompTIA Security+: SY0-601 vodič za sertifikaciju

CompTIA Security+: SY0-601 vodič za sertifikaciju

Popust cena: 2200 rsd

KAKO DA vaš računar ostane bezbedan - 1. deo

McAfee AVERT Stinger

McAfee AVERT Stinger je alat namenjen Microsoft Windows operativnim sistemima, a koristi se za detekciju i uklanjanje različitih virusa, odnosno kao pomoć administratorima prilikom uklanjanja u zaraženim sistemima. Ne može se koristiti kao samostalan antivirusni program već samo za detekciju specifičnih virusa. Korisnicima je omogućeno biranje pojedinih direktorijuma koje žele proveravati, biranje akcije koja se preduzima u slučaju detekcije virusa, zapis rezultata sigurnosne provere u datoteku i slično, a takođe imaju mogućnost provere liste poznatih virusa koje McAfee AVERT Stinger može da detektuje i ukloni.

PC Tools Firewall Plus

PC Tools Firewall Plus je firewall koji štiti računar tako što zabranjuje pristup neautorizovanim korisnicima preko Interneta ili mreže. Prednost alata je da je prilagođen običnim korisnicima, a ne računarskim stručnjacima. Neposredno nakon instalacije javlja se mogućnost automatske nadgradnje alata. Sama prevencija napada aktivira se automatski, a korisnici mogu dodatno da konfigurišu alat tako da stvore vlastita pravila za mrežnu komunikaciju i izbor pojedine aplikacije kojoj se želi omogućiti pristup mreži. Osim toga, omogućeno je i praćenje mrežnog prometa i aktivnih aplikacija. Preporučuje se upotreba u kombinaciji sa Spyware Doctor alatom za bolju zaštitu. Podržan je na Windows Vista 32-bit/XP/2000/Server 2003 operativnim sistemima.

4t HIT Mail Privacy LITE

4t HIT Mail Privacy LITE je programski paket za stvaranje i čitanje šifrovanih poruka elektronske pošte koje su skrivene unutar slikovne datoteke. Prilikom stvaranja nove poruke alat koristi 128-bitni algoritam šifrovanja za sakrivanje poruke, a tekst može da sakrije u slikovnu datoteku po izboru. Za dešifrovanje poruke potrebno je poznavati ključ šifrovanja kojim je zaštićen izvorni tekst. 4t HIT Mail Privacy LITE je kompatibilan sa većinom popularnih grafičkih formata datoteka, a podržan je na svim Windows operativnim sistemima.

AVG Anti-Spyware Free Edition

AVG Anti-Spyware Free Edition je programski paket za zaštitu računara od neželjenih programa. Besplatna probna verzija programa prvih 30 dana korištenja poseduje sve funkcionalnosti. Prilikom prvog pokretanja preporučuje se preuzimanje novih sigurnosnih zakrpa za alat, pregled celog sistema u potrazi za već postojećim zlonamernim programima na sistemu. Vredi istaći to da alat koristi algoritme za otkrivanje još nepoznatih pretnji. Osim naprednih mogućnosti zaštite dodatne karakteristike programa su detaljna analiza trenutno pokrenutih procesa na računaru, generisanje izveštaja o radu programa kao i jednostavna nadgradnja. Alat je dostupan za Windows operativne sisteme.

OSSEC HIDS

OSSEC HIDS (Host-based Intrusion Detection System) je alat otvorenog programskog koda koji služi za analizu zapisa o radu programa, proveru integriteta, praćenje tzv. Windows registry zapisnika, detekciju tzv. rootkit programa i slično. Uz upravljanje preko komandnog prompta dostupan je i upravljački web interfejs. Često se koristi i za SIM (Security Event Management) i SEM (Security Information Management) načine upravljanja bezbednosti. Ukoliko se alat koristi za kontrolu jednog računara, koristi se 'local' tip instalacije, a u slučaju kontrole cele mreže - jedan računar se izabere koji će služiti HIDS-u i na njemu se sprovodi 'server' tip instalacije dok se za ostale računare koristi 'agent' tip instalacije. Alat je podržan na većini operativnih sistema uključujući Microsoft Windows, Linux, OpenBSD, FreeBSD, MacOS i Solaris.

Syslog Watcher Personal Edition

Syslog Watcher Personal Edition je besplatan programski paket za prikupljanje, čuvanje i analizu SYSLOG poruka koji je namenjen Windows operativnim sistemima. SYSLOG je standard za slanje sistemskih poruka preko mreže, a podržavaju ga gotovo svi mrežni uređaji. Za sada program podržava samo praćenje poruka koje se šalju UDP protokolom dok se u budućnosti planira i uvođenje podrške za TCP protokol. Osim mogućnosti obaveštavanja korisnika o prijemu nove poruke Syslog Watcher podržava i napredne metode sortiranja poruka za njihovo lakše pregledanje. Alat je dostupan u tri varijante: komercijalni Pro, Standard i besplatni Personal. Besplatna verzija u odnosu na komercijalne ne podržava rad sa više uređaja - generator syslog poruka ne radi kao Windows servis i ne zapisuje syslog poruke direktno u datoteke.

SiteDigger

SiteDigger je alat za pretraživanje cache podataka na serverima Google web pretraživača u potrazi za greškama, slabostima, sigurnosnim propustima, privatnim informacijama i slično. Google prilikom indeksiranja internet stranica može da prikupi i neke podatke za koje vlasnici stranica nisu svesni da su dostupni. Te informacije mogu da se odnose na podatke o kreditnim karticama, dnevne zapise i tako dalje, a napadačima omogućuju upoznavanje sa ciljanom organizacijom koju nameravaju da napadnu. Poznavanjem naprednih opcija za pretraživanje moguće je doći do tih informacija. SiteDigger omogućuje traženje takvih izloženih informacija i proveru sigurnosti određene stranice.

SoftPerfect Network Scanner

SoftPerfect Network Scanner je analizator mrežnog prometa namenjen prvenstveno administratorima sistema, ali i drugim korisnicima. Alat pruža informacije o IP, NetBIOS i SNMP mrežnim protokolima, a radi tako što pošalje ping paket, osluškuje odgovore i na taj način zaključuje koji resursi se dele na mreži. Alat može da detektuje trenutno prijavljene korisnike kao i novo podignute sisteme i omogućava gašenje udaljenih sistema. Takođe, moguća je detekcija i pristupanje sakrivenim mrežnim direktorijumima. Osim naprednih mogućnosti detekcije računara na mreži, program podržava i generisanje rezultata analize u različitim formatima datoteka uključujući HTML, XML, CSV i TXT. Alat je u potpunosti besplatan, a dostupan je za Windows operativne sisteme.

Snort

Snort je besplatan programski paket za praćenje i detekciju neovlašćenih aktivnosti (Intrusion Detection System) i danas se smatra jednim od kvalitetnijih programa ove namene. Postoje tri osnovna načina rada u kojima je moguće pokretati program: sniffer režim, packet logger i network intrusion detection system (NIDS). Sniffer način rada omogućuje jednostavno praćenje i analizu mrežnog prometa, packet logger način rada omogućuje praćenje i čuvanje mrežnog prometa na čvrsti disk, dok NIDS način rada nudi funkcionalnosti sistema za detekciju neovlašćenih aktivnosti što je i najčešća primena ovog programa. Program je objavljen pod GPL (General Public License) licencom i dostupan je za Linux i Windws operativne sisteme.

Spamassassin

Spamassassin je trenutno jedan od najpopularnijih programa za filtriranje neželjene elektronske pošte na Linux/Unix operativnim sistemima. Filtriranje poruka program izvršava korišćenjem različitih metoda: Bayesian tehnikom, korišćenjem ugrađene baze pravila, blacklist i whitelist liste, RAZOR baze i slično, što rezultira prilično visokom pouzdanošću. Dodatne karakteristike programa su jednostavna nadgradnja, mogućnost definisanja novih pravila kojima je moguće preciznije definisati mogućnosti filtriranja i osigurati veću fleksibilnost. Osim toga postoji i mogućnost integracije sa ostalim programskim paketima i mail serverima (Postfix, Sendmail, Qmail) što ga čini jednostavnim za integraciju sa postojećim sistemima elektronske pošte.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272