Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

CompTIA Security+: SY0-601 vodič za sertifikaciju

CompTIA Security+: SY0-601 vodič za sertifikaciju

Popust cena: 2200 rsd

Zaštita od zlonamernih programa (Malware analysis)

Zaštita od zlonamernih programa (Malware analysis)

Popust cena: 2100 rsd

KAKO DA vaš računar ostane bezbedan - 4. deo

Arovax Shield 2.1.103

Arovax Shield je alata za uklanjanje neželjenih programa iz Windows operativnih sistema (XP/2000/ME/NT/98). Program se izvršava u pozadini, a može da radi na dva načina. Prvi način je automatski način rada tokom kojeg Arovax Shield automatski, bez konsultovanja korisnika, onemogućava sve pokušaje dodavanja, menjanja ili uklanjanja sadržaja registra, sistemskih parametara i parametara pretraživača. Na žalost, na ovaj način najverovatnije će biti onemogućene i različite legitimne akcije korisnika. Zato je korisnicima omogućeno da izaberu i drugi način rada tokom kojeg program konsultuje korisnika i pita da li da prihvati ili odbaci sistemske izmene.

TrueCrypt

TruCrypt je besplatan alat koji može da se koristi za šifrovanje fajl sistema na Windows operativnim sistemima i zbog toga je pogodan za zaštitu podataka koji su skladišteni na hard disku od neovlašćenog pristupa. Ovo se posebno odnosi na radne stanice i prenosive računare.

Ovaj alat je jednostavan za korišćenje i veoma dobro se integriše u Windows okruženje a i vrlo je transparentan za korišćenje. Proces kodiranja i dekodiranje podataka ne utiče previše na performanse računara i ne usporava svakodnevni rad korisnika. Trenutno su dostupni i paketi za određene Linux distribucije kao i izvorni kod.

AntiVir Personal Edition Classic 7.00.04

AntiVir je besplatan antivirusni program za ličnu upotrebu namenjen korisnicima Windows operativnih sistema. Ovaj program prepoznaje i otklanja više od 70000 različitih virusa. Komponenta Virus Guard pruža stalnu zaštitu od virusa tako što pregleda sve fajlove koji dolaze na računar, putem Interneta ili mreže. Program omogućava jednostavnu nadgradnju i ažuriranje liste virusa putem ugrađenog Internet-Upgrade Wizard alata. Tehnička podrška je besplatna i dostupna putem AntiVir Bulletin Board-a.

Foremost 1.5

Foremost je besplatni forenzički alat namenjen spasavanju izbrisanih fajlova sa sistema. Rekonstrukcija podataka se sprovodi prema pravilima definisanim unutar konfiguracijskog fajla programa (foremost.conf). Unutar njega nalaze se definicije zaglavlja različitih tipova fajlova koji treba da se analiziraju. Prema zadatim podacima, program u blokovima čita podatke sa izabranog medija i pokušava da identifikuje nizove podataka koji odgovaraju nekom od definiranih tipova zaglavlja. Nakon prepoznavanja odgovarajućeg niza, podaci koji slede skladište se u odgovarajući fajl sve dok se ne naiđe na sledeće zaglavlje koje označava kraj identifikovanog fajla. Foremost program otvara zadati izvor podataka u read-only režimu rada. To je veoma važno u postupcima forenzičke analize zbog očuvanja integriteta podataka.

AFICK 2.10-1

AFICK (Another File Integrity Checker) je bezbednosni alat koji nadgleda promene na fajl sistemu i na taj način otkriva neovlašćeni pristup. Za pokretanje AFICK alata nisu potrebna administratorska prava tako da i obični korisnici mogu da ga upotrebljavaju za nadgledanje podataka. Ovaj alat kreira MD5 skraćenice fajlova, a zatim njihovim upoređivanjem utvrđuje da li je neki fajl izmenjen, što može da ukazuje na upad na sistem. Osim promena fajlova alat prijavljuje i nove fajlove i fajlove koji su izbrisani. Ovaj program može da se koristi iz komandne linije ali i preko grafičkog interfejsa. Dostupan je za Unix/Linux i za Windows operativne sisteme.

Disk Investigator 1.31

Disk Investigator služi za otkrivanje svih skrivenih podataka na disku, a može da se upotrebi i za vraćanje obrisanih fajlova. Program zaobilazi operativni sistem i direktno čita podatke sa diska, što mu omogućava prikazivanje stvarnog sadržaja diska. Sadržaj diska može se pomoću ovog alata lako pretraživati i pregledati u heksadecimalnom, decimalnom i tekstualnom formatu. Ovaj program može da pregleda i neke BIOS parametre blok uređaja i proveri efikasnost programa za sigurno brisanje podataka sa diska.

FreeOTFE 2.00

FreeOTFE je alat za šifriranje diskova u realnom vremenu. Pomoću ovog alata možete da kreirate jedan ili više "virtualnih diskova". Svi podaci zapisani na te virtualne diskove biće automatski i sigurno šifrirani pre nego što budu zapisani na hard diskove. Zato je ovaj program odličan za zaštitu podataka skladištenih na hardi disku od neovlaštenog pristupa.

Ovaj alat sadrži i čarobnjaka za kreiranje novih diskova. Neki od upotrebljenih algoritama za šifriranje su: AES (256 bit), Twofish (256 bit), Blowfish (448 bit), Serpent (256 bit). Alat ne treba da se instalira pre upotrebe što ga čini pogodnim i za zaštitu podataka na prenosivim diskovima. Maksimalna teoretska veličina "virtualnih diskova" je 8388608 TB. Iako je alat namenjen za Windows 2000 i XP sisteme, dostupan je i izvorni kod, tako da može da se  koristi i na Linux sistemima.

Jlint 3.1

Jlint je program za analizu Java programskog koda i pronalaženje sigurnosnih rupa, kao i nedoslednosti u kodu i problema sa sinhronizacijom. Program se sastoji od dva dela: dela za proveru semantike i dela za proveru sintakse. Jlint će sprovesti globalnu i lokalnu analizu toka podataka, izračunati moguće vrednosti varijabli i izdvojiti sumnjive kalkulacije. Prilikom prikazivanja rezultata analize koda, Jlint može da grupiše poruke u kategorije. Takođe možete da ga podesite da kod ponovnog pokretanja prikaže samo nova upozorenja što znatno olakšava rad u njemu.

ZoneAlarm 7.0.337

ZoneAlarm je lični firewall sa elementarnim opcijama za zaštitu personalnog računara. U besplatnoj verziji raspoložive su samo predefinisane mogućnosti zaštite, ali definisanje vlastitih pravila nije moguće. Takođe postoji i zaštita e-mail sistema, ali ni ona ne funkcioniše pošto je u besplatnoj verziji omogućeno filtriranje samo jedne vrste prikačenih fajlova.

Free Antispam Scanner 1.1

Free Antispam Scanner je jedan od brojnih besplatnih alata za uklanjanje neželjene pošte. Program omogućuje pregled poruka pristiglih na e-mail adresu kojoj može da se pristupi preko IMAP protokola. Omogućeno je označavanje neželjenih poruka koje zatim mogu da se uklone sa servera bez da se preuzmu na personalni računar.

Ovaj program može i da uči pravila za filtriranje. Takođe možete da postavite filtere koji će automatski ukloniti poruke sa servera bez ikakve korisničke intervencije. Besplatna verzija programa je ograničena na rad sa samo jednim korisničkim računarom.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272