Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Programiranje aplikacija za iOS

Programiranje aplikacija za iOS

Learning Swift - Second Edition

Learning Swift - Second Edition

Mac OS X tehnologije - Classic (Mac OS X)

Classic, ili Classic Environment, je hardverski i softverski apstrakcioni sloj u Mac OS X-u koji omogućava programima koji su kompatibilni sa Mac OS 9 da rade na Mac OS X operativnom sistemu. Ime "Classic" se ponekad koristi od strane prodavaca softvera za označavanje programerskog interfejsa softvera za "classic" aplikacije, kako bi se razlikovalo programiranje za Mac OS X i prethodne verzije Mac OS-a.

Classic je naslednik Rhapsody-jinog "Blue Box" emulacionog sloja, koji je služio kao proba koncepta. On koristi Mac OS 9 System Folder, i New World ROM fajl kako bi premostio razlike između starijih PowerPC Macintosh platformi i XNU kernel okruženja. Classic je bio ključni element Apple-ove strategije da se zameni "klasični" Mac OS (verszija 9 i ranije) sa Mac OS X-om kao standardnim operativnim sistemom za Macintosh računare, tako što će se eliminisati direktna potreba za starijim OS-om.

Classic može da se učita prilikom logovanja (radi brže aktivacije kada kasnije bude potreban), po komandi, ili svaki put kada se pokrene Mac OS program kojem treba (kako bi se rasteretili sistemski resursi kada nije potreban). On zahteva punu verziju Mac OS 9 da bi bio instaliran na sistem, i učitava intancu datog OS-a u sandbox okruženje, zamenjujući neke sistemske pozive niskog nivoa sa ekvivalnetnim pozivima ka Mac OS X-u preko ažuriranih sistemskih fajlova i Classic Support system enabler-a. Ovaj sandbox se koristi za lansiranje svih "klasičnih " Mac OS aplikacija - postoji samo jedna instanca Classic procesa koja je aktivna za jednog korisnika, i samo jedan korisnik po mašini može istovremeno da pokreće Classic.

Ako je izabrana opcija "load-when-needed" (učitaj po potrebi), dvostruki klik na "classic" program prvo pokreće Classic, koji može da se konfiguriše da se pojavi u prozoru koji liči na prikaz računara koji butuje Mac OS 9. Kada se Classic učitao, program se pokreće. Kada se "classic" program nalazi u prvom planu, meni u vrhu ekrana se menja kako bi izgledao kao meni starijeg Mac OS-a. Okviri za dijaloge i drugi elementi korisničkog interfejsa dobijaju svoj tradicionalni izgled.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272