Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Naučite Swift 3

Naučite Swift 3

Popust cena: 1100 rsd

Mac OS X tehnologije - Cocoa

Cocoa je Apple Inc-ov izvorno objektno orijentisano programersko okruženje za Mac OS X operativni sistem. to je jedan od pet glavnih API-ja koji su dostupni za Mac OS X; ostali su Carbon, Toolbox (za Classic okruženje), POSIX (za BSD okruženje), i Java. (Okruženja kao što su Perl i Ruby se smatraju manjim okruženjima zato što se generalno ne koriste za programiranje čitavih aplikacija).

Cocoa programi se tipično razvijaju pomoću razvojnih alata koje obezbeđuje Apple, kao što su Xcode (prethodno poznat kao Project Builder) i Interface Builder, koristeći Objective-C jezik. Međutim, Cocoa programerskom okruženju može da se pristupi i pomoću drugih alata, kao što je Python, Perl i Ruby, pomoću mehanizama za premošćavanje kao što je PyObjC, CamelBones i RubyCocoa. Takođe je moguće pisati Objective-C Cocoa programe u jednostavnom tekstualnom editoru i izgraditi ih ručno pomoću GCC ili čak GNUstep's makefile skriptova.

Za krajnjeg korisnika, Cocoa programima se smatraju oni koji su napisani pomoću Cocoa programerskog okruženja. Takvi programi obično imaju karakterističan osećaj, pošto Cocoa programersko okruženj automatizuje mnogobrojne aspekte program kako bi bio prilagođen Apple-ovom Human Interface Guidelines uputstvu.

Cocoa istorijat

Cocoa je izveden iz NeXTSTEP i OPENSTEP programerskih okruženja razvijenih u NeXT-u kasnih 1980-tih. Apple je kupio NeXT u decembru 1996. godine, i postepeno je počeo da radi na Rhapsody operativnom sistemu koji je trebao da bude direktni naslednik OPENSTEP-a. Trebao je da ima emulacionu bazu za Mac OS aplikacije pod imenom Blue Box. OPENSTEP baza biblioteka i binarna podrška su nazvani Yellow Box. Rhapsody je evoluirao u Mac OS X, a Yellow Box je postao Cocoa. Kao rezultat, Cocoa klase počinju sa skraćenicom "NS" (za NeXT-Sun kreaciju OPENSTEP-a): NSString, NSArray, i tako dalje.

Veći deo posla uložen u razvoj OPENSTEP-a je primenje na razvijanje Mac OS X-a, od kojeg je najvidljiviji deo bio Cocoa. Međutim postoje određene razlike. Na primer, NeXTSTEP i OPENSTEP su koristili Display PostScript za on-screen prikazivanje tekst ai grafike, dok Cocoa zavisi od Apple Quartz-a (koji koristi PDF režim slika). Cocoa takođe ima nivo Internet podrške, uključujući NSURL i WebKit HTML klase, i druge, dok je pod OPENSTEP-om postojala samo rudimentarna podrška za upravljanje mrežnim konekcijama kroz NSFileHandle klase i Berkeley sokete.

Pre njegove sadašnje upotrebe "Cocoa" je bilo ime programa koji je omogućavao deci da kreiraju multimedijalne projekte. Originalno je bila poznata kao KidSim, a sada je licencirana drugoj firmi kao Stagecast Creator. Program je prestao da se razvija u jednoj od racionalizacija koje su sprovedene nakon što se Steve Jobs vratio u Apple. Ime je ponovo upotrebljeno kako bi se izbeglo odlaganje koje bi nastalo registrovanjem novog trejdmarka, uz saglasnost Stagecast-a da reklamira stari Cocoa pod novim imenom.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272