Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Swift 3 Functional Programming

Swift 3 Functional Programming

Apple Watch App Development

Apple Watch App Development

Mac OS X tehnologije - Darwin

Darwin je besplatni Unixoliki operativni sistem otorenog koda koji je prvi put izdata od strane Apple Inc.-a  2000. godine. To je samostalni operativni sistem kao i jezgro komponenanata na kojima je izgrađen Mac OS X was developed. On je primarno razvijen od strane Apple-a kako bi podržao OS X.

Darwinovi preci mogu da se prate nazad sve do NeXT-ovog NEXTSTEP operativnog sistema (kasnije poznatog kao OPENSTEP), koji je originalno izdat 1989. godine. Nakon što je  Apple 1997. godine kupio NeXT, kompanija je objavila da će upotrebiti OPENSTEP kao osnovu za svoj sledeći operativni sistem. On je razvijen u Rhapsody 1997. godine i u Rhapsody-zasnovan Mac OS X Server 1.0 1999. godine. U 2000. godini, Rhapsody je razvijen u Darwina i izdat kao softver otvorenog koda pod Apple Public Source License (APSL), a komponente iz Darwina su danas prisutne u Mac OS X-u.

Darwin je izgrađen oko XNU-a, hibridnog kernela koji kombinuje Mach 3 mikro kernel, različite elemente FreeBSD-a 5 (uključujući model procesa, mrežni stek, i virtualni fajl sistem), i objektno orijentisani API za drajvere uređaja koji se zove I/O Kit.

Neke od prednosti ovog izbora kernela je Mach-O binarni format, koji omogućava  da jedan izvršni fajl (uključujući sam kernel) podržava više procesorskih arhitektura i zrelu podršku za simetrično multiprocesiranje u Mach-u. Dizajn hibridnog kernela predstavlja kompromis između fleksibilnosti mikro kernela i performansi monolitnog kernela.

Darwin trenutno uključuje podršku za 32-bitne i 64-bitne varijante PowerPC i Intel x86 procesora. Pošto iPhone koristi ARM procesor, možda je Apple portovao Darwinov kod i u sam ARM, iako je nije izdata nijedna verzija Darwina koja pdoržava ARM.

On podržava POSIX API po njegovoj FreeBSD liniji i može da pokreće veliki broj programa napisanih za različite Unixolike sisteme.

I Darwin i OS X koriste I/O Kit za svoje drajvere i zbog toga podržavaju isti hardver, fajl sistem i tako dalje. Apple-ova distribucija Darwina uključuje samo binarne drajvere za njihove AirPort bežične kartice.

Darwin ne poseduje mnoge definišuće elemente Mac OS X-a, kao što su Carbon i Cocoa API-ji ili Quartz Compositor i Aqua korisnički interfejsi, i samim tim ne može da pokreće Mac programe. Međutim, on može da podržava određeni broj manje poznatih OS X funkcija, kao što je mDNSResponder, višefunkcijski DNS responder i ključna komponenta Bonjour mrežne tehnologije i launchd, napredni okvir za upravljanje servisima.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272