Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Swift 3 Functional Programming

Swift 3 Functional Programming

Xcode 6 od početka do kraja

Xcode 6 od početka do kraja

Mac OS X tehnologije - Dashboard

Dashboard je program za Apple-ov Mac OS X v10.4 Tiger operativni sistem. Ovaj program služi za hostovanje mini programa poznatih pod imenom vidžeti. To je u suštini poluprovidni sloj koji je nevidljiv korisniku, osim ako ga ne aktivira pomoću prečice na tastaturi, koja može da se podesi prema željama korisnika.Kada se Dashboard aktivira, korisnikov desktop izbledi a vidžeti izađu u prvi plan. Kao i prozori programa, vidžeti mogu da se pomeraju, reorganizuju, brišu i rekreiraju (tako da može da bude otvoreno više instanci istog vidžeta, najverovatnije sa različitim podešavanjima). Nove vidžete možete da otvorite preko linije menija, tako što ćete prevući njihove ikone na sloj. Nakon što se učita, vidžet je spreman za upotrebu.

Dashboard vidžeti se kreiraju pomoću Hypertext Markup Language-a (HTML-a), kaskadnih lista stilova (CSS) i JavaScripta. PoŠto se isti ovi programski jezici koriste za kreirnaje web sajtova, mnogi web programeri već mogu da ih grade. U svojoj suštini, sami vidžeti su jednostavni HTML fajlovi koji se prikazuju unutar Dashboard sloja; oni koriste WebKit programersko okruženje koje se takođekoristi u Apple-ovom Safari web pretraživaču, što znači da čak i korisnik koji ima stariju verziju Mac OS X-a u kojoj Dashboard ne postoji - može da ih kreira.

Kada se Dashboard vidžet izgradi, on se obično sastoji iz šest fajlova:

  • Vidžetov HTML fajl, je fajl koji će biti prikazan na Dashboard sloju
  • Vidžetov CSS fajl, koji služi za stilizovanje vidžeta (ali se poziva iz HTML fajla)
  • Vidžetov JavaScript fajl, iako on može da se implementira direktno unutar HTML fajla, ako programer tako odluči
  • Vidžetova Property List-a (koja se zove “Info.plist”), sadrži ono što vidžet koristi za učitavanje parametara vidžeta (ime, verzija, HTML fajl, i tako dalje)
  • Pozadinska slika vidžeta, u PNG formatu
  • Ikona koja se prikazuje u liniji menija

Kada se svi ovi fajlovi nađu u root-u direktorijuma, on dobija ".wdgt" ekstenziju i ime, i nakon toga može da se otvori u Dashboard-u kao vidžet. Složeniji vidžeti mogu da sadrže i Cocoa plug-in za vidžete (za funkcionalnost specifičnu za platformu), jedan ili više JavaScript fajlova (za skrolovanje teksta, parametre, i tako dalje) ili više slika (za personalizaciju menija i dugmadi).

Mac OS X 10.5 Leopard, Apple-ov sledeći operativni sistem, će da sadrži program po imenu Dashcode, koji će ponuditi prijateljskiji način za kreiranje vidžeta. Druga nova funkcija Mac OS X Leopard-a se zove "WebClip", i omogućiće korisnicima da lako kreiraju vidžete od delova web stranice. Tokom otvaranja WWDC 2007, Steve Jobs je napravio vidžete od sledećeg: od naslovnih vesti na Yahoo.com, deset najtraženijih termina na Google-u, Fotografije dana sa National Geographic, nekih stripova, i informacija sa Rotten Tomatoes. Vi takođe možete da modifikujete borduru, kako biste dodatno personalizovali vidžete.

Dashboard vidžeti, kao i web stranice, su sposobni za mnogo različitih stvari, kao što je obavljanje zadataka koji bi bili teški ili komplikovani da ih korisnik ručno obavi. Jedan dobar primer je Google Search vidžet, koji jednostavno otvara web pretraživač i obavlja pretraživanje na Google-u. Drugi vidžeti, kao Wikipedia, uzimaju sadržaj web stranica i prikazuju ih u Dashboard-u. Neki vidžeti mogu takođe da služe kao igre, koristeći Adobe Flash (ili neki drugi multimedijalni program za autorizaciju) kako bi kreirali igre kao da se nalaze u pretraživaču.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272