Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Swift by Example

Swift by Example

Swift 3 Functional Programming

Swift 3 Functional Programming

Mac OS X tehnologije - FileVault

File Vault je sistem koji štiti fajlove na Macintosh računarima. Može se naći na Mac OS X v10.3 ("Panther") operativnom sistemu i kasnijim.

On radi tako što šifrira korisnikov home direktorijum koristeći 128-bitni Advanced Encryption Standard (AES) algoritam sa ključem izvedenim iz korisnikove lozinke za logovanje. Master lozinka bi trebala da bude definisana kao predostrožnost u slučaju da korisnik izgubi svoju lozinku. Sadržaj se automatski u letu kodira i dekodira. Iako su ranije verzije bile spore i dovodili do povremenog zamrzavanja sistema kada se koristio istovremeno sa zahtevnim programima, kao što su programi za editovanje zvuka i videa, performanse FileVault-a su se poboljšale u novijim verzijama Mac OS X-a.

Neki korisnici su se žalili da ne mogu da selektuju koji deo diska da se šifrira. Za razliku od Linuxa, Microsoft Windowsa i drugih operativnih sistema, samo čitavi home direktorijumi mogu da se šifriraju. Na primer, korisnik ne može da šifrira čitav disk kao što to može da se uradi u Linuxu ili Windows XP-u pomoću različitih alata za šifriranje. Jedna moguća zaobilaznica je da upotrebite Apple-ov Disk Utility program, koji dolazi sa standardnom instalacijom, kako biste kreirali šifrirani imidž diska koristeći isto 128-bitno šifriranje koje nudi FileVault, koji omogućuje korisnicima da šifriraju specifične fajlove i direktorijume.

Nekoliko mana je identifikovano u FileVault-ovoj upotrebi šifriranja, kao što je upotreba CBC moda operisanja koji dovodi do watermark napada, oslanjanje na 1024-bitnui RSA i 3DES-EDE koji imaju efektivan ključ manji od 128-bitnog AES-a, i nebezbedno skladištenje ključeva i u OS X-ovom "safe sleep" modu.

Nalozi zaštićeni pomoću FileVault-a mogu da se prenesu sa starijih Mac-ova na novije samo dok noviji računar nije još migriran (i nema definisan nijedan korisnički nalog). U suprotnom, FileVault mora da se isključi tokom migracije, ili treba prvo da se reinstalira OS na novom Mac-u.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272