Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

Štampači opasni!

Izgleda da se kancelarijski radnici suočavaju sa novom pretnjom po njihovo zdravlje posle RSI-a (deformiteti izazvani ponavljanjem neke radnje). Ova nova pretnja dolazi od kancelarijskih laserskih štampača koji u toku rada emituju velike količine mikroskopskih čestica u vazduh. Po rečima australijskog tima istraživača koje vodi profesor Lidia Morawska sa Queensland University of Technology, potencijalni negativni efekti se kreću u rasponu od jednostavne respiratorne iritacije do uticaja na kardiovaskularni sistem pa čak i rak. Sajt ABC news citira profesoricu Morawska, direktoricu  International Laboratory for Air Quality and Health koja je rekla da čestice koje emituju laserski štampači mogu da dođu do pluća čoveka i čak da uđu u krvotok.

Hemijski sastav ovih čestica još nije poznat niti mehanizam za njihovo ispuštanje, ali je preporučljiva dobra ventilacija u kancelariji da bi se minimizirala mogućnost da čestice uđu u vazduh. U njihovoj studiji, australijski tim je otkrio da 17 štampača, od 62 testirana, je moglo da se klasifikuje kao “veliki emiteri čestica” a jedan od njih je ispuštao čestice frekvencijom “koja može da se uporedi sa učestalođću emitovanja čestica iz dima cigarete”. Ovo otkriće se desilo slučajno pošto je tim ispitivao efikasnost ventilacionih sistema u “zaštiti kancelarijskih radnika od spoljašnjih zagađenja”. “Mi stvarno nismo očekivali da ćemo pronaći bilo šta iz unutrašnjih izvora ali smo uskoro otkrili da su unutrašnji izvori zagađenje mnogo veći nego spoljašnji izvori”.

Po otkrićima australijskog tima, u kancelarijama sa slabom ventilacijom ili bez nje, koncentracija čestica može da dosegne visoke nivoe, povećavajući rizik po zdravlje radnika koji provode puno vremena u kancelarijama. Pošto efekat ovih čestica može da se kreće od respiratorne iritacije pa sve do raka, profesor Morawska je izjavila da bi trebale da postoje regulacije na nivou država kojima bi se proveravalo emitovanja čestica za svaki model laserskog štampača koji se koristi. Na njenoj listi visokorizičnih štampača postoji 12 HP modela i jedan model od Toshibe. “Morawska kaže dok vlade ne učine korak u regulisanju emitovanja čestica, šefovi kancelarija bi trebalo da razmotre kupovinu štampača koji su klasifikovani kao manji emiteri. Međutim, najvažnije je, kaže ona, da se štampač postavi “bilo gde gde tok vazduha neće distribuirati čestice po čitavoj kancelariji” navodi ABC News.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272