Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Naučite Swift 3

Naučite Swift 3

Mastering Swift

Mastering Swift

Za 2 minuta vi možete da …

…operete zube, popijete šoljicu kafe, pošaljete e-mail prijatelju, ili hakujete  MacBook Air. Baš kao i prošle godine CanSecWest konferencija je trenutno u toku, i ogroman broj hakera se skupio da vidi ko će biti prvi koji će uspeti da hakuje jedan od laptopa koji je Apple obezbedio. Prvi koji uspe na silu da razbije zaštitu jednog od tri laptopa ne samo da će kući poneti taj laptop, već će dobiti i vrednu nagradu od 10,000 dolara u kešu.

Tri laptopa koja se napadaju su VAIO VGN-TZ37CN na kojem radi Ubuntu 7.10, Fujitsu U810 sa Vista Ultimate SP1 operativnim sistemom, i MacBook Air na kojem se nalazi OSX 10.5.2 operativni sistem. Prvog dana takmičenja pravila su bila prilično stroga i hakeri su mogli da napadaju računare samo preko mreže. Čitavog dana u vazduhu se osećao jak zadah neuspeha.

Onda su juče malo popustili pravila i dozvolili su hakerima da usmere organizatore takmičenja na web sajt koji su oni kreirali za slanje zlonamernog koda. Charlie Miller, momak koji je prvi hakovao iPhone ove godine je skoro odmah uspeo da uđe u MacBook Air. Trebalo mu je samo neverovatnih 2 minuta da uđe u sistem, ali niko tačno ne zna kako mu je to uspelo, zato što je pre takmičenja morao da potpiše sporazum o čuvanju tajne. Mnogi sumnjaju da ranjivost leži u Apple-ovom Safari web pretraživaču.

Ako se kojim slučajem pitate, takmičari su morali da se drže sledećih pravila tokom takmičenja:

  • Vi ne smete da koristite istu ranjivost da biste dobili pristup u više od jednog računara, ako je u pitanje međuplatformska ranjivost.
  • Takmičari imaju trideset minuta da napadnu svaku od mašina.
  • Napadi se izvršavaju preko crossover kabla (napadači imaju kontrolu nad standardnim ruterom)
  • Nema fizičkog pritupa mašini
  • Za napade mogu da se upotrebe svi veliki web pretraživači (IE, Safari, Konqueror, Firefox), široko korišćene plugin strukture (AIR, Silverlight), IM klijenti (MSN, Adium, Skype, Pigdin, AOL, Yahoo), kao i e-mail klijenti (Outlook, Mail.app, Thunderbird, kmail).

Čestitamo Charlie-ju. Apple… baci se na posao!

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272