Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Saveti – OFFICE 2013

Ukupno: 31, strana 1 od 2

Kako da centrirate sliku u dokumentu u Wordu 2013

 

 

 

Ako želite da dokument koji ste kreirali u Wordu 2013 izgleda lepo, veoma je važno da znate da centrirate sliku.   Postavljanje slika u Word dokumente je nešto što se često uradi veoma traljavo. Neki korisnici su prestali da upotrebljavaju slike u dokumentima zbog ružnog izgleda dokumenta. S druge strane, neki i dalje postavljaju slike u dokumente, ali ne znaju kako da poboljšaju izgled dokumenta.   U ovom članku opisaćemo vam kako da centrirate sliku i kako da podesite tekst oko slike. Tri osnovna koraka su importovanje slike, poravnanje i razmeštaj teksta.   Da biste centrirali sliku unutar Word 2013 dokumenta, uradite sledeće:   Importujte sliku u Word tako što ćete izabrati opciju Insert u ribbonu Worda, a zatim kliknite na Pictures.   Kliknite na importovanu sliku da biste je selektovali.   U ribbonu Worda, u odeljku Picture Tools, selektujte Format > Position. Pod opcijama Position izaberite opciju Text Wrapping koja najviše odgovara vašem dokumentu.   Kliknite na dugme Layout Options koje se nalazi u gornjem desnom uglu slike. Izaberite opciju za razmeštaj teksta koji najviše odgovara vašem dokumentu.
 
   

Kako da dodate Google Drive u Office 2013

 

 

 

Office 2013 omogućava da dodate Google Drive kao servis za čuvanje podataka.   Ako koristite Google Drive, možete da ga dodate kao servis unutar Office-a pomoću jednostavnog skripta. Nakon što dodate Google Drive u Office, on će se pojaviti u listi Places.   Da biste dodali Google Drive u Office 2013, uradite sledeće:   Preuzmite i pokrenite sledeći skript: Gdrive_service_add. bat Na ekranu će se otvoriti prozor sa obaveštenjem da pritisnete bilo koji taster da biste nastavili. Pritisnite bilo koji taster na tastaturi. Ukucajte putanju do Google Drive direktorijuma. Na kraju putanje ne sme da bude simbol ‘/’. Skript će dodati neophodne promene registru vašeg sistema. Kada završi, zatvorite prozor Command Prompt. Pokrenite Office program i dodajte Google Drive nalog kao Cloud Service.   To je sve! Sada možete da snimate, otvarate i sinhronizujete dokumente direktno na Google Drive nalog unutar Office-a. Dokumenti će biti snimljeni u glavni direktorijum.
 
   

Kako da isključite mini toolbar i prikaz u Wordu 2013

 

 

 

Mini toolbar i Live Preview su funkcije koje su predstavljene u Wordu u verziji Word 2007 i prisutne su i u verzijama Word 2010 i 2013.   Ove funkcije mogu da budu veoma korisne za brzo formatiranje i prikaz mogućih formata. Međutim, ima korisnika kojima ove funkcije smetaju, i oni mogu jednostavno da ih isključe.   Mini toolbar se u Wordu 2013 pojavljuje kada selektujete tekst u dokumentu i pruža vam brz pristup alatima za formatiranje teksta.   Live Preview omogućava vam da prikažete kako će specifična funkcija, kao što su stilovi, uticati na dokument. Sve što treba da uradite je da prevučete kursor preko različitih izbora da biste videli prikaz.   Da biste isključili jednu ili obe ove funkcije, uradite sledeće:   Kliknite na karticu File. U listi sa leve strane ekrana kliknite na Options. Uverite se da je sa leve strane okvira za dijalog Word Options selektovana opcija General. U odeljku User Interface options selektujte polje za potvrđivanje pored opcije Show Mini Toolbar tako da opcija ne bude potvrđena, da biste isključili Mini Toolbar. Selektujte polje za potvrđivanje Enable Live Preview tako da ono bude prazno da biste isključili ovu funkciju. Kliknite na OK da biste prihvatili promene i zatvorili okvir za dijalog Word Options.
 
   

Kako da izbrojite broj primera teksta ili brojeva u Excel tabeli

 

 

 

Da li vas zanima koliko primeraka teksta ili brojeva ste uneli u Excel tabelu?   Ako želite da odredite koliko ste puta uneli isti tekst ili broj u deo tabele ili u celu tabelu, to možete da uradite u svega nekoliko koraka. Sve što treba da unesete je određena formula koja će vam prikazati željeni rezultat.   U polje za unos formule treba da unesete sledeće: COUNTIF (raspon ćelija i kriterijum). Unutar zagrade treba da unesete raspon ćelija za koje želite da vidite rezultate i kriterijum, koji treba da bude pod navodnicima.   Na primer, ako unesete sledeću formulu: COUNTIF (A2:C11, “500”), dobićete rezultat koliko je puta unet broj 500 u ćelijama u rasponu od A2 do C11. Prikazeće se polje u kojem će biti prikazan rezultat.   Nadamo se da će vam ovaj savet pomoći u daljem radu.
 
   

Kako da konvertujete kolone u redove u Excelu 2013

 

 

 

Da li vam se već dogodilo da ste napravili tabelu u Excelu da biste na kraju shvatili da ste napravili pogrešan razmeštaj?   Može da se desi i da je neko vama poslato tabelu koju biste vi želeli da preformatirate. Opcija Transpose u Excelu će vam omogućiti da jednostavno ispravite vaše tabele.   Ponekad u toku rada, nismo sigurni koje bismo podatke trebali da postavimo u redove a koje u kolone. Ako se predomislite nakon što ste već završili tabelu, nema potrebe da je brišete i ponovo radite, jer postoji i jednostavnije rešenje.   Brži način da ispravite raspored u tabeli je da upotrebite opciju Transpose koja vam omogućava da konvertujete kolone u redove.   Uradite sledeće:   Otvorite tabelu sa kolonama koju ste kreirali. Selektujte celu tabelu.   Kliknite desnim tasterom miša na selektovane kolone i iz kontekstnog menija izaberite opciju Copy.   Kliknite desnim tasterom miša na praznu ćeliju tabele i iz kontekstnog menija izaberite opciju Paste Special, a zatim ponovo kliknite na opciju Paste Special.   U okviru za dijalog, pod Paste Special potvrdite polje ispred opcije Transpose Kliknite na OK.    Vaša tabela je ispravljena, kolone su konvertovane u redove.
 
   

Kako da konvertujete PowerPoint 2013 prezentaciju u video

 

 

 

Ako ste kreirali prezentacije u PowerPointu, verovatno ste već bili u situaciji da ste je trebali konvertovati.   Konvertovanje PowerPoint prezentacije u video može da se izvrši i eksportovanjem u video fajl, čime se kreira . wmv fajl koji možete publikovati online, da pošaljete emailom ili da prikazujete na računaru.   Kada prikazujete PowerPoint prezentaciju grupi ljudi, mnogo je bolje da je ne prikazujete u PowerPointu već da je ona konvertovana u video fajl. Konvertovanjem prezentacije u video fajl možete da dodate različite efekte i tako poboljšate izgled vaše prezentacije.   Da biste konvertovali PowerPoint prezentaciju u video fajl, uradite sledeće:   U ribbonu PowerPointa izaberite opciju File.   Kliknite na opciju Export u baneru sa leve strane ekrana.   Pod opcijom Export kliknite na opciju Create a Video.   Možete da izaberete da li želite da snimite i naraciju. Takođe, podesite opciju Time Spent On Each Slide, da biste odredili koliko dugo će se prikazivati jedan slajd. Standardno podešavanje je pet sekundi. Kada završite sa podešavanjima, kliknite na opciju Create Video.     Vaša prezentacija biće eksportovana u . wmv fajl koji može da se pregleda na svakom Windows računaru.
 
   

Kako da konvertujete PowerPoint prezentaciju u Word dokument

 

 

 

Prilikom prikazivanja prezentacije korisno je ako vašoj publici podelite letke.   Kreiranje letaka od vaše prezentacije može da pomogne publici da lakše prati prezentaciju. Informacije prikazane u PowerPoint prezentaciji možete jednostavno da konvertujete u Word dokument, da ga editujete, odštampate i napravite letke za vašu publiku.   Ako želite da konvertujete PowerPoint prezentaciju u Word dokument, pratite sledeće korake:   Otvorite prezentaciju u PowerPointu 2013. Izaberite karticu File u ribbonu PowerPointa.   Iz liste dostupnih opcija sa leve strane, izaberite opciju Export. Sada kreirajte letak tako što ćete izabrati opciju Create Handouts a zatim još jednom kliknite na istu opciju.   Otvoriće se prozor Send to Microsoft Word. U ovom prozoru izaberite vrstu razmeštaja stranice. Kliknite na OK da biste započeli proces konvertovanja.     Kada se završi proces konvertovanja otvoriće se novi Word dokument sa svim vašim slajdovima, poređanim u rasporedu koji ste izabrali.
 
   

Kako da konvertujete tekst iz PDF fajla u editabilni Word dokument

 

 

 

Word 2013 nudi novu funkciju pod nazivom PDF Reflow i koja vam omogućava da importujete PDF fajlove u Word i editujete tekst kao Word dokument.   Editovani tekst iz PDF fajla možete da snimite kao Word dokument ili da ga eksportujete u PDF fajl. Funkcija PDF Reflow u Wordu 2013 najbolje funkcioniše sa dokumentima koji su uglavnom tekstualni.   Da biste otvorili PDF fajl u Wordu 2013, uradite sledeće:   Kliknite na karticu File. Kliknite na opciju Open sa leve strane a zatim kliknite na Computer ako se PDF fajl nalazi na vašem računaru. Kliknite na Recent Folders sa desne strane i kliknite na dugme Browse da biste potražili željeni PDF fajl, selektujte ga i kliknite na Open. Prikazaće se okvir za dijalog gde će se prikazati vreme koje je potrebno za konvertovanje PDF fajla. Kada se PDF fajl otvori u Wordu, možete da ga editujete kako god želite. Da biste konvertovali završeni dokument ponovo u PDF format, možete da ga snimite kao PDF ili da ga eksportujete. Ako želite da ga snimite kao PDF fajl kliknite na karticu File. Sa leve strane kliknite na opciju Save As i izaberite lokaciju na koju želite da snimite fajl. Unesite naziv za PDF fajl u polje File name. Iz padajuće liste Save as type izaberite opciju PDF (*. pdf).
 
   

Kako da kopirate formule u Excelu 2013

 

 

 

Da li kreirate tabele sa različitim proračunima u Excelu?   Kada radite u Excel tabelama, i kopirate formulu na drugu lokaciju, Excel će automatski kopirati i formatiranje date ćelije u toj formuli na novu lokaciju. To može izazvati neželjene rezultate.   Ako ne želite da Excel kopira i formatiranja ćelije, potrebno je da ih učinite apsolutnim pre nego što ih kopirate. Možete da dodate znak $ ispred kolone ili reda da biste ih učinili apsolutnim referencama ili možete da kopirate formulu u clipboard kao tekst pre nego što je pejstujete na drugu lokaciju.   Postoje situacije kada ćete želeti da kopirate samo formulu, i da ignorišete formatiranja ćelije. Da biste to uradili, pratite sledeće korake:   Selektujte ćeliju tabele. Pritisnite tastere Ctrl+c Izaberite ćeliju u koju želite da pejstujete formulu ili samo tekst. Kliknite desnim tasterom miša i iz kontekstnog menija izaberite opciju Paste Special. Selektujte radio dugme Values da biste pejstovali samo vrednosti. Selektujte opciju Formula da biste pejstovali samo formulu.
 
   

Kako da koristite filtere u Excelu 2013

 

 

 

Ako radite na tabeli sa dve hiljade redova podataka veoma je teško da pronađete upravo onaj podatak koji želite.   Upotreba filtera vam pomaže da selektujete samo one podatke koji su vam potrebni, a ostali će biti skriveni. Upotrebom filtera neće se promeniti podaci u tabeli i čim uklonite filter, svi ostali podaci će se ponovo prikazati na isti način kao što su bili i pre upotrebe filtera.   Kada selektujete komandu Autofilter, Excel 2013 će dodati filter na vrh svake kolone. Videćete padajući meni na vrhu kolone sa svim jedinstvenim vrednostima. Možete da izaberete određenu vrednost koju želite da prikažete.   Možete da primenite filter Date Filter u koloni tako što ćete izabrati određeni datum ili možete da izaberete opciju za određeni raspon datuma.   Ako izaberete kolonu sa brojevima za filtriranje prikazaće se opcije od kojih možete da izaberete koji raspon vrednosti želite da prikažete.   Kada izvršite filtriranje podataka možete da kopirate prikazane podatke u drugu tabelu i nakon toga možete da izbrišete filtere na sledeći način:   Da biste izbrisali jedan filter:   Kliknite na strelicu padajućeg menija u koloni za filter koji želite da izbrišete. Kliknite na Clear Filter From.   Da biste izbrisali sve filtere:   Selektujte ćeliju u tabeli. U Ribbonu kliknite na karticu Data. U grupi Sort & Filter kliknite na Clear.
 
   

Kako da kreirate 3D tekst u PowerPointu

 

 

 

Dodavanje trodimenzionalnog teksta vašoj PowerPoint prezentaciji je odličan način da privučete i zadržite pažnju publike.   Možete da kombinujete WordArt sa nekoliko efekata da biste kreirali najbolji 3D tekst za vaš slajd šou. Ako želite možete da uradite isto i u Wordu ako želite da dodate 3D efekte tekstu.   Ako želite da kreirate 3D tekst u PowerPoint prezentaciji, uradite sledeće:   Kreirajte tekst kao WordArt što će vam pomoći da kreirate 3D efekat. U Ribbonu klilnite na karticu Insert.   Raširite WordArt i izaberite stil koji želite da upotrebite.   3D efekat možete da poboljšate dodavanjem 3-D rotacije tako što ćete na kartici Insert izabrati opciju Shape Effects a zatim kliknite na 3-D Rotation. Izaberite stil koji želite da upotrebite.   Sada možete da dodate refleksiju kao dodatni efekat tako što ćete kliknuti na Shape Effects a zatim izaberite opciju Reflection. Izaberite željeni intenzitet i udaljenost refleksije i isprobajte i neke druge opcije dok ne pronađete onu koja vam odgovara.   3D tekst je gotov.
 
   

Kako da kreirate aplikaciju za Office 2013 i SharePoint

 

 

 

UvodNaučite kako da koristite i pravite aplikacije za Office 2013. Nova mogućnost u Officeu 2013 su i aplikacije za Office. Pružaju sasvim novo iskustvo u radu. Šta je aplikacija za Office?Pokušajte kako radi neka od već kreiranih aplikacija:Download and try out some apps for Word, Excel, Outlook, and Project. Anatomija aplikacije za Office 2013UKOLIKO VAS INTERESUJE OVA TEMA.
 
   

Kako da kreirate potpis za emailove u Outlooku 2013

 

 

 

Da li uvek unosite isti tekst na kraju svakog emaila?   Verovatno na kraju svake email poruke unesete uobičajeni pozdrav ili vaše ime i podatke kao što su adresa, broj telefona ili slično. Možete da pojednostavite sebi posao ako kreirate potpis u Outlooku 2013, odnosno tekst koji će se automatski prikazati na kraju svakog emaila koji pišete.   Da biste kreirali potpis za emailove u Outlooku 2013, uradite sledeće:   Otvorite Outlook i kliknite na File da biste otvorili Backstage prikaz. U panelu sa leve strane kliknite na odeljak Options. U panelu sa leve strane, u odeljku Options kliknite na Mail. Skrolujte dole dok ne vidite dugme Signatures… i kliknite na njega. U panelu sa desne strane proverite da li je selektovan odgovarajući email nalog i kliknite na dugme New i dajte naziv potpisu koji želite da kreirate. Ukucajte tekst koji želite da upotrebite kao potpis u email porukama.   To je sve. Od sada kada god pišete email poruku, tekst koji ste kreirali kao potpis prikazaće se na kraju svakog emaila.
 
   

Kako da kreirate sopstvenu karticu u Ribbonu Office-a

 

 

 

Neki korisnici Ribbon Office-a smatraju veoma zbunjujućim. Međutim, možete da ga upotrebite za dodavanje sopstvenih kartica i olakšate sebi posao.   Dodavanjem sopstvenih kartica u Ribbon kreiranje dokumenata je puno brže i jednostavnije. Karticu možete da dodate u bilo koji program Office paketa. U ovoj vežbi, mi ćemo upotrebiti Word.   Da biste kreirali sopstvenu karticu u Ribbonu Office-a, uradite sledeće:   Kliknite desnim tasterom miša na Ribbon i iz kontekstnog menija izaberite opciju Customize the Ribbon. Otvoriće se ekran Customize Ribbon sa okvirom za dijalog Word Options. Kartice koje su dostupne u Ribbonu su izlistane sa desne strane okvira za dijalog. Kliknite na New Tab na dnu liste. Kliknite desnim tasterom miša na New Tab i iz kontekstnog menija izaberite opciju Rename da biste promenili naziv kartice. U okviru za dijalog Rename, unesite naziv za karticu u polje Display name i kliknite na OK. Kada dodate novu karticu, automatski je dodata i nova grupa (New Group) komandi. Kliknite desnim tasterom miša na New Group i iz kontekstnog menija izaberite opciju Rename da biste joj promenili naziv. U polje Display name unesite naziv za novu grupu. U odeljku Symbol možete da izaberete ikonicu koja će predstavljati novu grupu. Kliknite na OK. Ako želite da promenite poziciju kartice u Ribbonu, selektujte karticu i kliknite na dugme sa strelicom ka gore ili nadole. Da biste dodali komandu u grupu na vašoj kartici, selektujte komandu u listi sa leve strane i prevucite je u desno ispod naziva grupe. Kada dodate sve grupe i komande koje želite, kliknite na OK da biste prihvatili promene i zatvorili okvir za dijalog Word Options.   Nova kartica će se prikazati u Ribbonu dajući pristup komandama koje ste vi izabrali.   Možete da kreirate rezervnu kopiju vaših kartica da biste mogli da ih importujete u slučaju da ste reinstalirali Office progra ili želite ista podešavanja da imate i na drugom računaru.   Da biste kreirali rezervnu kopiju vaših kartica, uradite sledeće:   Kliknite desnim tasterom miša na Ribbon i iz kontekstnog menija izaberite opciju Customize the Ribbon. Na dnu ekrana Customize Ribbon, na desnoj strani okvira za dijalog Word Options kliknite desnim tasterom miša na opciju Import/Export a zatim izaberite opciju Export all customizations. U okviru za dijalog File Save potražite lokaciju gde želite da snimite rezervnu kopiju, unesite naziv za fajl u polje File name i kliknite na Save.   Ako želite da uklonite sve kartice koje ste kreirali, kliknite na opciju Reset a zatim izaberite opciju Reset all customizations.   Možete da izbrišete i samo jednu karticu tako što ćete je selektovati, kliknuti na Reset, a zatim izabrati opciju Reset only selected Ribbon tab.
 
   

Kako da kreirate vodeni žig u Word 2013 dokumentu

 

 

 

Ako želite dodatno da zaštitite dokumente, možete da dodate vodeni žig stranicama vašeg dokumenta.   Vodeni žig je tekst ili slika koji se prikazuje iza glavnog teksta dokumenta. Koristi se da biste zaštitili autorska prava, otežali fotokopiranje, dali neka upozorenja ili jednostavno da ulepšate dokument.   U Wordu možete pronaći unapred pripremljene vodene žigove koje možete da upotrebite za vaše dokumente, ali isto tako možete da kreirate i sopstvene koristeći tekst ili sliku.   Ovo je veoma korisno ako želite da ubacite logotip vaše firme ili neku drugu sliku kao zaštitni vodeni žig.   Da biste dokumentu dodali sopstveni vodeni žig, uradite sledeće:   Otvorite vaš završeni dokument. Iz Ribbona u Wordu izaberite karticu Design.   Kliknite na opciju Watermark a zatim na dnu prozora kliknite na opciju Custom Watermark… Otvoriće se prozor Printed Watermark options u kojem možete da izaberete opciju Picture ukoliko želite da postavite sliku, ili Text watermark ukoliko želite da postavite tekst. Unesite željeni tekst ili sliku. Kliknite na Apply a zatim na OK.
 
   

Kako da lozinkom zaštitite Word dokument

 

 

 

Da li neki dokumenti koje kreirate u Wordu sadrže poverljive informacije koje ne biste želeli da neko drugi pročita?   Ako želite da zaštitite vaš Word dokument, najbolje je da to uradite tako što ćete ga zaštititi lozinkom. U ovom članku pomoći ćemo vam da svom dokumentu dodate zaštititu. To je posebno korisno ako vaš dokument čuvate na nekoj javnoj lokaciji, na primer, ako delite računar sa drugima.   Važno!!! Nemojte zaboraviti lozinku jer nećete moći da vratite podatke.   Da biste zaštitili Word dokument lozinkom, uradite sledeće:   Word 2013   U Ribbonu Worda kliknite na karticu File.   Selektujte karticu Info u listi sa leve strane ekrana a zatim kliknite na opciju Protect Document. Iz padajuće liste opcija izaberite Encrypt with Password.   Ukucajte željenu lozinku. Ne zaboravite da je veoma važno da je dobro zapamtite.     Word 2003, 2007, 2010, i Word 2011 za Mac   U liniji menija kliknite na Tools. Kliknite na opciju Protect Document…. Otvoriće se prozor sa pitanjem zašto želite da zaštitite dokument. Opcija Tracked Changes će omogućiti da pratite sve promene koje su napravljene tako što će menjati boju teksta i promenjen tekst će biti podvučen. Opcija Comments omogućava da postavite komentare. Opcija Forms omogućava da modifikujete formulare u dokumentu. Izaberite željenu opciju. U polje Password ukucajte željenu lozinku. Kliknite na OK. Ako želite da isključite zaštitu lozinkom za zaštićeni dokument, uradite sledeće:   Kliknite na Tools. Kliknite na opciju Unprotect Document. Ukucajte lozinku.
 
   

Kako da otvorite blokirane fajlove u Officeu 2013

 

 

 

Ako imate novu verziju Office paketa, možda ste već bili u situaciji da niste mogli da otvorite dokumente koji su vam poslati emailom.   Pokušavajući da otvorit Word dokument koji ste dobili emailom, verovatno ste primetili da Word odbija da otvori fajl, čak vam ne nudi ni pomoć kako da to uradite. Razlog što fajl ne može da se otvori je taj, što je kreiran na drugom računaru i Office ga smatra pretnjom.    Ovo donekle ima smisla sa tačke gledišta bezbednosti računara ali može da bude prilično frustrirajuće.   Ako želite da otvorite blokirani fajl u Wordu 2013, uradite sledeće:   Preuzmite fajl koji ste dobili kao email prikačku, na vaš hard disk. Kliknite desnim tasterom miša na dokument koji ste snimili i iz kontekstnog menija izaberite Properties. Na dnu kartice General kliknite na dugme Unblock. Kliknite na OK.   Sada možete bez ikakvih problema da otvorite dokument.
 
   

Kako da otvorite programe direktno iz PowerPoint 2013 prezentacije

 

 

 

Prilikom prikazivanja vaše PowerPoint prezentacije, može biti korisno ako možete da otvorite programe direktno iz prezentacije.   Otvaranje druge aplikacije iz prezentacije PowerPointa može biti odličan način za prikaz dodatnih informacija ili ako ste programer, vašeg novog programa. Sve što je potrebno da uradite je da postavite kursor na dugme koje ste kreirali, ne treba čak ni da kliknete.   Sama aplikacija neće biti ugrađena u prezentaciju. Program će se otvoriti isto kao što bi se otvorio kada kliknete na prečicu.   Ako želite da prikažete dodatne informacije u vašoj PowerPoint prezentaciji, uradite sledeće:   Selektujte tekst koji će pokrenuti željenu aplikaciju. U Ribbonu PowerPointa, na kartici Insert, kliknite na opciju Action.   U prozoru Action Settings možete izabrati jednu od dve opcije, Mouse Click ili Mouse Over. Kliknite na karticu Mouse Over da biste podesili opcije za otvaranje programa samo prevlačenjem kursora. Selektujte opciju Run. Kliknite na dugme Browse…. Otvoriće se Windows Explorer, u kojem treba da potražite program koji želite da otvarate direktno iz prezentacije. Kliknite na OK.   Pregledajte podešavanja i ako ste zadovoljni kliknite na OK da biste ih primenili na vaš slajd šou.
 
   

Kako da prikažete lokaciju fajla u Quick Access toolbaru u Office-u 2013

 

 

 

Postoje situacije kada radite na Office dokumentu, da ste zaboravili gde je fajl snimljen.   Ako želite da otkrijete gde se nalazi otvoreni fajl, možete da upotrebite opciju Save As. Međutim, postoji mnogo brži način. U Quick Access toolbaru Office aplikacije možete da prikažete liniju sa lokacijom otvorenog fajla.   Da biste prikazali lokaciju fajla u Quick Access toolbaru u Office aplikaciji, uradite sledeće:   Otvorite bilo koji dokument ili prazan dokument u Wordu, i kliknite na karticu File. Sa leve strane ekrana, u listi opcija, kliknite na Options. U okviru za dijalog Word Options, sa leve strane u listi opcija, kliknite na Quick Access Toolbar. Da biste brže pronašli željenu opciju, iz padajuće liste Choose commands from, izaberite opciju Commands Not in the Ribbon. Skrolujte dole dok ne pronađete komandu Document Location, selektujte je i kliknite na Add da biste je dodali u Quick Access Toolbar. Možete da pomerate komandu Document Location na drugo mesto u toolbaru pomoću strelica desno od liste toolbar komandi. Kliknite na OK da biste prihvatili promene i zatvorili okvir za dijalog Word Options.   Polje Document Location i padajuća lista prikazani su u Quick Access Toolbaru i prikazuju putanju ka trenutno otvorenom fajlu. Ako ne možete da vidite celu putanju, kliknite unutar polja i upotrebite tastere sa strelicama da biste se pomerali kroz putanju.   Polje Document Location takođe prikazuje i listu web sajtova koje ste nedavno posetili u Internet Exploreru. Selektovanjem web sajta iz liste otvoriće se web sajt u standardnom pretraživaču čak i ako to nije Internet Explorer.
 
   

Kako da promenite standardni razmak između linija teksta u Wordu 2013

 

 

 

Razmak između linija teksta za neke korisnike je veoma važna stavka u njihovim pisanim dokumentima.   Po standardnom podešavanju, razmak između linija teksta u Wordu je 1 pt, a u novijim verzijama programa 1. 5 pt. Za neku vrstu dokumenata to je možda previše mali razmak. Razmak između linija možete da promenite za pojedine dokumente, ili možete da promenite standardno podešavanje za razmak između linija teksta.   Uradite sledeće:   Otvorite Microsoft Office Word 2013 i otvorite dokument u kojem želite da promenite razmak između linija teksta. Kliknite na karticu Design u Ribbonu.   Pod opcijom Design, selektujte opciju Paragraph Spacing. Izaberite jednu od unapred definisanih opcija ili u padajućem meniju kliknite na Custom Paragraph Spacing da biste uneli željenu vrednost.   Kliknite na karticu Set Defaults. Podesite opcije koje želite: vrsta fonta, veličina fonta, pozicija pasusa, razmaci. Kliknite na OK.   Pod opcijom Paragraph Spacing kliknite na Set as Default.
 
   
Strane: 12

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272