Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Saveti – Mreže

Ukupno: 33, strana 1 od 2

10 najboljih pomoćnih programa za mrežu

 

 

 

Gledajući istoriju računarstva  svako je mogao da vidi da je prava zabava počela kada su neki brilijantni ljudi povezali nekoliko računara. Postoji bezbroj alatki koje vam omogućavaju da uradite sve vrste mrežnih smicalica, od kojih mnoge imaju korene u Unix komandnoj liniji. Ali zaboravite tajanstvene alatke komandne linije. Danas smo za vas izabrali 10 omiljenih, besplatnih, point and click programa i web programa koji vam pomažu da izvučete maksimum iz vaše mreže. 10 najboljih pomoćnih programa za mrežu su: 10. Angry IP Scanner (skener portova) 9. MacFUSE (mauntovanje mrežnih drajvova) 8. DynDNS (dinamički DNS) 7. NetMeter (nadgledanje protoka) 6. iStumbler (menadžer bežične mreže) 5. Net Profiles (podešavanje specifičnosti mreže) 4. Synergy (virtualni KVM) 3. WiPeer (P2P wireless) 2. DD-WRT (ruter firmware) 1. Hamachi (VPN)  
 
   

13 onlajn alata za pivopije

 

 

 

Da li volite pivo? Da li ste vi jedan od onih momaka koji uvek pije jednu marku piva, ili ste spremni da probate i nešto drugo? Ako je odgovor da volite da eksprimentišete, onda će vas usrećiti informacija da postoji puno web sajtova koji se bave isključivo pivom. AllAboutBeer. com - AllAboutBeer vam donosi informacije iz istoimenog časopisa kao i lokatore, vodiće i članke. Beer100. com - Tu ćete naći informacije o pravljenju piva, broju kalorija u poznatim brendovima, linkove ka web kamerama i još mnogo toga. BeerAdvocate. com - Sajt koji prati Beer Advocate časopis sa svim informacijama koje biste ikada mogli da poželite o pivu. BeerInfo. us - Prilagođeni Google pretraživač donosi sam sve informacije o pivu koje postoje na Internetu. BeerMe. com - Rastuća kolekcija pivara u čitavom svetu zajedno sa beleškama o njihovim pivima. BeerMenus. com - Odnosi se samo na Njujork, ali vam omogućuje da pretražujete po vrstama piva, da vidite koji barovi služe vaše omiljeno pivo, i još mnogo toga. Beer Recipator - Puno informacija i alata koji će vam pomoći u proizvodnji sopstvenog piva. BeerSuggest. com - Locirajte događaje vezane za pivo, ramgirajte i označavajte piva i još mnogo toga. Vi možete da saznate više detalja o ovom web sajtu na Kristen Nicole’s Pregled. BYO. com - Brew Your Own časopis donosi sve vesti i informacije koje su vam potrebne da biste započeli sopstvenu proizvodnju piva. Chugd. com - Društvena mreža za pivopije. Kreirajte profil, označavajte i rangirajte piva, pronađite događaje vezane za pivo i šaljite fotografije sa vaših pivopijskih žurki. Coastr. com - Društvena mreža za ljubitelje piva u čitavom svetu. Unesite vaša omiljena mesta na kojima pijete, rangirajte ih i povežite se sa drugima. Foamee. com - Twitter alat koji će vam pomoći da pratite ko pije vaša piva i kafu. RateBeer. com - Kao što ime implicira, ovaj web sajt se bavi isključivo rangiranjem piva.
 
   

2. april, 1889. godine: Razvijen je proces za proizvodnju aluminijuma

 

 

 

1889. godine, sveže diplomirani student po imenu Charles Martin Hall je razvio način da izoluje metalni aluminijum. 1889: Charles Martin Hall je patentirao proces za upotrebu električne struje za ekstrahovanje metalnog aluminijuma iz sirove rude. Aluminijum je najprisutniji metalni element u Zemljinoj kori, ali ne kao čist metal -  mešavina hidratnih aluminijum oksida čini 99 njegove mase. Aluminijum nije bio poznat sve do radova Humphry Davy-ja iz Velike Britanije, Hans Ørsted iz Danske i Friedrich Wöhler-a iz Nemačke koji su ga uspešno izolovali u 19. veku. Kao metal, aluminijum je jak, lagan, sjajan, rastegljiv, elastičan i otporan na koroziju. Takođe se lako kombinuje sa drugim metalima na način koji povećava njegove poželjne osobine.
 
   

50 stvari koje svako treba da zna - 10. deo

 

 

 

Poznavanje raznih veština je od ključnog značaja za vođenje kvalitetnog i zdravog života.  Zato ćemo vam u više članaka doneti linkove ka velikom broju članaka i video klipova pomoću kojih ćete naučiti razne veštine. Sledi deseti i zadnji deo liste 50 veština koje bi svako trebao da savlada. 46.   Završite sastanak pristojno bez davanja ikakvih obećanja – Nema opravdanja za davanje obećanja koja niste spremni da ispunite. Takođe nema razloga da odluje donosite na licu mesta o nekome koga jedva poznajete. Tips for The End of a Date Tips for Ending a Bad Date How To End a Date Gracefully 47.   Uklonite fleku – Jeftinije je nego da kupujete novu odeću. Effective Ways to Remove Laundry Stains DIY Cleaning and Stain Removal Stain Removal Articles 48.   Neka vam kuća bude čista – čista kuća je osnova za čist i organizovan život. The Keep-It-Clean Plan Keeping a Stress-Free, Clean House How To Keep Your House Clean in 20 Minutes a Day 49.   Držite bebu kako treba – Verujte mi, povređivanje bebe nije ono što želite da uradite. How To Hold a Baby (video) How To Hold a Baby 50.   Pokrenite auto kojem je prazan akumulator – Svakako je bolje nego da nastavite pešice ili platite službu za šlepovanje. Edmunds Jump-Start How To How To Jump Start Your Car (video) DIY: Jump Start a Car
 
   

Deca i digitalni dom

 

 

 

Svako ko ima decu će vam reći da deca i lomljive stvari nikako ne idu zajedno. Međutim, ako živite u tzv. digitalnom domu, verovatno je pun opreme u kojoj su baš zgodno iskombinavani velika cena i izuzetna osetljivost na svaki dodir. Kako onda da sprečite svoju voljenu decu da vaš novi LCD TV pretvore u tablu za pisanje ili da rastave daljinski upravljač na pojedinačne delove? Rešenje je jasno – upotrebite zdrav razum. Iskoristite svoju prednost u visini i stavite daljinski upravljač van domašaja dece. Takođe, proverite da li su svi televizijski kablovi dobro skriveni ispod tepiha. Ako imate neki stari daljinski upravljač, dajte ga detetu da se igra. Međutim, čak i najmanja deca brzo ovladaju tom “spravom” i shvate da se pritiskanjem dugmadi zvuk ili slika pojavljuju na drugom mestu. Zbog toga će započeti potragu za pravim daljinskim upravljačem pre nego što se vi osvestite. Slično tome, dečica su mnogo više zainteresovana za telefon kojim se vi služite nego za šarenu muzičku kopiju koju ste vi kupili u uzaludnom pokušaju da ih zabavite. Ono što je najzabavnije je da deca uglavnom smatraju da su daljinski upravljač i telefon jedno isto, pa će koristiti vaš telefon da promene kanal ili će nešto brbljati u daljinski upravljač. Kupovanje univerzalnog “daljinca” može da smanji rizik da će jedan od pet, koliko ih sada posedujete, biti skriven na nekom nezamislivom mestu baš kada vam zatreba. Međutim, imajte na umu da je sličnost dece sa odraslima samo iluzija. Deca mogu da izmisle skrovita mesta za male predmete, koja su izvan dosega nauke. TV – najbolji drug izmrcvarenih roditelja Postepeni nestanak VHS rekordera je indirektno umanjio mogućnost dešavanja jednog od najčešćih nesrećnih slučajeva u vašem domu. Njegov veliki “prorez” neće više pozivati svaku dostupnu stvar, od parčeta tosta do autića, da bude ugurana u njega. Međutim, s obzirom na VHS kasete za decu koje su dostupne na svakom koraku možda ćete ipak želeti da zadržite VCR. Nema ničeg boljeg od crtanog filma što će smiriti malog “teroristu”, a malo je verovatno da će se žaliti da zvuk nije Dolby Digital DTS. Čak i ako više nemete VCR, prekidači i dugmad mogu da budu isto tako primamljivi kao veliki prorez. Posebna poslastica za decu je da zvuk na vašem hi-fi uređaju odvrnu što je glasnije moguće. Ako ne želite da svojoj deci postavljate ograničenja, investirajte novac u orman za muzičke uređaje i kućni bioskop, koji ćete moći da zaključate. Staklo na prednjoj strani će omogućiti upotrebu daljinskog upravljača čak i kad je orman zatvoren. Samo još jedno upozorenje: čak i kada zaštitite sve ove uređaje, deca će biti fascinirana vašim zvučnicima. Na Internetu niko ne zna da ste dete Deca, pogotovo dečaci, su od najranijeg doba fascinirani Internetom. Postoji nekoliko izuzetnih web sajtova za decu. Jedan od njih je www. bbc. co. uk/cbeebies, sa puno Flash igrica i aktivnosti. Bićete iznenađeni kako deca brzo ovladavaju korišćenjem miša. Ako imate neki stari PC možete od njega da napravite Internet PC za vaše dete da se ne bi “petljalo” sa vašim računarom. Međutim, kako njegovo znanje bude raslo, moraćete sve više da budete strpljivi sa njegovom nepogrešivom sposobnošću da poziva dijaloge za koje niste ni znali da postoje. Možda ćete ustanoviti da su deca u pronalaženju “jedinstvenih” oblasti na Internetu jednako dobra kao u sakrivanju malih predmeta. Zato morate biti sigurni da možete da postavite ograničenja kada, gde i koliko vremena mogu da provedu za računarom. Ni jedno dete neće stići u 21. vek bez poznavanja rada na računaru, ali morate biti spremni da svoje dete izbacite u park ako suviše vremena provodi ispred računara. Dilbert
 
   

KAKO DA brzo i lako menjate mrežna podešavanja

 

 

 

  Ako koristite vaš laptop na više lokacija onda možda već znate kako je teško stalno menjati mrežna podešavanja. Na primer, možda koristite računar kod kuće, u kancelariji, a možda čak i u lokalnom sajber kafeu. Svaki put kada odete na novo mesto susrešćete se sa drugačijom konfiguracijom mreže kojoj morate da se prilagodite. Posle izvesnog vremena to će vam postati veoma zamorno, pogotovo ako svaki put treba ručno da podesite IP (Internet Protocol) adresu da biste pristupili Internet konekciji. Definitivno ćete imati problema ako se nađete na mestu na kojem konekcija ne koristi DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) koji automatski dodeljuje dinamičke IP adrese vašem PC računaru. Prebacivanje se u takvom slučaju obavlja ručno, kako biste mogli da koristite Internet na oba mesta. Možda već i sami znate kako je dosadno i naporno prebacivati se sa jednog mrežnog podešavanja na drugo? Net Profiles je odličan mali program koji vam omogućuje da kreirate profile za različita mrežna podešavanja i konektujete se preko njih bez potrebe da ručno menjate podešavanja. Ova aplikacija postaje izuzetno korisna ako često morate da koristite različite mreže. Kreiranje mrežnih profila za različite mreže koje koristite je prilično lako u Net Profiles-u. Da biste kreirali novi profil kliknite na New Profile dugme i unesite podešavanja mreže. Kreiranje profila treba da se obavi samo jednom, a vi možete da kreirate onoliko profila koliko želite. Kada ste kreirali vaše profile, aktiviranje i korišćenje profila je mnogo jednostavnije. Kada se nađete u određenoj mreži, pokrenite aplikaciju Net Profiles i kliknite desnim tasterom miša na mrežu na koju želite da se konektujete. U kontekstnom meniju izaberite komandu Activate Profile i vaš mrežni profil će biti aktiviran. Ovaj mali program vam obezbeđuje izuzetnu fleksibilnost i prilagodljivost u različitim uslovima rada. On je posebno koristan za laptop korisnike. Međutim, funkcionalnost ovog programa se tu ne završava. Hajde da pogledamo ostale funkcije i mogućnosti Net Profiles-a. Automatski konfigurišite podešavanja Proxy Servera Ako vas mreža u kojoj radite prisiljava da koristite proksi servere da biste pristupili Internetu (što se obično dešava u kancelarijama) moraćete da konfigurišete svaku aplikaciju posebno da koristi određeni proksi server i da promenite podešavanja kada se konektujete na drugu mrežu. Pomoću Net Profiles-a vi možete lako da konfigurišete određeni profil da koristi proksi servere. Kada to jednom uradite sve vaše aplikacije će prolaziti kroz proksi server bez ikakvih problema i bez potrebe da konfigurišete svaku aplikaciju posebno. Mapirajte mrežne drajvove za izabrani profil Obično su mrežni drajvovi dostupni za upotrebu na mestima sa kojih možete da pristupite deljenim fajlovima i resursima, ali njihovo mapiranje na vašem računaru može da uspori vaš računar, pošto Windows Explorer proverava prisutnost mapiranih drajvova svaki put kada se učita. Vi možete da sepcifikujete mrežne drajvove koje želite da mapirate samo za specifične profile, tako da ti drajvovi budu mapirani samo kada učitate određeni profil. Selektujte standardni štampač za profil Vi takođe možete da izaberete standardni štampač za svaki profil. Na primer, ako imate štampač u kancelariji i štampač kod kuće, vi ne morate stalno da menjate standardni štampač kada promenite mrežu. Pokrećite programe kada promenite mrežu Ako želite da pokrenete određenu aplikaciju kada aktivirate određeni profil, vi to lako možete da uradite pomoću Net Profiles-a. Na primer, možda želite da učitate vašeg daunlod menadžera ili vaš torrent program čim se vratite kući, kako biste nastavili prekinuto preuzimanje Pomoću Net Profiles-a to se veoma lako možete podesiti. Promenite podešavanja prikaza Ovo je odlična opcija kada koristite isti laptop za kuću i za kanceraliju. Ja obično koristim pozadinu u obliku fotografija kod kuće a na poslu koristim čisto plavu boju. Svaki put kada idem u kancelariju (ili kod klijenta) ja menjam pozadinu. Net Profiles vam omogućuje da podesite rezoluciju ekrana, kvalitet i broj boja i pozadinu posebno za svaki profil. To znači da ne morate ručno da menjate ove parametre kada menjate mreže. Upravljanje bežičnim konekcijama Ako svuda koristite bežičnu konekciju jednostavno dodajte Wireless SSID profilu i Net Profiles će automatski da ga detektuje i konektuje se na njega kao na primarnu mrežu kada je dostupan. Net Profiles radi samo na Windows XP i Windows Vista zasnovanim računarima sa instaliranim Microsoft . Net 2. 0. Vi možete da daunlodujete . Net okruženje ovde. Zaključak Kao što vidite, ovo je mnogo funkcija za jednu ovako malu ali moćnu aplikaciju. Ako ste mislili da će vam ovaj program omogućiti samo da menjate mreže prevarili ste se. On poseduje još mnogo funkcija koje vam omogućuju da automatizujete rad u mreži pomoću samo jednog klika sa mišem. Posebno preporučujem ovaj program korisnicima laptopa koji stalno menjaju mreže dok su u pokretu. Čak i ako koristite DHCP vi lako možete da promenite mnogo toga pored vašeg mrežnog profila. Ovo je još jedan izvanredan besplatni program koji je bolji od većine svojih komercijalnih konkurenata. Aplikacije otvorenog koda su čudo! Adresa: Net Profiles
 
   

KAKO DA dodate i uklonite mrežnu lokaciju u Windows XP-u

 

 

 

Da biste dodali ili oduzeli web sajt, FTP sajt ili drugu lokaciju iz vaše mreže možete da upotrebite Add Network Place Wizard. Kako da dodate novu lokaciju u mrežu Da biste kreirali novu lokaciju na mreži obavezno treba da imate dozvolu za pristup mrežnim resursima. Zatim pratite sledeće korake: Kliknite na Start>Settings>Control Panel a zatim kliknite na Network and Internet Connections. Pod See Also kliknite na My Network Places. Kliknite na Add a network place. Otvoriće se Add Network Place Wizard. Kliknite na Next da biste nastavili. Kliknite na Choose another network location a zatim kliknite na Next. U Internet or network address polje ukucajte ime za lokaciju na mreži koju želite da upotrebite ili kliknite na Browse da biste locirali lokaciju na mreži koju želite. Na primer, upotrebite jedan od sledećih metoda (gde je Servername ime udaljenog servera a Sharename ime lokacije na mreži): Ukucajte mrežnu adresu tako što ćete upotrebiti sledeći format:\\Servername\Sharename Ukucajte internet adresu tako što ćete upotrebiti sledeći format:http://Servername/Sharename Ukucajte File Transfer Protocol (FTP) sajt tako što ćete upotrebiti sledeći format:ftp://ftp. domain. com Kliknite na Next. U Type a name for this network place polje ukucajte ime koje želite i kliknite na Next. Kliknite na Finish. Kako da uklonite lokaciju sa mreže Da biste uklonili lokaciju iz mreže pratite sledeće korake: Otvorite My Network Places tako što ćete kliknuti na Start>Settings>Control Panel>Network and Internet Connections. Pod See Also kliknite na My Network Places. Otvoriće se My Network Places prozor. Kliknite desnim tasterom miša na lokaciju na mreži koju želite da izbrišete a zatim kliknite na Delete. Kada se pojavi upozorenje koje traži da potvrdite brisanje, kliknite na Yes. Konekcija će biti uklonjena. Nemojte da zaboravite da na ovaj način neće biti uklonjeni fajlovi u udaljenom direktorijumu.
 
   

KAKO DA izgradite kućni FTP server

 

 

 

Aploudujte i daunlodujte fajlove na vaš kućni PC sa bilo kog mesta tako što ćete ga pretvoriti u lični FTP server. Pomoću kućnog FTP servera, vi možete da aploudujete i daunlodujete fajlove na vaš kućni hard drajv iz kancelarije, kuće vašeg prijatelja, ili na vaš laptop dok ste na putu pomoću bilo kog FTP klijenta. Postavljanje FTP servera možda zvuči kao komplikovani poduhvat sa kojim može da izađe na kraj samo sistem administrator. U stvari, celokupna procedura je prilično laka i besplatna zahvaljujući programu otvorenog koda FileZilla. Već ste čuli za FileZilla-inog FTP klijenta , ali FileZilla projekat takođe nudi serversku aplikacuju za Windows. Danas ćemo da postavimo FTP server na vaš Windows PC pomoću FileZilla programa kako biste imali mogućnost lakog transfera sa bilo kog računara. Napomena: Postoji više dobrih programa za podizanje FTP servera, međutim većina je komercijalna, tojest reba da platite za njih. FileZill je aplikacija otvorenog koda i njeno postavljanje vas neće koštati ni dinara, a po kvalitetu ne zaostaje za njegovim komercijalnim konkurentima. Instalirajte FileZilla FTP Server Instaliranje FileZilla servera se obavlja pomoću regularnog Windows-ovog "samo pritisni Next" čarobnjaka, i za većinu korisnika preporučena standardna podešavanja će biti dovoljna. Međutim bez obzira na sve, hajde da pogledamo inicijalna podešavanja, pošto će ona uticati na način na koji radite sa serverom. Evo procedure za instaliranje FileZilla FTP servera: Daunlodujte FileZilla serversku aplikaciju. Iako je FileZilla FTP klijent dostupan za različite operativne sisteme, serverska aplikacija je dostupane samo za Windows (i radi sa Windows XP, Vista i Windows 2000 verzijama). Daunlodujte je  i pokrenite instalacionog čarobnjaka. U trenutku pisanja, najnovija verzija je 0. 9. 25. Pokrenite server kao Windows servis. Prvo će vam FileZilla dati opciju kako da je startujete: kao Windows servis ili ne, automatski ili ručno. Windows servisi su procesi koji rade na vašem PC-ju i kojima možete da upravljate preko Services panela za upravljanje. Više informacija o upravljanju ćete naći u nastavku teksta, ali na ovom mestu, pokretanje FileZilla-e kao Windows servisa koji se automatski pokreće je standardna opcija. Ako želite da vaš FTP server bude uključen po standardnom podešavanju, izaberite "Start as service, started automatically (default)". U suprotnom, izaberite "Start as service, started manually. " U ovom panelu ćete podesiti i port za admin interfejs koji ćete koristiti. Po standardnom podešavanju to je 14147, i najverovatnije je bezbedno da ga ostavite na tom podešavanju. Ako promenite dati broj porta, zabeležite ga negde - kasnije će vam trebati da biste se konektovali na server. Podesite administrativni interfejs servera da se automatski pokreće (ili ne). U finalnom instalacionom okviru za dijalog, izaberite da li želite da se admin prozor servera automatski pokrene kada se aktuelni korisnik Windowsa uloguje, kada se bilo koji korisnik uloguje, ili treba ručno da se pokrene. Pokrenite server i konektujte se na njega pomoću admin interfejsa. Kada instalacioni čarobnjak završi, podesite ga da pokrene admin interfejs servera. To je prozor u kojem ćete konfigurisati vaš server i pratiti njegovu aktivnost. Prvi put kada pokrenete admin interfejs, on će vas pitati koja je adresa i port servera. Pošto server radi na PC računaru - istom onom na kojem se nalazi admin interfejs - njegova adresa je localhost, ili 127. 0. 0. 1. Standardni port je 14147 (ili onaj na koji ste ga podesili, kao što je gore objašnjeno). Ako je ovo jedini FTP server koji ćete administrirati (najverovatnija situacija), poništite opciju "Always connect to this server" da biste preskočili ovaj okvir za dijalog u budućnosti. Kreirajte korisnike servera Ako je sve prošlo kako treba, onda je vaš server podignut i besprekorno radi - ali još niko ne može da ga koristi, pošto još nikom niste dali dozvolu za to. Da biste definisali korisnika servera, u Edit meniju izaberite Users. U Users okviru za dijalog na desnoj strani, pritisnite Add dugme da biste kreirali novog korisnika i dodelili mu lozinku. Zatim, na levoj strani, selektujte "Shared Folders" da biste odredili kojim direktorijumima će korisnik moći da pristupi na vašem serveru. Ja sam kreirao korisnika po imenu gina i dao sam mu dozvolu za pristupanje C:\data\ direktorijumu. Videćete da možete precizno da podesite prava za pristupanje fajlovima za svakog korisnika: možete da date read-only prava (samo daunlodovanje), write prava (da mogu da aplouduju fajlove), i da li korisnik može da briše fajlove i kreira direktorijume. Ako želite da date pristup vašem serveru većem broju korisnika i da svi imaju ista prava i mogućnosti pristupa direktorijumima, umesto da kreirate pojedinačno svakog korisnika, kreirajte korisničku grupu. Na primer, ako delite direktorijum MP3 fajlova sa prijateljima, napravite korisničku grupu koja će se zvati "ljubitelji muzike " sa pristupom određenom direktorijumu i dodajte korisnike u tu grupu, što će im automatski dati odgovarajuća prava. Zatim, ako pomerite vaš direktorijum sa muzikom vi ćete trebati samo da editujete grupu, a ne svakog korisnika u njoj. Da biste upravljali korisničkim grupama, u Edit meniju izaberite Groups. Ulogujte se u server Sada kada je server postavljen i radi punom parom, vreme je da se ulogujete i probate da daunlodujete i aploudujete. Pomoću vašeg FTP klijenta (kao što je FileZilla klijent ili FireFTP for Firefox) unesite adresu servera, korisničko ime i lozinku. Adrese servera Ako FTP-ujete u vašoj kućnoj mreži (na primer sa PC-ja na spratu na PC u spavaćoj sobi), vi možete da dođete do servera tako što ćete upotrebiti internu mrežnu adresu (najverovatnije nešto kao 192. 168. xx. xx. ). U komandnoj liniji ukucajte ipconfig da biste videli koja je to adresa. Ako želite da se ulogujete na vaš FTP server sa Interneta, postavite za njega URL adresu koja se lako pamti i dozvolite uspostavljanje konekcija izvan mreže. Da biste to uradili, pogledajte kako možete da dodelite ime domena vašem kućnom serveru  i kako da pristupite vašem kućnom serveru koji se nalazi iza rutera ili firewall-a. Korisničko ime i lozinka To je jedan od korisnika koje ste definisali u FileZilla-inom admin interfejsu, a ne korisničko ime admin-a servera. Ako će se prijatelji, porodica i saradnici ulogovati na vaš FTP server, dajte svakom od njih specifično korisničko ime i lozinku pomoću kojih će se ulogovati (zajedno sa adresom servera). Upotrebite vaš FTP server da biste sa bilo kog mesta došli do fajlova skladištenih na računaru u vašoj kući, delili fajlove sa prijateljima i familijom, ili kreirali rezervne kopije preko mreže (Besplatni program za kreiranje rezervnih kopija po imenu SyncBack podržava bekapovanje preko FTP-a). Kliknite na sledeći link da biste saznali više o tome kako se koristi Syncback. ) Napomene vezane za bezbednost: FTP nije bezbedan protokol; svi transferi fajlova se odvijaju na čistini, što ih čini idelanim za špijuniranje. FileZilla ne podržava šifrovan FTP pristup, zato vam preporučujemo da upotrebite VPN kao što je Hamachi da biste obezbedili transfer fajlova preko Interneta. FileZilla-ina podešavanja bezbednog FTP servera prevazilaze obim ovog teksta, ali vi možete da odete u serverova podešavanja admin interfejsa da biste ih konfigurisali. Pokretanje i stopiranje servera preko Windows Services Konačno, da biste isključili vaš FileZilla server koji radi kao Windows servis, iz Control Panel > Administrative Tools pokrenite Services. Desnim tasterom miša kliknite na FileZilla FTP Server stavku u listi da biste ga stopirali, editovali njegover parametre (Properties), ili ga restartovali. Ostali kućni serveri koje možete da instalirate su home web server sa Apache-om, home SSH server sa Cygwin-om i home VNC server za daljinsku kontrolu vašeg računara.
 
   

KAKO DA kontrolišete mrežu

 

 

 

Besplatan program Axence NetTools je mnogostran paket alatki  za rad u mreži za PC. Axence NetTools uključuje skener mreže, kontrolu  inbound/outbound konekcije (NetStat), skener porta, i druge alatke za mrežu i  merenje propustnog opsega. NetTools je odlična opcija koju svakako treba da  imate na svom računaru. Besplatan je za daunlodovanje. Isprobajte ga. Adresa: Axence NetTools  3. 2
 
   

KAKO DA koristite USB-u

 

 

 

P1: Kako USB priključci i portovi izgledaju? O1: USB karakteriše jedna “univerzalna” vrsta priključka za sve konekcije USB perifernih uređaja sa PC-om. P2: Da li mi je za pokretanje USB-a potreban poseban softver? O2: Svi trenutno aktuelni operativni sistemi podržavaju USB, dok operativni sistemi koje njihovi tvorci više ne podržavaju mogu, a ne moraju da podržavaju USB. Većina uređaja dobija svu potrebnu podršku od operativnog sistema, ali postoje i neki koji imaju disketu ili CD sa specijalnim drajverima za određeni uređaj. Ne brinite oko odgovarajućeg softvera zato što operativni sistem koji podržava USB uvek zna kako da odredi kada je još nešto potrebno, a takođe će vam pomoći da učitate softver potreban za pravilan rad uređaja. Jedno vreme je na Windowsu 95 postojala ograničena podrška za USB, ali i to je sada prevaziđeno. P3: Da li je USB dostupan na prenosivim računarima ili samo na stonim? O3: USB je trenutno ključna osobina na bukvalno svakom novom notebooku. Jedna od sjajnih prednosti USB-a je što omogućava korisnicima prenosivih računara jednostavno deljenje perifernih uređaja. P4: Koje vrste USB periferijskih komponenti mogu da povežem sa svojim PC-om? O4: USB prenosi podatke brzinom od 12 megabita u sekundi, što je sasvim dovoljno za periferijske uređaja srednje i visoke brzine. Ova široka kategorija obuhvata telefone, digitalne kamere, modeme, tastature, miševe, digitalne palice za igru, neke CD-ROM uređaje, disketne jedinice i uređaje sa trakom, digitalne skenere i štampače. Brzina prenosa podataka preko USB-a je takođe prilagođena čitavoj novoj generaciji perifernih uređaja, uključujući MPEG-2 video uređaje i digitajzere. Od računarsko-telefonske integracije se očekuje da će biti velika razvojna oblast za PC-e, a USB može da obezbedi interfejs za Integrated Services Digital Network (ISDN) i digitalni PBX. P5: Da li USB utiče na cenu PC-a i perfernih uređaja? O5: USB je ugrađena osobina većine skupa čipova za PC, kao što je i operativni sistem ili drugi sistemski softveri, što ne utiče značajno na cenu PC-a. Eliminisanjem dodatnih kartica i posebnih izvora energije, USB bi mogao da pomogne da cene PC perfirnih uređaja postanu pristupačnije. Pored toga, jedna od osobina USB-a, “hot-swapping” (zamena tokom rada), omogućava korisnicima jednostavano pripajanje i odvajanje perfernih uređaja. P6: Koliko USB perfirnih uređaja mogu istovremeno da povežem? O6: Tehnički, možete da povežete do 127 pojedinačnih USB perifernih uređaja istovremeno. Zbog činjenice da neki uređaji rezervišu propusni opseg USB-a, praktični maksimum uređaja je manji od teorijskog. Međutim, PCI-USB dodatne kartice pružaju nezavisnu USB magistralu na koju se može povezati čak i više uređaja. P7: Koliko USB proizvoda se nalazi na tržištu? O7: Ovo pitanje će vrlo brzo preći u pitanje da li postoji neki uređaj koji nema USB interfejs. Bukvalno svaka kategorija PC perifernih uređaja koristi USB za neki proizvod. P8: Gde mogu da saznam koji USB proizvodi su trenutno dostupni ili to tek treba da postanu? O8: Web sajt www. usb. org sadrži oblast Current USB Products, gde ćete naći trenutno aktuelne USB proizvode, kao i listu proizvoda koji tek treba da se pojave. Svi ovde navedeni proizvodi su prošli testiranja i možete biti sigurni da će pravilno funkcionisati na vašem računaru. P9: Gde mogu da saznam više tehničkih detalja o USB-u? O9: Tehnička prezentacija i ostali detalji su dostupni na USB Implementers forumu na sajtu USB autora. P10: Šta znači kada je proizvod USB compliant (usaglašen) i zašto to treba da me zanima? O10: Usaglašenost znači da su proizvodi koji se nazivaju USB proizvodima zaista napravljeni tako da odgovaraju opisu u USB specifikaciji. Za kupca je to važno zato što ako svi proizvodi u potpunosti odgovaraju specifikaciji, onda će po definiciji funkcionisati zajedno bez greške. Ovaj svet nije savršen i zato postoji testiranje usaglašenosti koje proizvođačima pomaže da procene koliko njihovi proizvodi odgovaraju specifikaciji. Postoji mnogo načina za proveravanje da li proizvodi mogu da funkcionišu zajedno i mnogo načina za utvrđivanje da li odgovaraju specifikaciji, ali testiranje usaglašenosti je najkorisnije. Savesni proizvođači vrše mnoštvo testova nad svojim proizvodima i koriste programe za testiranje usaglašenosti, kao što je onaj koji sponzoriše naša organizacija USB-IF. Ako na našoj listi ne pronađete proizvod, ne znači da sa njim nešto nije u redu, ali ako ga nađete, to onda znači da je proizvođač uložio puno napora da taj proizvod usaglasi sa USB specifikacijom i da će gotovo sigurno pravilno funkcionisati u različitim primenama.
 
   

KAKO DA kupite bluetooth slušalice

 

 

 

Prvo da ovo pojasnimo. Ne postoji “set” Bluetooth slušalica o kojima bi mogli da govorimo. One ne dolaze u paru. To su slušalice samo za jedno uho koji su dizajnirane tako da se oslanjaju na bluetooth tehnologiju da bi uspostavile bežičnu vezu između slušalice i bluetooth uređaja (mobilni telefon, PDA, fotoaparat i tako dalje). Bluetooth slušalice se razlikuju po ceni, dizajnu, udobnosti i funkcijama. Pošto vam omogućavaju da čujete zvuk samo u jednom uhu one su bolje prilagođene za telefonske pozive nego za slušanje muzike. Pošto ih često kupujemo preko Interneta, treba da vizualizujemo kako će određeni model raditi i razmisliti o tome kako mi planiramo da upotrebimo uređaj kako bismo mogli da napravimo najbolji mogući izbor. Evo šta biste trebali da procenite pre nego što ih kupite: Cena Bluetooth slušalice se prodaju po veoma različitim cenama, u rasponu od 30 do 300 dolara. Obično, što su manje, i što imaju više tehnoloških novotarija (kao što je poništavanje šuma) tim će biti skuplje.   Bluetooth slišalica ET-662. Cena slušalice je 2599. 00 dinara. Ukoliko vam je interesantna javite se na telefon: 011/3096-965. Udobnost Naše uši su različitih veličina; slušalice obično nisu. Teško je prosuditi kako ćete se osećati sa nečim pre nego što to isprobate, ali postoje neke stvari koje možete da prosudite na osnovu dizajna. Prvo, ne postoji takva stvar kao što je stvarno udobna Bluetooth slušalica ali su neke udobnije od drugih. Drugo, postoje dve osnovne varijacije u dizajnu. Jedna su slušalice koje su zasnovane na malim zglavcima koji staju u vaše uho. Druga varijacija su slušalice koje se stavljaju preko ušiju i koje koriste okvir ili neku drugu vrstu držača koji ih fiksira za vaše uho. Boom ili ne Boom je mali lepljivi mikrofon koji se kači na slušalici. Neke slušalice imaju više boom-a za vetrovite uslove ili za različite veličine ljudi. Ako često pričate u bučnim područjima razmislite o boom-u. Poništavanje šuma Neke od najskupljih Bluetooth slušalica imaju tehnologije za redukciju šuma ili za poništavanje pozadinskog šuma. Obično ove tehnologije imaju oblik programskog algoritma koji se ugrađuje u slušalice. Za poništavanje šuma platićete više ali ako puno telefonskih poziva obavljate na ulici, to će biti dobro potrošen novac. Aktuelni standard Bluetooth je standard koji je vremenom evoluirao. Aktuelna verzija ovog standarda je verzija 2. 0, koja je brža, i čiji je standard napajanja mnogo efikasniji od njegovih prethodnika. Novija verzija, Version 2. 1, čini još lakšim sparivanje uređaja i nudi dalju uštedu energije. Platićete veću cenu za starije bluetooth 1. 0 slušalice ali je prva generacija Bluetooth uređaja bila problematičnija. Bolje da kupite aktuelnu verziju 2. 0 ili noviju. Lako sparivanje Jedna od prednosti bežične tehnologije je ta da ne treba da se mučite da biste utakli kabl telefona u slušalicu. Takođe možete da sparite jednu bluetooth slušalicu sa više telefona. Sparivanje se obavlja tako što treba da kažete slušalici i uređaju da komuniciraju jedan sa drugim. Kada su spareni, oni mogu da zapamte jedinstvena imena jedan drugog i da se bez problema povezuju svaki put; nakon toga družiće se do kraja života ili dok ih vi ne razdvojite. Pošto je bluetooth standard, većina mobilnih telefona radi sa većinom bluetooth slušalica ali postoje izuzeci. Proverite na web sajtovima kompatibilnost uređaja. Na web sajtu Bluetooth. com možete da pronađete korisne informacije o tome kako da sparite uređaje. Kontrola i postavka dugmeta Da biste štedeli baterije, bluetooth uređaj se obično nalazi u standby režimu; uključite ga kada dobijete signal da primate poziv. Što je manja slušalica, tim će manja biti i dugmad za aktiviranje prihvatanja dolazećih poziva. Ovo može da bude veoma problematično za ljude koji su manje spretni, ili koji imaju deblje prste, pogotovo zato što treba da se javite na telefon brzo, pre nego što onaj ko vas poziva odustane. Životni vek baterije Bluetooth slušalice su male što znači da su i baterije male. Obično ćete dobiti između 10 i 25 sati razgovora i do 200 sati standby vremena. Veliki problem je to što ne možete da primite telefonske pozive ako su se baterije istrošile. Ako puno razgovarate ili ste zavisnik od telefona, izaberite slušalice koje su malo teže i veće da biste imali duži vek trajanja baterije. Da li ćete ih nositi ili ćete ih negde čuvati? Ja moje slušalice držim u džepu zajedno sa mobilnim telefonom. Možete da zamislite scenu kada mi telefon zazvoni. Prvo treba da pronađem slušalicu i da je stavim u uho. Zatim treba da pronađem telefon. Nosite li naočare? Nekoliko Bluetooth slušalica će se savršeno složiti sa vašim naočarima. Potražite slušalice koje se stavljaju na uši zajedno sa promenljivim okvirima. Takođe nekoliko uređaja nudi specijalne klipse za naočare.
 
   

Kako da naučite sve o umrežavanju

 

 

 

Knjige koje vam mogu pomoći Prevod III izdanja obuhvata: Uvod u komunikacije, standarde i protokole, medije za prenos i kodove, analogne i digitalne signale, uspostavljanje konekcija, kompresiju podataka, integritet podataka itd. Savremene komunikacione tehnologije Link ka knjizi i korpi za naručivanje. LINK. TCP/IP naučite za 21 dan Za samo 21 dan posedovaćete potrebno znanje za konfigurisanje i administriranje TCP/IP mreže. Sa ovim kompletnim priručnikom uspećete da ovladate osnovama, a i upoznate složenije osobine i koncepte ovog mrežnog protokola. Link ka knjizi i korpi za naručivanje. LINK. CCNA Ovo je knjiga koja vam je potrebna za pripremu Cisco CCNA ispita, 640-801. Ovaj studijski vodič je pripremljen tako da odgovara svim potrebama kandidata koji žele da polažu ovaj Cisco ispit. Link ka knjizi i korpi za naručivanje. LINK. Umrežavanje računara Oslanjajući se na uspeh prethodnih, četvrto izdanje nastavlja sa naglaskom na paradigme aplikacionog sloja i na aplikaciono programiranje ohrabrujući da se što pre „umoče ruke” u protokole i koncepte umrežavanja. U prvom planu su pitanja mrežne bezbednosti, pored uključivanja najnovijih i relevantnih tehnologija umrežavanja. Link ka knjizi i korpi za naručivanje. LINK. Sve knjige o umrežavanju Kompletan spisak knjiga o umrežavanju možete pronaći na sledećoj strani: LINK  
 
   

KAKO DA otkrijete da li je neki spoljni korisnik prikačen na vašu bežičnu mrežu

 

 

 

Bežična bezbednost je veoma važna ovih dana. Ne biste želeli da neko koristi vaš propusni opseg ili da uđe u vašu mrežu da bi izvršio zlonamerne napade na vaš računar. Ovaj tekst će vam pomoći kako da saznate kada se neko drugi nalazi na vašoj bežičnoj mreži. Pošto je svaki bežični ruter drugačiji, ovaj članak će opisati osnove i upotrebu jednog od najpopularnijih bežičnih rutera, Linksys WAP54G. Koraci za vaš ruter se mogu malo razlikovati. Ovaj tekst pretpostavlja da ste ispravno povezani na ruter (ili kroz mrežni kabl ili preko njegovog bežičnog signala). Otvorite web pretraživač i unesite IP adresu rutera. Ako je ne znate, potražite u dokumentaciji. Standardni Linksys proizvodi obično imaju adresu 192. 168. 1. 1, Default za Netgear rutere je 192. 168. 0. 1. Unesite korisničko ime i lozinku rutera. Default za Linksys proizvode je obično: username: (prazno), password: admin, Default za Netgear rutere je Username: admine password: password. Ako koristite standardno korisničko ime i lozinku, idite na Administration karticu da biste ih promenili na nešto bezbednije. Otkrivanje ko je prikačen na vašu mrežu Pronađite Setup karticu. Skrolujte dole sve dok ne vidite da je uključen DHCP Server, a onda nastavite sa sledećim korakom. Kliknite na Status karticu a zatim na Local Network odmah ispod glavne kartice. Kliknite na dugme DHCP Clients Table. Pojaviće se lista koja će vam prikazati ime računara svakoga ko je povezan na vašu mrežu na DHCP-u (DHCP automatski konfiguriše IP adresu računara i DNS podešavanja). Saveti Ako ste zabrinuti da se neko kači na vašu mrežu, kliknite na Wireless karticu a zatim na Security i uključite WEP ili WPA (preporučljivo). Ko god bi želeo da se konektuje biće mu potreban WEP ili WPA ključ. Ako želite da dodelite sebi IP adresu, isključite DHCP server na ruteru. Trebaćete da dodelite sebi internu IP adresu, ali to će dovesti do toga da neki ljudi neće moći da dođu do vaše podmreže (ili kako da to urade). Upotrebite drugačiju podmrežu. To će naterati napasnike da pogađaju da li vam je uključen ili isključen DHCP server. Da biste to uradili, samo promenite IP adresu rutera (na Setup stranici) na nešto drugačije od standardne (192. 168. 1. 1). Instaliranje firewalla će pomoći da sprečite hakovanje vašeg računara. Uključite MAC filtriranje adrese. Omogućite samo MAC adrese računara koje znate. Kada ste povezani na mrežu, isključite opciju Broadcast. To će sprečiti ruter da emituje svoje ime. I dalje ćete biti u mogućnosti da se konektujete pošto vi znate ime. Pre nego što počnete da čačkate ruter, uverite se da imate fizički pristup ruteru u slučaju da treba da ga resetujete na fabrička standardna podešavanja.
 
   

KAKO DA otkrijete mrežne Wi-Fi lozinke

 

 

 

Samo za Windows: Po standardnom podešavanju, Windows sakriva WEP i WPA ključeve skladištene na vašem PC-ju koji služe za konektovanje na različite Wi-Fi mreže, ali besplatni program po imenu WirelessKeyView ih otkriva za vas. U situacijama kada zaboravite ključ Wi-Fi mreže, pokrenite WirelessKeyView da biste pomoću Wireless Zero Configuration mehanizma otkrili sve mreže na koje se vaš Windows PC ikada konektovao. Napomena: Imajte na umu da ova aplikacija ne otkriva ključeve koje skladište programi za konektovanje na mreže nezavisnih proizvođača. Izbrišite ključeve starih mreža koji vam više ne trebaju i lako kopirajte ključeve u Clipboard kako biste ih poslali ili snimili. WirelessKeyView je besplatan za preuzimanje i postoje samo verzije za Windows XP i Vistu. Adresa: WirelessKeyView
 
   

KAKO DA postanete specijalista za bezbednost Cisco informacija

 

 

 

Korak 1 Nabavite CCNA sertifikat (ovlašćeni Cisko saradnik za mrežu). On vam je potreban da biste dobili zvanje specijaliste za bezbednost informacija i označava da vladate instaliranjem i održavanjem LAN-om, WAN-om ili dial-up pristupom malim mrežama. CCNA sertifikat važi 3 godine. Korak 2 Nađite izvor za obučavanje u Ciscu na Cisco sajtu. Uzimanje časova i praksa će vam pomoći da savladate ispit. Korak 3 Proučite SND (Aparati za obezbeđivanje mreža) materijal na kursu. Cisco je postavio ovaj standard. Proučite standarde za vežbanje 4011. To su nacionalni standardi postavljeni da budu vodilje za obezbeđivanje mreža. Korak 4 Registrujte se za 642-552 SND ispit. Pearson Vue obezbeđuje izvođenje ispita, a to je Ciscov ovlašćeni partner za testiranje i izdavanje sertifikata. Korak 5 Izađite na ispit. Ako ste vežbali i proučili materijal, spremni ste za ispit. Test traje oko 75 minuta. Korak 6 Kad dobijete sertifikat, postarajte se da vaš poslodavac ili budući poslodavac zna za njega. Saveti i upozorenja Pošto se ispit plaća, postarajte se da dobro naučite.   Dijana Petrićević
 
   

Kako da pretvorite dokumente u digitalni format bez skenera

 

 

 

  Qipit je novi onlajn servis za mobilne telefone koji vam omogućuje da upotrebite fotoaparat vašeg mobilnog telefona ili digitalni fotoaparat za kreiranje digitalnih kopija vaših pisanih dokumenata i njihovo slanje putem elektronske pošte ili faksa. Pomoću Qipit-a vi možete da kopirate beleške sa predavanja ili skice na tabli; pošaljete faksom dokumente i ugovore; skenirate i kopirate recepte, izveštaje, pisma, i crteže prijateljima; kopirate postere, članke iz časopisa, ili obaveštenja i  oglase na oglasnim tablama; čak šta, možete da napravite digitalne kopije vaših poreskih obrazaca. Vi u suštini možete da koristite Qipit kao prenosivi skener, ili mobilni aparat za fotokopiranje i šaljete digitalne kopije direktno sa vašeg mobilnog telefona kao multimedijalne poruke (MMS) na e-mail adrese ili brojeve faksova. Ono što je najlepše je što Qipit ne traži od vas da instalirate bilo kakav softver na vaš mobilni telefon. U suštini, Qipit pretvara digitalni fotoaparat vašeg mobilnog telefona u prenosivi skener, mobilni aparat za fotokopiranje ili mobilnu faks mašinu tako da možete da skenirate, kopirate, šaljete e-mail-om i faksujete dokumente u letu. Qipit vam omogućuje da napravite kvalitetne digitalne kopije koje mogu da budu crno bele ili u boji i da ih skladištite onlajn. Proces kreiranja digitalnih kopija je veoma jednostavan. Sve što treba da uradite je da fotografišete dokument pomoću digitalnog fotoaparata na vašem mobilnom telefonu i pošaljete ga na Qipit kao multimedijalnu poruku (MMS) sa vašeg mobilnog telefona, u obliku e-mail poruke, ili preko vašeg Qipit naloga. Vrlo brzo Qipit će pretvoriti vašu fotografiju u čistu digitalnu kopiju, u PDF ili JPEG formatu, koju možete da skladištite i pošaljete na nečiji e-mail ili broj faksa u obliku multimedijalne poruke (MMS). Takođe možete da pošaljete digitalne kopije i preko e-mail-a vašeg mobilnog telefona ili Qipit naloga direktno na vaš PC računar. Adresa: https://www. qipit. com/pub/register
 
   

KAKO DA promenite logon prozor, Windows XP

 

 

 

Program za podizanje Windowsa konfiguriše Microsoft Windows XP da koristi „prijateljski“ Welcome ekran za prijavljivanje i tastere za gašenje ako je vaš računar instaliran kao kućni računar. Kućni računar je računar koji nije deo mrežnog domena. Ovaj članak opisuje kako da koristite klasični ekran za prijavljivanje, koji koriste računari sa instaliranim Windows XP-om, kada su učlanjeni na domen. Klasični ekran za prijavljivanje izgleda slično sledećem primeru: Prijavite se na WindowsKorisničko ime: _____________Šifra:  _____________     Koristite klasični logon ekran Da biste privremeno koristili klasični ekran za prijavljivanje, pritisnite CTRL+ALT+DEL dva puta na Welcome ekranu za prijavljivanje. Da biste konfigurisali Windows XP da koristi klasični ekran za prijavljivanje i gašenje za svaku sesiju prijavljivanja, pratite sledeće korake:1. Kliknite na Start, a zatim kliknite na Control Panel. 2. Dvokliknite na User Accounts. 3. Kliknite na Change the way users log on or off. 4. Isključite opcijuUse the Welcome screen. NapomenaAko isključite Welcome ekran za prijavljivanje, takođe ćete isključiti i Fast User Switching opciju. Potrebno je da korisnici pritisnu CTRL+ALT+DEL pre nego što se pojavi klasični logon ekran UpozorenjeAko neispravno koristite Registry Editor, možete izazvati ozbiljne probleme koji mogu da zahtevaju reinstalaciju operativnog sistema. Ako želite da korisnici pritisnu CTRL+ALT+DEL pre nego što se pojavi klasični ekran za prijavljivanje kao kod računara na kome je instaliran Windows XP a koji je učlanjen u domen, pratite sledeće korake: 1. Kliknite na Start, zatim na Run, ukucajte regedit u polju Open a zatim kliknite na OK. 2. Kliknite naWinlogon potključ na sledećoj lokaciji u bazi registra:HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon3. Kliknite na Edit, zatim na New, a zatim kliknite na DWORD value. 4. Da biste promenili ime vrednosti, ukucajte DisableCAD, a zatim pritisnite ENTER. 5. Zadržite vrednost „data“ podešenu na 0. Ova vrednost će se prikazivati kao 0x00000000(0). Pripremio: Milenko Kusurović
 
   

KAKO DA pronađete računar na mreži u Windows XP-u

 

 

 

U ovom članku opisaćemo kako da potražite računar na mreži. Ako znate ime računara možete da pristupite računaru tako što ćete upotrebiti opcije za pretraživanje ili možete da potražite računar u My Network Neighborhood. Kako da pronađete računar kada znate ime računara Ako znate ime računara možete da potražite računar na mreži na sledeći način: Kliknite na Start a zatim kliknite na Search. Otvoriće se Search prozor. Kliknite na Printers, computers or people opciju u panelu sa leve strane. Kliknite na računar na mreži. U Computer name polje, ukucajte ime računara koji želite da pronađete a zatim kliknite na Search. Kako da pronađete računar kada ne znate ime računara Ako ne znate ime računara možete da potražite računar na mreži na sledeći način: Kliknite na Start a zatim kliknite na My Network Places. Kliknite na opciju Entire Network. Dvostruko kliknite na Microsoft Windows Network. Dvostruko kliknite na ime domena koji želite da pretražite. Dvostruko kliknite na ime računara kojem želite da pristupite da biste ga otvorili.
 
   

KAKO DA se povežete sa štampačem koristeći web pretraživač

 

 

 

Kako radi Internet štampanje Pomoću funkcije Internet printing u Microsoft Windows XP-u vi možete da upotrebite Web pretraživač da biste se povezali na deljene štampače na serveru za štampanje koji koristi Microsoft Internet Information Services (IIS). Štampanje je implementirano preko Internet Print Protocol-a (IPP), koji je smešten unutar Hypertext Transfer Protocol-a (HTTP). Ukucavanjem URL-a (Uniform Resource Locator) udaljenog štampača u liniju adrese pretraživača, možete da se povežete na štampač i da štampate na njemu na isti način na koji biste štampali da je on prikačen za vaš računar. Takođe vi možete da prikažete web stranicu na kojoj su izlistani svi štampači na serveru za štampanje ili stranicu koja je specifična za štampač sa kojim želite da se povežete. Sa web stranice koja je specifična za štampač možete da prikažete informacije o štampaču, kao što je model, lokacija, broj dokumenata koji čekaju na štampu, kao i parametre, kao što su brzina i da li štampač podržava štampanje u boji. Možete da pauzirate, rezimirate i poništite štampanje bilo kog dokumenta koji ste poslali na štampač. Pored toga, ako imate Manage Printer dozvolu za štampač, isto tako možete da pauzirate, rezimirate operacije samog štampača. Povezivanje na štampač pomoću web pretraživača Da biste se povezali na štampač pomoću web pretraživača: Pokrenite Microsoft Internet Explorer. U Address liniji uradite jednu od sledećih stvari: Ako ne znate ime štampača sa kojim želite da se povežete ukucajte http://PrintServer/printers/, gde je PrintServer ime servera za štampanje:Na primer, da biste prikazali listu svih štampača koji se nalaze na serveru za štampanje koji se zove MyPrintServer, ukucajte sledeće:http://MyPrintServer/printers/U prozoru pretraživača prikazaće se lista svih štampača na serveru za štampanje. U listi dostupnih štampača kliknite na ime štampača koji želite. Ili Ako znate ime štampača sa kojim želite da se povežete ukucajte URL štampača tako što ćete upotrebiti sledeći format, gde je PrintServer ime servera za štampanje a Printer je ime štampača:http://PrintServer/Printer/Na primer, ako želite da odete direktno na stranicu štampača koji se zove Laser i koji se deli sa servera koji se zove MyPrintServer, ukucajte sledeće:http://MyPrintServer/Laser/ U prozoru pretraživača otvoriće se web stranica u kojoj su prikazani parametri štampača. Kliknite na linkove da biste prikazali više informacija o štampaču, pokrenuli štampač ili akciju vezanu za dokument. Da biste se povezali na štampač kliknite na Connect pod Printer Actions. Bićete povezani na štampač i Windows će instalirati odgovarajući drajver štampača za vaš računar. Nakon što je instalacija završena pojaviće se ikonica za dati štampač u Printers and Faxes direktorijum na računaru. Zatim možete da upotrebite, kontrolišete i da administrirate štampač kao da je on prikačen za vaš računar. Napomena: Da biste se povezali na Internet štampač isto tako možete da ukucate URL štampača u bilo koji prozor ili direktorijum u Address liniju Windows Explorer-a, My Computer-a ili direktorijuma Printers and Faxes. Prikažite štampače koji su instalirani na računaru Da biste prikazali štampače koji su instalirani na računaru, kliknite na Start a zatim kliknite na Printers and Faxes. Štampači koji su instalirani na računar su prikazani u Printers and Faxes direktorijumu. Podesite standardni štampač Da biste specifikovali standardni štampač: Kliknite na Start – Control Panel – Printers and Faxes. Kliknite desnim tasterom miša na štampač koji želite da upotrebite kao standardni štampač a zatim kliknite na Set as Default printer. Pored ikonice standardnog štampača biće prikazana oznaka potvrđivanja. Rešavanje problema Kada pokušavate da se povežete na štampač i primite sledeću poruku u pretraživaču:This page cannot be foundTo može da se desi ako je URL štampača netačan. Da biste rešili ovaj problem, proverite da li ste upisali ispravnu URL adresu za štampač sa kojim želite da se povežete, i da li je pravilno ukucana u liniju adrese web pretraživača.
 
   

KAKO DA transformišete jedan računar u deset

 

 

 

Postoje korisnici kojima je dovoljan samo deo procesorske moći modernih procesora. Zamislite kancelarijskog radnika koji sedi ceo dan ispred svog računara prolazeći kroz bezbroj dokumenata. U tom slučaju, većina procesorske snage njegovog računara je proćerdana pošto procesor sedi besposlen i čeka sledeći unos komande. Zbog ove činjenice nastala je kompanija koja obezbeđuje hardver i softverske pakete koji pomažu u boljem iskorišćavanju procesorske snage. Kompanija Userful je razvila paket koji se zove DiscoverStation koji omogućava centralnom računaru (serveru ako vam se više sviđa) da bude povezan sa deset terminala (radnih stanica). Korisnici nemaju pojma da dele server između sebe, ali glavni rezultat ove prakse je da sve više i više kancelarija i centara podataka širom sveta smanjuje svoje račune za električnu energiju na pola zato što jedan računar koji radi maksimalnim kapacitetom koristi samo deo energije koja je potrebna za, recimo, tri računara koja su besposlena. Računari koje koristi DiscoverStation su već dostupni u kancelarijama i drugim lokacijama tako da nije potreban novi hardver osim kablova i kartica za povezivanje. Hardver koji je potreban je u suštini PCI kartica koja omogućava više monitora, tastatura i miševa koji su povezani na isti računar. Program kompanije omogućava svakom korisniku da kontroliše svaku radnu stanicu posebno, kao da svaki ima sopstveni računar. Userful Corporation je objavila da je prošle godine njihov program koji omogućava rad deset ljudi sa jednog PC-ja doveo do toga da je u atmosferu ispušteno 13. 250 tona ugljendioksida manje, što je jednako gasovima koje ispusti 2. 300 automobila. «Proizvodnja i prodaja računarskog hardvera je jedna od najbrže rastućih pretnji za naše okruženje. Grejanje i hlađenje računara doprinosi povećanju globalnog otopljavanja. Bolje iskorišćavajući snagu modernih PC-ja, DiscoverStation pomaže ljudima širom sveta u očuvanju prirode i okruženja” rekao je Timothy Griffin, direktor Userful-a.
 
   
Strane: 12

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272