Access

Alternativna učenja

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Botanika

C++ Visual C++ C#

Cloud

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Geografija

Geologija

GOOGLE

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java, JavaScript, JScript, Perl

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Raspberry PI

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL Server

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Saveti – Operativni sistemi

 

Ukupno 70 – Strana 1 od 4

 

1. 5 besplatnih operativnih sistema otvorenog koda koje biste trebali da isprobate

Za one koji vole da eksperimentišu i probaju nova rešenja donosimo listu nekoliko egzotičnih i besplatnih operativnih sistema.

 

2. Brže i pametnije prebacivanje između korisnika pomoću WinSwitch-a

Ako delite vaš Mac, postoje velike šanse da vam je poznat koncept brzog prebacivanja između korisnika, koji omogućuje korisnicima da se prebacuju između naloga bez zatvaranja programa i potrebe da se izloguju sa svog naloga. Besplatni program otvorenog koda koji se zove WinSwitch omogućuje poboljšanja koja optimizuju prikazivanje i pokretanje programa prilikom prebacivanja.

 

3. DDM clipboard menadžer, download menadžer, i screenshot master

Program otvorenog koda po imenu Desktop Data Manager je clipboard menadžer, download menadžer i napredni hvatač ekrana, sve u jednom jedinom programu. Desktop Data Manager se u stvari sastoji od tri odvojena programa: DDM Screenshot, DDM Download i Desktop Data Manager.

 

4. Dnevno preuzimanje programa i ažuriranja

Preuzmite najnovije programe i ažuriranja

 

5. Ekologija: Najpoznatiji ekološki web sajtovi - prvi deo

Sve veća zagađenost prirode i nepoštovanje njenih lepota, dovodi do toga da ekologija kao nauka i kao pokret postaju sve aktuelniji. Ovim člankom počinjemo seriju tekstova o web sajtovima koji su posvećeni prirodi, očuvanju prirode i borbi protiv njenog zagađivanja i uništavanja. U prva dva članka donosimo linkove i kratak opis 100 najpoznatijih web sajtova posvećenih borbi protiv zagađivanja i trovanja naše životne okoline.

 

6. FileMaker Pro 9.0

Najprodavaniji i lak za upotrebu, ovaj program za baze podataka za Mac i Windows vam vam pomaže da upravljate kontaktima, projektima, imovinom i još mnogo drugih stvari na lak način!

 

7. Isprobajte i neke druge pretraživače - Choosy

Samo za Mac OS X: Ako volite da otvarate određene linkove u određenim pretraživačima, ili testirate kompatibilnost web sajtova za web pretraživače, Choosy će vam pomoći da upravljate sa više pretraživača.

 

8. KAKO DA deinstalirate Windows Media Player 11

Većina programa koje instalirate na računar imaju opciju za deinstaliranje u meniju programa preko koje možete lako da ih deinstalirate. Međutim, neki programi kao što je Windows Media Player 11 i Internet Explorer 7 nemaju ove opcije.

 

9. KAKO DA delite bežičnu Mac-ovu internet konekciju

Zamislite situaciju, nalazite se u hotelskoj sobi sa svojim Mac laptopom a vaš cimer ima PC i postoji samo jedan Ethernet ulaz. Šta ćete uraditi? Uključite svoj Mac i podelite internet konekciju eto šta ćete uraditi! U System Preferences idite na Sharing i na Internet kartice, kliknite na izvor (Ethernet) i način na koji će se drugi računar povezati (wifi, Airport). Zatim kliknite na dugme Start.

 

10. KAKO DA dodate pozadinu ikonici direktorijuma

Želite li da personalizujete direktorijum? Pokazaću vam kako možete da dodate sliku ikoni bilo kog direktorijuma, tako da možete lako da ga razlikujete od ostalih.

 

11. KAKO DA instalirate 145 operativna sistema na jedan PC

Dakle mislite da ste faca zato što ste uspeli da instalirate Windows XP i Ubuntu na jedan PC? Ili ste čak uspeli da kreirate triplo butovanje sa XP-om, Vistom, i Linux distribucijom. E pa, jedan posetioc JustLinux foruma je mnogo veća faca od vas.

 

12. KAKO DA instalirate Microsoft fontove na Linux

Možda će vaša prva reakcija biti "Zašto bih instalirao Microsoft fontove na moj fenomenalni Linux?" Glavni razlog je to što je većina web sajtova dizajnirana da se gleda sa Microsoft/Windows fontovima, tojest web stranice su kreirane sa ovim fontovima na umu. To za posledicu ima da većina web sajtova izgleda bolje sa Windows fontovima. Na primer, probajte da odete na yahoo.com sa svežom instalacijom Ubuntu-a ili Mint-a i videćete da stranica izgleda a fontovi su previše zadebljani. Međutim, nakon instaliranja Windows fontova Yahoo stranica izgleda mnogo bolje.

 

13. KAKO DA instalirate Slackware 12.0

Slackware 12.0 je nedavno ugledao svetlo dana i kao što je izjavio Patrick Volkerding (programer Slackware-a) to je nadgradnja koju mora da ima svaki korisnik Slackware-a. Ako se pitate zašto, to je zato što je ovo prvo izdanje koje je zasnovano na 2.6 Linux kernelu. U ovom članku ukratko ćemo vas provesti kroz proces instalacije slackware-a 12.0.

 

14. KAKO DA instalirate Ubuntu sa Windowsa u 3 koraka bez upotrebe CD-a

Ne mogu da prestanem da mislim na dane kada ako ste želeli da instalirate Linux distribuciju na računar, trebali ste da prođete kroz komplikovano reparticionisanje hard drajva, rezanje imidža distribucije na CD (ili nekoliko CD-ova – u to vreme nisu postojali DVD-ovi) i konačno, morali ste tačno da znate šta i kako da uradite sa novo kreiranim CD-ovima.

 

15. KAKO DA instalirate VMware Workstation 6 na Fedora 7

VMware Workstation je veoma moćan program virtuelne mašine i za Linux i za Windows operativne sisteme. On vam omogućava da pokrećete višestruke 32-bitne i 64-bitne virtuelne računare i da ih upotrebite istovremeno sa hostovanim operativnim sistemom. VMware Workstation 6 podržava puno današnjih Linux distribucija i kernela, ali kao i uvek mogu da se jave problemi kada se najmanje očekuju. Na primer, ja sam želeo da instaliram VMware Workstation na Fedora 7 mašinu i pogodite šta mi se desilo. Sve je išlo glatko osim mrežne funkcije (to znači da sam mogao da kompajliram vmware program i dobro je radio ali bez mreže). Stoga, ovo uputstvo će vas naučiti kako da uspešno instalirate i konfigurišete VMware Workstation 6 Build 45731 (sa mrežom) na Fedora 7 mašini (sa kernelom 2.6.22.1-27).

 

16. KAKO DA izaberete svoju prvu GNU/Linux distribuciju

Biranje Linux distribucije može da bude težak zadatak naročito ako imate neuobičajen hardver. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da lakše izaberete odgovarajuću distribuciju.

 

17. KAKO DA izađete na kraj sa računarskim greškama

Neki korisnici se toliko uplaše ovih poruka da jedino što u panici mogu da smisle je da isključe računar i pozovu tehničku podršku, i ako se oni pojave i reše problem (i obično ga masno naplate) to ih još više učvrsti u verovanju da se radilo o teško rešivom i veoma opasnom problemu.

 

18. KAKO DA koristite istovremeno sve operativne sisteme

Vista, XP, Mac ili Linux? Zašto biste morali da birate kada sve ove operativne sisteme možete da dobijete na jednoj mašini, pomoću alata kao što je VMWare Fusion za Mac OS X.

 

19. KAKO DA olakšate rad sa mnoštvom prozora

Lako, učinite ih providnim! Blend je besplatan programčić koji služi baš tome.

 

20. KAKO DA poboljšate performanse Ubuntu-a

Ubuntu ne dolazi sa grafičkim alatom za isključivanje servisa. Boot-Up-Manager (BUM) je najupotrebljiviji i najlakši alat za rukovanje za Ubuntu. 

 

Strane:
12 3 4