Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Saveti – OpenOffice.org

Ukupno: 57, strana 1 od 3

KAKO DA nosite svoju kopiju OpenOffice.org-a 3.0 sa sobom

 

 

 

OpenOffice. org 3. 0, najnovija verzija besplatnog  kancelarijskog paketa otvorenog koda, je sada izdata i u prenosivom formatu  koji možete da nosite sa sobom na USB flash drajvu. Ovo je odlična vest za korisnike koji često putuju a žele da  koriste funkcije i poboljšanja novog izdanja ovog odličnog kancelarijskog  paketa bez pune instalacije na sistemu. OpenOffice. org Portable 3. 0 je  besplatan za daunlodovanje i možete da ga držite na bilo kom flash drajvu, ali da  bi radio zahteva Windows operativni sistem. Adresa: OpenOffice. org  Portable 3. 0
 
   

KAKO DA pronađete besplatne programe koji otvaraju nepoznate formate fajlova

 

 

 

OpenWith. org je jednostavan program koji se integriše u  kontekstni meni Windowsa, do kojeg se dolazi preko desnog klika sa mišem.   Njegova osnovna namena je da pronađe programe koji mogu da otvore fajlove sa  nepoznatim ekstenzijama. Ako ikada naletite na fajl sa nepoznatom ekstenzijom  koji želite da otvorite, ovaj program će pronaći rešenje. Sve što treba da uradite je da kliknete desnim tasterom miša  na misteriozni fajl i izaberete komandu How do I Open This? OpenWith. org će se  otvoriti i ponuditi linkove za daunlodovanje besplatnih programa koji mogu da  otvore fajl sa nepoznatom ekstenzijom. Lista podržanih vrsta fajlova je ogromna i uključuje arhive,  slike, dokumente, audio fajlove, imidže diskova i još mnogo toga. Kompletnu  listu možete da nađete na OpenWith. org-u. Ovaj servis je odlično rešenje i za one situacije kada samo  želite da saznate šta je i čemu služi taj fajl sa . xspf ili . xxe ekstenzijom. Openwith. org je besplatan program i radi samo na 32-bitnim  Windows sistemima. Adresa: OpenWith. org
 
   

Open Office 3: KAKO DA konvertujete bitmapirane slike u vektorske grafike

 

 

 

Možete da menjate veličinu vektorske grafike bez gubitka  kvaliteta. U OpenOffice Draw-u i Impress-u možete da konvertujete bitmapirane  slike u vektorske grafike.   Selektujte bitmapiranu sliku koju želite da konvertujete.   Uradite jednu od sledećih stvari:    U Draw-u, izaberite Modify > Convert > To Polygon.     U Impress-u,  kliknite desnim tasterom miša na objekat a zatim izaberite komandu Convert > To Polygon.   Podesite  opcije za konvertovanje slike a zatim kliknite na OK.
 
   

Open Office 3: KAKO DA ubacite broj stranice u Writeru

 

 

 

Ako pišete neki duži tekst koji se proteže na nekoliko  stranica, verovatno ćete poželeti da numerišete stranice. Da biste numerisali stranice u Writeru, uradite sledeće:  Izaberite Insert > Footer a onda izaberite stil stranice na  koju želite da dodate fusnotu sa brojem stranice.   Izaberite Insert > Fields > Page Number. Ako želite, možete da poravnate polje Page Number isto kao  što biste to uradili i sa tekstom. Takođe, možete da dodate i fusnotu za broj stranice u ukupnom  broju strana. Na primer "stranica 9 od 16". Evo kako da to uradite:   Kliknite ispred polja Page Number i ukucajte  "Stranica", kliknite iza polja i unesite razmak a zatim ukucajte  "od".   Izaberite Insert > Fields > Page Count.
 
   

OpenOffice - Google Docs - ekstenzija za import i eksport podataka - OOo2GD

 

 

 

Laka razmena Kako lako da lako eksportujete, ažurirate i importujete dokumente između: Google Docs Zoho WebDAV servera. Sa programom OOo2GD možete da eksportujete u Google Docs, Zoho i WebDAV servere: Dokumente: ODT, SXW, DOC, RTF Tabele: ODS, XLS, CSV Prezentacije: PPT, PPS Potreban je Java 5+ da bi sve radilo kako treba. Link za preuzimanje.  KLIKNITE.   #FollowFriday: Na link na je uputio @prokka. Pratite ga na Twitteru.
 
   

OpenOffice 3.0: KAKO DA obeležite negativne brojeve u Calc-u

 

 

 

Kada kreirate  tabelu u OpenOffice. org Calc-u vi možete da formatirate ćelije sa brojevima  tako da negativne vrednosti budu označene crvenom bojom. Naravno možete da  definišete i sopstveni format broja u kojem će negativni brojevi biti označeni  drugom bojom. Da biste istakli  negativne brojeve u tabeli uradite sledeće:   Izaberite  ćelije a zatim izaberite Format > Cells.   Na kartici  Numbers izaberite format broja i potvrdite polje za potvrđivanje Negative  numbers red.   Kliknite na  OK. Format ćelije je  definisan u dva dela. Ispred tačaka zareza je definisana formula za pozitivne  pozitivne brojeve i nulu, a iza tačka zareza definisana je formula za negativne  brojeve. Možete da promenite kod (RED) pod Format code. Ako se novi kod  pojavi u listi nakon što kliknete na ikonicu Add, to znači da je vaš unos validan.
 
   

OpenOffice 3.0: KAKO DA otvarate dokumente snimljene u drugim formatima

 

 

 

U OpenOffice-u možete  da otvorite i dokument koji je snimljen u drugom formatu. To ćete uraditi na  sledeći način:   Izaberite File  > Open.   Izaberite  format iz liste Files of type.   Izaberite ime  fajla i kliknite na Open. Ako želite da  okvir za dijalog za otvaranje fajla prikazuje drugi format po standardnom  podešavanju, izaberite Tools > Options > Load/Save > General i izaberite željeni format kao  Standard file format. Takođe, možete da  konvertujete sve dokumente u direktorijumu u drugi format. Potrebno je da  otvorite čarobnjaka koji će vas voditi kroz proces kopiranja i konvertovanja  svih dokumenata iz Microsoft Word, Microsoft Excel ili Microsoft PowerPoint-a u  OpenDocument format fajla. Otvorite wizard tako što ćete kliknuti na File > Wizards > Document Converter. U Writeru  OpenOffice. org-a možete da otvorite i HTML fajlove. To ćete uraditi na jedan od  sledećih načina:   Izaberite vrstu  fajla HTML Document da biste ga otvorili u OpenOffice. org Writeru/Web. Ovo je  standardno podešavanje za HTML dokumente u OpenOffice. org-u. Sada će vam biti  dostupne sve opcije OpenOffice. org Writer/Web, kao što je Show HTML source.   Izaberite HTML  Document (OpenOffice. org Writer) da biste ga otvorili u OpenOffice. org Writeru.   Sada će vam biti dostupne sve opcije OpenOffice. org Writera. U HTML formatu ne  mogu da se snime sve opcije koje OpenOffice. org Writer nudi za  editovanje dokumenata.
 
   

OpenOffice 3.0: KAKO DA promenite set ikonica

 

 

 

Sada u OpenOffice. org 3. 0 možete da instalirate Galaxy set  ikonica koji postoji od 2006. godine. Galaxy je automatsko standardno podešavanje ikonica u  Windowsu ali ne i na Linux sistemima. Galaxy može da se instalira i ručno u  starijim verzijama OpenOffice. org-a, što se ne preporučuje, jer možda neće  raditi kako treba. U OpenOffice. org-u 3. 0 ako želite drugačiji izgled jednostavno ga promenite. Osim ovog standardnog  seta ikonica postoje još i Tango, Industrial i Crystal. Da biste promenili set ikonica uradite sledeće:   Pokrenite OpenOffice. org.   Kliknite na Tools > Options.   Kliknite na OpenOffice. org > View.   Promenite Icon  size and style.
 
   

OpenOffice 3.0: KAKO DA spojite i razdvojite ćelije u Calc-u

 

 

 

U Calc-u OpenOffice-a možete da izaberete susedne ćelije, a  onda ih spojite u jednu ćeliju. Isto tako, možete da izaberete veliku ćeliju  koja je kreirana spajanjem pojedinačnih ćelija i da ih ponovo razdvojite. Evo kako možete da spojite ćelije:   Izaberite susedne ćelije.   Izaberite Format > Merge Cells. Da biste razdvojili spojene ćelije, uradite sledeće.   Postavite kursor u ćeliju koju želite da razdvojite.   Izaberite Format > Merge Cells.
 
   

OpenOffice 3.0: KAKO DA štampate detalje tabele u Calc-u

 

 

 

Kada štampate tabelu možete da izaberete koji detalji će  biti odštampani. Možete da izaberete:  Zaglavlje redova i kolona  Vođice tabele  Beleške  Objekti i grafika  Grafikoni  Crtani objekti  FormuleDa biste izabrali detalje koje želite da štampate, uradite  sledeće:  Izaberite tabelu koju želite da štampate.   Izaberite Format Page. Komanda nije vidljiva ako je  tabela otvorena sa uključenom zaštitom. U tom slučaju, kliknite na ikonicu Edit  File na Standard liniji.   Izaberite karticu Sheet. U području Print označite  detalje koje želite da odštampate i kliknite na OK.   Odštampajte dokument.
 
   

OpenOffice 3.0: KAKO DA u Impressu snimite dokumente u drugim formatima

 

 

 

Možda ćete iz nekog razloga poželeti da svoju prezentaciju  snimite u drugim formatima a ne u Open Document formatu. Evo saveta kako da to  uradite.   Izaberite File > Save as. Otvoriće se okvir za dijalog  Save As.   U padajućem meniju Save as type ili File type, izaberite  format u kojem želite da snimite svoju prezentaciju.   Unesite ime u polje File name i kliknite na Save. Okvir za dijalog nudi standardne formate, međutim ako želite  da okvir za dijalog ponudi i neke druge formate, izaberite željeni format u  Tools > Options > Load/Save > General u području Standard file format.
 
   

OpenOffice 3.0: KAKO DA unosite razlomke u Calc-u

 

 

 

U tabelu koju kreirate u Calc-u možete da unosite i  razlomke. Kada u ćeliju unesete "0 1/5" (bez navodnika) i  pritisnite taster za unos, u liniji unosa iznad tabele videćete vrednost 0. 2  koja se koristi u kalkulacijama. Ako unesete "0 1/2", AutoCorrect će tri  karaktera, 1, / i 2 zameniti jednim karakterom. Isto važi i za 1/4 i 3/4.   Pravila za ove zamene se definišu u Tools > AutoCorrect, na kartici Replace. Ako želite da  vidite razlomak sa više cifara kao što je "1/10", treba da  promenite format ćelije na prikaz višecifarnog razlomka. Otvorite kontekstni  meni ćelije i izaberite Format Cells. Izaberite Fraction u polju Category a  zatim izaberite "-1234 10/81". Nakon toga možete da unosite razlomke  kao što su 12/31 ili 12/32 - razlomci će automatski biti skraćeni tako da ćete ovaj  poslednji primer videli kao 3/8.
 
   

OpenOffice 3: KAKO DA definišete formate brojeva u Calc-u

 

 

 

U Calc-u možete  da definišete sopstvene formate brojeva koje posle možete da prikažete. Da biste  definisali sopstvene formate brojeva, uradite sledeće:  Izaberite  ćelije na koje želite da primenite novi, korisnički definisani format.   Izaberite  Format > Cells > Numbers.   U listi  Categories izaberite User-defined.   U tekstualnom  polju Format code unesite sledeći kod: 0. 0,, "Million"  Kliknite na OK. Na slici možete da vidite tabelu koja prikazuje efekte definisanja.
 
   

OpenOffice 3: KAKO DA editujete Fontwork objekat u Draw-u

 

 

 

Ako ste kreirali tekst sa efektom, Fontwork, koji se tretira  kao grafički objekat, verovatno mislite da ga je nemoguće editovati. Naravno da  možete. Da biste editovali Fontwork objekat, uradite sledeće:   Kliknite       na Fontwork objekat. Prikazaće se linija sa alatkama Fontwork. Ako ne       vidite liniju sa alatkama Fontwork izaberite komandu View > Toolbars       > Fontwork.   Kliknite na ikonicu u liniji sa       alatkama Fontwork. Dostupne su sledeće ikonice:   Fontwork       Gallery - dodaje još jedan Fontwork objekat  Fontwork       Shape - modifikuje oblik  Fontwork       Same Letter Heights       - menja visinu karaktera  Fontwork       Alignment - poravnava tekst  Fontwork       Character Spacing - menja razmak između karaktera i kernovanje Da biste editovali još neke atribute Fontwork objekta,  uradite sledeće:   Kliknite  na Fontwork objekat i selektujte ga.   Izaberite  Properties iz linije sa alatkama Drawing Object Properties. Možete da promenite  debljinu linije, boju linije, boju ispune, stil ispune i još mnogo drugih  atributa.
 
   

OpenOffice 3: KAKO DA filtrirate raspon ćelija u Calc-u

 

 

 

Da biste  filtrirali raspon ćelija u Calc-u možete da upotrebite nekoliko filtera. Standardni  filter koristi opcije koje vi specifikujete za filtriranje podataka. Evo kako možete  da primenite standardni filter na raspon ćelija:  Selektujte  ćelije na koje želite da primenite filter.   U liniji  menija izaberite komandu Data > Filter > Standard Filter.   U okviru za dijalog Standard Filter, specifikujte opcije  filtriranja koje želite.   Kliknite na  OK. Biće prikazani  samo oni zapisi koji odgovaraju opcijama filtera koje ste specifikovali. Ako želite da  uklonite filter iz raspona ćelija, uradite sledeće:  Kliknite na raspon  ćelija na koje je primenjen filter.   U liniji  menija izaberite komandu Data > Filter > Remove Filter.
 
   

OpenOffice 3: KAKO DA igrate StarWars Galaxy u Calc-u

 

 

 

Ako želite da  napravite malu pauzu dok radite u OpenOffice-u evo rešenja da se malo i  zabavite. U Calc-u možete  da zaigrate jednostavnu verziju Space Invadersa, koja se zove StarWars Galaxy.   Pokrenite  OpenOffice i otvorite program za tabele Calc.   U praznu  ćeliju unesite sledeće:     =GAME("StarWars")  Pritisnite Enter na tastaturi.   Na ekranu će se pojaviti igrica.   Izaberite svog junaka, i igra će započeti.
 
   

OpenOffice 3: KAKO DA igrate TicTacToe u Calc-u

 

 

 

Ako imate instaliran i koristite OpenOffice i želeli biste  malo da se odmorite i igrate igricu, imate sreće. OpenOffice vam nudi da u  pauzi igrate TicTacToe protiv programa. Evo kako da pokrenete igricu u Calc-u:  Otvorite OpenOffice i pokrenite Calc.   U prvoj ćeliji otvorene tabele (ćelija A1), unesite  sledeće:    =GAME(A2:C4;"TicTacToe")  Pritisnite Enter na tastaturi i igrajte se. Pojaviće se instrukcije koje će vam saopštiti koji potez je  izvršio program i tražiće da vi unesete svoj potez. Igra se igra u ćelijama od  B1 do C3.
 
   

OpenOffice 3: KAKO DA importujete dBASE fajlove

 

 

 

Ako želite, vi  možete da otvorite i snimite podatke u dBASE formatu fajla (. dbf ekstenzija  fajla) u OpenOffice. org Base-u ili Calc-u. U OpenOffice. org Base-u, dBASE baza podataka je direktorijum  koji sadrži fajlove sa . dvf fajl ekstenzijom. Svaki fajl odgovara tabeli u bazi  podataka. Formule i formatiranje će biti izgubljeni ako otvorite i snimite  dBASE fajl iz OpenOffice. org-a. Da biste importovali dBASE fajl u tabelu, pratite sledeće  korake:  Izaberite File > Open.   Pronađite *. dbf fajl koji želite da importujete.   Kliknite na  Open. Otvoriće se Import dBASE files okvir za dijalog.   Kliknite na  OK. dBASE fajl će se otvoriti u novoj tabeli Calc-a. Ako želite da  snimite tabelu kao dBASE fajl, nemojte da menjate ili brišete prvi red u  importovanom fajlu. Ovaj red sadrži informacije koje su potrebne za dBASE bazu  podataka.
 
   

OpenOffice 3: KAKO DA importujete HTML stranice u Impress

 

 

 

Kada kreirate  prezentaciju u Impressu OpenOffice-a, na slajd možete da importujete bilo koji  tekstualni fajl, uključujući i HTML dokumente. Da biste ubacili  tekst iz HTML fajla na slajd uradite sledeće:   Na slajdu, u  koji želite da ubacite tekst, izaberite Insert > File.   U padajućem  meniju File Type izaberite Text ili HTML Document.   Pronađite fajl  koji sadrži tekst koji želite da dodate slajdu a zatim kliknite na Insert. Ako tekstualni  fajl sadrži više teksta nego što može da se ubaci na jedan slajd, možete da rasporedite  tekst na nekoliko slajdova. To ćete uraditi na sledeći način:   Dvostruko  kliknite na ubačeni tekst da biste ušli u režim editovanja.   Izaberite ceo  tekst koji se nalazi ispod vidljivog područja slajda i pritisnite prečicu  Ctrl+x, ili u meniju izaberite komandu Edit > Cut.   U meniju  izaberite komandu Insert > Slide a zatim pritisnite prečicu Ctrl+V, ili u meniju izaberite komandu  Edit > Paste.   Ponovite  korake od 1 do 3 sve dok se ceo tekst ne nađe na slajdovima.
 
   

OpenOffice 3: KAKO DA instalirate OpenOffice 3.0 na Ubuntu 8.10

 

 

 

Ubuntu 8. 10 stiže  sa instaliranim OpenOffice 2. 4. 1 a ako želite da upotrebite novu poboljšanu  verziju ovog programa o kojem smo već dosta pisali na našem sajtu, onda je ovo  članak za vas. Prva stvar koju  treba da uradite je da dodate skladište za OpenOffice. org 3. 0 a zatim da  nadgradite instalirane pakete. Evo šta je potrebno da uradite:  Idite na  System > Administration > Software Sources.   Na kartici Third-Party Software kliknite na dugme Add i  pejstujte sledeću liniju teksta:     deb http://ppa. launchpad. net/openoffice-pkgs/ubuntu intrepid main  Kliknite na dugme Close a zatim na Reload i sačekajte da  se program zatvori.   Kada se zatvori prozor Software Sources, u System Trayu  će se pojaviti ikonica za ažuriranje. Kliknite na ikonicu. To je sve. OpenOffice 3. 0 sada se nalazi na vašem Ubuntu  8. 10 sistemu.
 
   
Strane: 12 3

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272