Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Saveti – WordPress

Ukupno: 33, strana 1 od 2

Dodata je verifikacija Pinteresta za Webmaster alate

 

 

 

Da li ste i vi tražili verifikaciju web sajta za Pinterest?   Puno korisnika je tražilo verifikaciju web sajta za Pinterest — proces koji govori Pinterestu da vi posedujete web sajt koji je izlistan na vašem profilu. Kada je vaš web sajt verifikovan, pojaviće se URL vašeg bloga na vašem profilu i u rezultatima pretrage, zajedno sa malom oznakom “Verified!”.   Pinterest je sada dodat u listu webmaster alata. Verifikovanje vašeg bloga pomoću Pinteresta je veoma jednostavno. Sve što treba da uradite je da kopirate i pejstujete jednu liniju koda i kliknete na Save.   Ako niste sigurni da želite da radite sa kodovima, ne brinite. Ovde možete da pronađete jednostavne instrukcije koje će vam pomoći. Za manje od jedne minute imaćete oznaku potvrde što će omogućiti vašim pratiocima da budu sigurni da je vaš blog bezbedan za pronalaženje super stvari na internetu.
 
   

Kako da aktivirate ili deaktivirate Jatpack module

 

 

 

Jetpack je veoma moćan plugin koji donosi dobre stvari sajta WordPress. com u lične WordPress sajtove.   Plugin sadrži puno funkcija, kao što su statistike, email prijave, beskonačni skrol, teme za mobilne uređaje, URL skraćenice i tako dalje. Nakon što povežete plugin sa nalogom WordPress. com možete da koristite sve ove funkcije.   Problem sa ovim pluginom, koji je poznat kao Jetpack moduli, je što su mnoge funkcije aktivirane po standardnom podešavanju.  Verovatno mnoge od njih nećete koristiti i stoga bi trebalo da deaktivirate one koje ne želite.   Jetpack vam omogućava da aktivirate ili deaktivirate pojedine Jetpack module, ali je opcija jako dobro sakrivena. Kada prvi put otvorite Dashboard stranicu plugina, nećete je ni primetiti.   Ako želite da aktivirate ili deaktivirate pojedine Jetpack module, uradite sledeće:   U listi modula potražite funkciju koju želite da promenite. Za dati modul, kliknite na dugme Learn more. Umesto dugmeta Configure, prikazaće se dugme Deactivate. Kliknite na njega.   To je sve. Stranica će se ponovo učitati i prikazaće se informacija o deaktivaciji.   Kasnije možete ponovo da aktivirate modul, ali ćete umesto dugmeta Deactivate, trebati da kliknete na dugme Activate.
 
   

Kako da budete kreativni sa WordPressom

 

 

 

Osim za kreiranje bloga, postoji prilično puno načina da upotrebite WordPress.   Ova platforma je prilično raznovrsna i postoji veliki broj web sajtova za koje nikada ne biste rekli da su kreirani u WordPressu. Postoji pet načina da upotrebite ovu platformu tako da ona bude više od jednostavnog organizovanja sadržaja.    Kreirajte privatnu društvenu mrežu   Koristeći WordPress možete da kreirate društvenu mrežu koja vam daje veliku kontrolu. Postoji više načina da pretvorite WordPress u društvenu mrežu – koristeći temu ili plugin.   Jedan od najlakših načina je da upotrebite temu P2, koja kreira stranicu sličnu Twitteru, omogućavajući vam da kreirate i dodajete korisnike, postove i još više od toga.   Ako želite nešto još detaljnije, isprobajte BuddyPress, koji vam omogućava da kreirate korisničke profile, dodajete prijatelje, šaljete privatne poruke, kreirate korisničke grupe, diskusije i tako dalje.   Kreirajte Help Desk   Ako želite da upotrebite WordPress za kreiranje korisničkog servisa gde će posetioci moći da postavljaju pitanja odlična tema za to je SupportPress. Ova tema košta $50 i omogućava vam da kreirate forume i baze podataka za interakciju sa korisnicima.   Ako želite, možete da isprobate i neke od drugih tema koje nude slične funkcije. Na primer, Q&A koja košta $19, ili ClickDesk koja je besplatna.   Kreirajte Wiki   Još jedan način da dobijete više od WordPressa je da upotrebite CMS za kreiranje sopstvenog Wiki-ja. WordPress Wiki Theme, koja košta $40, omogućava vam da kreirate korisničke naloge, postove, kategorije i tako dalje. Pored ove, imate i besplatnu temu WordPress Wiki Lite, ali su funkcije veoma ograničene.   Upotrebite ga kao GTD alat   WordPress takođe možete da upotrebite kao GTD alat ili kao alat za saradnju za organizovanje projekta. Pomoću plugina Project Tasks, možete da pretvorite vaš WordPress web sajt u alat za organizovanje projekta gde možete da kreirate i dodeljujete zadatke, pratite progres i čuvate bazu završenih radova.   Drugi plugin, CollabPress vam omogućava da kreirate projekte, kreirate i dodeljujete zadatke, aploudujete fajlove i pregledate zadatke u kalendaru.   Kreirajte male oglase, tablu za poslovne ponude i tako dalje   WordPress vam omogućava da kreirate bilo koju vrstu oglasa ili direktorijuma. Možete da ga upotrebite za kreiranje poslovnog direktorijuma, mesta za poslovne ponude i tako dalje. Bez obzira koju vrstu informacija želite da izložite na WordPress web sajtu, postoji plugin koji će vam pomoći da uradite posao.
 
   

Kako da dodate dugme Facebook Follow u WordPressu

 

 

 

Ako imate lični blog, možete da omogućite posetiocima da vas prate i na Facebooku.   Facebook omogućava dugme Follow za korisnike koji imaju svoj web sajt. U ovom članku opisaćemo vam kako da dodate dugme Facebook Follow u WordPressu, da bi posetioci vašeg bloga mogli da vas prate i na Facebooku.   Ako dodajete dugme Facebook Follow za jednog autora, sve što treba da uradite je da preuzmete kod sa stranice Facebook Social Plugins i pejstujete ga u WordPress šablon teme, widget ili stranicu. Izaberite razmeštaj i konfigurišite izgled plugina a zatim kliknite na dugme Get code. Kopirajte kod na karticu  iframe  i pejstunte na stranicu ili widget.   Ako dodajtete dugme Facebook Follow za više autora, potrebno je da instalirate i aktivirate Facebook plugin, čime će se dodati stavka u WordPress admin odeljak. Klikom na dugme otvoriće se stranica General Settings gde treba da unesete aplikacioni kod ili tajni kod, koji ćete kreirati na sledeći način:   Otvorite web sajt Facebook Developers i ulogujte se na vaš Facebook nalog a zatim kliknite na dugme Create New App. Otvoriće se prozor u koji treba da unesete naziv aplikacije. Otvoriće se stranica aplikacije na kojoj ćete videti App ID i APP Secret Key. Kopirajte ove kodove i unesite ih na stranici Facebook plugina na WordPress web sajtu. Kliknite na opciju Facebook > Follow Button. Izaberite mesto na kojem želite da se pojavi dugme Facebook Follow. Podesite željene opcije. Svaki autor treba da poveže svoj Facebook nalog sa sajtom, tako što će kliknuti na Facebook > Social Publisher a zatim kliknuti na link Associate your WordPress account with a Facebook account. Otvoriće se prozor u kojem treba da potvrdite dozvolu za povezivanje WordPress web sajta sa Facebook nalogom.
 
   

Kako da dodate kod za Google Analytics u WordPress bez plugina

 

 

 

Pluginovi mogu da izazovu probleme na vašem blogu kao što su bug-ovi, bezbednosni problemi i degradiranje performanse.   Ako želite, možete da dodate Google Analytics na vaš blog bez upotrebe plugina. Ručno dodavanje koda je veoma jednostavno i tako nećete kompromitovati bezbednost vašeg sajta.   Pošto WordPress kreira dinamičan sajt potrebno je da se kod pojavi na svakoj stranici i svakom postu. Sve stranice koje su kreirane unutar Wordpressa imaju neku vrstu fajla header. php. Zato, ako dodamo potreban kod u ovaj fajl zaglavlja, bićemo sigurni da će on funkcionisati na svim stranicama sajta.   Uradite sledeće:   Ulogujte se na WordPress Backend i otvorite Appearance -> Editor. Sa desne strane ekrana videćete sve fajlove koji su upotrebljeni unutar teme aktuelnog sajta. Potražite fajl header. php i kliknite na njega da biste ga otvorili u editoru. Kopirajte tracking code iz admin odeljka Google Analytics i pejstujte ga na vrh fajla header. php ispred taga </head>. Kliknite na dugme Update File da biste snimili fajl. Osvežite stranice vašeg sajta i videćete da se kod prikazuje u izvornom kodu.
 
   

Kako da eksportujete ceo sadržaj, postove ili stranice u WordPressu

 

 

 

Eksportovanje i importovanje sadržaja između instalacija WordPressa je uobičajeno.   Mnogi korisnici upotrebljavaju komplikovane pluginove da bi izvršili ove zadatke, ali mogu da se izvrše i mnogo jednostavnije uz upotrebu WordPress menija Export.   Koristeći meni Tools > Export u WordPressu lako možete da eksportujete postove, stranice, pojedina polja, kategorije, tagove, korisnike i mnoge druge delove WordPressa. Podaci će biti eksportovani u XML fajl koji je poznat i kao WXR fajl.   Da biste eksportovali ceo sadržaj u WordPressu uradite sledeće:   U navigacionoj liniji sa leve strane ekrana, u WordPress Dashboardu  kliknite na Tools. Pod opcijom Tools, kliknite na link Export. Na Export ekranu WordPressa izaberite All Content. Kliknite na Download Export File. Na taj način daunlodovaćete sve, uključujući postove, stranice, korisnike i druge podatke. Prikazaće se polje za daunlodovanje i zatražiće da snimite . xml fajl. Vaši podaci biće daunlodovani.   Da biste eksportovali samo postove u WordPressu uradite sledeće:   Na ekranu Export izaberite Posts da biste eksportovali samo postove. Prikazaće vam se nekoliko opcija. Categories: Izaberite postove iz određene kategorije. Authors: Izaberite postove koje je postavio određeni autor. Date Range: Izaberite početni i završni datum za eksportovanje postova postavljanih u tom periodu. Status: Izaberite postove zasnovane na njihovim statusima kao što su Published, Drafts, ili Pending.   Da biste eksportovali stranice u WordPressu uradite sledeće:   Na ekranu Export izaberite Pages da biste eksportovali samo stranice. Prikazaće vam se opcije kao što su: Authors: Izaberite stranice koje je kreirala određena osoba. Date Range: Izaberite stranice koje su kreirane u određenom periodu. Status: Izaberite stranice na osnovu statusa publikovanja.
 
   

Kako da eksportujete i importujete Wordpress blog

 

 

 

WordPress je platforma za blogovanje otvorenog koda koja može da se koristi privatno ili preko WordPress. com web sajta.   Većina blogova se nalazi na sajtu WordPress. com ali mnogi korisnici preuzmu program sa WordPress. org i koriste ga za svoje lične ili poslovne blogove, ili kao sistem za organizovanje sadržaja (CMS). Blogovi često menjaju svoje internet adrese zato što korisnik prebacuje blog sa WordPress. com na profesionalni web sajt.    Ovo prebacivanje je veoma jednostavno pomoću funkcija Import i Export u WordPressu. Ako želite da eksportujete ili importujete vaš blog, uradite sledeće:   Eksportovanje WordPress Bloga   Ulogujte se na vaš postojeći WordPress blog, kliknite na naziv bloga i iz menija izaberite opciju Dashboard. Sa leve strane ekrana videćete dostupne opcije. U meniju Tools kliknite na polje Export. Kliknite na opciju All Content da biste eksportovali ceo sadržaj bloga. Kliknite na opciju Download Export File da biste kreirali XML fajl koji ćete sačuvati na vašem računaru.   Importovanje WordPress Bloga   Otvorite vaš nalog na WordPress. com ili WordPress. org web sajtu. Otvorite stranicu bloga, u Dashboardu kliknite na odeljak Tools a zatim na opciju Import. Kliknite na opciju Wordpress a zatim izaberite XML fajl sa vašeg računara. Kliknite na Upload da biste aploudovali XML fajl na novi blog. Kliknite na opciju Download & import file attachments da biste prebacili i medija fajlove zajedno sa ostalim sadržajem bloga.   Importovanje i eksportovanje WordPress baze podataka   Ulogujte se na vaš lokalni phpMyAdmin da biste eksportovali CMS bazu podataka. U odeljku WordPress kliknite na karticu Structure a zatim na opciju Export. Potvrdite opcije Add drop table/drop view i Save as file. Kliknite na Go da biste preuzeli Structured Query Language (SQL) fajl. Otvorite fajl u programu za editovanje teksta i potražite sve prethodne URL adrese. Zamenite sve stare URL adrese sa novom adresom domena. Možete da kliknete na opciju Replace All da biste to uradili u jednom koraku. Snimite fajl i kreirajte novu bazu podataka za novi domen. Ulogujte se na server i otvorite MySQL Databases. Kreirajte novu bazu podataka i dodelite korisnika koji će biti administrator. Ulogujte se na phpMyAdmin za novu bazu podataka i na kartici Import selektujte fajl koji ste upravo preuzeli, promenili i snimili. Kliknite na Go da biste aploudovali fajl na WordPress platformu. Potražite fajl wp-config. php na serveru, promenite detalje za bazu podataka tako što ćete uneti podešavanja novog servera i domena.
 
   

Kako da instalirate više pluginova odjednom u WordPress

 

 

 

Ako često instalirate više pluginova na svaku WordPress instalaciju, pronašli smo vam rešenje koje će vam pojednostaviti posao.   Bulk Plugin Installation je besplatan WordPress plugin koji vam omogućava da instalirate više pluginova na sajt pomoću samo jednog klika. Ovaj plugin će vam sigurno biti od koristi ali redovno instalirate set pluginova na svaku WordPress instalaciju.   Nakon što instalirate i aktivirate ovaj plugin, na stranici Install Plugins će biti dodata nova forma instalacije. U odeljku Text, ukucajte nazive pluginova ili URL-ove za njihovo preuzimanje, za sve pluginove koje želite da instalirate, i kliknite na dugme Install now.   Svi pluginovi koje ste uneli u polje Text sada će biti automatski preuzeti i instalirani jednim klikom. Međutim, pluginovi neće automatski biti aktivirani. To treba da uradite ručno. Ovo ne bi trebao da bude problem jer već možete da aktivirate ili deaktivirate više pluginova sa Dashboarda.   Plugin prihvata sledeće unose:   Naziv: Bulk Plugin Installation URL stranice: http://wordpress. org/extend/plugins/bulk-plugin-installation/ Direktan link: http://downloads. wordpress. org/plugin/bulk-plugin-installation. 1. 0. zip   Takođe možete da instalirate pluginove koji se nalaze van sajta wordpress. org, sve dok koristite direktan link za preuzimanje.   Bulk Plugin Installation će vam uštedeti puno vremena i napora koji je potreban za instalaciju pluginova.
 
   

Kako da jednostavno kreirate teme za Wordpress

 

 

 

Wordpress je odlična platforma za blogovanje, ali kreiranje tema za wordpress je malo komplikovanije.   Bones će pojednostaviti proces kreiranja teme tako što vam daje početni kod koji je već optimizovan i funkcioniše u svim verzijama i vrstama pretraživača.   Bones je takođe optimizovan za pretraživače na mobilnim uređajima, nudi dodatne funkcije i veoma je jednostavan. On je građen na već postojećim platformama i namenjen je da vam olakša proces kreiranja tema za Wordpress.   Naravno, dobićete i odlično uputstvo koje će vam pomoći u kreiranju vaše nove teme.   Ako želite da imate Wordpress blog koji je jedinstven, sa temom koju ste vi kreirali, toplo vam preporučujemo da isprobate Bones.   Bones
 
   

Kako da kreirate galeriju pomoću Media Managera WordPressa 3.5

 

 

 

Od verzije 3. 5, u WordPressu možete da pronađete fantastičan Media Manager. U ovom članku pomoći ćemo vam da kreirate galeriju pomoću Media Managera.   Media Manager vam pomaže da aploudujete i postavljate media fajlove unutar posta i stranica vašeg bloga. Redizajniran Media Manager je vizuelno mnogo bolji jer vam on prikazuje umanjene prikaze. Pored toga, lako možete da dodajete tekst ili informacije o fajlu.   U novom Media Manageru veoma jednostavno možete da kreirate galerije, jednostavnim prevlačenjem umanjenih prikaza. U ovom članku pokazaćemo vam kako da kreirate galeriju, i pretpostavićemo da još niste aploudovali slike.   Uradite sledeće:   Unutar posta, izaberite dugme Add Media. Sa leve strane ekrana kliknite na link Create Gallery From. Kliknite na dugme Select Files sa desne strane ekrana da biste započeli selektovanje fajlova za galeriju. Možete da dodate slike jednu po jednu ili držite pritisnut taster Shift+levi taster miša da biste selektovali više slika. Nakon toga kliknite na dugme Open. Sve slike koje ste selektovali će se prikazati kao umanjeni prikazi. Ako želite, možete da modifikujete meta podatke fajla tako što ćete kliknuti na sliku i uneti podatke. Takođe možete da kliknete na oznaku potvrde na svakoj slici koju želite da uključite u galeriju. Kada su slike aploudovane, u donjem desnom uglu kliknite na dugme Create New Gallery. Ako želite, možete da promenite nazive slika u galeriji. Isto tako, možete da podesite opcije kao što su broj kolona za prikaz slika, redosled slika i tako dalje. Kada završite sa podešavanjima kliknite na dugme Insert Gallery. Kada publikujete stranicu ili post, galerija će takođe biti vidljiva.
 
   

Kako da kreirate rezervnu kopiju WordPress baze podataka

 

 

 

Ako ne želite da se oslanjate na phpMyAdmin, rezervnu kopiju WordPress baze podataka možete da kreirate direktno sa Admin panela.   Kreiranje rezervnih kopija je veoma važno da biste bili sigurni da će vaši podaci biti sačuvani. Isto tako, potrebno je da kreirate rezervnu kopiju WordPress baze podataka.   Uz pomoć odličnog plugina, možete da kreirate rezervnu kopiju WordPress baze podataka direktno sa Admin panle.   Sve što treba da uradite je sledeće:   Instalirajte plugin kroz WP backend: WordPress Database Backup. Ako želite možete da ga instalirate i ručno, tako što ćete ga daunlodovati iz WordPress plugin direktorijuma. Kada aktivirate plugin, otvorite ga tako što ćete izabrati opciju Tools > Backup Prikazaće se lista svih tabela. Po standardnom podešavanju sve će biti eksportovane. Ako ne želite da eksportujete sve, isključite polje za potvrđivanje pored tabela koje ne želite. Izaberite opcije za kreiranje rezervne kopije. Možete da snimite rezervnu kopiju u direktorijum na serveru, na vaš hard disk ili da vam kopija bude poslata na vaš email. Kada izaberete željene opcije kliknite na Backup Now!.   Zbog bezbednosti, preporučujemo da nakon upotrebe izbrišete ovaj plugin jer svako ko ima pristup vašem kontrol panelu može da preuzme celu vašu bazu podataka.
 
   

Kako da kreirate stranicu koja prikazuje nasumične postove

 

 

 

Ako imate svoj blog možda ste nekada već poželeli da se postovi prikazuju nasumično.   Posetioci vašeg bloga bi možda želeli da čitaju postove koji su prikazani nasumično, a ne u određenom redosledu. Tada bi u navigacionu liniju trebalo da postavite neki kreativan tekst, kao što je “Izmešaj” ili “Čitaj članke nasumično”.   Kada kliknu na taj link, posetioci će biti prebačeni na posebnu stranicu na kojoj članci nisu prikazani određenim redosledom. Svaki put kada osveže stranicu, biće prikazan drugi post.   Ako želite tako nešto na vašem blogu, uradite sledeće: Kreirajte sopstvenu stranicu za šablon, i ubacite sledeći kod: Ovo je jednostavan kod koji pokreće zahtev za prikaz nasumičnih postova, a broj 1 govori WordPressu da prikazuje samo jedan post. Ovaj broj možete i da promenite ako želite da bude prikazano više postova odjednom.
 
   

Kako da lako podešavate vaš WordPress blog

 

 

 

Ako imate blog, verovatno želite da on izgleda što je moguće bolje.   Dizajn vašeg bloga bi trebao da reflektuje vašu ličnost i naravno da bude što je moguće jednostavniji za podešavanje. Tema Customizer na WordPress. com-u podešavanja čini mnogo bržim i jednostavnijim.   Prikaz   Customizer tema je sada mnogo kompaktnija. Otvorite je tako što ćete kliknuti na Appearance → Themes → Customize i videćete da imate mnogo više prostora da pregled dizajna u prikazu Live Preview. Paneli se otvaraju onda kada su vam potrebni i nestaju kada završite podešavanje.   Vaši alati za podešavanje unutar teme Customizer   Ako želite da promenite font upotrebite opciju Change your fonts i odmah ćete videti prikaz CSS-a, fonta i boje fonta. Možete odmah da vidite kako će vaš blog izgledati umesto da iznova menjate podešavanja da biste videli kako će izgledati sa određenim podešavanjem.   Snimci vašeg dizajna   Opcija Design Snapshots omogućava da snimite sve promene na vašem dizajnu koje ste napravili u Customizeru. To je veoma korisno jer možete ponovo da primenite iste promene ubuduće bez potrebe da ih posebno kreirate. Sačuvajte snimak bilo koje kombinacije podešavanja, ne postoji ograničenje u broju sačuvanih snimaka.
 
   

Kako da postavite vašu stranicu kao Home stranicu u Wordpressu

 

 

 

Možda ste već naišli na neku interesantnu funkciju koju biste poželeli da postavite i na svoj blog?   Naravno da ste već pronašli tako nešto. I sigurno se pitate kako da to iskoristite i za vaš blog. Ako želite da iskoristite sopstvenu stranicu kao Home stranicu u Wordpressu, mi ćemo vam malo pomoći.   Ovo je jedna od najpoželjnijih stvari koja interesuje sve blogere. Evo kako da to uradite:   Pre svega potrebno je da naučite kako da kreirate stranicu. Duplirajte vašu . php stranicu ili kreirajte novi . php fajl. Na sam vrh dodajte sledeći kod: <?php /* Ime šablona: WPBeginnerT1 */ ?>Naravno umesto “Ime šablona” ukucajte naziv koji želite za stranicu. Promenite stil na koji god želite. Na panelu Wordpress Admin kreirajte novu stranicu i izaberite šablon koji ste kreirali. Kada publikujete stranicu, idite na Settings » Reading na Admin panelu i izaberite da ova stranica bude vaša Home stranica.   To je sve.
 
   

Kako da postavite WordPress stranicu za Home stranicu

 

 

 

Ako želite da vaš WordPress web sajt ima statičan izgled, možete da postavite WordPress stranicu za Home stanicu.   Ne morate da prikazujete listu novih postova na vašem blogu, ako to ne želite. Možete da postavite WordPress stranicu kao Home stranicu koja će biti statična.   U ovom članku ćemo vam pomoći da to uradite.   Da biste postavili Wordpress stranicu za Home stranicu vašeg web sajta, uradite sledeće:   Uverite se da je stranica koju želite da postavite kao naslovnu kreirana u WordPressu. Izaberite opciju Settings > Reading. Isključite opciju A static page ispred opcije Front page displays. U padajućem meniju Front page možete da selektujete naziv stranice koju želite da postavite kao naslovnu. Potrebno je da kreirate još jednu stranicu i da je podesite kao Post stranicu na kojoj će se prikazivati vaši postovi. Kreirajte praznu stranicu i postavite je pored stranice Posts. Kada otvorite vaš web sajt, sada ćete imati statičnu Home stranicu. Da biste otvorili stranicu sa postovima kliknite na stranicu Posts.
 
   

Kako da prebacite sajt iz Drupala ili Joomla-e u WordPress

 

 

 

Ako želite da iz nekog razloga prebacite vaš web sajt iz Drupala ili Joomla-e u WordPress, ovo je odlično rešenje za vas.   CMS2CMS je online alat koji vam omogućava da jednostavno prebacite postojeći web sajt koji je zasnovan na Joomla-i ili Drupalu u WordPress. Ovaj automatizovani sistem za organizovanje sadržaja je u potpunosti web-zasnovan i podržava migraciju tekstualnog sadržaja, kategorija, tagova, korisnika, slika u postovima i komentara u postovima. Možete da prebacite web sajt na self-hosted WordPress sajt ili na jedan od WordPress. com sajtova.   Da biste prebacili sajt iz Drupala ili Joomla-e u WordPress, uradite sledeće:   Preuzmite i instalirajte WordPress na vaš novi web host da biste ga učinili online dostupnim. Ako je vaš sajt hostovan na WordPress. com-u pređite na sledeći korak. Otvorite web sajt CMS2CMS i u odgovarajuća polja unesite URL vašeg izvornog sajta (Joomla ili Drupal) i ciljnog sajta (WordPress). Registrujte nalog na web sajtu CMS2CMS tako što ćete uneti vaše ime, email adresu i lozinku. Preuzmite Bridge fajl, raspakujte ga i aploudujte ga u root direktorijum na oba vaša sajta. To će omogućiti razmenu podataka između dva web sajta. Nakon aploudovanja fajla, kliknite na dugme Verify Connection to your Sites da biste proverili da li je sve u redu i da most ispravno funkcioniše. Ako je sve u redu, bićete prebačeni na sledeći korak. Počnite proces migracije tako što ćete kliknuti na dugme Run Migration.   To je sve! Koliko će ovaj proces trajati zavisi od količine informacija koje treba da budu prebačene. Kada se migracija završi, bićete obavešteni email porukom.
 
   

Kako da prikažete više WordPress tema

 

 

 

Ako kreirate WordPress teme, verovatno ćete želeti da ih prikažete i na vašem ličnom web sajtu.   U ovom zadatku pomoći će vam besplatan plugin, WordPress Theme Demo Bar. Ovaj plugin vam omogućava da koristite jednu WordPress instalaciju da biste prikazali više WordPress tema. WordPress Theme Demo Bar dodaće novi toolbar na vrhu web sajta sa menijem za selekciju teme.   Posetioci mogu jednostavno da se prebacuju na druge teme i na taj način pregledaju vaš rad. Ovo je mnogo jednostavnije nego da kreirate posebno okruženje za svaku od tema.   Da biste upotrebili plugin WordPress Theme Demo Bar, uradite sledeće:   Instalirajte i aktivirajte plugin WordPress Theme Demo Bar. Možete da pregledate sve instalirane teme tako što ćete posetiti stranicu http://vašwebsajt. com/?themedemo=naziv-vašeg-direktorijuma-tema. Na vrhu ekrana nalazi se padajući meni, gde možete da menjate teme. Na vrhu ekrana se nalazi i dugme Close za zatvaranje izabrane teme. Ako želite možete da upotrebite direktan link za deljenje nove teme sa prijateljima na društvenoj mreži ili da pošaljete emailom. Možete da učitate i dodatne CSS fajlove u direktorijum sa temama tako što ćete naziv fajla dodati URL-u. Da biste konfigurisali dodatna podešavanja otvorite stranicu Dashboard > Settings > WP Theme Demo Bar. Ovde možete da podesite toolbar da bude po vašem ukusu.
 
   

Kako da primorate korisnike da promene lozinku u WordPressu

 

 

 

Verovatno ste već i vi bili u situaciji, ako ste radili sa velikim korporacijama ili nekim institucijama, da često treba da menjate lozinku. U nekim slučajevima promena lozinke se vrši na svakih 30 dana, u drugim je to 60 dana. Administratori vole da primoravaju ljude da menjaju lozinke zbog bezbednosti. Ako radite u WordPressu, i vi možete da primorate posetioce vašeg web sajta da menjaju lozinku. Prva stvar koju treba da uradite je da instalirate i aktivirate plugin WordPress Password Expiry. Prilikom aktivacije kreiraće se novi meni pod nazivom Password Expiry. U ovom odeljku možete da podesite period isteka lozinke. Možete da podesite poruku koja će se prikazati posetiocima vašeg sajta, kao što je “Your password has expired”. Isto tako, omogućava vam da podesite period isteka lozinke za specifičnu grupu korisnika. Kada lozinka istekne, korisnik treba da klikne na link Reset na Login stranici. Za one koji ne žele korisnički interfejs kao što je ovaj, postoji još jedan plugin - Expire User Passwords. Kada aktivirate plugin, on će primorati sve korisnike da menjaju lozinke svakih 30 dana. Ako želite da promenite period za isticanje lozinke potrebno je da modifikujete fajl wp-config. php i dodate definiciju ‘TMG_AEP_EXPIRY’. Podesite vrednost u Number of Seconds na koliko god dana želite.
 
   

Kako da pripremite postove unapred na vašem blogu

 

 

 

Većina blogera se trudi da prati raspored publikovanja postova. Ali ako želite, možete pripremiti postove unapred.   Postovi se obično publikuju jednom mesečno, jednom nedeljno ili svakodnevno. U WordPressu možete da pripremite postove unapred, tako da se oni publikuju u određeno vreme. To je veoma korisno ako niste u mogućnosti da budete u to vreme za računarom. Evo kako da to uradite: U WordPress backendu idite na ekran Edit za post kojem želite da dodelite raspored. U gornjem desnom uglu stranice potražite polje pod nazivom "Publish," i kliknite na opciju “Publish immediately. " Kliknite na plavi tekst “Edit” pored opcije “Publish immediately” i izaberite mesec, datum, godinu i vreme kada želite da post bude publikovan. Kliknite na dugme “OK”. Tekst “Publish immediately” sada će se promeniti na “Schedule for," sa datumom i vremenom koje ste vi izabrali. Kliknite na plavo dugme “Schedule”.   To je sve.
 
   

Kako da ručno deinstalirate plugin W3 Total Cache u Wordpressu

 

 

 

Plugin W3 Total Cache je standardni plugin za Wordpress koji je dobro integrisan u Wordpress.   Ovaj plugin je ponekad teško deinstalirati i vaš sajt će se srušiti. Jedini način da povratite vaš sajt je da ručno deinstalirate plugin W3 Total Cache.   Kada ispravno funkcioniše, ovaj plugin je veoma koristan, ali prilikom pokušaja apdejtovanja može da izazove velike probleme sa prikazivanjem vašeg sajta. Jedini način da rešite probleme je da ručno deinstalirate ovaj plugin.   Da biste izvršili deinstaliranje, potreban vam je FTP ili SSH pristup. Uradite sledeće:   Modifikujte wp-config. php i uklonite sledeću liniju: define('WP_CACHE', true); Potražite wp-content/plugins i izbrišite direktorijum w3-total-cache. Vratite se u glavni direktorijum wp-content. Izbrišite stavku object-cache. php. Izbrišite stavku advanced-cache. php. Izbrišite stavku db. php. Napravite rezervnu kopiju fajla . htaccess iz root direktorijuma vašeg web sajta a zatim izbrišite originalni fajl . htaccess. Napravite novi fajl . htaccess kroz wp admin opcijom Permalink u Settingsu. Kada kliknete na dugme Save Changes pod Permalinks, nova pravila potrebna WordPressu će biti kreirana u novom fajlu . htaccess. Možete da uklonite sačuvane fajlove tako što ćete izbrisati sve fajlove i direktorijume u direktorijumu w3tc pod wp-content.
 
   
Strane: 12

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272