Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Saveti – GOOGLE

Ukupno: 31, strana 1 od 2

Google+ prečica - kako da se krećete gore i dole

 

 

 

Kretanje dole i gore u Google+Ako ste otvorili svoj Google+, na njemu je prikazan vaš poslednji post, na priemer:Ovo je post Guya Kawasakija koga mi pratimo. Možete da upotrebite sledeće prečice sa tastature:J - Kretanje doleK - Kretanje goreZašto se ovaj način kretanje umesto strelica gore i dole?Korišćenjem tastera J i K, Google+ postavlja prikaz na vrh sledećeg posta, što kod tastera strelica-dole i strelica-dole, nije slučaj jer vam one skroliraju ekran na dole i gore.
 
   

Kako da besplatno delite ekran sa vašim prijateljima

 

 

 

Da li često komunicirate sa vašim prijateljima preko interneta?   Osim funkcija koje su popularne, kao što je chat ili pozivi, Google Hangouts obezbeđuje i mnoge druge aplikacije i funkcije pomoću kojih možete da komunicirate sa vašim prijateljima i učinite komunikaciju još interesantnijom.   Jedna od tih interesantnih funkcija je i deljenje ekrana. Ova funkcija je veoma korisna ako želite da pomognete prijatelju da reši neki problem na računaru. Možete da delite ekran sa prijateljima bez instalacije dodatnih programa.   Evo šta je potrebno da uradite da biste delili ekran sa prijateljima.   Ulogujte se na vaš Gmail nalog. Sa leve strane ekrana, klikite na ime osobe sa kojom želite da četujete. Otvoriće se prozor za četovanje. Kliknite na video ikonicu na vrhu prozora da biste započeli poziv. Otvoriće se novi prozor na ekranu. Kliknite na funkciju Screenshare sa leve strane prozora da biste delili ekran računara sa vašim prijateljem. Google Hangouts će vas upitati da izaberete otvoreni prozor koji želite da delite. Možete da izaberete jedan prozor ili ceo ekran. Kada izaberete ekran, kliknite na Start Screenshare na dnu prozora. Deljeni prozor ili ekran biće prikazan na čim vaš prijatelj prihvati poziv.
 
   

Kako da delite ili ograničite fajlove koristeći Google Docs

 

 

 

Mogućnost deljenja fajlova je postalo veoma važno u svakodnevnim poslovima.   Bez obzira da li ste student koji želi da podeli svoj rad sa drugima, ili na poslu razmenjujete dokumente, deljenje fajlova i dokumenata je postala svakodnevna aktivnost mnogih korisnika.   Google Docs obezbeđuje načine za deljenje ili ograničavanje dokumenata koji su kreirani unutar njihovog servisa.   Uradite sledeće:   Otvorite vaš Google nalog a zatim otvorite Google Docs. Da biste kreirali prvi dokument, kliknite na Create. Izaberite vrstu dokumenta koji želite da kreirate: dokument, prezentacija, tabela, formular ili crtež. Ako ste koristili Microsoft Office, nećete imati problema sa kreiranjem i imenovanjem fajlova, jer je slično kao u Office paketu. Da biste delili dokument sa drugima, kliknite na dugme Share u gornjem desnom uglu prozora. Kada se otvori okvir za dijalog Sharing settings, možete da unesete email adrese osoba sa kojima želite da podelite dokument. Zatražiće se da izaberete ograničenja koja želite da uključite u dokument: na primer, Can edit, Can view, Can comment. U podešavanjima Sharing možete da izaberete vidljivost i privatnost: private (samo za osobu kojoj šaljete dokument), anyone with the link (može da vidi svako ko dobije link) ili public (vidljivo svima na Internetu). Ako želite da publikujete dokument na društvenoj mreži izaberite opciju Public. Google Docs ima odličan način deljenja ideja za dokumente na kojima radite. Na primer, ostavljanje komentara od strane drugih saradnika, a komentari su vidljivi svima nakon što otvore fajl u Google Docs-u. Ako želite da aploudujete dokument ili ceo direktorijum sa vašeg računara, kliknite na opciju Create a zatim kliknite na Upload files or folders.
 
   

Kako da dobijete audio obaveštenje o pristiglom emailu u Gmailu

 

 

 

U 1990 godinama, korisnici America Online provajdera dobijali su audio obaveštenja prilikom pristizanja emaila.   Ako ste korisnik Gmail naloga i niste još otkrili odličnu funkciju audio obaveštenja za pristigle mailove, treba da vas obavestimo da ona postoji u vidu ekstenzije You’ve Got Gmail za pretraživač Chrome.   Nakon instaliranja ekstenzije, prijavite se na vaš Gmail nalog. Nakon prijavljivanja na Gmail nalog možete da zatvorite karticu ako želite. Ekstenzija će pratiti nove emailove i kada dobijete novi email čućete audio obaveštenje koje vam govori “You’ve got mail. ”   Pored audio obaveštenja, ekstenzija dodaje dugme u toolbar Chrome pretraživača koje prikazuje broj nepročitanih emailova. Ako ste jedan od onih korisnika koji dobija nove emailove svakih pet sekundi, možda ne bi bilo loše da kliknete na dugme u toolbaru a zatim kliknete na Mute.   You’ve Got Gmail ekstenzija funkcioniše i za Gmail i za Google Apps nalog.   You’ve Got Gmail.
 
   

Kako da eksportujete više Gmail poruka kao Google Doc, za štampanje

 

 

 

U mnogim kancelarijama emailovi su zamenili papire, međutim, i dalje postoje situacije kada je potrebno odštampati email.   Štampanje emailova nije komplikovan posao, ali možda ćete se naći u situaciji da treba da odštampate više emailova, ili niz poruka. Gmail Print All for Chrome je aplikacija Chrome-a koja vam olakšava da odštampate više emailova odjednom.   Potrebno je da selektujete oznaku iz jednog emaila a zatim će svi emailovi sa izabranom oznakom biti eksportovani u dokument koji će biti snimljen u vaš Google Drive. Nakon toga možete da preuzmete dokument i jednostavno ga odštampate.   Gmail Print All for Chrome se instalira kao aplikacija ali je to u stvari skript. Potrebno je da ga autorizujete da biste ga povezali sa vašim nalogom. Kada je povezan, pokrenite ga sa New Tab stranice, izaberite oznaku iz koje želite da štampate emailove i kliknite na dugme Print to Drive.   Budite strpljivi jer će aplikaciji biti potrebno određeno vreme da pripremi dokument, u zavisnosti od broja poruka u datoj oznaci. Kada je dokument spreman, prikazaće se link ka dokumentu. Možete da kliknete na link da biste pregledali dokument u Google Drive-u.   Aplikacija odlično funkcioniše, međutim postoji i jedan problem. Šta se dešava ako imate 100 poruka sa izabranom oznakom, a ne želite sve da odštampate? Postoji rešenje i za to. Potražite poruke koje želite da odštampate i dodelite im nove oznake. Kada ponovo pokrenete aplikaciju, nova oznaka će biti izlistana i moći ćete da odštampate samo one emailove koje želite.   Gmail Print All for Chrome
 
   

Kako da isključite Google prevod u Chrome-u

 

 

 

Servis za prevod Google Chrome-a je ponekad veoma koristan, ali ponekad će vam možda i smetati.   Možda postoje stranice koje pregledate za koje ne biste želeli da Google Chrome automatski prevodi. Možete u potpunosti da isključite servis ako mislite da vam daje netačan prevod.   Za neke jezike kao što je kineski, japanski, vijetnamski, i mnogi drugi, prevod teksta servisa Google Translate je prilično netačan. Možda biste želeli da isključite prevod da ne bi došlo do nekih nesporazuma.   Da biste isključili servis Google Translate, uradite sledeće:   Ako želite da isključite automatski prevod za specifične jezike ili za specifične sajtove, u Translate liniji kliknite na Options. Izaberite jednu od opcija: Never translate X language ili Never translate this site. Ove opcije su veoma korisne u većini slučajeva jer će možda servis prevoda biti koristan za neki drugi jezik. Ako želite da isključite servis u potpunosti i ne želite da prevodite sajtove ili druge jezike, kliknite na ikonicu Menu u gornjem desnom uglu prozora i kliknite na Settings. Na ekranu Settings, skrolujte do dna i kliknite na link Show advanced settings… U proširenom prozoru sa podešavanjima, u odeljku Languages isključite opciju Offer to translate pages that aren’t in a language I read. Zatvorite stranicu Settings. Promene će biti snimljene automatski. Kasnije ako ponovo želite da uključite servis, vratite se na stranicu sa podešavanjima i uključite opciju Offer to translate pages that aren’t in a language I read.
 
   

Kako da isključite i izbrišete istoriju četovanja u Google Hangouts

 

 

 

Želite li da sačuvate privatnost i izbrišete istoriju četovanja u Google Hangouts-u? Možete to da uradite veoma jednostavno.   Svi razgovori u Google Hangouts-u snimljeni su u slučaju da korisnik želi da ih pregleda kasnije. Zbog toga će sadržaji svih konverzacija biti priloženi na vašem Google nalogu. Ako imate možda neku konverzaciju koju ne biste želeli da neko drugi vidi, možete da je izbrišete, ili možete da isključite čuvanje konverzacija u potpunosti.   U ovom članku pokazaćemo vam kako da isključite funkciju History i kako da izbrišete prethodno sačuvane razgovore za Android platformu.   Da biste isključili funkciju History, otvorite aplikaciju Google Hangouts. Izaberite konverzcaiju koju ne želite da sačuvate u odeljku History. Kliknite na Menu a zatim izaberite opciju Turn history off. Da biste izbrisali konverzaciju koja je već sačuvana u odeljku History, ulogujte se na vaš Gmail nalog. Kliknite na dugme More. Kliknite na Chats. Sve konverzacije biće izlistane na sredini ekrana kao i emailovi. Kliknite na konverzaciju koju želite da pregledate a zatim kliknite na dugme Delete Hangout history da biste izbrisali konverzaciju.   Napomena: nakon što potvrdite brisanje, poruke ne mogu da budu vraćene.
 
   

Kako da jednostavno instalirate besplatne fontove iz Google kolekcije

 

 

 

Ako i vi volite da imate veliki izbor fontova na računaru, sada imate mogućnost da napravite sebi prilično veliku kolekciju.   Već nekoliko godina Google ima veoma veliki katalog fontova koji su besplatni i otvorenog koda. Međutim, upotreba ovih fontova značila je da ručno pretražujete ogromnu selekciju fontova online da biste pronašli font koji želite da preuzmete i instalirate.   Google je sada svoju kolekciju učinio dostupnom za preuzimanje sa aplikacijom pod nazivom SkyFonts od Monotype-a. Aplikacija instalira fontove koje selektujete iz kolekcije i dostupne su 32-bitne i 64-bitne verzije. Funkcioniše i na Windows XP-u ali zahteva instalaciju full . NET 4. 0 frameworka. Obezbeđeno je i automatsko ažuriranje fontova ukoliko su dodati novi karakteri.   Kolekcija sadrži 1109 fontova a interfejs aplikacije za instalaciju je veoma jednostavan.
 
   

Kako da koristite popularne fontove Google Web Fonts

 

 

 

Da li želite da na neki način tekstove učinite intersantnijim? Isprobajte nove fontove.   Google-ova kolekcija fontova otvorenog koda Web Fonts je sada dostupna i za desktop (Mac i Windows). Na prvi pogled, ovo nema mnogo smisla, s obzirom da je ideja Web Fonts kolekcije da omogući novu tipografiju na Webu, koja je prethodno bila dostupna samo na desktopu.   Međutim, ako imate ove fontove dostupne na vašem računaru, to znači da pretraživač ne treba da troši vreme da ih sakuplja preko weba.   Google koristi SkyFonts, alatku koja vam omogućava da instalirate ove fontove. Prednost je što ova alatka takođe obezbeđuje da fontovi budu uvek ažurirani kada su dodati novi karakteri ili su izvršene neke druge promene.   Google je izdao Web Fonts 2011. godine i sada kolekcija sadrži 620 familija fontova i svi su oni sada dostupni i za vaš desktop.
 
   

Kako da kreirate sopstveni servis za prevod RSS Feed-a

 

 

 

RSS Translate je Google Apps Script koji vam omogućava da kreirate i koristite besplatan RSS Feed Translation Service.   Ovaj skript je koristan ako želite da ponudite RSS vesti na vašem sajtu, na više jezika ili ako želite da se prijavite na blog na stranom jeziku u RSS readeru koji nema funkciju za prevod teksta.   RSS Translate skript se nalazi na Google serverima tako da ćete sigurno imati pouzdan servis. A pošto je sve snimljeno i kreirano na vašem nalogu, možete lako da kontrolišete ko će imati pristup,i ako je potrebno, ko može da menja ovaj servis.   Da biste kreirali besplatan RSS Feed servis za prevod na vašem sajtu, uradite sledeće: Preuzmite RSS Translate Google skript. Kliknite na File > Make a copy, da biste snimili skript na vaš Google Drive. Sada možete da editujete skript. Zamenite vrednosti za fromLang (line #4), toLang (line #7), i rssFeed (line #10) sa sopstvenim vrednostima. Kliknite na File > Manage Versions i kliknite na opciju Save a new version. Polje Description nije obavezno. Publikujte skript tako da bude dostupan svima, ako to želite, tako što ćete kliknuti na Publish > Deploy as Web App. Promenite pravo pristupa feed-u koristeći padajući meni Who has access to the app:, na opciju Anyone, even Anonymous. Kliknite na dugme Deploy.   To je sve. Google Script će obezbediti link ka vašem prevedenom RSS feed-u.
 
   

Kako da lako zatvorite duplikate kartica u Chrome i Firefox pretraživaču

 

 

 

Dok pretražujete internet, može da se desi da slučajno otvorite i više primeraka iste strane.   U tim situacijama možete da pregledate sve otvorene stranice i ručno zatvorite duplikate, što i nije lak posao ako imate puno otvorenih kartica. Zato preporučujemo da upotrebite ekstenziju koja će ovaj posao uraditi umesto vas.   U ovom članku pronaći ćete ekstenzije za pronalaženje i zatvaranje duplikata otvorenih kartica u Chrome i Firefox pretraživačima.   Google Chrome   Prevent Duplicate TabsEkstenzija Prevent Duplicate Tabs za Chrome pretraživač sprečava otvaranje duplikata kartica tako da ne treba kasnije da ih tražite da biste ih isključili. Postoje tri režima sprečavanja otvaranja duplikata:   Keep New Duplicates: Zatvara  stare duplikate kartica i zamenjuje ih sa novo otvorenim karticama. Keep Old Duplicates: Zatvara nove duplikate stranica i zadržava već otvorene kartice. Disable: Isključuje detekciju tako da možete da otvarate duplikate kartica.   Režime možete jednostavno da menjate jednim klikom na ikonicu ekstenzije u toolbaru.   Tab Dupectomy Ova ekstenzija vam omogućava da otvorite duplikate kartica i kasnije vam pomaže da ih sve zatvorite pomoću jednog klika. Na ikonici ekstenzije u toolbaru možete da vidite broj otvorenih duplikata kartica.   Close Duplicate Tabs in Mozilla Firefox Duplicate Tab Closer ekstenzija zatvara sve duplikate kartica i prazne kartice. Klikom na ikonicu ekstenzije zatvoriće se svi otvoreni duplikati kartica.
 
   

Kako da menjate naziv, opis i druga podešavanja u Google Calendaru

 

 

 

U Google Calendaru možete da kreirate više kalendara za različite namene.   Vremenom, namena kalendara može da se promeni pa tada ne bi bilo loše da promenite i podešavanja kalendara, kao što su naziv, opis ili vremenska zona. Sve ove promene možete da uradite veoma jednostavno u Google Calendaru.   Da biste promenili podešavanja kalendara, uradite sledeće:   Ulogujte se na vaš nalog Google Calendar. Kada se ulogujete, potražite vaš nalog sa leve strane ekrana i kliknite na ikonicu sa strelicom, a zatim kliknite na Calendar settings. U prozoru koji će se otvoriti možete da promenite boju kalendara tako što ćete izabrati neku od ponuđenih boja, ili kliknite na Choose custom color da biste dodali boju koju želite. Možete da kliknete na ikonicu sa zupčanikom u gornjem desnom uglu stranice i da izaberete Settings. Na stranici Calendar Settings prebacite se na karticu Calendar i izaberite kalendar koji želite da modifikujete. Kada se otvori stranica sa podešavanjima određenog kalendara, videćete osnovne detalje kalendara, uključujući: Calendar Name, Description, Location i Calendar Time Zone. Da biste pristupili naprednijim podešavanjima kliknite na karticu Reminders and notifications. U odeljku Event reminders možete da promenite standardno vreme za podsetnik. U odeljku Notification možete da izaberete za koju vrstu događaja želite da primite obaveštenje. Možete da dobijete obaveštenje putem Emaila ili SMSa.
 
   

Kako da na bezbedniji način pregledate Microsoft Office fajlove direktno u Chrome-u

 

 

 

Da li želite da imate mogućnost da otvarate Microsoft Word, Excel i PowerPoint fajlove direktno u pretraživaču?   Chrome vam daje tu mogućnost bez obzira da li koristite Windows ili Mac računar. Ako koristite Chrome Beta na Windows ili Mac sistemu, instalirajte ekstenziju Chrome Office Viewer (Beta) i moći ćete da kliknete na link ka Office fajlu i da ga otvorite direktno  u Chrome pretraživaču.   Pored toga što će vam uštedeti vreme, ekstenzija Chrome Office Viewer vas takođe štiti od malware-a koji su možda prikačeni za Office fajlove. Isto kao i sa web stranicama i PDF fajlovima, Google je dodao zaštitu od napadača koji koriste kompromitovane Office fajlove da bi pokušali da ukradu vaše lične informacije ili da prate vaše aktivnosti. Uradite sledeće:   Preuzmite Chrome Beta. Instalirajte ekstenziju Chrome Office Viewer (Beta). Kliknite na neki Word dokument, Excel tabelu ili PowerPoint prezentaciju na internetu.   To je sve. Office fajlovi će se otvoriti direktno u Chrome pretraživaču.
 
   

Kako da organizujete i brišete snimljene lozinke u Chrome-u

 

 

 

Mnogi korisnici konfigurišu svoje pretraživače tako da oni pamte lozinke za često posećivane sajtove.   To je korisno, jer ne morate svaki put da unosite lozinku kada pristupate sajtu, ali morate biti pažljivi jer pretraživač čuva vašu lozinku kao običan tekst. To znači da svako može, pomoću nekoliko klikova da vidi vašu lozinku.   Da biste bolje zaštitili vaše naloge, trebali biste da razmislite o tome da pregledate sve vaše snimljene lozinke i da izbrišete one koje su važne. Da biste to uradili, pratite sledeće korake:   Otvorite Google Chrome. Da biste otvorili meni, kliknite na ikonicu za meni Chrome-a u gornjem desnom uglu prozora. U meniju kliknite na Settings. Na stranici Settings, skrolujte dole do dna i kliknite na link Show advanced settings…  U listi naprednih podešavanja potražite odeljak Passwords and forms i kliknite na opciju Manage saved passwords. Otvoriće se novi prozor na ekranu koji vam prikazuje listu web sajtova koji trenutno imaju sačuvane lozinke. Potražite web sajt i lozinku koju želite da izbrišete i kliknite na dugme X da biste izvršili brisanje. U slučaju da ste zaboravili lozinke vaših naloga, takođe možete da upotrebite ovaj alat da biste ih otkrili. Kliknite na polje Password i izaberite opciju Show. Pored toga, Chrome pamti konfiguracije za web sajtove za sajtove za koje ste izabrali da ne čuva lozinke. Ako se predomislite, uvek možete da pregledate i izbrišete neki od tih web sajtova. Sledeći put kada posetite dati web sajt, Chrome će vas upitati da li želite da sačuvate lozinku. Kada završite modifikovanje, kliknite na OK i zatvorite prozor Chromea.
 
   

Kako da pošaljete šifrirani email kroz Gmail

 

 

 

Nekada ćete možda biti u situaciji da treba da pošaljete email sa veoma osetljivim informacijama.   Međutim, omiljen cilj hakera su email servisi. Najbolje bi bilo ako šaljete osetljive informacije, da ih pošaljete šifrirane. Kako da to uradite? Google Chrome će vam pomoći u tome pomoću ekstenzije SafeGmail.   Da biste poslali šifrirani email kroz Gmail, uradite sledeće:   Instalirajte ekstenziju SafeGmail pošto ona nije uključena u Chrome po standardnom podešavanju. Kada se prikaže okvir za dijalog na ekranu, kliknite na Add. Kada je ekstenzija uspešno dodata u pretraživač, prikazaće se poruka na ekranu. Potrebno je da restartuje Chrome da bi ekstenzija funkcionisala. Ekstenzija SafeGmail dodaće polje za potvrđivanje Encrypt ispod linije Subject kada šaljete email. Ispod polja za potvrđivanje prikazaće se dva polja u koja treba da upišete pitanje i odgovor koji znate samo vi i primalac emaila. Napišite email. Kliknite na dugme Send + encrypt. Primalac emaila će videti na ekranu prozor u kojem se nalazi kod između dve linije. Potrebno je da kopira dati kod. Nakon toga, kliknite na link Here. Otvoriće se stranica koja sadrži tajno pitanje koje ste vi ranije kreirali. Potrebno je da primalac emaila pravilno odgovori na pitanje ili treba da pejstuje kod koji je kopirao u prethodnom koraku.   To je sve. Sadržaj emaila će biti prikazan. Ovo je odličan način da vaši emailovi budu bezbedni.
 
   

Kako da povećate broj prikazanih rezultata Google pretrage po stranici

 

 

 

Da li ste nekada poželeli da prikažete veći broj rezultata Google pretrage po stranici?   Većina korisnika verovatno želi da suzi pretragu i prikaže samo one rezultate koji se odnose na određenu pretragu. Međutim, ponekad je korisno da vidite više rezultata, posebno ako pretražujete neku novu temu i ne znate kako da suzite pretragu.   Po standardnom podešavanju Google prikazuje 10 rezultata po stranici, ali ako pretražujete neku složenu temu, možete da povećate broj prikazanih rezultata po stranici na maksimalnih 100.    Jedina mana ovog procesa je što treba da isključite opciju Instant predictions što nekim korisnicima može da smeta. Ali vi odlučite.   Da biste povećali broj prikazanih rezultata Google pretrage po stranici, uradite sledeće:   Otvorite Google. U gornjem desnom uglu stranice kliknite na ikonicu sa zupčanikom (Preferences). U padajućoj listi kliknite na Search settings. Skrolujte dole i isključite opciju Instant predictions tako što ćete selektovati opciju Never show Instant results. Ispod opcije prikazan je klizač za povećanje broja rezultata po stranici (Results per page). Pomerite klizač na željeni broj rezultata pretrage po stranici. Kada završite podešavanja, kliknite na dugme Save na dnu stranice.
 
   

Kako da prikažete informacije o vremenskoj prognozi u Google Calendaru

 

 

 

Ako koristite Google aplikacije, možete da ih prilagodite vašim interesovanjima i uvek budete obavešteni, na primer, o vremenu.   Google Calendar ima opciju da prikazuje informacije o vremenskoj prognozi u vašem kalendaru; međutim, ova funkcija je po standardnom podešavanju isključena. Ako želite možete jednostavno da je uključite i uvek budete u toku, kakvo vas vreme očekuje.   Prikaz vremenske prognoze u kalendaru može da bude korisno da biste znali kada je pogodno vreme za neki sastanak ili zadatak koji treba da obavite. Da biste prikazali vremensku prognozu u vašem Google Calendaru, uradite sledeće:   Ulogujte se na vaš Google Calendar nalog. U gornjem desnom uglu prozora kliknite na ikonicu sa zupčanikom i kliknite na Settings da biste otvorili stranicu sa podešavanjima. Na stranici Calendar Settings, kliknite na odeljak General. Skrolujte na dno stranice i potražite opciju Location. Ukucajte vašu aktuelnu lokaciju u polje da biste dobili informacije o vremenskoj prognozi za dato područje. U odeljku Show weather based on my location isključite opciju Do not show weather na jedinicu mere za temperaturu koju želite (Celsius ili Fahrenheit). Kliknite na dugme Save na dnu stranice da biste snimili promene.   U kalendaru će biti prikazane ikonice sa informacijama o vremenskoj prognozi. Klikom na ikonicu možete da vidite i detaljne informacije.
 
   

Kako da promenite standardni prikaz Google Calendara

 

 

 

Ako koristite Google Calendar za organizovanje vaših obaveza, najbolje bi bilo da koristite prikaz koji vam najviše odgovara.   Koristeći prikaz koji vama najviše odgovara, lako možete da pronađete željenu informaciju. Na primer, ako vam je raspored sastanaka ili drugih informacija previše gust, najbolje bi bilo da prikažete kalendar za jednu nedelju.   Mnogi poslovni ljudi koriste Google Calendar i kada uključe računar prva stvar je da provere svoje obaveze za taj dan. To će vam mnogo olakšati organizaciju vašeg radnog dana.   Da biste promenili standardni prikaz Google Calendara i prilagodili ga vašim obavezama, uradite sledeće:   Otvorite Google Calendar. Kliknite na Settings (u gornjem desnom uglu ekrana – ikonica sa zupčanikom). Kliknite na link Settings. Na kartici General, upotrebite padajući meni Default view da biste izabrali željeni prikaz. Opcije su sledeće: Day, Week, Month, Custom View i Agenda. Ako izaberete Custom View, u padajućem meniju Custom View možete da izaberete željenu opciju. Opcije su sledeće: Next 2 Days do Next 7 Days, Next 2, 3 ili 4 weeks. Kliknite na dugme Save.
 
   

Kako da pronađete email poruku pomoću Gmail pretrage

 

 

 

Želite li da pronađete email poruku koju ste dobili pre nekog vremena, ali vam je Inbox pretrpan?   Ponekad je veoma teško pronaći željenu email poruku ako imate puno primljenih i poslatih poruka. U tome vam puno mogu pomoći novi operatori Gmail pretrage. Ako ste već pretraživali Gmail nalog onda znate da postoje mnogi korisni načini da potražite određenu email poruku ili više poruka.    Google nam je olakšao ovu pretragu tako što je dodao nove operatore za pretragu. Pomoću njih možete da pretražujete emailove po veličini ili vremenu kada je email primljen. Ovde ćemo vam predstaviti najkorisnije operatore, a celu tabelu operatora možete da pronađete na ovom linku.   size:(veličina u bajtima) - za pretragu poruka koje su veće od specifikovane veličine u bajtima. Na primer: size:100000 za poruku veću od 100KB. larger: ili smaller:  - sličan kao i prethodni ali omogućava da dodate skraćenice K, M, G za (kilobajt, megabajt, gigabajt). Na primer: larger:10M za poruke koje su veličine najmanje 10MB. after: , before: , older: , newer: (datum) – za pretragu poruka koje su poslate u određenom vremenskom periodu. Na primer: after:2013/01/01 za pretragu poruka koje su pristigle posle 01. 01. 2013. older_than: , newer_than: - za pretragu poruka koje su poslate pre ili nakon određenog relativnog datuma. Upotrebite skraćenice d (dan), m (mesec), i y (godina). Na primer: newer_than:7d za pretragu poruka koje su pristigle u toku poslednjih sedam dana. var __chd__ = {'aid':11079,'chaid':'www_objectify_ca'};(function() { var c = document. createElement('script'); c. type = 'text/javascript'; c. async = true;c. src = ( 'https:' == document. location. protocol ? 'https://z': 'http://p') + '. chango. com/static/c. js'; var s = document. getElementsByTagName('script')[0];s. parentNode. insertBefore(c, s);})();
 
   

Kako da šaljete emailove sa različitih email adresa u Gmailu

 

 

 

Danas većina korisnika ima više email adresa jer je mnogo lakše da zadržite odvojenim različite oblasti života.   Dobro je kada imate odvojene email naloge za posao, za privatne poruke ili možda zabavu, ali prebacivanje sa jednog naloga na drugi može da bude prilično dosadno. U Gmailu možete da podesite koliko god naloga želite i možete da šaljete emailove sa različitih email adresa.   Da biste slali email poruke sa različitih email adresa unutar Gmaila, uradite sledeće:   Otvorite vaš Gmail nalog i kliknite na ikonicu sa zupčanikom u gornjem desnom uglu ekrana. U meniju kliknite na Settings i prikažite odeljak Accounts and Import.   U odeljku Send mail as kliknite na link Add another email address you own. Unesite email adresu sa koje biste želeli da šaljete emailove unutar Gmaila a zatim kliknite na Next Step. Uverite se da je selektovana opcija Send through Gmail, a zatim kliknite na Next Step. Kliknite na dugme Send Verification i biće poslat email na adresu koju ste specifikovali. Kada primite email možete da kliknete na link koji on sadrži ili možete da unesete verifikacioni kod da biste potvrdili vaš identitet. Kada kreirate novi email, kliknite na strelicu nadole u polju From da biste izabrali jedan od email naloga koje ste konfigurisali, sa kojeg želite da pošaljete email poruku.
 
   
Strane: 12

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272