Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Saveti – AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Ukupno: 88, strana 2 od 5

KAKO DA importujete PDF fajl u AutoCAD

 

 

 

AutoCAD 2010 može direktno da čita fajlove u PDF formatu. On  ih importuje kao podmetače. Sadržaji PDF fajlova nisu konvertovani u AutoCAD objekte,  ali su prikazani kao podmetači (xref). Možete da upotrebite Osnap da biste  prilepili nacrtane ili editovane AutoCAD objekte na linije u PDF fajlovima. Podmetač (PDF, DWF ili DGN) se ponaša isto kao i bilo koja  druga spoljašnja referenca (xrefs) u DWG formatu. Da biste prikačili PDF  podmetač, možete da upotrebite komandu PDFATTACH ili komandu ATTACH. Možete da izaberete specifičnu stranicu u višestraničnom PDF  fajlu, da skalirate, rotirate i da izaberete tačku unosa. Ako je PDF fajl  ažuriran, njegov sadržaj biće ažuriran i u AutoCADu.
 
   

KAKO DA izlistate ugneždene slojeve XREFa u AutoCADu

 

 

 

Ako koristite AutoCAD, možda ste zaboravili odličnu komandu  XLIST. Vreme je da se podsetite. Ako želite brzo da otkrijete informacije o ugneždenim XREF  objektima, najbolja alatka za to je XLIST. Jednostavno izvršite komandu XLIST i  izaberite željene objekte. Nemojte očekivati da će se objekti označiti. Nakon  što izaberete objekte na ekranu, AutoCAD će prikazati jednostavan okvir za  dijalog koji sadrži vredne informacije o selektovanim objektima. Možete da nastavite  da birate sve ugneždene objekte koje želite u XLIST-i. Ovo je  definitivno najbrži način da pronađete informacije koje mogu da vam zatrebaju.
 
   

KAKO DA konvertujete PDF fajl u DWF format

 

 

 

Ako želite,  možete da konvertujete PDF fajl u DWF format. To ćete uraditi veoma  jednostavno. Možete da  odštampate PDF fajl iz Adobe Acrobat Readera u Windows DWF pseudo-printer  Autodesk DWFwriter (daunlodujte ga sa sledeće adrese: www. xanadu. cz/download) da biste ga konvertovali u . DWF (ili DWFx)  format, koji mnogo više odgovara vašim crtežima. Instalirajte DWF  Writer drajver za Windows, prikažite PDF fajl u Acrobat Readeru i odštampajte  ga na DWFwriter "štampaču". Na taj način biće kreiran DWF fajl.
 
   

KAKO DA konvertujete splajn liniju u poliliniju u AutoCADu

 

 

 

Možda ne volite da koristite splajn linije iz određenih  razloga? Možete jednostavno da ih konvertujete u polilinije. Evo nekoliko načina na koje možete da konvertujete splajn  liniju u poliliniju:  Snimite je kao R12DXF - AutoCAD R12 nema splajn objekat. Ako  snimite vaš crtež splajn linije kao R12DXF fajl dobićete polilinije umesto  splajn linije.   Zaravnite je - Ako ste instalirali Express Tools sa  AutoCAD-om, možete da upotrebite komandu FLATTEN za konvertovanje splajn linije  u poliliniju.   WMFOUT/WMFIN - Eksportujte splajn linije pomoću komande  WMFOUT i izbrišite ih sa crteža. Upotrebite komandu WMFIN i ubacite nove  objekte u crtež i upotrebite SCALE 2x. Isprobajte ove metode konvertovanja i vidite koji vama  najviše odgovara.
 
   

KAKO DA konvertujete splajn liniju u poliliniju u AutoCADu

 

 

 

Ako ste ikada  trebali da splajn liniji date parametre polilinije, verovatno ste pomislili da  je to težak zadatak. Srećom AutoCAD 2010 je dodao odličnu novu opciju koja će  vam pomoći da rešite ovaj problem. Nove opcije u  AutoCADu 2010, SPLINEDIT i PEDIT vam omogućavaju da lako konvertujete splajn  liniju u poliliniju. Jednostavno treba precizno da specifikujete vrednost  između 0 i 99. Vrednost 0 je manje precizna i izgleda prilično loše, a 99 je  ekstremno precizna. Standardna  vrednost od 10 će uraditi dobar posao. Što je broj veći proces će biti sporiji.   Komanda PEDIT će vam takođe omogućiti da konvertujete splajn liniju u  poliliniju. Samo izaberite SPLINE i odmah će se prikazati obaveštenje da  selektovani objekat nije polilinija, i da li biste želeli da ga pretvorite u  poliliniju ("Object selected is not a polyline, do you want to turn it  into one"). Nakon toga će zatražiti da specifikujete vrednost Precision.
 
   

KAKO DA koristite funkciju za 3D navigaciju u AutoCAD-u 2009

 

 

 

U ovoj video demonstraciji saznaćete kako se koristi nova funkcija za 3D navigaciju u AutoCAD-u 2009. Kliknite na sliku da biste pokrenuli video.
 
   

KAKO DA koristite Menu Browser u AutoCAD-u 2009

 

 

 

Menu Browser predstavlja jednu od novina u AutoCAD-u 2009. Pogledajte u ovom videu kako se koristi Menu Browser u AutoCAD-u 2009. Kliknite na sliku da biste pokrenuli video.
 
   

KAKO DA koristite QuickView Drawing funkciju u AutoCAD-u 2009

 

 

 

U ovom videu Heidi Hewett će vam demonstrirati kako se koristi QuickView Drawings funkcija u AutoCADu 2009. Kliknite na sliku da biste pokrenuli video.
 
   

KAKO DA koristite Ribbon u AutoCAD-u 2009

 

 

 

AutoCAD 2009 donosi ogroman broj novih funkcija i mogućnosti. Jedna od najvećih novina je Ribbon, deo korisničkog interfejsa koji nije postojao u prethodnim verzijama ovog programa. Kliknite na sliku da biste pokrenuli video demonstraciju Ribbon-a u AutoCAD-u 2009.
 
   

KAKO DA koristite ShowMotion funkciju u AutoCAD-u 2009

 

 

 

U ovoj video demonstraciji saznaćete kako možete da kreirate animaciju kretanja u sceni po definisanim putanjama za potrebe demonstracija i prezentacija. Kliknite na sliku da biste pokrenuli video.
 
   

KAKO Da koristite slojeve u AutoCADu 2009

 

 

 

U ovoj video demonstraciji saznaćete kako se radi sa slojevima u AutoCADu 2009. Kliknite na sliku da biste pokrenuli video.
 
   

KAKO DA kreirate atom i elektrone u SolidWorks-u

 

 

 

U ovoj video demonstraciji saznaćete kako možete da kreirate atom, neutron i elektrone zajedno sa njihovim orbitama. Kliknite na sliku da biste pokrenuli video.
 
   

KAKO DA kreirate jednostavan okvir u SolidWorks-u

 

 

 

U ovoj video lekciji saznaćete kako možete da kreirate jednostavan okvir u SolidWorks-u. Kliknite na sliku da biste pokrenuli video.  
 
   

KAKO DA kreirate krimpovanu cev u SolidWorks-u

 

 

 

Saznajte u ovoj video lekciji kako možete da napravite krimpovanu cev u SolidWorks-u. Kliknite na sliku da biste pokrenuli video.
 
   

KAKO DA kreirate legende pomoću komande TABLE u AutoCADu

 

 

 

Komanda TABLE u  AutoCADu pomaže vam da pripremite legende za crteže. Komanda TABLE  radi sa okvirom za dijalog slično komandama nove generacije u AutoCADu. Ako vam  standardni stil tabele odgovara možete odmah da pripremite tabelu tako što ćete  uneti broj redova i kolona. Broj redova se automatski povećava dok unosite nove  podatke. Takođe je moguće promeniti broj kolona ili ih kasnije spojiti. Nakon što pritisnete dugme OK, postavite tabelu tako što  ćete izabrati tačke na ekranu gde želite da postavite tabelu. Odmah nakon toga,  AutoCAD će vas upozoriti da ispunite tabelu počevši od naslova. AutoCAD koristi standardne alatke za formatiranje teksta dok  editujete ćelije. Pomoću ovih alatki možete da napravite sve potrebno promene  za fontove, visinu teksta i tako dalje. Da biste promenili sadržaj ili format  ćelije, dovoljno je da dvostruko kliknete u ćeliju.  
 
   

KAKO DA kreirate robota u Google Sketchup-u

 

 

 

Većina korisnika Interneta je barem čula za Sketchup, Google-ov web zasnovani alat za kreiranje 3D scena i 3D modela. Ali malo je onih koji znaju koliko je Sketchup moćan 3D alat, koji gotovo da može da se meri sa mnogo skupljim programima za 3D modelovanje. Radi demonstracije njegove moći, u videu koji vam donosimo u ovom članku videćete kako se u Sketchup-u relativno brzo i lako može kreirati 3D model robota. Kliknite na sliku da biste pokrenuli video.
 
   

KAKO DA kreirate sloj u neaktivnoj slici pozadine u AutoCADu

 

 

 

Postoji nekoliko pristupa da delove AutoCAD crteža učinite "neaktivnim". Evo jednostavnog  rešenja. Da biste kreirali  sloj u neaktivnoj slici pozadine AutoCAD crteža, uradite sledeće:   Možete da  zaključate neke slojeve. Zaključani slojevi ne učestvuju u operacijama modifikacije.   Možete da upotrebite WBLOCK na nekim delovima crteža,  izbrišete ih i ponovo ih prikačite kao Xref. Prikačeni Xref-ovi će biti  izostavljeni iz editovanja.   Možete da publikujete crtež u DWF fajl i ponovo da ga  prikačite kao sloj ispod pomoću komande DWFATTACH. Varijabla DWFOSNAP  kontroliše lepljenje objekta na DWF objektima.
 
   

KAKO DA nacrtate centralnu tačku gravitacije u AutoCADu

 

 

 

Da li imate problem sa crtanjem centralne tačke gravitacije  (CG/COG) u AutoCADu?Možete da potražite i prikažete centar gravitacije  zatvorenog područja pomoću komande AutoCADa MASSPROP. Ali, ako želite da  nacrtate centar gravitacije kao objekat, upotrebite pomoćni program Xanadu  Centroid. LISP aplikacija Centroid kalkuliše i kreira centar  gravitacije (centroid) bilo koje zatvorene polilinije (pline), 2D područja ili  3D tela. Učitajte ga pomoću komande APPLOAD i pokrenite komandu CENTROID. Centroid je besplatan pomoćni program i možete da ga  daunlodujete sa sledeće adrese:www. xanadu. cz/download
 
   

KAKO DA najbolje iskoristite desni klik u AutoCADu

 

 

 

AutoCAD komunicira sa korisnicima kroz komandnu liniju.   Davno, kada se AutoCAD pokretao na DOSu, upotreba tastature je bila mnogo  važnija nego što je to danas. Kako se korisnički interfejs poboljšavao,  komandna linija gubi svoj značaj, mada i danas daje korisne povratne  informacije. Razmaknica, Enter i desni klik mogu da se upotrebe za  prilagođavanje komandi i pokretanje poslednje upotrebljene komande. Recimo da  ste pokrenuli komandu Line, specifikovali prvu tačku mišem a zatim ukucali  drugu tačku, upotrebili biste Enter ili razmaknicu da biste olakšali proces. Da  biste odmah započeli crtanje druge linije, možete da pritisnete Enter ili  razmaknicu. Desni klik miša se koristi za istu funkciju. Ovaj taster je  sada rezervisan za konceptualni meni. Ako odavno koristite AutoCAD upotreba  desnog tastera će vam se učiniti nepraktična, pa evo kako možete da ponašanje  desnog klika vratite na staro ponašanje:U meniju Tools izaberite Options i kliknite na dugme  Right-click customization. Ovde ćete pronaći puno naprednih opcija tako da  možete da prilagodite desni klik vašim potrebama.
 
   

KAKO DA odredite zapreminu vode u SolidWorks-u

 

 

 

U ovoj video demonstraciji saznaćete kako možete da kreirate vodu kao odvojeni deo, kao i da izračunate zapreminu i viisnu vode koja je potrebna da bi se ispunila cilindrična (ili bilo koja druga) posuda. Kliknite na sliku da biste pokrenuli video.  
 
   
Strane: 1 23 4 5

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272