Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Saveti – AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Ukupno: 88, strana 3 od 5

Kako da podesite standarda podešavanja u Inventoru 2013

 

 

 

Nabavili ste novi Inventor? Bilo bi dobro da podesite standardna podešavanja i jedinice mere koje koristite i tako uštedite sebi dosta vremena.   U svim prethodnim verzijama Inventora trebali ste da podesite instalaciju da biste promenili standarde i jedinice mere, sa ANSI i inča na ISO i mm.   Međutim, u ovom novom izdanju Inventora (2013) ova opcija nije uključena u podešavanja instalacije, već ova podešavanja možete da promenite prilikom startovanja programa.   Da biste promenili ova podešavanja u Inventoru 2013, uradite sledeće:   Kada prvi put okrenete program prikazaće vam se Splash ekran. Izaberite opciju Configure Default Template. Otvoriće se okvir za dijalog Configure Default Template, u kojem možete da promenite podešavanja na Millimeters i ISO ili koji god Standard i jedinicu mere želite.   Napomena: Ako ste isključili Splash ekran, ovim podešavanjima možete da pristupite sa kartice Tools u Ribbonu >Application Options > File TAB > Configure Default Template.
 
   

KAKO DA poravnate tekst pomoću brzih parametara u AutoCADu

 

 

 

Najbrži način da menjate geometrijske vrednosti je da  upotrebite prozor Quick Properties. Ako želite da poravnate tekst možete to da uradite u prozoru  Quick Properties. Aktivirajte prozor Quick Properties u AutoCADu tako što ćete  pritisnuti prečicu Ctrl+Shift+P. U prozoru će se pojaviti parametri svih  selektovanih objekata. Ako je selekcija tekstualni objekat i podesili ste  parametre u prozoru Quick Properties, među tim parametrima nalaze se i  geometrijske vrednosti X, Y i Z. Možete ručno da promenite inicijalnu VARIES vrednost u  Position X tako što ćete preći mišem preko nje. Ako kliknete na tačku označenu  crvenom bojom, AutoCAD će sav tekst poravnati u jednu tačku. Zbog toga prvo  treba da selektujete vrednost X a zatim da je unesete ručno. Možete da poravnate i druge objekte pomoću ovih parametara.   Ako koristite raniju verziju AutoCADa to možete da uradite u prozoru  Properties.
 
   

KAKO DA prikažete listu alijasa komandi u AutoCADu

 

 

 

Komandna linija je veoma moćna funkcija u AutoCADu. Ako  imate poteškoća sa upotrebom komandne linije, pogledajte listu alijasa komandi  u AutoCADu. Alijase možete da vidite i prilagodite tako što ćete u Ribbonu  AutoCADa izabrati karticu Manage, odeljak Customization, a zatim Edit Aliases.   Ili, ako koristite klasičan interfejs AutoCADa možete da im pristupite iz  menija Tools > Customize> Edit program parameters (acad. pgp). Otvoriće se  acad. pgp fajl u editoru teksta. Videćete listu svih alijasa komandi.
 
   

KAKO DA primenjujete providne slike na 3D objekte u CATIA V5

 

 

 

U ovoj video demonstraciji saznaćete kako možete da upotrebite providne pozadine u Cati V5 programu. Kliknite na sliku da biste pokrenuli video.
 
   

KAKO DA promenite pravougaonik u pravi pravougaonik u AutoCADu

 

 

 

Pomoću jedne AutoCAD komande možete da  promenite pravougaonike koji su nacrtani pomoću komande RECTANGLE na prave  pravougaonike, koji se ponašaju isto kao i pravougaonici. Kako da dobijete  pravi pravougaonik od standardne pravougaone polilinije? Pomoću jedne komande  koja se zove AUTOCONSTRAIN, dodaćete automatske geometrijske proporcije  selektovanom objektu koje će biti zadržane i u toku editovanja. Na primer, možete  da dodate novu komandu za crtanje pravougaonika u set AutoCAD komandi (u  ribbonu ili liniji sa alatkama) tako što ćete upotrebiti sledeći makro:    ^C^C_RECTANGLE;\\_AUTOCONSTRAIN;_L;; Ova nova komanda  će direktno kreirati "pravi" pravougaonik. Takvi pravougaonici će se  ponašati kao pravougaonici čak i u AutoCADu LT 2010, gde inače nije omogućeno  kreiranje takve vrste objekata.
 
   

KAKO DA promenite standardni list crteža u Inventoru

 

 

 

Ako želite da promenite standardni format lista crteža u  Inventoru, možete da ga prilagodite u skladu sa standardima preduzeća. Evo šta je potrebno da uradite da biste promenili standardni  list crteža u Inventoru:  Otvorite standardni list crteža i kliknite desnim  tasterom miša na njega ("Sheet:1") u stablu pretraživača.   Izaberite "Edit sheet. . . " iz kontekstnog menija.   U okviru za dijalog "Edit Sheet" izaberite  željenu veličinu (format) i orijentaciju, i ostale parametre.   Snimite modifikovan šablon tako što ćete u liniji menija  izabrati Application  > Save as >  Save copy as template - i dajte ime novom šablonu (ili prepišite standardni  šablon standard. idw ili standard. dwg, nakon što napravite rezervne kopije).   Novo kreirani listovi će biti automatski upotrebljeni kao  novi standardni list crteža. To je sve.
 
   

KAKO DA renderujete .max fajlove iz DOS komandne linije

 

 

 

Autodesk 3ds Max vam omogućava da započnete renderovanje iz  komandne linije. Ako želite da uključite proceduru renderovanja u  ne-interaktivnom, režimu Line, upotrebite alatku 3dsmaxcmd. exe iz direktorijuma  programa 3ds Max. 3dsmaxcmd nudi veliki broj parametara koji mogu da  kontrolišu opcije renderovanja. Evo nekih primera:"c:\program files\autodesk\3dsmax9\3dsmaxcmd"  -outputName:"c:\myOutput\myPicture. jpg" -w 1024 -h 768  "c:\program files\autodesk\3dsmax9\scenes\myScene. max""c:\program files\viz2008\3dsvizcmd. exe"  @c:\parameters\finalrender. txt -o=c:\myOutput\scene1. jpg "c:\program  files\viz2008\scenes\scene1. max""c:\program  files\autodesk\3dsmax2009\3dsmaxcmd" -submit "c:\program  files\autodesk\3dsmax2009\scenes\scene2. max"
 
   

KAKO DA se rešite nepotrebnih slojeva u AutoCADu

 

 

 

Da li ste ikada bili u situaciji da ste želeli da uklonite  neke slojeve i šta god pokušali niste u tome uspeli? Evo rešenja. Ovaj zadatak ćete jednostavno izvršiti pomoću Layer Delete  komande koja je ugrađena u AutoCAD. Samo unesite LAYDEL u komandnu liniju i  biće vam data opcija da izaberete objekat na sloju ili možete da unesete N da  biste dobili okvir za dijalog sa imenim slojeva. Upotrebite taster Shift u  okviru za dijalog da biste selektovali više slojeva za brisanje. To je sve.
 
   

KAKO DA snimate akcije u AutoCAD-u 2009

 

 

 

Saznajte u ovoj video demonstraciji kako možete da koristite Action Recorder u AutoCAD-u 2009 da biste kreirali akcije. Kliknite na sliku da biste pokrenuli video.
 
   

KAKO DA snimite slike sa ekrana AutoCADa

 

 

 

Ponekad ćete možda trebati da upotrebite sliku iz AutoCADa i  prikažete je u drugim programima, kao što je Excel ili Word. To možete da  uradite veoma jednostavno. Od pojave vizuelnih stilova u AutoCADu, na ekranu se sve  češće pojavljuju lepe slike. Postoji nekoliko metoda koje možete da upotrebite  da biste te lepe slike prikazali u nekom drugom programu. Najjednostavniji način je da upotrebite tastere Alt+Print  Screen i kopirate sliku u Task panel a zatim je pejstujete u program za  editovanje slika. Nedostatak ovog metoda je što ćete snimiti ceo ekran i  trebaćete da opsečete snimak i prikažete samo željeni deo ekrana. Možete da upotrebite AutoCAD-ovu komandu SAVEIMG i snimite  prikazanu sliku na željenu lokaciju. Možete da isprobate neki od programa za snimanje ekrana kao  što je Faststone Capture pomoću kojeg  možete da snimite sliku bilo kog dela ekrana.
 
   

KAKO DA spojite prekinute objekte pomoću komande JOIN u AutoCADu

 

 

 

Ponekada ćete poželeti da kombinujete linije ili lukove, ili  ste možda primetili da se linije koje su nacrtane u crtežu sastoje od delova. Evo kako da to rešite - komanda JOIN. Komanda JOIN je veoma  jednostavna za upotrebu. Prvo selektujte objekat a zatim druge objekte koji će  biti povezani sa prvim koji ste selektovali i to je sve. Jedno pravilo je da  selektovani objekti nisu identični i nalaze se na istoj putanji. Treba da obratite pažnju da objekte selektujete u pravcu  suprotnom od kretanja kazaljke na satu. Objekti koje možete da upotrebite sa  ovom komandom su linije, polilinije, luk, eliptični luk, splajn kriva i helix.
 
   

KAKO DA ubrzate rad mišem u AutoCADu

 

 

 

Kada otvorite okvir za dijalog u AutoCADu, miš u stvari ne  zna gde treba da ide. Zašto ne biste dodelili misiju vašem mišu. Pošaljite ga  na standardnu opciju u okviru za dijalog. To možete jednostavno da uradite:   U Control Panelu izaberite Mouse. Otvoriće se okvir za  dijalog Mouse Properties.   Selektujte karticu Pointer Options. Ovde ćete pronaći  odličnu opciju koja će automatski pomeriti kursor na dugme Default u okviru za  dijalog. Izaberite ovu opciju. To je sve. Sada kada kod izaberete komandu u AutoCADu koja  otvara okvir za dijalog, kursor će se automatski naći na opciji Default.
 
   

KAKO DA upotrebite Autosave fajlove za vraćanje rada u AutoCADu

 

 

 

Ako vam se često blokira AutoCAD ili imate problem sa  računarom verovatno ćete se naći u situaciji da niste snimili fajl na kojem  radite i pomislićete da je izgubljeno sve što ste uradili. Trebaćete da potražite rezervne kopije fajlova da biste  spasili bar nešto od posla koji radite, a to ćete pronaći zahvaljujući opciji  AutoSave, AutoCADa. Evo kako da pronađete ovu opciju i pronađete automatski  snimljene fajlove.   Idite na Tools > Options.   Otvoriće se  okvir za dijalog Option i na kartici Files potražite Automatic Save File  Location gde ćete videti gde se čuvaju automatski snimljeni fajlovi.   Zatim potražite dati direktorijum i pokušajte da  pronađete fajl sa istim imenom fajla ali sa drugačijom ekstenzijom. Automatski  snimljeni fajlovi bi trebali da imaju ekstenziju . BAK ili . SV$.   Proverite datum modifikacije datog fajla i ako se datum i  vreme slažu sa datumom i vremenom kada je fajl zadnji put blokiran, postoji  dobra šansa da fajl sadrži potrebne informacije.   Promenite ekstenziju fajla sa . bak ili . sv$ na . dwg. To je sve. Napomena: Ako je isključena funkcija za automatsko snimanje  u AutoCADu, uključite je tako što ćete izabrati Tools > Options i na kartici  Open and Save uključite opciju Automatic Save i podesite intervale u kojima će  se fajlovi automatski snimati.
 
   

KAKO DA upotrebite kalkulator dok radite u AutoCADu

 

 

 

Dok radite u AutoCADu, generalno se koncentrišite na komande crteža a kada treba da izvršite  neko izračunavanje, koristite poseban kalkulator. Međutim, u AutoCADu od  verzije 2006 postoji napredan kalkulator čija je komanda QUICKCALC. QUICKCALC možete  da otvoriteako kliknete na ikonicu sa kalkulatorom u standardnoj liniji alatki  ili tako što ćete ukucati QUICKCALC u komandnu liniju. Prvo će se otvoriti  jednostavan kalkulator i u gornjem delu ćete videti najčešće upotrebljene  komande. Donji deo je jednostavan kalkulator i može da bude konvertovan u  napredni kalkulator.
 
   

KAKO DA upotrebite komandu OVERKILL u AutoCADu

 

 

 

Ako imate puno dupliranih ili preklapajućih objekata u  fajlovima crteža, komandu OVERKILL ne smete da zaboravite. Otkrićete da imate kontrolu nad puno različitih opcija kada  je reč o komandi OVERKILL. Ako imate duplirane objekte koji se nalaze na različitim  slojevima možete da kažete komandi OVERKILL da ignoriše date objekte. Takođe  možete da kažete AutoCADu da ignoriše duplikate ili preklapajuće objekte koji  imaju različite vrste linija, boje i tako dalje. Faktor preciznosti je ovde veoma važan zato što možda imate  dva objekta koji su razdvojeni za 0. 0001 što tehnički nije savršen duplikat ali  može da posluži za mnoge namene.
 
   

KAKO DA upotrebite ToolTips funkciju u AutoCAD-u 2009

 

 

 

U ovoj video demonstraciji upoznaćete se sa novoom ToolTips funkcijom AutoCAD-a 2009, koja vam omogućuje da bukvalno o svakom elementu interfejsa i crteža dobijete veliki broj informacija jednostavnim postavljanjem miša na njih.
 
   

KAKO DA upravljate prikazima pomoću 3D Navigate CP u AutoCADu

 

 

 

Ako radite u  AutoCADu verovatno znate da  prikazima možete da upravljate iz menija Named Views. AutoCAD je dodao još  funkcija i poboljšao korisnički interfejs sa View Managerom. Da biste mogli da  završite 3D crtež, potrebno je da objekat pogledate iz različitih tačaka  prikaza koji se zovu tačke prikaza. Takođe su vam potrebne i različite  perspektive u prezentacijama. Da biste snimili  prikaz koji koristite, počnite tako što ćete selektovati Manage View u  padajućem meniju u 3D Navigate CP. Kada je selektovan View Manager otvoriće se  okvir za dijalog gde se sa leve strane nalazi stablo direktorijuma i ovde  možete da organizujete sve prikaze modela i razmeštaja. Možete da izaberete  bilo koji izometrijski prikaz pomoću ovog stabla direktorijuma. Po standardnom  podešavanju selektovan je Current i videćete sa desne strane parametre  selektovanog prikaza. Većinu podešavanja možete da menjate ovde a ostala možete  da podesite iz kontrolnog panela.
 
   

KAKO DA upravljate slojevima pomoću Makroa u AutoCADu

 

 

 

Postoji jedan odličan trik za upravljanje slojevima pomoću  makroa. Ako koristite velike rasterske slike u crtežima, to može da uspori vaš  posao kada uveličavate i pomerate crtež. Da biste ubrzali stvari možete da ih isključite i uključite  po potrebi pomoću jednostavne prečice sa tastature. Na primer, možete da upotrebite "R-" da  biste isključili rasterizovane slike ili "R+" da biste ih uključili.   Trik je da postavite sve rasterizovane slike na slojeve u kojima ime sloja  sadrži reč "raster" Upotrebom  zvezdica (*) u makrou pre i posle reči "raster" AutoCAD će uticati  samo na slojeve koji u imenu sadrže reč "raster". U makrou linije  alatki, kod za isključivanje slojeva je: ^C^C_-layer;off;*raster*;; Da biste ih  ponovo uključili upotrebite kod: ^C^C_-layer;on;*raster*;;  U LISPu ovaj kod  bi izgledao ovako: (DEFUN c:r- ()      (setvar "cmdecho" 0)      (command "layer"  "off" "*raster*" "")      (setvar "cmdecho" 1)      (PRINC " All raster layers are now  off. ")      (princ)  ) (DEFUN c:r+ ()      (setvar "cmdecho" 0)      (command "layer" "on"  "*raster*" "")      (setvar "cmdecho" 1)      (PRINC " All raster layers are now  on. ")       (princ) Preporuka - AutoCAD tajne koje svaki korisnik treba da zna U ovom praktičnom priručniku su otkrivene mnoge tajne. Ovde ćete naći informacije o prilagođavanju AutoCAD-a, primeni grafičkih standarda, upravljanju bibliotekama simbola, 3D modeliranju i mnoge druge. Link ka knjizi i korpi za naručivanje.
 
   

KAKO DA vratite izgubljene kartice Model i Layout u AutoCADu

 

 

 

Da li želite da  vratite izgubljene kartice Model i Layout koje se nalaze ispod područja crteža?Vraćanje  izgubljenih kartica Model i Layout možete da uradite veoma jednostavno. Ove  kartice možete lako da izgubite tako što ćete kliknuti na Hide model and layout  tabs iz kontekstnog menija kada kursorom pokažete na područje. Kada se kartice izgube pojaviće se dugmad  Model i Layout u taskbaru. Možete da ih vratite tako što ćete kliknuti desnim  tasterom miša na jednu od ovih kartica i selektovati Display model and layout  tabs. To je sve.
 
   

KAKO DA vratite prozor Quick Properties u AutoCADu

 

 

 

Quick Properties je funkcija koja je dodata u AutoCAD 2009,  i možda vama izgleda nevažno, ali  radi odličan posao i povećaće vašu efikasnost i produktivnost. Ako ne vidite  prozor Quick Properties kada selektujete objekat ili grupu objekata to znači da  je ova funkcija isključena. Možete jednostavno da je uključite tako što ćete  pritisnuti tastere Ctrl+Shift+P na tastaturi, ili da kliknete na poslednje  dugme sa desne strane statusne linije AutoCADa. Quick Properties  će se sada prikazati na vašem ekranu i pomoći vam u radu.
 
   
Strane: 1 2 34 5

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272