Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Saveti – OpenOffice.org

Ukupno: 57, strana 3 od 3

OpenOffice 3: KAKO DA štampate brže u manjem kvalitetu u Impress-u

 

 

 

Kada želite da odštampate dokument, možete da odlučite da ga  odštampate u manjem kvalitetu, da bi štampanje bilo brže, jer će tako i veličina fajla biti manja. Podešavanja su različita u zavisnosti od toga da li štampate  direktno na štampaču ili štampate u fajl. Evo šta je potrebno da uradite:   Izaberite Tools > Options > OpenOffice. org >  Print.   Kliknite na jednu od sledećih opcija:    Printer - da  biste definisali opcije za smanjenje kvaliteta dok štampate direktno na  štampaču.     Print to file -  da biste definisali opcije za smanjenje kvaliteta dok štampate u fajl.   Izaberite bilo  koju kombinaciju od četiri opcije a zatim kliknite na OK. Svi dokumenti koje od  sada budete štampali će koristiti ova promenjena podešavanja.   Odštampajte  dokument. Možete da  smanjite kvalitet providnosti, gradijenata ili bitmapa. Kada smanjite kvalitet,  na mnogim štampačima nećete primetiti smanjenje u kvalitetu štampe ali će vreme  štampanja mnogo kraće, a kada štampate u fajl, veličina fajla će biti mnogo  manja.
 
   

OpenOffice 3: KAKO DA štampate više stranica na jednom listu u Writeru

 

 

 

U režimu Page Preview, imate opciju za štampanje više  stranica na jednom listu. Evo šta je potrebno da uradite:   Izaberite File > Page Preview.   Da biste  štampali dve stranice, jednu pored druge na istom listu, kliknite na ikonicu  Page Preview: Two Pages u liniji Page Preview. Da biste štampali više stranica  na istom listu, kliknite na ikonicu Print options page view u liniji Page  Preview i podesite opcije koje želite.   Kliknite na  ikonicu Print page view.
 
   

OpenOffice 3: KAKO DA tekst obilazi oko objekta

 

 

 

Ako pišete tekst u dokumentu u koji ste ubacili objekat, na  primer sliku, vi možete da naterate tekst da obilazi oko objekta. Da biste podesili tekst da obilazi oko objekta, uradite  sledeće:  Izaberite objekat.   Izaberite Format > Wrap a zatim izaberite stil  obilaženja koji želite da primenite. Aktuelni stil obilaženja je obeležen bulitom. Da biste specifikovali parametre obilaženja, uradite  sledeće:  Izaberite objekat.   Izaberite Format > Graphics a zatim kliknite na  karticu Wrap.   Izaberite opcije koje želite.   Kliknite na OK. Da biste promenili konturu obilaženja grafike, uradite  sledeće:  Izaberite grafiku, kliknite desnim tasterom miša a zatim  izaberite Wrap > Edit Contour.   Upotrebite alatke za crtanje da biste nacrtali novu  konturu a zatim kliknite na ikonicu Apply (zeleni znak potvrđivanja).   Zatvorite prozor Contour Editor.
 
   

OpenOffice 3: KAKO DA ubacite ceo tekstualni dokument u Writer

 

 

 

Ako kucate tekst u Writeru i želite da ubacite ceo jedan  tekstualni dokument pratite dole opisane korake:  Postavite kursor u dokumentu na mesto gde želite da  ubacite fajl.   Izaberite Insert > File.   Pronađite  tekstualni dokument koji želite da ubacite a zatim kliknite na OK. Sadržaj  tekstualnog dokumenta će biti ugrađen u aktuelni dokument i neće biti ažuriran ako  izvorni fajl bude promenjen. Ako želite da se sadržaji automatski ažuriraju kada  se izvorni dokument promeni, ubacite fajl kao link. To ćete uraditi na sledeći  način:  Postavite  kursor u dokumentu na mesto gde želite da ubacite fajl.   Izaberite  Insert > Section.   Ukucajte ime u polje New Section a zatim izaberite polje  za potvrđivanje Link.   U polje File  Name, ukucajte ime fajla koji želite da ubacite, ili kliknite na dugme Browse  (. . . ) i pronađite fajl. Ako ciljni tekstualni dokument sadrži odeljke, možete  da selektujete odeljak koji želite da ubacite u polju Sections.   Ako želite,  podesite opcije formatiranja za odeljak.   Kliknite na  Insert. OpenOffice. org će  automatski ažurirati sadržaj ubačenog odeljka kad god on bude promenjen u  izvornom fajlu. Da biste ručno ažurirali sadržaj odeljka, u liniji menija  izaberite komandu Tools > Update > Update All.
 
   

OpenOffice 3: KAKO DA ubacite i modifikujete beleške u Calc-u

 

 

 

Kada kreirate tabelu u Calc-u možda će vam zatrebati da  nešto zabeležite, što naravno i možete da uradite. Belešku možete da dodelite svakoj ćeliji tako što ćete  izabrati komandu Insert > Note. U  ćeliji će se pojaviti indikator u vidu malog crvenog kvadrata koji ukazuje na  to da se u ćeliji nalazi neka beleška.   Beleška je  vidljiva svaki put kada se kursor nađe na datoj ćeliji (ako je uključena opcija  Help > Tips ili Extended  Tips).   Kada selektujete  ćeliju, možete da izaberete Show Note iz kontekstnog menija ćelije. Beleška će  biti vidljiva sve dok ne deaktivirate opciju Show Note iz istog kontekstnog  menija.   Da biste  modifikovali belešku, samo kliknite na nju i izvršite promene. Ako izbrišete  ceo tekst beleške, sama beleška će biti izbrisana.   Svaku belešku  možete da pomerite ili joj promenite veličinu po želji.   Formatirajte  svaku belešku tako što ćete specifikovati boju pozadine, providnost, stil  okvira i poravnanje teksta. Izaberite komande iz kontekstnog menija beleške.   Da biste  prikazali ili sakrili indikator beleške, u liniji menija izaberite komandu  Tools > OpenOffice. org Calc > View i uključite ili isključite polje za potvrđivanje Note  indicator.
 
   

OpenOffice 3: KAKO DA ubacite polje za fiksni ili varijabilni datum u Writeru

 

 

 

U tekstualni dokument koji radite u Writeru, možete da  ubacite polje za aktuelni datum koje će se ažurirati svaki put kada otvorite  dokument, ili polje koje će prikazivati fiksni datum i neće se ažurirati  prilikom otvaranja dokumenta. Da biste ubacili polje za datum u tekstualni dokument,  uradite sledeće:  Izaberite Insert > Fields > Other i kliknite na  karticu Document.   Kliknite na Date u listi Type i uradite jednu od sledećih stvari:  Da biste  ubacili datum kao polje koje se ažurira svaki put kada otvorite dokument,  kliknite na opciju Date u listi Select.   Da biste ubacili datum kao polje koje se ne ažurira,  kliknite na opciju Date (fixed) u listi Select.
 
   

OpenOffice 3: KAKO DA uklonite prelome linija u Writeru

 

 

 

Prelome linija u Writeru možete da uklonite ako upotrebite funkciju AutoFormat. Neželjeni prelomi  linija se dešavaju kada kopirate tekst iz nekog drugog izvora i pejstujete ga u  tekstualni dokument. Da biste uklonili  neželjene prelome linija uradite sledeće:   Izaberite  komandu Tools > AutoCorrect.   Uverite se da je izabrana opcija Combine single line  paragraphs if length greater than 50% na kartici Options. Da biste promenili  minimalni procenat dužine linije,  dvostruko kliknite na opciju u listi a zatim unesite nov procenat.   Kliknite na  OK.   Izaberite  tekst koji sadrži prelome linija koje želite da uklonite.   U polju Apply  Style u liniji sa alatkama Formatting, izaberite Default.   Izaberite  komandu Format > AutoFormat > Apply.
 
   

OpenOffice 3: KAKO DA unosite brojeve sa vodećom nulom u Calc-u

 

 

 

Kada unosite brojeve u tabelu i želite da cifra počinje sa  nulom, nula će automatski biti izbrisana (naravno, ako nema decimale iza nje).   Evo kako da to rešite. Postoji više načina da unesete broj koji počinje sa nulom:   Unesite broj kao tekst. Najlakši način je da unesete  brojeve tako što ćete započeti sa apostrofom (na primer, '0987). Apostrof se  neće pojaviti u ćeliji, a broj će biti formatiran kao tekst. Pošto je broj u  tekstualnom formatu nećete moći da primenjujete formule na dati broj.   Formatirajte ćeliju pomoću formata broja kao što je \0000. Ovaj format može da se dodeli u  polju Format code pod karticom Format - Cells - Numbers. Ako želite da primenite numerički format na kolonu brojeva u  tekstualnom formatu, uradite sledeće:   Izaberite kolonu u kojoj se cifre nalaze u tekstualnom  formatu. Podesite format ćelije u datoj koloni na Number.   Izaberite Edit > Find & Replace.   U polju Search  for unesite ^[0-9]   U polje Replace with, unesite &   Potvrdite opciju Regular expressions   Potvrdite opciju Current selection only   Kliknite na Replace All
 
   

OpenOffice 3: KAKO DA upotrebite baze podataka u Base-u

 

 

 

U OpenOffice. org Base-u vi možete da pristupite podacima  koji se nalaze u velikom broju različitih formata fajlova baza podataka. Base podržava i neke standardne  formate baza podataka kao što je dBASE format. Vi takođe možete da upotrebite Base da biste se povezali sa  eksternim relativnim bazama podataka, kao što su baze podataka iz MySQL-a ili  Oracle-a. Da biste kreirali novi fajl baze podataka izaberite File  > New > Database. Otvoriće se  Database Wizard koji će vam pomoći da kreirate fajl baze podataka i da  registrujete novu bazu podataka unutar OpenOffice. org-a. Da biste otvorili  fajl baze podataka izaberite File > Open. U polju File type izaberite  da se prikažu samo Database  documents. Izaberite dokument baze podataka i kliknite na Open.
 
   

OpenOffice 3: KAKO DA upotrebite Fontwork u Draw-u

 

 

 

U OpenOffice-u možete da kreirate tekst sa efektima koji će  biti tretiran kao grafički objekat. Da biste kreirali tekst kao grafički objekat uradite  sledeće:   U liniji sa alatkama Drawing kliknite na ikonicu Fontwork  Gallery.   U okviru za dijalog Fontwork Gallery izaberite Fontwork  stil i kliknite na OK. Objekat će biti ubačen u dokument.   Dvostruko kliknite na objekat da biste uneli željeni  tekst.   Zamenite standardni Fontwork tekst željenim tekstom.   Pritisnite Esc da biste napustili režim editovanja  teksta.
 
   

OpenOffice 3: KAKO DA upotrebite odeljke u Writeru

 

 

 

Odeljci su  umenovani blokovi teksta koji uključuju grafike ili objekte i koji imaju više  namena. Odeljke možete da  upotrebite:   Da biste  sprečili da tekst bude modifikovan.   Da prikažete  ili sakrijete tekst.   Da ponovo  upotrebite tekst i grafike iz drugih OpenOffice dokumenata.   Da ubacite  odeljke teksta koji koriste drugačiji razmeštaj kolona od aktuelnog stila  stranice. Odeljak sadrži  barem jedan pasus. Kada izaberete tekst i kreirate odeljak prelom pasusa se  automatski ubacuje na kraj teksta. Možete da ubacite  odeljke iz tekstualnog dokumenat ili ceo tekstualni dokument kao odeljak u  drugi tekstualni objekat. Takođe možete da ubacite odeljke iz tekstualnog  dokumenta kao linkove u drugi tekstualni dokumenti ili u isti dokument. Da biste ubacili  novi pasus ispred ili iza odeljka, kliknite ispred ili iza odeljka i pritisnite  Alt+Enter.
 
   

OpenOffice 3: KAKO DA upotrebite okvir za centriranje teksta na stranici

 

 

 

Ako kucate tekst  u Writeru OpenOffice. org-a, i želite da ga centrirate na stranici, to možete da  uradite veoma jednostavno.   Selektujte  tekst koji želite da centrirate na stanici.   Izaberite  Insert > Frame.   U odeljku  Anchor izaberite opciju To page.   U odeljku Size  podesite dimenzije okvira.   U odeljku  Positionm izaberite Center u poljima Horizontal i Vertical.   Kliknite na  OK. Nakon što ste  kreirali okvir za tekst možete i da sakrijeve ivice okvira tako što ćete ga  izabrati a zatim izaberite komandu Format > Frame. Kliknite na karticu Borders a zatim u  odeljku Line Arrangement kliknite na polje Set No Border. Da biste  promenili veličinu okvira, povucite ivice okvira.
 
   

OpenOffice 3: KAKO DA zumirate pomoću tastature u Impressu

 

 

 

Ako želite brzo  da uveličate ili smanjite prikaz slajda u Impressu, možete da upotrebite  tastaturu. Da biste  uveličali ili smanjili prikaz slajda, uradite sledeće:  Da biste  uveličali prikaz slajda pritisnite taster plus ( + ) na tastaturi.   Da biste  smanjili prikaz slajda pritisnite taster minus ( - ) na tastaturi. Ako koristite miš  sa točkićem za skrolovanje, možete da držite pritisnut taster Ctrl i da  okrenete točkić da biste promenili nivo uveličanja u svim programima  OpenOffice-a.
 
   

OpenOffice 3:KAKO DA definišete okvir stranica u Writeru

 

 

 

U Writeru možete  da definišete okvire unutar stilova stranica, a ne za pojedinačne stranice. Sve  promene koje napravite na okviru se primenjuju na sve stranice koje koriste  isti stil stranice. Evo kako možete  da podesite okvire unutar stilova:   Izaberite  Format > Page > Borders.   Izaberite  jedan od unapred definisanih stilova okvira u području Default.   Izaberite stil  linije i boju za izabrani stil okvira u području Line. Ova podešavanja će biti  primenjena na sve okvirne linije koje su uključene u izabrani stil okvira.   Izaberite  udaljenost između okvirnih linija i sadržaja stranice u području Spacing to  contents.   Kliknite na OK  da biste primenili promene. Podešavanje  sopstvenog stila okvira:   Izaberite  Format > Page > Borders.   U području  User-defined izaberite ivice koje želite da se pojave u razmeštaju. Kliknite na  ivicu u prikazu da biste je selektovali.   Izaberite stil  linije i boju za izabrani stil okvira u području Line. Ova podešavanja će biti  primenjena na sve okvirne linije koje su uključene u izabrani stil okvira.   Ponovite  poslednja dva koraka za svaku ivicu okvira.   Izaberite  udaljenost između okvirnih linija i sadržaja stranice u području Spacing to  contents.   Kliknite na OK  da biste primenili promene.
 
   

OpenOffice 3:KAKO DA pošaljete dokument emailom iz OpenOffice-a

 

 

 

Dok radite u  OpenOffice. org-u, možda ćete poželeti da aktuelni dokument pošaljete kao prikačeni  fajl putem emaila. To i možete da uradite na sledeći način:   Izaberite  komandu File > Send >  Document as E-mail.   U programu za  slanje emaila, unesite adresu korisnika kojem želite da pošaljete dokument,  subjekat i propratni tekst, a onda pošaljite email. U slučaju da  želite da pošaljete email korisniku koji ima program koji ne može da čita  OpenDocument format, možete da pošaljete aktuelni dokument u nekom drugom  formatu. Za tekstualni dokument izaberite File > Send > Document as Microsoft Word. Za tabelu  izaberite File > Send >  Document as Microsoft Excel, a za prezentaciju izaberite File > Send > Document as Microsoft  PowerPoint. Ako želite da  pošaljete dokument kao read-only fajl izaberite File > Send > Document as PDF. Ove komande ne  menjaju aktuelni dokument već samo kreiraju i šalju privremenu kopiju aktuelnog  dokumenta.
 
   

OpenOffice.org 3.1 je dostupan na serverima blizu vas

 

 

 

Nije zvanično, ali sada možete da pronađete i daunlodujete  verziju OpenOffice 3. 1 sa ispravljenim greškama i dodatim novim funkcijama. OpenOffice. org 3. 1 je verzija sa ispravljenim greškama,  boljom proverom pravopisa, anti-aliased crtanjem, poboljšanim performansama i  još puno promena i novih funkcija. Mnoge od njih su građene na već postojećim  funkcijama, a neke su potpuno nove. Preuzmite najnoviju verziju ovog paketa sa jednog od  OpenOffice. org  mirror sajtova koji je najbliži vašem prebivalištu.
 
   

OpenOffice.org 3: KAKO DA kreirate interesantan efekat pomoću dva objekta

 

 

 

Efekat smanjivanja objekata koji postepeno blede i njihovo distribuiranje  u jednakim razmacima između dva objekta je veoma jednostavan zadatak. Cross-fading komanda je dostupna samo u OpenOffice. org  Draw-u, ali kreirani objekat možete da kopirate i pejstujete u bilo koju  komponentu OpenOffice-a.   U Drawu, nacrtajte dva objekta. Držite pritisnut taster  Shift i kliknite na oba objekta.   Izaberite Edit > Cross-fading.   U polje Increments unesite vrednost da biste  specifikovali broj objekata između početnog i krajnjeg objekta.   Kliknite na OK. Biće prikazana grupa objekata koja sadrži dva originalna  objekta i specifikovani broj objekata koji blede. Pojedinačne objekte u grupi možete da modifikujete tako što  ćete selektovati grupu i pritisnite F3. Pritiskom na Ctrl+F3 izaći ćete iz  režima za editovanje grupe.
 
   
Strane: 1 2 3

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272
 
     
z