Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Saveti – Digitalna fotografija

Ukupno: 396, strana 20 od 20

Saveti za snimanje video kamerom

 

 

 

Kada sam pokušavala da snimam digitalnom video kamerom, iskreno rečeno, rezultat koji sam dobila je izgledao nešto između skrivene kamere i amaterskih snimaka. A naravno, tu je još i zvuk, Sve vreme sam pričala i čulo se samo “je li snimljeno?”. Tražila sam neke razumljive savete da bih se malo popravila i popela na viši nivo u snimanju digitalnom video kamerom i najbolje savete dobila sam od nekih novinara. Na primer, jedan novinar mi je ponudio sledeći savet: “Pokušaj da pričaš priču. Besciljna dešavanja na video snimku su dosadna”. On je takođe pristalica neumoljivog editovanja video snimka. Što se tiče opreme predložio je stativ što sam pročitala i na nekim drugim sajtovima. Ako snimate bez stativa, treba dobro da razmislite i da se uverite da imate tri tačke koje video kameru drže mirnom. Evo još nekih korisnih saveta: Snimajte u nivou očiju, možda malo iznad ili ispod. Kada snimate decu, spustite se na kolena. Što je uveličanje uže to vam više trebaju dobre “noge” (stativ) za stajanje. Pokušajte da ne okrećete video kameru ka suncu ali uvek tražite svetlo. Osvetljenje može da učini da subjekat izgleda ravno ili trodimenzionalno. Na Berkeley-u talentovani profesori u školi za diplomirane novinare vode kurs za novinare koji žele da usavrše svoje multimedijalne veštine. Evo i nekih njihovih saveta u vezi snimanja digitalnom video kamerom. LCD ekrani koji se okreću su odlični, ali se pazite kada koristite ekran sve vreme zato što se baterije jako brzo troše. Kada snimate osobe, ostavite prostora na vrhu snimka, iznad njihovih glava. Svaki snimak bi trebao da traje 10 do 15 sekundi. Ostavite traku (video kamere) da rade u praznom hodu oko 20 sekundi na početku trake a takođe ostavite i malo trake na kraju. Približite se što više možete subjektu i snimite snimke izbliza kada god je to moguće. Za onlajn video izbegavajte horizontalna pomeranja digitalne kamere i uveličanja (fokusiranje pomoću Zoom funkcije na digitalnoj kameri). Ne samo da loše izgleda na Internetu već nepotrebna pomeranja takođe usporavaju video stream. Isprobajte ove savete i videćete da će vaši snimci biti bolji.
 
   

Šest kratkih fotografskih saveta

 

 

 

1. Koristite brojeve kada imenujete fajlove fotografija Generalno gledano, ako koristite redne brojeve u imenima fajlova možete automatski da sortirate fajlove po redosledu snimanja. 2. Fotografisanje ljudi u pokretu Kada fotografišete ljude ili objekte koji se nalaze u pokretu pratite ih sa fotoaparatom, tojest pomerajte fotoaparat kao što se oni pomeraju. Snimajte ih dok se pomerate i nastavite da se krećete sve dok ne završite. Na taj način dobićete fotografije sa izoštrenom osobom ili objektom i lepo zamućenom pozadinom. 3. Pazite šta brišete sa fotoaparata Oprezno brišite slike sa fotoaparata. Nešto što na fotoaparatu izgleda kao užasna fotografija, kada se otvori može da ima neke umetničke vrednosti. Ako ste zainteresovani za snimanje umetničkih fotografija, sačekajte i pogledajte fotografiju na većem ekranu računara gde možete bolje da procenite snimak koji imate. 4. Pregledajte JPEG slike, a nemojte da ih snimate Svaki put kada snimite fajl slike u JPEG formatu, vi zauvek gubite nešto od njenog kvaliteta. Samo otvaranje i prikazivanje to ne radi, ali višestruko snimanje će kompromitovati kvalitet JPEG slike. 5. Najbolja veličina za fotografije koje šaljete emailom Za slanje emailom, ja predlažem maksimalnu veličinu slike od 800x600 piksela. Za štampanje kvalitetne fotografije, trebaće vam puno veća slika. Ja volim da promenim rezoluciju slike na 300 dpi a zatim podesim finalnu veličinu štampanja u centimetrima. Vaš fotografski program sigurno poseduje alatku za promenu veličine slika. 6. Rezervne kopije slika Kada smanjujete fotografije vi zauvek gubite podatke koji će biti odbačeni tokom procesa smanjivanja. Zato upotrebite CD-ove ili DVD-ove da biste napravili rezervne kopije originalnih fotografija. Napravite nekoliko kopija na CD ili DVD da biste ih imali u slučaju kvara hard diska. Takođe kupujte kvalitetne diskove od poznatih proizvođača za koje znate da će biti upotrebljivi dugi niz godina.
 
   

Shrink Pic automatski smanjuje vaše slike kada ih šaljete putem e-mail-a

 

 

 

Shrink Pic je besplatan i praktičan alat koji automatski kompresuje slike u letu kada ih šaljete putem e-mail-a, kada ih delite preko instant mesindžera ili ih aploudujete na Internet. Shrink Pic vam omogućuje da pošaljete više slika prikačenih za email - brzo i bez ikakvih teškoća! Shrink Pic radi u pozadini i prati vaš rad sa slikama. Kada detektuje da šaljete veliku sliku, on kreira privremeni fajl i menja veličinu slika u skladu sa podešavanjima koja ste sami izabrali. Postoji nekoliko opcija kompresije među kojima možete da birate i koje će vam pomoći da smanjite slike. Ono što je najlepše je da je gubitak kvaliteta fotografija mali ili nikakav, što ga čini savršenim alatom za one koji svakodnevno rade sa velikim brojem slika i šalju ih širom sveta. . Podržane platforme za Shrink Pic Shrink Pic radi sa nekoliko aplikacija i pretraživača. Sledi kompletna lista aplikacija koje Shrink Pic podržava. Web pretraživači Internet Explorer Firefox Opera Email klijenti Outlook Outlook Express Thunderbird Eudora Poco Mail Incredimail Instant Mesindžeri Skype MSN Messenger Sve u svemu ovo izgleda kao program koji vredi imati i koji treba da ima svako ko šalje veliki broj slika svaki dan. .
 
   

SimpleBucket: Veoma jednostavno hostovanje fotografija

 

 

 

SimpleBucket novi servis za deljenje fotografija koji se upravo ispileo iz kompletnog redizajna i izgradnje. Ovaj servis mnogo obećava i nudi mnogo dobrih funkcija zahvaljujući kojima će možda jednog dana postati veliki igrač. SimpleBucket-ov slogan je "Real Simple Photo Hosting," (Veoma jednostavno hostovanje fotografija) a svog slogana se drže i u praksi. Pre svega, SimpleBucket ne zahteva registraciju. Jednostavno unesite bilo koju e-mail adresu, selektujte fotografiju (ili više fotografija) za aploudovanje, i već ste krenuli. HTML kod za ugradnju vaših fotografija, link ka stranici sa fotografijama i link ka samoj fotografiji će trenutno biti generisani. Ako brinete da nedostatak registracije znači manjak opcija i mogućnosti prilagođavanja, prestanite da brinete. Svako aploudovanje šalje email na adresu koju ste uneli sa linkom ka stranici za administraciju fotografije. Ta stranica će vam omogućiti da uradite više stvari: Izaberete ko može da doda komentare i beleške Rangirate fotografiju Dodate ili uklonite dozvole Dodate tagove Vi čak možete da dodate jednostavne zvučne snimke fotografijama. SimpleBucket omogućava izuzetno lako deljenje. Vi fotografije možete da delite preko e-mail-a, a SimpleBucket vam omogućava i da se povežete sa MySpace-om, Friendster-om, Facebook-om, i još mnogo toga. Jedna od odličnih funkcija SimpleBucket-a je sposobnost da delite "foto vidžete "; to je fotografija zajedno sa svim beleškama koje ste vi (ili drugi korisnici) dodali. Ova mogućnost donosi sasvim novi nivo interaktivnosti fotografijama na Internetu. Iako bi aploudovanje moglo da bude efikasnije (ograničeni ste na 5 fotografija po jednom aploudovanju, a fotografije dodajete pomoću arhaičnog Browse menija), sam servis radi sasvim dobro. Tesitrajte ga i napišite nam šta vi mislite o njemu. Da li se radi o kopiji Flickr-a ili o budućem velikom igraču svetu servisa za deljenje fotografija?
 
   

Skitch - jednostavni editor slika u koji ćete se zaljubiti

 

 

 

Možda je u pitanju simpatično veselo srce Skitch-ovog logoa koje će vas privući na prvi pogled. Srce definitivno daje poseban ton ovom slatkom editoru slika koji je zabavan i izuzetno lak za korišćenje. Njega bi i Forrest Gump sa lakoćom koristio. Oni se ne šale kada kažu da možete da naučite da radite u Skitch-u za tri minuta. Međutim, možete da naletite na nekoliko prepreka dok jurcate kroz program. O njima ćemo govoriti malo kasnije. Vi možete da upotrebite Skitch za snimanje ekrana, opsecanje i promenu veličine fotografija, crtanje ili obeležavanje fotografija, skiciranje, a čak može da radi i sa vašom iPhoto bibliotekom (ako je imate). Skitch takođe čuva istoriju svih vaših Skitch slika radi lakog pronalaženja. Pomoću jednog klika sa mišem vi možete da pošaljete vaše slike na mySkitch, web servis koji radi sa Skitch-om kako bi vam obezbedio brzog i zabavno deljenje vaših radova sa drugima. Promena veličine slika je jednostavna. Samo povucite ivice ekrana na veličinu piksela koju želite. Ovo će da radi samo ako je polje "Export at Original Size" poništeno. Takođe, ako upotrebite padajući meni i snimite vaše slike na hard disk, Skitch će ih snimiti kao . skitch fajlove, koji će vam koristiti samo ako ih pošaljete drugom korisniku Skitch-a. Lakši način za snimanje je da ih snimite u jpg (ili . png, . svg, . pdf) formatu tako što ćete ih prevući na vaš desktop. Ako volite LOLCATS, Skitch nudi laknačin za postavljanje beleški i skiciranje na vašim slikama. Skitch je za sada dostupan samo po pozivu, i samo za Mac korisnike. Žao mi je ljubitelji PC-ja. Priča se da se Windows verzija još razvija. Možete da se registrujete na plasq. com (to su kreatori Comic Life-a, Pluzzle-a, i Sqreensavers-a) sajtu i pozivi će vam biti poslati na vašu email adresu.
 
   

Slika dana - dečak u aparatu za vodu

 

 

 

Taman kad smo pomislili da je voda iz automata izvorska, stigla nam je ova vesela slika. Još odličnih veselih slika.
 
   

Slika dana - jaje na oko

 

 

 

Ja sam sit. A i ne jede mi se jaje na oko, odnosno jaja sa okom. Kakav je vaš komentar? Izvor: Worth100. com
 
   

slika dana - kupanje u lavi

 

 

 

Da li volite da se kupate u lavi? Hvala minouzu. Kakav je vaš komentar?
 
   

Slike dana - Oaze u pustinjama

 

 

 

Sajt Environmental graffiti donosi fotografije oaza u pistinjama. Žuti pesak dina se završava ljudskim naseljem sa izvorom u sredini. Oni koji su stigli, više nisu umorni, ni žedni. Ubari jezero u Sahari. Obale su odlično mesto za prodaju suvenira i drugih dobara. Turpan je grad aoza u Kini. Pošaljite na sliku iz oaze koju ste posetili, i rado ćemo je objaviti.
 
   

Spasimo polaroid

 

 

 

Ali, po ovim fotografijama mogu da razumem zašto ih ljudi vole. Link. Link. Link. Link. Pošaljite nam svoje fotografije. rado ćemo ih objaviti. Na internetu se polako pojavljuju snimci koji se prodaju. Polaroid snimci. Takođe, na Flickr hiljade i hiljade polaroid snimaka. Polanoid. net je napravio najveću kolekciju Poraroid fotografija na planeti.
 
   

Twins Visions - napredni menadžer i editor slika za Windows

 

 

 

Twins Visions je novi desktop menadžer i editor slika koji bi ličio na program Picasa ako bi Picasa imala funkcije za obradu fotografija, lepšu vizualizaciju i sposobnost da povremeno sruši računar. Twins Visions je beta softver i bez obzira što većinu vremena radi dobro, tokom njenog testiranja više puta smo videli čuveni BSOD (Blue Screen Of Death). Ali ako vam ne smeta da instalirate bagoviti beta softver na vaš PC, onda je Twins Visions program koji vredi isprobati. Ovaj program vam omogućava da obavljate sve standardne zadatke, kao što je sortiranje, prikazivanje slika i pokretanje slajdšouova. Ali on takođe poseduje atraktivan 3D priakzivač slika koji vam omogučuje da listate slike u više direktorijuma, pa čak i da prevlačite i puštate slike iz jednog direktorijuma u drugi. Twins Visions poseduje i elementarne alate za editovanje slika, kao što su alati za promenu veličine slika, opsecanje, ili dodavanje efekata kao što je grayscale, pikselizacija, ili reljef. Pored toga, vi možete da aktivirate integraciju sa Flickr-om radi pregledanja i editovanja slika snimljenih na Flickr. Javna beta ističe 1. oktobra. Mi ćemo da pretpostavimo da ćete nakon ovog datuma moći da kupite komercijalnu verziju ove aplikacije ili daunlodujete novu betu. Ali u sledećih nekoliko meseci, vi možete besplatno da probate Twins Visions.
 
   

Upoznajte svet pomoću Flickrvision-a

 

 

 

Flickrvision je web aplikacija koja prikazuje najnovija aploudovanja na popularni servis za deljenje fotografija, Flickr. Dok se zemaljska kugla okreće, fotografije iskaču sa svih kontinenata, prikazujući pejzaže, arhitekturu, ljude, životinje, hranu, i sve drugo što možete da zamislite. Pošto Flickr koriste ljudi žirom zemaljske kugle, to je takođe odličan alat da se upoznate sa svetom. Stvarno je fascinantno provesti i samo nekoliko minuta gledajući zemlju kako se okreće; primeri fotografija iz različitih zemalja mogu da nam otvore oči jer ćemo otkriti lepotu na mestima o kojima nikada nismo ni razmišljali. Adresa: flickrvision
 
   

VJPEG brzo otvara velike slike na vašem desktopu

 

 

 

Samo za Windows: Besplatna aplikacija VJPEG je alat koji može da vam uštedi mnogo vremena ako često pregledate i upoređujete fotografije direktno sa desktopa. Ova mala aplikacija se instalira kao standardni pregledač za JPG, BMP, i druge standardne grafičke formate (što može da vam zasmeta), tako da kada dvostruko kliknete na sliku ona će se super brzo otvoriti u desktop prozoru bez okvira. Tu su i prečice za promenu veličine, rotiranje pa čak i slanje slike putem email-a, ali osnovna namena je brzo pregledanje fotografija bez potrebe da se čeka na otvaranje glomaznog Windows viewer-a, ili nečeg kao što je IrfanView. Adresa: VJPEG
 
   

WPanorama pretvara vaše panoramske slike u video ili skrinsejver

 

 

 

Samo za Windows: Besplatna aplikacija WPanorama pretvara vaše panoramske fotografije u video filmove ili skrinsejvere. WPanorama animira sliku tako da se vi osećate kao da se nalazite u centru i gledate oko sebe za 360 stepeni. Ako vaša panorama ne obuhvata punih 360 stepeni, onda će se slika pomerati napred i nazad od jedne ivice do druge. WPanorama je besplatan program i postoji samo verzija za Windows. Adresa: WPanorama
 
   

Zamislite: Annenberg galeriju za fotografiju

 

 

 

Galerija sa digitalnom projekcijom. Annenberg Fondacija. Podrška neprofitnim institucijama. Planira u 2009. da otvori prostor. Prostor će uključivati i galeriju za digitalne projekcije. Ceo članak.
 
   

Zašto treba da fotografišete u RAW formatu

 

 

 

Bez obzira da li ste vikend fotograf ili iskusni profesionalac, Wired-ov Charlie Sorrel kaže (i mi se slažemo sa njim) da uvek treba da koristite RAW podešavanje vašeg digitalnog fotoaparata - bez izuzetaka. Sorrel kao glavne razloge navodi povećan dinamički raspon tonova, nepostojanje obrade fotografije unutar fotoaparata, kao i ogroman broj parametara koji vam omogućuju da naknadno modifikujete sirove, neobrađene (odatle naziv RAW) podatke fotografije, bez ikakvog gubitka kvaliteta. Jedine mana ovog pristupa, su da je fotografisanje sporije, fajlovi su veći a jeftiniji digitalni fotoaparati obično ne podržavaju RAW format. Međutim, ako imate Canon point-and-shoot digitalni fotoaparat, postoji velika šansa da možete da dodate podršku za RAW tako što ćete instalirati Canon Hackers Development Kit.
 
   
Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272