Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Saveti – Digitalna fotografija

Ukupno: 396, strana 5 od 20

Digitalna fotografija: KAKO DA kreirate okvire za digitalnu fotografiju

 

 

 

Na Internetu možete da pronađete jako puno web sajtova koji  vam omogućavaju da dodate različite efekte i okvire vašim fotografijama. Kada prebacite fotografiju sa fotoaparata na računar možete  da je obradite i dodate okvir da biste je odštampali za foto album ili  napravili Božićnu čestitku. Uradite sledeće:  Otvorite www. fototrix. com i kliknite na dugme Choose File  da biste izabrali fotografiju sa vašeg računara. Nakon toga kliknite na dugme  Upload.   Kliknite na opciju Put a Frame Around a zatim izaberite  Change Frame Settings. Izaberite okvir koji želite.   Kada izaberete okvir možete da specifikujete sledeće  opcije: Fit to Image ili Fit to Frame.   Kada završite kliknite na dugme Download Image i snimite  fotografiju sa okvirom na vaš računar.   Možete da štampate fotografiju.
 
   

Digitalna fotografija: KAKO DA kreirate portrete

 

 

 

Prilikom fotografisanja portreba uvek treba da obratite  pažnju na pozadinu i okolinu u kojoj se subjekat nalazi. Image by orangeacid Portreti treba da privlače pažnju posmatrača. Ako posmatrač  samo baci pogled na portret, znajte da ste u nečemu pogrešili. Svetski poznati fotografi često kažu da provedu više vremena  razmišljajući o pozadini nego o samom subjektu na fotografiji. Kada fotografišete portrete, dobro razmotrite sledeće:   Pozadina daje kontekst fotografiji i priča priču o  subjektu koji se na njoj nalazi.   Pozadina neće odvući pažnju posmatrača sa subjekta, ali  daje fotografiji posebno značenje i na neki način je oživljava.   Pozadina će vam u nekim situacijama dati informacije o  tome kakav je subjekat na fotografiji a u nekim situacijama će vas zaintrigirati  i poželećete da saznate više o njoj.
 
   

Digitalna fotografija: KAKO DA obradite fotografije bez programa

 

 

 

Ako volite da fotografišete, a nemate program za obradu  fotografija, nemojte da brinete. Na Internetu možete da pronađete puno online  alatki za obradu fotografije. Jedna od online alatki za obradu fotografije je Picnik  (www. picnik. com). Picnik vam nudi veoma moćne alatke za obradu fotografije koje  su veoma jednostavne za upotrebu. Pored toga, možete da upotrebite i različite efekte,  fontove, oblike i okvire da biste dodatno ulepšali vaše fotografije. Veoma je  brz, jednostavan i zabavan. Evo šta sve možete da uradite pomoću ove online alatke:  Poboljšajte izgled vaših fotografija jednim klikom  Upotrebite napredne kontrole da biste dodatno poboljšali  rezultate  Opsecite, promenite veličinu i rotirajte fotografije  Isprobajte veliki broj specijalnih efekata  Picnik je veoma brza alatka koja ne zahteva registraciju  Isprobajte veliki broj interesantnih oblika  Funkcioniše na Mac, Windows i Linux sistemima  Ne zahteva daunlodovanje, niti instaliranje
 
   

Digitalna fotografija: KAKO DA pretvorite fotografiju u skicu pomoću Photopainta

 

 

 

Da li biste želeli da se poigrate sa fotografijama koje ste  snimili i pretvorite ih u skice? To možete da uradite u Corel Photopaintu. U Photopaintu fotografiju možete veoma jednostavno da  pretvorite u skicu. Uradite sledeće:  Otvorite Photopaint i otvorite fotografiju koju želite da  konvertujete.   U liniji menija kliknite na Image, Adjust i izaberite  opciju Desaturate. Dobićete verziju fotografije u sivim tonovima.   Upotrebite prečicu Ctrl+C da biste kopirali a zatim  Ctrl+V da biste pejstovali sliku. Postavićete kopiju slike iznad originala.   Selektujte kopiju i u liniji menija izaberite Image,  Transform i kliknite na opciju Invert. Na taj način kreiraćete negativ  fotografije.   Sa i dalje selektovanim negativom, na panelu Objects sa  desne strane prozora upotrebite padajući meni Color Dodge. Slika će postati  skoro potpuno bela.   Konačno, u liniji menija kliknite na Effects, Blur i  kliknite na Gaussian Blur.   Upotrebite klizač da biste podesili prečnih zamućenja i  dobili željeni efekat.
 
   

Digitalna fotografija: KAKO DA snimate kvalitetnije fotografije

 

 

 

Ako volite da fotografišete verovatno vam se već desilo da  ste napravili snimak koji nije bio baš najboljeg kvaliteta. Evo nekoliko saveta  kako da vaše fotografije budu kvalitetne. Da biste uvek imali kvalitetnu fotografiju, imajte na umu  sledeće:  Koristite stativ ili postavite fotoaparat na tvrdu podlogu  - Ovo je veoma korisno ako želite da napravite seriju fotografija ili kada  fotografišete noću.   Za autoportrete koristite tajmer - Verovatno niko ne želi  da vidi vaš fotoapart ili ogledalo na slikama. Većina fotoaparata ima tajmer za  kreiranje odloženih snimaka. Uključite ovu funkciju, postavite fotoaparat na  stativ i pozirajte.   Za snimke iz blizine koristite funkciju Macro - Na  fotoaparatu ova funkcija je obično prikazana ikonicom sa cvetom i ona govori  fotoaparatu da bliže fokusira.   Ako ste stajali predaleko prilikom fotografisanja,  upotrebite alatku Crop i naknadno opsecite fotografiju.   Nakon fotografisanja, podesite boje u nekom od programu za  editovanje fotografija da biste dobili najbolje rezultate.
 
   

Digitalna fotografija: KAKO DA uklonite crvene oči pomoću Corel PhotoPainta

 

 

 

Uklanjanje crvenih očiju sa fotografije je uobičajen  postupak u mnogim programima za editovanje fotografija. PhotoPaint 10 je uključio ovu funkciju i možete da je  pronađete u meniju Effects > Color Transform. Da biste upotrebili ovu alatku potrebno je da  kreirate masku oko crvenog oka. Ako želite na  drugi način da promenite crvene oči, možete da kreirate četkicu za uklanjanje  crvenih očiju. Uradite sledeće:  Izaberite  Effects Brush u paleti sa alatkama.   Iz Effects  Brush TYPE selektora na levoj strani linije Properties izaberite četkicu Hue  Effects.   U liniji Properties podesite sledeće opcije:    Type: Custom Hue    Paint mode: Red     Nib Shape: Circular    Size: 10'ish    Amount: -140     Soft edge: 100    Anti Alias: On  Otvorite Brush Settings Docker.   Pritisnite dugme Cumulative u liniji Stroke Attributes.   Otvorite Nib Properties u Brush Settings Dockeru i  podesite klizač Transaparency na 90.   Snimite novu četkicu i upotrebite je za uklanjanje  crvenih očiju.
 
   

Digitalna fotografija: KAKO DA upotrebite senke da biste poboljšali fotografije

 

 

 

Obično, većina korisnika izbegava senke jer smatraju da će  one da unište fogotrafiju. To nije u potpunosti tako. Senke mogu da poboljšaju slike.   Snimite  fotografiju tako da senka bude veoma upadljivi deo slike. Verovatno ćete želeti  da snimite i objekat koji baca senku, ali zapamtite, senka je ono što u stvari  fotografišete.   Okrenite  fotoaparat naopako i snimite senku. Na taj način će senka biti u fokusu. Alternativno,  možete naknadno da okrenete fotografiju pomoću programa za editovanje  fotografija.   Izobličite  senku manipulisanjem načina na koji se ona vidi. Upotrebite knjigu, stakleni  sto ili šta god vam padne na pamet.   Upotrebite senku da biste reflektovali vaš subjekat. Možda  je zalazak sunca ili svanuće jednolično, ali pokušajte malo da poboljšate sliku  siluetama.   Ispunite okvir nekim interesantnim senkama i oživite malo  inače jednoličan snimak.   Upotrebite tamne senke i tamne elemente zajedno.   Kreirajte reflektovanu senku tako što ćete upotrebiti  subjekat za blokiranje svetla.   Upotrebite reflektovane senke sa nekim drugim subjektima.   Na primer, možete da fotografišete nekoga pored zida kako se igra loptom, i  uključite neke od prikazanih senki. Senke mogu da predstavljaju druge subjekte. Digitalna fotografija - priručnik koji nedostaje Naručite knjigu pod najpovoljnijim uslovima.
 
   

Digitalna fotografija: KAKO to rade svetski fotografi

 

 

 

Da postoji nagrada koja bi mogla da se dodeli  najkreativnijem ocu verovatno bi je dobio fotograf Jason Lee. Jason Lee se bavi fotografisanjem svadbi i navikao je da  snima neke od najvažnijih trenutaka u životu bračnog para. Međutim, kada on  fotografiše svoje kćerkice, tada se desi prava magija. Ove devojčice su veoma lepe, ali to ne čini ove fotografije  interesantnim. Interesantno je kako njihov otac svakodnevne trenutke ume da  "začini" na svoj način. Jason Lee poručuje: Nemojte se plašiti da eksperimentišete. Zabeležite  neke svoje ideje da biste ih kasnije iskoristili. Vežbajte, vežbajte, vežbajte.   Potrudite se da svakodnevno fotografišete i započnite projekat od 365 dana.
 
   

Digitalna fotografija: Kolorni prostori

 

 

 

Veoma je važno da za fotografiju izaberete odgovarajući  kolorni prostor u zavisnosti od toga za šta želite da upotrebite fotografiju. RGB kolorni prostorKonusne ćelije u ljudskom oku su osetljive na crvenu, zelenu  i plavu boju. Sve ostale boje vidimo kao kombinaciju ove tri boje. Računarski  monitori prikazuju mešavinu crvene, zelene i plave boje da bi generisali  različite boje. Na primer, kombinovanjem crvene i zelene računar kreira žutu.   Kombinovanjem sve tri boje prikazuje belu. CMYK kolorni prostorŠtampanje emituje svetlo indirektno reflektujući svetlo koje  pada na list. Na primer, stranica koja je odštampana žutom bojom oduzima plavu  komponentu belog svetla i reflektuje preostalu crvenu i zelenu komponentu  kreirajući sličan efekat kao što i računarski monitor emituje crveno i zeleno  svetlo. Štampači mešaju Cyan, Magenta i Yellow mastilo za kreiranje svih  ostalih boja. Kombinujući ova mastila kreira crnu. LAB i Adobe RGB kolorni prostoriZbog tehničkih ograničenja, monitori i štampači ne mogu da  prikažu sve boje koje može da vidi ljudsko oko, koje se zovu još i LAB boje.   Grupa boja koje računarski monitor može da prikaže se zovu sRGB boje. Grupa  boja koje štampač može da prikaže se zovu CMYK boje. Kvalitetniji fotoaparati  vam omogućavaju da snimate fotografije u Adobe RGB kolornom prostoru koji ima  širi raspon boja od RGB i CMYk kolornih prostora. Međutim, većina računarskih  monitora ne može da prikaže ovaj kolorni prostor pa stoga ni štampane  fotografije neće prikazati ceo raspon Adobe RGB kolornog prostora
 
   

Digitalna fotografija: Kompresovanje fotografija

 

 

 

Postoje situacije kada ćete trebati da promenite format ili  da kompresujete fotografije koje ste snimili. Bezgubitačna kompresijaBezgubitačna kompresija je slična kompresovanju bilo koje  vrste fajlova pomoću WinZip programa. Na primer, ako kompresujete dokument u  ZIP fajl i kasnije ga ekstrahujete i otvorite dokument, sadržaj će biti  identičan originalu. U procesu kompresije nisu izgubljene informacije. TIFF  format može da bude kompresovan bez gubitka kvaliteta. Gubitačna kompresijaGubitačna kompresija smanjuje veličinu slike isključujući  informacije i slična je rezimiranju dokumenta. Na primer, ako rezimirate  dokument od 10 strana na dokument od 9 strana, nećete moći ponovo da prikažete  original od 10 strana jer su neke informacije izgubljene u toku rezimiranja.   JPEG format je format koji je zasnovan na gubitačnoj kompresiji.
 
   

Digitalna fotografija: Obradite fotografije pomoću online photo editora

 

 

 

Na internetu možete da pronađete jako puno besplatnih online  editora za fotografije pomoću kojih možete da dobijete prelepe rezultate. Jedan od ovih besplatnih editora fotografije je i Free  Online Photo Editor www. freeonlinephotoeditor. com. Sve što treba da uradite je da aploudujete fotografiju ili  unesite URL fotografije ako se ona nalazi na Internetu. Nakon toga možete da  promenite veličinu fotografije, da je izoštrite ili rotirate. Dostupni su i  filteri i specijalni efekti kojima možete da dodate vrlo interesantan izgled  fotografijama. Pored toga, možete da dodate tekst takođe sa različitim  efektima. Nakon što obradite fotografiju i dobijete rezultat kakav ste želeli,  možete da odštampate fotografiju, da je daunlodujete na računar ili da je  snimite u online skladište.
 
   

Digitalna fotografija: Pixlr - onlajn editor za fotografije

 

 

 

Ako nemate odgovarajući program za obradu fotografija,  možete da pronađete veliki broj onlajn editora za fotografije. Jedan od veoma popularnih onlajn editora je i Pixlr  (www. pixlr. com) pomoću kojeg možete da obradite vaše fotografije i dobijete  fantastične rezultate. Kada se registrujete na Pixlr web sajtu možete da čuvate  vaše fotografije u onlajn skladištu. Takođe, možete da otvarate fotografije  koje ste postavili na Facebook, Flickr i Picasa web sajtove. Što se tiče obrade fotografije altke su veoma jednostavne za  upotrebu i jednostavno možete da opsečete fotografije, promenite boje, izoštrite  ili zamutite fotografiju ili njen deo, možete da isprobavate različite efekte  dok ne dobijete rezultat kakav želite. Pixlr vam nudi veliki broj unapred definisanih četkica ali  naravno, ako ne pronađete četkicu koja vam odgovara možete da kreirate  sopstvenu.
 
   

Digitalna fotografija: Prelepi nadrealni portreti

 

 

 

Nadrealna umetnost i fotografija može da bude veoma  šokantna, lepa pa čak i lepa ali mračna. Xetobyte je 20-godišnji student koji kreira nadrealne  portrete koji će vas fascinirati. Sve njegove manipulacije sa fotografijama  sadrže tamne elemente ali su veoma lepi i jaki. Često koristi objekte koji se  ponavljaju na fotografijama kao što su satovi, kišobrani, leptiri i ptice. Pogledajte ove prelepe fotografije. Možda i vi dobijete  dobru ideju.
 
   

Digitalna fotografija: Ravnoteža beline

 

 

 

Većina svetlosnih izvora nisu 100 procentno beli ali imaju  određenu "temperaturu", izraženu u Kelvinima. Na primer, sunčevi zraci u podne će biti mnogo bliži beloj  boji sunčevi zraci fotografisani ujutro ili popodne. Ljudsko oko kompenzuje uslove osvetljenja sa različitim  temperaturama boje. Digitalni fotoaparat treba da pronađe referencnu tačku koja  predstavlja belu boju. Nakon toga kalkuliše sve ostale boje na osnovu ove bele  tačke. Većina fotoaparata automatski podešavaju ravnotežu beline  jer se uzimaju u obzir sve boje i kalkuliše najbolju ravnotežu beline. Međutim,  ovaj sistem često može i da pogreši, pogotovo u scenama u kojima dominira jedna  boja, na primer zelena, ili ako u sceni nema prirodno bele boje. Većina digitalnih fotoaparata vam omogućava da ručno  izaberete ravnotežu beline. Pre nego što snimite fotografiju, možete da fokusirate  područje u sceni koje bi trebalo da bude belo ili neutralno sivo. Fotoaparat će  tada upotrebiti ovo područje kao referencu prilikom snimanja fotografije.
 
   

Digitalna fotografija: Smanjivanje šuma

 

 

 

Kako se rešiti  šuma na digitalnoj fotografiji? Mnogi programi negativno utiču na oštrinu slike  i proizvode talasaste šare na površini slike. Kvadratići JPEG  kompresije se obično teško primećuju na uniformnim površinama pri nivoima  visokog kvaliteta. Šum na fotografijama prikazuje neželjene detalje i JPEG  kompresija će postati vidljiva što će na neki način oštetiti sliku. Da biste  rešili ovaj problem radite u RAW formatu. Izgled šuma na  fotografiji mnogo zavisi i od programa koji koristite za otvaranje slike. Donekle  problem možete da rešite i upotrebom "tamnog okvira" pre ili nakon  snimanja fotografije a kasnije ga uklonite. Mnogi fotoaparati imaju ugrađenu  funkciju za smanjivanje šuma i koriste "tamni okvir" za  identifikovanje i uklanjanje "grupisanih" piksela.
 
   

Digitalna fotografija: Tonalni raspon fotografija

 

 

 

Tonalni raspon  digitalne fotografije je broj nijansi koje su sadržane za opis dinamičkog  raspona. Dinamički raspon  i tonalni raspon senzora su povezani. Ako senzor ima dinamički raspon od 1000:1  on će automatski imati širok tonalni raspon. Kada primenite  tonalnu krivu na podatke linearnog senzora, dinamički raspon i tonalni raspon  slike mogu nezavisno da variraju, u zavisnosti od tonalne krive koju primenite.   Tonalna kriva može da kompresuje dinamički raspon, tonalni raspon ili oba. Kada snimate  fotografiju u JPEG formatu tonalna kriva koju primenjuje fotoaparat može da  ukloni detalje u senkama i svetlim tonovima koji su prisutni u RAW podacima.   RAW slike zadržavaju dinamički raspon koji je snimljen i omogućava vam da  kompresujete dinamički raspon i tonalni raspon primenom odgovarajuće tonalne  krive.
 
   

Digitalni fotoaparat - Canon PowerShot G9

 

 

 

Iako ne spada u njihovu klasu, Canon PowerShot G9 po mnogim svojim karakteristikama može da se nosi sa mnogo skupljim profesionalnim SLR digitalnim fotoaparatima. Vrhunski model Canonove G serije ima maksimalnu rezoluciju od 12. 1 megapiksela, 6X optički zum, optički stabilizator slike, maksimalnu osetljivost od 1600 ISO i 23 režima fotografisanja, uključujući mogućnost ručnog podešavanja svih parametara slikanja. Za obradu slika zadužen je Canonov DIGIC III procesor. Ovaj fotoaparat poseduje i Advanced Face Detection tehnologiju koja omogućuje dodatno poboljšanje kvaliteta fotografija prilikom snimanja lica. Pored JPEG-a, vi možete da snimate i u RAW formatu, koji vam daje maksimalnu kontrolu nad kvalitetom slike. Takođe je kompatibilan sa EOS Speedlite blicevima, a možete na njega da montirate i širokougaone, tele i makro objektive. PowerShot G9 može da se koristi i sa Canonovim vodootpornim kućištima. Međutim, pošto će se on još nije pojavio na tržištu za podvodne snimke ovim fotoaparatom moraćete da pričekate sledeće leto, ili da otputujete negde gde leto nikada ne prestaje. Iako se još nije pojavio na tržištu, vredi da se strpite, pošto ćete za samo 500 dolara dobiti digitalni fotoaparat sa mnogo profesionalnih karakteristika.
 
   

Digitalni fotoaparat - FUJIFILM FinePix Z2

 

 

 

FujiFilm se sa svojom Z-serijom digitalnih fotoaparata uključio u trku za prvo mesto u ultrakompaktnoj klasi fotoaparata, i to sa velikim uspehom. FinePix Z2 je lepo oblikovan, tehnički kvalitetno izveden i sposoban je za kreiranje vrlo dobrih fotografija. FujiFilm FinePix Z2 je opremljen sa Super CCD HR foto senzorom od 5. 1 megapiksela, što nije posebno impresivan podatak, ali u potpunosti zadovoljava amaterske potrebe. Ovaj fotoaparat koristi Fujinon objektiv F3. 5 - F4. 2 sa 3x optičkim zumom, što je ekvivalentno žarišnoj daljini od 36-108 mm. Kućište fotoaparata je veoma kvalitetno urađeno i moderno dizajnirano. Jedina mana su slabo izrađena vrata za bateriju i memorijsku karticu. Ako ćete puno da fotografišete u uslovima slabe osvetljenosti bićete zadovoljni snažnim blicem koji ima domet 0. 3 - 3. 0 m. U kombinaciji sa odličnim ISO mogućnostima lako ćete dobiti dobro eksponirane fotografija kvalitetnih boja. Postoji šest automatskih modela snimanja (Natural, Portrait, Landscape, Sport, Night i Auto) koji u suštini pokrivaju standardne uslove snimanja i što je sasvim dovoljno za amatersku primenu. Na raspolaganju vam stoje i i solidne mogućnosti ručnog podešavanja u Manual režimu rada, tako da će većina potencijalnih korisnika biti zadovoljna ponuđenim mogućnostima. Fotografije snimljene ovim fotoaparatom vrlo su dobre oštrine, kvalitetno eksponirane, sa vernim prikazom boja i bez primetnog šuma koi postaje sve izraženiji sa povećanjem ISO osetljivosti, ali ni onda ne predstavlja veliki problem. Međutim, osim kod najvećeg kvaliteta snimanje (5M F), u svim drugim režimima rada primetna je visoka kompresija zapisa koja štedi prostor na memorijskoj kartici, ali primetno šteti kvalitetu snimljenih fotografija. Mogućnost snimanja video zapisa je veoma dobra, u granicama onog što nude i drugi uređaji ove klase. Na raspolaganju su VGA rezolucija (640x480) i QVGA rezolucija (320x240) sa brzinom snimanja od 30 slika u sekundi i sa mono zvučnim zapisom. Jedina mana je što ne možete da koristite zum za vreme snimanja videa. Na kraju možemo da kažemo da je FinePix Z2 odličan digitalni fotoaparat u ultrakompaktnoj klasi fotoaprata. FujiFilm je sa svojom Z-serijom digitalaca ponudio odlične performanse i dopadljivi dizajn po prihvatljivoj ceni. Kvalitet fotografija je vrlo dobar u svim uslovima snimanja, a korišćenje uređaja je jednostavno i intuitivno, što ga čini savršenim saputnikom u svakodnevnim životnim situacijama, kao i na putovanjima.
 
   

Digitalni fotoaparat - Kako da ga pravilno držite

 

 

 

Jedan od najčešćih problema koje imaju novi digitalni fotografi je mrdanje fotoaparata koje dovodi do kreiranja mutnih fotografija - obično zato što fotoaparat nije držan dovoljno mirno u trenutku kada je snimljena fotografija. Ovo se najčešće dešava u slabo osvetljenim scenama u kojima ekspozicija mora da bude duža kako bi se dobila dobro osvetljena fotografija. U ovakvoj situaciji i najmanje pomeranje fotoaparata će uništiti snimak. Jedini način na koji možete da izbegnete katastrofu je da koristite stativ. Ono što posebno otežava dobijanje oštre slike je pogrešna tehnika koju koristi većina korisnika digitalnih fotoaparata a koja se sastoji u tome što se fotoaparat drži sa ispruženim rukama i to često samo sa jednom rukom. Mada ovo možda predstavlja dobar način za kadriranje scene koju želite da snimite, takođe su veće šanse da će pomeranje fotoaparata uništiti snimak. Stativi predstavljaju najbolje rešenje za ovaj problem pošto oni imaju tri noge koje daju stabilan oslonac za fotoaparat. Međutim, ako nemate stativ, postoji još jedan način na koji možete da povećate mirnoću i stabilnost fotoaparata a koji je vrlo jednostavan - fotografišite držeći fotoaparat sa dve ruke. Kao što tri noge stativa daju savršenu stabilnost isto tako su dve ruke bolji oslonac za fotografisanje od jedne. Kako ćete tačno držati fotoaparat zavisiće od vrste digitalnog fotoaparata koji imate kao i o osobi koja drži fotoaparat. Ne postoji čvrsto pravilo koje kaže šta je pravilno a šta nije, ali ću ja zato opisati tehniku koju ja najčešće koristim: Desnom rukom uhvatite desni kraj fotoaparata. Vaš kažiprst treba lako da legne na okidač, a sa ostala tri prsta obuhvatite prednji deo fotoaparata. Desni palac treba da drži zadnji deo fotoparata. Većina današnjih digitalnih fotoaparata ima neku vrstu rukohvata, pa čak i ulegnuća za pojedine prste. Čvrsto držite fotoaparat sa desnom rukom, ali ne toliko čvrsto da se fotoaparat trese Gde će biti vaša leva ruka zavisi od digitalnog fotoaparata koji imate, ali generalno pravilo je da leva ruka treba da amortizuje težinu fotoaparata, što znači da treba da drži fotoaparat sa donje strane ili ispod/oko objektiva ako imate DSLR fotoaparat. Ako fotografišete koristeći tražilo za komponovanje snimka, vaš fotoaparat će biti sasvim blizu vašeg tela što će još dodati stabilnosti fotoaparata. Međutim, ako koristite LCD nemojte da držite fotoaparat suviše daleko do vašeg tela. Priljubite laktove uz telo i postavite fotoaparat na otpirlike 30 centimetara od vašeg lica. Alternativno možete da upotrebite tražilo ako nije suviše malo ili nepregledno (to je problem na većini point-and-shoot digitalnim fotoaparatima). Povećajte stabilnost fotoaparata tako što ćete se nasloniti na neki čvrst objekat, kao što je drvo, ili tako što ćete sesti ili kleknuti. Ako nemate ništa na šta možete da se naslonite, povećajte stabilnost tako što ćete raširiti noge otprilike u liniji ramena. Što je vaše telo mirnije, tim će i fotoaparat biti mirniji.
 
   

Digitalni fotoaparat - Nikon D40

 

 

 

D40 je novi Nikon-ov entry-level digitalni SLR koji dolazi na tržište sa kit objektivom 18 -55 mm. D40 je jedan od najjeftinijih SLR fotoaparata koji se trenutno može naći na tržištu, a da svojim kvalitetom ne zaostaje za konkurencijom. Ima senzor od 6 megapiksela, velik i oštar 2. 5" LCD ekran, mogućnost kompletnog ručnog podešavanja, pomoć u samom fotoaparatu, i kvalitet koji može da da samo D-SLR fotoaparat. Refot B Ekskluzivni uvoznik i distributer NIKON foto opreme za Srbiju i Crnu Goru, Makedoniju, Republiku Srpsku i BIH http://www. refot. com/default. asp Specifikacije Nikona D40 CCD DX formata od 6 megapiksela (1. 5x FOV krop, kao kod D50) Nikon Image processing endžin (kao kod D80 / D200) 3D Color Matrix Metering II, 420 pikselni senzor (kao kod D80 / D50) Novi Multi-CAM530 AF senzor sa tri područja ISO osetljivost između 200 i 1600 plus HI 1 (ekvivalent osetljivosti od 3200) Prilagodljiv Auto ISO (izaberite maksimalni ISO, minimalnu brzinu zatvarača) 2. 5 fps kontinualno snimanje (kao kod D50), neograničen u JPEG-u Nema statusni LCD, novi ekran za status i podešavanja zasnovan na LCD monitoru Direktna pomoć na LCD monitoru Veliki 2. 5" LCD monitor sa 230. 000 piksela Veća pokrivenost u tražilu (x0. 8 uvećanje, 95% pokrivenost) Kratko zamračivanje ekrana i kratak lag zatvarača Podrška za SDHC (SD kartice veće od 2 GB) Retuširanje unutar fotoaparata D-Lighting (poboljšanje senki / svetlih tonova) Redukcija crvenih očiju Opsecanje Monohromatsko snimanje Filter efekti Mala slika Stapanje slika USB 2. 0 sa PTP i podrškom za uređaje za masovno skladištenje Veoma kompaktno, lagano telo (manji i lakši od D50) Poboljšani interfejs korisničkog menija (kao kod D80 / D200) Nova EN-EL9 Litijum-jonska baterija (7. 2V, 1000 mAh) Nova verzija II' AF-S DX 18-55 mm kit objektiva
 
   
Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272