Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Botanika

C++ Visual C++ C#

Cloud

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Geografija

Geologija

GOOGLE

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Raspberry PI

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL Server

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Saveti – Web design

Ukupno: 442, strana 9 od 23

Dreamweaver CS5: KAKO DA promenite oštrinu slike u Dreamweaveru

 

 

 

Ako ste na web  stranicu ubacili sliku koja nije oštra i izgleda mutno i nejasno, možete da  upotrebite komandu Sharpen i pomoću nje izoštrite sliku. Izoštravanje  povećava kontrast piksela oko ivica objekata na slici i na taj način slika  izgleda oštrije i jasnije. Ako vam se ne dopada efekat izoštravanja koji ste  dodali, možete da upotrebite komandu Undo u meniju Edit pre nego što snimite  sliku, i na taj način vratite sliku na originalno stanje. Da biste  promenili oštrinu slike u Dreamweaveru, uradite sledeće:  Otvorite web  stranicu sa slikom koju želite da modifikujete.   U liniji  menija kliknite na Modify, izaberite Image a zatim kliknite na Sharpen.   Izaberite  jednu od sledećih opcija:  Sharpen -  Kliknite i povucite klizač da biste povećali oštrinu aktivne slike.   Preview -  Selektujte ovu opciju da biste se prebacili u prozor prikaza i pogledali sliku  sa promenjenim podešavanjem oštrine.   Kliknite na  OK.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA promenite osvetljenje i kontrast slike

 

 

 

Ako ste ubacili  sliku na web stranicu a želeli biste da je izoštrite, možete da promenite  osvetljenje i kontrast slike u Dreamweaveru. Kada ubacite  sliku u Dreamweaver, možete da je modifikujete da bi se ona što bolje uklopila  u vašu web stranicu koju kreirate. Možete da promenite podešavanja osvetljenja  i kontrasta pomoću podešavanja Brightness/Contrast. Da biste  promenili podešavanja osvetljenja i kontrasta na slici u Dreamweaveru, uradite  sledeće:   Otvorite web  stranicu sa slikom koju želite da modifikujete.   Selektujte  sliku koju želite da modifikujete.   U liniji  menija kliknite na Modify a zatim na Image i izaberite Brightness/Contrast.   Izaberite  jednu od sledećih opcija:   Brightness -  Kliknite i povucite klizač da biste promenili osvetljenje selektovane slike.   Contrast -  Kliknite i povucite klizač da biste promenili kontrast selektovane slike.   Preview -  Selektujte ovu opciju da biste prikazali sliku u prozoru prikaza.   Kliknite na OK
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA promenite parametre ćelije, reda ili kolone

 

 

 

Ćelije mogu da sadrže obojenu pozadinu ili slike koje su  postavljene kao pozadina, i kada postavljate tekst u ćeliju možete da  definišete kako će se informacija prikazati unutar ćelije tabele. Kada su parametri, kao što je pozadina ili poravnanje,  podešeni na jednu vrednost za celu tabelu, a druga vrednost je podešena za  pojedinačne ćelije, formatiranje ćelija ima prednost u odnosu na formatiranje  reda što ujedno znači i prednost u odnosu na formatiranje tabele. Da biste promenili parametre za ćeliju, red ili kolonu u  Dreamweaveru, uradite sledeće:  Otvorite web stranicu sa tabelom koju želite da  formatirate.   Selektujte ćelije, redove ili kolone koje želite da  promenite.   U panelu Properties modifikujte selekciju pomoću sledećih  opcija:  Horz - kliknite da biste promenili standardno horizontalno  postavljanje stavki u ćeliju.   Vert - kliknite da biste promenili standardno vertikalno  postavljanje stavki u ćeliju.   W & H - unesite vrednost za širinu i visinu  selektovanih ćelija u pikselima.   No Wrap - izaberite ovu opciju ako ne želite da tekst  obilazi oko leve i desne okvirne linije selektovane ćelije.   Header - izaberite da biste formatirali selektovane ćelije  kao zaglavlje tabele.   Bi Image - unesite naziv fajla za sliku pozadine. Možete  da kliknete na dugme Browse For File ili Point To File da biste selektovali  fajl.   Bi Color - kliknite da biste izabrali boju pozadine za selektovane  ćelije.   Brdr Color - kliknite da biste izabrali boju okvirne  linije za selektovane ćelije.   Merge Cells - kliknite da biste kombinovali selektovane  ćelije, redove ili kolone u jednu ćeliju.   Split Cells - kliknite da biste podelili ćeliju,  kreirajući dve ili više ćelija.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA promenite parametre tabele

 

 

 

Kada kreirate tabelu veoma je važno da ispravno formatirate  tabelu kao i pojedine ćelije tabele. Kada formatirate tabelu, možete da podesite parametre za  celu tabelu, za pojedine redove, kolone ili ćelije u tabeli. Ako ste pogrešili  i želite da promenite parametre za tabelu, uradite sledeće:  Otvorite web stranicu na kojoj se nalazi tabela koju  želite da menjate. Selektujte tabelu.   U panelu Properties modifikujte tabelu koristeći sledeće  opcije:  Table ID - unesite ID za tabelu  Rows - unesite željeni broj redova u selektovanoj tabeli.   Cols - unesite željeni broj kolona u selektovanoj tabeli.   CellPad - podesite broj piksela između sadržaja ćelije i  okvirne linije ćelije.   CellSpace - podesite broj piksela između susednih ćelija  tabele.   Align - odredite mesto gde će se tabela prikazati u odnosu  na elemente u istom pasusu.   Border - podesite broj piksela za okvirnu liniju tabele.   Class - upotrebljena sa CSS stilovima pomoći će vam da definišete parametre tabele.   Clear Column  Widths i Clear Row Heights - brisanje sve selektovane vrednosti visine reda ili  širine kolone iz tabele.   Convert Table  Widths To Pixels i Convert Table Heights To Pixels - podesite širinu ili visinu  svake kolone u tabeli na aktuelnu širinu u pikselima.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA promenite radni prostor u Dreamweaveru

 

 

 

Kada instalirate  Dreamweaver, prikazaće se standardni razmeštaj ekrana. Međutim, ako vam se ne  dopada razmeštaj na ekranu, možete da ga promenite kako vama najviše odgovara. Radni prostor Dreamweavera  sadrži panele koji su poređani duž desne ivice prozora programa međutim, ako vi  želite, možete da ih premestite gde god želite pomoću komandi iz menija Window. Ako ste prilikom  instalacije izabrali korisnika Coder, paneli će se nalaziti duž leve ivice  prozora programa. Ako želite da promenite razmeštaj u radnom prostoru  Dreamweavera, uradite sledeće:   Podesite  prozor dokumenta i prevucite panele na lokaciju koja vama odgovara.   Snimite  promene tako što ćete u Window meniju, u odeljku Workspace Layout izabrati  opciju Save current.   Dajte naziv  vašem radnom prostoru da biste ih mogli razlikovati ako kreirate više radnih  prostora za različite zadatke.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA promenite uveličanje pomoću alatke Zoom

 

 

 

Rad sa alatkom Zoom daje vam još jedan dodatni način da  kontrolišete prikaz u Dreamweaveru. Alatka Zoom ne menja aktivnu sliku već vam samo omogućava da  vidite sliku u drugačijem uveličanju. Alatka Zoom se nalazi u statusnoj liniji  (ikonica sa lupom). Da biste promenili uveličanje prikaza u Dreamweaveru pomoću  alatke Zoom, uradite sledeće:  U statusnoj liniji kliknite na alatku Zoom.   Upotrebite jedan od sledećih metoda da biste uveličali  prikaz:  Kliknite na dokument i prikaz će se uveličati sa centrom u  tački na koju ste kliknuli.   Povucite kursor da biste definisali područje koje želite  da uveličate. Prikaz će se uveličati na osnovu okvira koji ste izvukli alatkom  Zoom.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA promenite veličinu kolona i redova

 

 

 

Nakon što kreirate tabelu, možete da  promenite veličinu kolona i redova da biste je prilagodili sadržaju koji  unosite u tabelu. Veličinu kolone možete da podesite na  varijabilnu, fiksnu ili doslednu. Ako vidite dva broja za širinu kolone, onda  se širina kolone koja je podešena u HTML kodu ne poklapa sa širinom kolone na  ekranu. Da biste modifikovali širinu kolone i  visinu reda, uradite sledeće:  Otvorite web stranicu na kojoj se  nalazi tabela koju želite da modifikujete.   Da biste promenili širinu kolone a  zadržali širinu tabele povucite desnu okvirnu liniju kolone u željenom pravcu.   Da biste promenili širinu kolone i  zadržali širine ostalih kolona pritisnite taster Shift i povucite okvirnu liniju  kolone.   Da biste izbrisali širinu kolone  kliknite na strelicu u zaglavlju kolone a zatim kliknite na opciju Clear Column  Width.   Da biste promenili visinu reda povucite  donju okvirnu liniju reda.   Kliknite na strelicu u zaglavlju tabele  i izaberite jednu od sledećih opcija:  Clear All Heights ili Clear All Widths  da biste uklonili suvišan razmak u ćeliji.   Make All Widths Consistent da bi sve  kolone bile iste širine.   Hide Table Widths da biste sakrili  širine tabele na vrhu tabele.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA promenite vrstu dokumenta u Dreamweaveru

 

 

 

Dreamweaver vam omogućava da brzo promenite vrstu dokumenta.   Kada počnete da modifikujete Dreamweaver dokument, možete da promenite i vrstu  dokumenta. Ako koristite pogrešnu vrstu dokumenta za vaš posao ne treba  da brinete jer jednostavno možete da je modifikujete. Kada promenite vrstu  dokumenta, upotrebite Dreamweaver da biste potvrdili promenu. Ovo je jedan  način konvertovanja HTML dokumenta u XHTML. Da biste kreirali web stranicu koja se ne prikazuje u  "quirks režimu" potrebno je da dodate vrstu dokumenta ili DTD na vrh  dokumenta. Dreamweaver će ovu vrstu dokumenta automatski uključiti. Vrstu  dokumenta možete da vidite na vrhu prikaza Code.   Otvorite Page Properties tako što ćete u meniju izabrati  Modify a zatim izaberite komandu Page Properties.   Otvoriće se Page Properties prozor. Kliknite na panel  Title/Encoding,  Izaberite vrstu dokumenta u koju biste želeli da  promenite dokument i kliknite na OK.   Potvrdite dokument sa Dreamweaverovim Validator-om.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA promenite vrstu, veličinu, stil i boju fonta

 

 

 

Dreamweaver vam omogućava da promenite različite aspekte  teksta na vašoj web stranici. Ako želite, možete jednostavno da promenite vrstu, veličinu,  stil i boju teksta na stranici. Pratite sledeće korake:   Ako želite da promenite vrstu fonta određenog teksta,  prvo selektujte tekst. U panelu Properties, u odeljku Font videćete vrstu fonta  za selektovani tekst. Kliknite na strelicu padajućeg menija Font i izaberite  font koji želite.   Ako želite da promenite veličinu fonta, u panelu  Properties kliknite na strelicu padajućeg menija Size i promenite veličinu  fonta. Promena će uticati na selektovani tekst.   Ako želite da promenite stil teksta (Bold i Italic),  selektujte tekst a zatim kliknite na dugme B u panelu Properties da biste stil  selektovanog teksta promenili u masna, debela slova. Ili, kliknite na dugme I  da biste stil promenili na iskošena slova.   Ako želite, možete veoma jednostavno da promenite i boju  teksta. Nakon selektovanja teksta, u panelu Properties videćete crni kvadratić  pored polja u kojem se nalazi sledeće: #000000. Da biste promenili boju teksta  kliknite na crni kvadratić i izaberite boju koju želite. Obratite pažnju da  tekst bude čitak na pozadini koju ste izabrali.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA pronađete ažuriranja na webu

 

 

 

Kao i drugi  programi, i Dreamweaver se vremenom menja i poboljšava. Postoje dve vrste  promena koje možete da pronađete na Internetu: ažuriranja i zakrpe. Ažuriranja su  poboljšanja programa kao što su nove funkcije, opcije ili komande. Zakrpe su  ispravke grešaka koje su otkrivene u programu. Ažuriranja i zakrpe možete  besplatno da preuzmete sa Interneta. Kada preuzmete ažuriranje ili zakrpu,  automatski će se instalirati. Adobe vam nudi dva  načina da potražite promene. Možete ručno da pretražite web sajt Adobe-a ili  automatski pomoću Adobe Updatera. Da biste dobili  ažuriranja za Dreamweaver, uradite sledeće:  U liniji menija  kliknite na Help a zatim kliknite na komandu Updates. Adobe proverava program i  traži najnoviju verziju i automatski je ažurira.   Ako želite ručno  da potražite ažuriranja kliknite na dugme Check For New Updates.   Da biste promenili  parametre kliknite na Preferences i izaberite željene opcije a zatim kliknite  na Done.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA pronađete serijski broj Dreamweavera

 

 

 

Da biste instalirali Adobe Dreamweaver CS5 potrebno je da  pronađete serijski broj koji ste dobili sa programom. Dreamweaver CS5 zahteva  da unesete jedinstveni serijski broj da biste mogli da upotrebite program. Ako ste izgubili serijski broj Dreamweavera, postoji  mogućnost da ga pronađete i instalirate program. Ako ste već imali instaliran  program, informacije o serijskom broju možete da pronađete u Windows Registru. Najjednostavniji način da pronađete serijski broj  Dreamweavera CS5 je da upotrebite program Product Key Finder. Besplatan  Product Key Finder program automatski pretražuje vaš računar i traži  serijski broj koje je program sačuvao u Windows Registru. Program za pronalaženje serijskog broja možete da  daunlodujete i instalirate potpuno besplatno. Isprobajte jedan od sledeća dva  programa:   Magical  Jelly Bean Keyfinder  LicenseCrawler
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA pronađete tekst na web stranici

 

 

 

Ako želite brzo da pronađete reč ili frazu na web stranici,  možete da upotrebite komandu Find Selection umesto komande Find and Replace. Sve što treba da uradite je da selektujete tekst ili frazu  koju želite da pronađete a zatim u meniju Edit kliknite na komandu Find  Selection, ili pritisnite tastere Shift+F3. Nakon što pronađete selekciju,  možete da upotrebite komandu Find Next da biste potražli sledeći primer  selekcije. Da biste pronašli selektovani tekst, uradite sledeće:  Otvorite web stranicu na kojoj želite da pronađete  određeni tekst.   Selektujte reč ili frazu.   U liniji menija kliknite na Edit a zatim kliknite na Find  Selection.   Dreamweaver će pregledati dokument i pronaći i označiti  sledeći primer selektovane reči. Da biste pronašli sledeći primer selektovane  reči, u liniji menija kliknite na Edit a zatim izaberite komandu Find Next.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA radite sa bojama u Dreamweaveru

 

 

 

Prilikom kreiranja web stranice potrebno je da koristite  Web-safe boje da bi se boje prikazivale jednako u svim pretraživačima. Kada želite da promenite boju koju ste upotrebili na vašoj  web stranici, možete da kliknete na bilo koje polje sa bojom koje je dostupno u  mnogim okvirima za dijalog, kao što je i Preferences okvir za dijalog. Otvoriće  se Color Picker koji vam omogućava da izaberete boju za različite elemente na  stranici. Kada kliknete na polje sa bojom, otvoriće se Color Picker  koji prikazuje pipetu i uzorke boje koje su dostupne. Linija na vrhu Color  Pickera prikazuje aktuelno selektovanu boju i njenu heksadecimalnu vrednost. Ako želite da izaberete boju koja je definisana kao  standardno podešavanje, kliknite na dugme Default Color. Ako kliknete na dugme  Color Wheel otvoriće se sistemski Color Picker. Takođe možete da izaberete različite palete boja,  uključujući i Color Cubes, Continuous Tone, Windows OS, Mac OS i Grayscale.   Palete Color Cube i Continuous Tone sadrže Web-safe boje, dok Windows OS, Mac  OS i Grayscale ne sadrže. Ako ne koristite Web-safe paletu, možete da upotrebite  komandu Snap To Web Safe da bi Dreamweaver zamenio izabranu boju sa  odgovarajućom Web-safe bojom.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA resetujete parametre u Dreamweaveru

 

 

 

Ako je Dreamweaver fajl sa parametrima oštećen može da se  desi da imate problem sa padom sistema. Ovaj problem možete jednostavno da rešite tako što ćete  resetovati Dreamweaver parametre. Sve što treba da uradite je da uklonite ili  promenite naziv fajla sa parametrima. Da biste resetovali parametre Dreamweavera, uradite sledeće:  Zatvorite Dreamweaver ako je otvoren.   Potražite fajl parametara Dreamweavera koji se obično  nalazi u istom direktorijumu kao i fajlovi Dreamweaver programa u direktorijumu  Documents and Settings.   Promenite naziv fajla sa parametrima.   Otvorite Dreamweaver. Novi fajl sa parametrima će biti  automatski kreiran. Ako želite možete da modifikujete parametre.   Restartujte Dreamweaver da biste bili sigurni da je  problem rešen.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA selektujete tekst u Dreamweaveru

 

 

 

Ako želite da  promenite tekst u Dreamweaveru, prvo treba da ga selektujete da biste dali  programu do znanja da želite da ga menjate. U Dreamweaveru  postoji nekoliko načina za selektovanje teksta. Standardne  tehnike selektovanja teksta:  Jedan klik  mišem - Kreira tačku unosa unutar teksta.   Dvostruki klik  mišem - Selektuje jednu reč.   Trostruki klik  mišem - Selektuje jedan pasus.   Klik i  povlačenje - Klikom unutar teksta i povlačenjem kursora selektujete deo teksta.   Otpuštanjem tastera miša tekst će ostati selektovan.   Klik + Shift +  Klik - Kliknite jednom unutar teksta, zatim se prebacite na drugi kraj teksta  držeći taster Shift i ponovo kliknite. Na ovaj način selektovaćete tekst između  dva klika mišem. Selektovanje  teksta pomoću statusne linije:Kliknite unutar  teksta da biste postavili tačku unosa a zatim u statusnoj liniji kliknite na  specifičan tag da biste selektovali dati tag unutar koda.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA sortirate podatke u tabeli

 

 

 

Ako imate tabelu bez spojenih ćelija, možete da sortirate  redove tabele na osnovu jedne ili više kolona. Informacije u tabeli možete da sortirate po abecednom  redosledu, po datumu i tako dalje. Pored toga, možete da podesite opcije  sortiranja da biste uključili prvi red i zaglavlje. Da biste sortirali podatke u tabeli u Dreamweaveru, uradite  sledeće:  Otvorite web stranicu sa tabelom koju želite da  modifikujete.   Selektujte tabelu ili kliknite u bilo koju ćeliju tabele.   U liniji menija kliknite na Command a zatim izaberite  opciju Sort Table.   Specifikujte sledeće opcije:  Sort By - izaberite opciju za sortiranje.   Order - izaberite redosled sortiranja a zatim izaberite i  pravac.   Then By/Order - odredite sekundarno sortiranje.   Sort Includes The First Row - izaberite ovu opciju da  biste u sortiranje uključili i prvi red tabele.   Sort Header Rows - izaberite ovu opciju da biste u  sortiranje uključili i zaglavlje tabele.   Sort Footer Rows - izaberite ovu opciju da biste u  sortiranje uključili footer tabele.   Keep All Row Colors The Same After The Sort Has Been  Completed - izaberite da bi redovi ostali isti nakon izvršenog sortiranja.   Kliknite na OK.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA spajate i razdvajate ćelije u tabeli

 

 

 

Ćelije tabele možete da razdvajate ili  spajate. Ponekad je potrebno da umesto dodavanja redova ili kolona, proširite  ćeliju da biste je prilagodili širini unetog sadržaja. Verovatno biste želeli da centrirate  naslov tabele u gornji red, a da biste to uradili potrebno je da spojite  ćelije. Ali postoje i situacije kada biste poželeli da razdvojite jednu ćeliju  da biste ukazali na dva različita podatka za jednu temu. Da biste razdvojili jednu ćeliju u dve  ćelije, uradite sledeće:  Otvorite web stranicu na kojoj se  nalazi tabela koju želite da modifikujete.   Selektujte ćeliju ili više ćelija koje  želite da razdvojite.   Kliknite na dugme Split Cell u  proširenom panelu Properties. Da biste spojili ćelije u tabeli, uradite  sledeće:  Otvorite web stranicu na kojoj se  nalazi tabela koju želite da modifikujete.   Kliknite na kolonu, red ili grupu  ćelija koje želite da spojite.   Kliknite na dugme Merge Cells u  proširenom panelu Properties.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA testirate link

 

 

 

Nakon što  kreirate ili promenite link, veoma je važno da testirate link da biste se  uverili da ispravno funkcioniše. Link možete da  testirate tako što ćete prikazati web stranicu sa linkom u pretraživaču ili  možete da upotrebite Live view funkciju Dreamweavera. Da biste testirali  link u Dreamweaveru, uradite jednu od sledećih stvari:  Live View -  Kliknite na dugme Live View u liniji sa alatkama Document.   Preview in  Browser. U File meniju kliknite na Preview in Browser a zatim izaberite  pretraživač u kojem želite da testirate link. Ako se odlučite  da testirate link pomoću funkcije Live View potrebno je da podesite opcije. U  liniji menija kliknite na View a zatim kliknite na Live View Options. Izaberite  jednu od sledećih opcija:  Follow Link   Follow Links  Continuously  Show Browser  Navigation Bar
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA ubacite Flash ili Shockwave film na web stranicu

 

 

 

Flash možete da upotrebite za bilo koju vrstu  multimedijalnog sadržaja na web stranici, od animiranih banera do veoma  atraktivnih menija. Flash koristi rezoluciju nezavisno od vektorske grafike i  rasterizuje slike za kreiranje web sadržaja koji se mnogo brže učitava. U Dreamweaveru ne možete da kreirate Flash filmove ali  možete veoma jednostavno da ih dodate na vašu web stranicu. Da biste dodali Flash ili Shockwave film na web stranicu, uradite  sledeće:  Otvorite web stranicu na koju želite da ubacite film.   Kliknite da biste postavili tačku unosa na mesto na koje  želite da ubacite film.   Da biste ubacili film, na panelu Insert kliknite na karticu  Common, kliknite na strelicu menija Media a zatim kliknite na SWF ili  Shockwave. Ili, kliknite na meni Insert, a zatim na Media i izaberite opciju  SWF ili Shockwave.   Potražite lokaciju na hard disku na kojem se nalazi Flash  fajl i selektujte ga. Kliknite na OK.   Specifikujte opcije za pristup i kliknite na OK.   Da biste prikazali Flash sadržaj kliknite na ikonicu  Flash a zatim kliknite na dugme Play u panelu Properties. Kliknite na Stop da  biste zaustavili film.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA ubacite flash video na web stranicu

 

 

 

Kada kreirate  Flash video fajl koristeći Adobe Flash, komponente video fajla unosite u  Dreamweaver. Kada prikažete  stranicu u pretraživaču, prikazan je Flash video i kontrole za reprodukovanje  video fajla. Da biste ubacili  flash video na web stranicu u Dreamweaveru, uradite sledeće:  Otvorite web  stranicu na koju želite da ubacite Flash video.   Kliknite u  dokument da biste postavili tačku unosa na mesto na koje želite da ubacite Flash  video.   U liniji  menija kliknite na Insert, zatim Media i izaberite komandu FLV.   Dostupne su sledeće  opcije za video fajl:  URL  (Progressive) - određuje relativnu ili apsolutnu putanju do FLV fajla.   Server URI  (Streaming) - određuje naziv servera, naziv programa i naziv primera video  fajla.   Stream Name  (Streaming) - određuje naziv FLV fajla.   Skin - kliknite  na strelicu opcije Skin a zatim izaberite izgled komponente Flash video fajla.   Width i Height  - određuje širinu i visinu FLV videa u pikselima.   Constrain -  izaberite ovu opciju da biste zadržali proporcije širine i visine.   Live Video Feed  (Streaming) - izaberite ovu opciju da bi se video fajl reprodukovao sa Flash  Media Servera.   AutoPlay -  izaberite da bi se video pokrenuo odmah nakon otvaranja stranice.   Auto Rewind -  izaberite da biste vratili video na početak.   Buffer Time  (Streaming) - određuje vreme u sekundama pre početka prikazivanja video fajla.
 
   
Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272