Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Saveti – Windows 8

Ukupno: 112, strana 6 od 6

Korisni saveti za Windows 8 sistem 3. deo

 

 

 

Stigao je novi operativni sistem Windows 8. Ako ste ga i vi nabavili pročitajte ovaj članak jer ćemo vam otkriti koristan savet.   Meni Quick access Kliknite desnim tasterom miša u donji levi ugao da biste prikazali meni koji vam nudi lakši pristup velikom broju korisnih programa i funkcija: Device Manager, Control Panel, Explorer, okvir za dijalog Search i još puno drugih.   Ako želite lakši pristup programima koje često koristite, ne treba da im pristupite putem sistema pretrage. Možete da postavite aplikaciju na početni ekran i sve što je potrebno da kliknete na njenu ikonicu. Počnite da kucate deo naziva aplikacije koju želite da postavite na početni ekran. Na primer, da biste pristupili Control Panelu, ukucajte 'Control', zatim kliknite desnim tasterom miša na pločicu 'Control Panel' na ekranu Apps Search i kliknite na opciju 'Pin to Start'. Sada pritisnite taster Windows, skrolujte u desno i videćete pločicu Control Panel. Ako želite možete da pomerite ovu pločicu gde god želite.
 
   

Korisni saveti za Windows 8 sistem 4. deo

 

 

 

Aplikacije u Windowsu 8 nemaju dugme Close, ali to nije tako veliki problem kao što vam se čini na prvi pogled. Aplikacije će biti suspendovane kada se prebacite na nešto drugo i minimalno će koristiti sistemski izvor, ali ako vam bude potrebno više sistemskih resursa, aplikacije će se automatski isključiti. Naravno, sadržaj koji je bio otvoren u aplikaciji biće sačuvan tako da novim otvaranjem programa možete da nastavite tamo gde ste stali. Ako ipak želite da zatvorite program, pomerite kursor gore na vrh ekrana. Kada se kursor promeni u ikonicu sa rukom, držite pritisnut levi taster miša i povucite ga prema dole. Na taj način aplikacija će se skupiti u umanjeni prikaz koji možete da izvučete sa ekrana da biste je zatvorili.   Ako želite malo jednostavniji način da zatvorite aplikaciju, jednostavno pritisnite tastere Alt+F4. Ako ne uspete iz nekog razloga, pritisnite tastere Ctrl+Shift+Esc da biste otvorili Task Manager, kliknite desnim tasterom miša u listi aplikacija i izaberite opciju End Task. Međutim, budite veoma pažljivi jer zatvaranjem nečega što ne biste smeli može da dovede do zaključavanja vašeg računara.
 
   

Korisni saveti za Windows 8 sistem 5. deo

 

 

 

Kako da znate šta je pokrenuto na računaru?   Ako pokrenete neki program u Windowsu 8, malo u njemu radite a zatim pritisnete taster Windows prebacićete se na početni ekran. Program će i dalje ostati pokrenut ali pošto u Windowsu 8 ne postoji Taskbar možda se pitate kako da znate šta je sve pokrenuto na računaru.    Možete da pritisnete Alt+Tab i prikazaće vam se koji su sve programi pokrenuti na računaru.   Ako držite pritisnut taster Windows i pritisnete taster Tab prikazaće se panel sa leve strane ekrana koji prikazuje pokrenute aplikacije.   I naravno, uvek možete da pritisnete kombinaciju tastera Ctrl+Shift+Esc da biste videli sve pokrenute aplikacije u Task Manageru sa svim dodatnim, tehničkim detaljima.
 
   

Korisni saveti za Windows 8 sistem 6. deo

 

 

 

Stigao je novi operativni sistem Windows 8. Ako ste ga i vi nabavili pročitajte ovaj članak jer ćemo vam otkriti koristan savet. Privatnost Po standardnom podešavanju aplikacije Windowsa 8 koriste vaše ime, lokaciju i sliku naloga. Ako vam se to ne dopada možete jednostavno da promenite. Pritisnite tastere Win +I, kliknite na opciju More PC Settings, izaberite opciju Privacy i kliknite na odgovarajuću dugmad da biste isključili detalje koje ne želite da delite.   Administrativne alatke Iskusni korisnici Windowsa verovatno nisu presrećni što su njihove omiljene alatke sakrivene negde unutar Windowsa 8. Ali ne brinite, postoji način da vratite neke od njih. Otvorite liniju Charm tako što ćete na desnoj strani ekrana kliknuti na Settings a zatim na Tiles. Promenite opciju Show administrative tools na Yes i kliknite na prazan deo početnog ekrana.   Toliko je jednostavno. Skrolujte u desno i pronaći ćete puno novih pločica za različite ključne aplete - Performance Monitor, Event Viewer, Task Scheduler, Resource Monitor i još puno drugih.
 
   

Nove aplikacije korisničkog interfejsa u Windowsu 8.1

 

 

 

Windows 8. 1 vratio nam je dugme Start, redizajnirane su neke od aplikacija i predstavljeno je nekoliko novih aplikacija.   Neke od ovih novih aplikacija su stvarno impresivne, a neke od njih su samo Modern UI verzije postojećih aplikacija. Nove verzije postojećih aplikacija ćemo sada i opisati.   Alarm   Alarm do sada nije imao desktop verziju i nije postojao u prethodnim verzijama Windowsa. Aplikacija Alarm pored alarma sadrži još i štopericu i tajmer. Dizajn je fantastičan. Svaki sat se prikazuje kao disk sa dve kazaljke koje možete da pomerate da biste podesili vreme. Možete da podesite alarm da se oglasi jednom, ili da se ponavlja više dana. Takođe, možete da izaberete zvuk koji se vama najviše dopada.   Calculator   Novi Calculator dolazi sa ugrađenim konvertorom jedinica. Postoje tri kartice: za standardni kalkulator, naučni kalkulator i konvertor.   Sound Recorder   Novi Sound Recorder ima funkciju Trim koja vam omogućava da skratite snimak tako što ćete iseći deo koji ne želite. Ova aplikacija je veoma dobro dizajnirana. Ako se prebacite na neku drugu aplikaciju dok snimate zvuk Sound Recorder će automatski pauzirati snimanje.   Scan   Scan je pojednostavnjena, osnovna aplikacija koja će vam pomoći prilikom skeniranja, jer ne treba da koristite komplikovani interfejs Windows Fax and Scana. Omogućava vam da selektujete skener koji želite da koristite, format u kojem želite da snimite skeniranu sliku, boje kojima se vrši skeniranje i lokaciju snimanja fajla.
 
   

Prečice na tastaturi za Windows 8

 

 

 

Neki korisnici računara više vole da koriste prečice na tastaturi nego miš i tvrde da im prečice ubrzavaju posao.   Ako ste i vi jedan od njih, u ovom članku možete da pronađete neke od najčešće upotrebljavanih prečica.   Win : prebacivanje između Start ekrana i poslednje pokrenute aplikacije Win + C : prikazuje Charms: opcije Settings, Devices, Share i Search Win + D : pokreće desktop Win + E : pokreće Explorer Win + F : otvara panel File Search Win + H : otvara panel Share Win + I : otvara Settings Win + K : otvara panel Devices Win + L : zaključava vaš računar Win + M : smanjuje aktuelno otvoreni prozor Explorera ili Internet Explorera Win + O : zaključava i otključava orijentaciju uređaja Win + P : prebacuje prikaz na drugi monitor ili projektor Win + Q : otvara panel App Search Win + R : otvara plje Run Win + U : otvara Ease of Access Centre Win + V : kruži kroz upozorenja Win + W : pretražuje podešavanja sistema Win + X : prikazuje tektualni meni korisnih alatki i apleta Windowsa Win + Z : prikazuje kontekstni meni Win + + : pokreće Magnifier i uveličava Win + - : smanjuje Win + , : Aero peek na desktopu Win + Enter : pokreće Narrator Win + PgUp : prebacuje aktuelni ekran na monitor sa leve strane Win + PgDn : prebacuje aktuelni ekran na monitor sa desne strane Win + PrtSc : snima aktuelni prikaz i snima ga u direktorijum Pictures Win + Tab : prebacuje između otvorenih programa
 
   

Sedam korisnih saveta za korisnike Windowsa

 

 

 

Podešavanje Windowsa i upotreba prečica na tastaturi može da vam poboljša iskustvo sa upotrebom Windowsa. U ovom članku predstavi}emo vam sedam saveta koji će vam pomoći da još više dobijete od vašeg operativnog sistema. Sedam veoma korisnih saveta za korisnike Windowsa 7 su sledeći: Zaobiđite Recycle Bin   Ako želite zauvek da zaobiđete Recycle Bin i zauvek izbrišete fajlove, bez mogućnosti njihovog vraćanja kliknite desnim tasterom miša na Recycle Bin, a zatim izaberite opciju Properties. Kliknite na drajv za koji želite da isključite Recycle Bin, a zatim izaberite opciju "Don't move files to the Recycle Bin. Remove files immediately when deleted. " Kliknite na dugme OK ili Apply da biste snimili promene. Otvarajte brže Windows Explorer  Da biste brže otvorili Windows Explorer pritisnite tastere Windows Logo+E. Isključite skrivanje prečica na tastaturi    Windows ima puno prečica na tastaturi koje vam ubrzavaju rad, ali su one skrivene. Da biste isključili skrivanje prečica na tastaturi idite na Control Panel > Ease of Access Center > Change how your keyboard works. Kliknite na polje pored opcije "Underline keyboard shortcuts and access keys," a zatim kliknite na OK ili Apply da biste snimili promene. Zaobiđite Windows splash ekran   Isključivanje Windows splash ekrana može da vam uštedi nekoliko sekundi prilikom startovanja računara. Pokrenite komandu Windows Run command (Windows Logo+R), a zatim ukucajte msconfig. Na kartici Boot potvrdite polje pored opcije "No GUI boot. " Kliknite na OK ili Apply da biste snimili promene. Brzo zaključajte Windows    Bez obzira da li se nalazite na radnom mestu, kafiću ili kod kuće, nije loša ideja da zaključate Windows. Da biste brzo zaključali Windows pritisnite Windows Logo+L. Prikažite skrivene fajlove, direktorijume i drajvove    Ako želite da prikažete fajlove, direktorijume i drajvove koje Windows skriva, otvorite polje za pretragu Windowsa (Windows Logo) i ukucajte naziv direktorijuma. Izaberite opciju Folder Options i kliknite na karticu View. Pod stavkom Hidden files and folders, potvrdite polje pored opcije "Show hidden files, folders, and drives. " Promenite nazive za više fajlova odjednom    Ako želite u Windowsu da promenite nazive za više fajlova odjednom, selektujte fajlove kojima želite da promenite naziv, a zatim pritisnite taster F2. Promenite naziv prvog fajla a zatim pritisnite Enter. Nazivi svih fajlova će se promeniti a pored naziva će se prikazati brojevi za ostale fajlove.
 
   

Start meni u novoj verziji Windowsa 8.1 (Windows Blue)

 

 

 

Da li ste zainteresovani za nove stvari?   Microsoft je izdao pregled izdanja novog Windows servera koji vam omogućava da vidite interfejs za Windows 8. 1. U ovom članku ćemo vam opisati šta je ono što je najinteresantnije kod ove verzije.   U verziji Windowsa 8. 1, dodato je dugme Start, ali klikom na ovo dugme samo ćete biti prebačeni na početni ekran. Međutim, ako kliknete na dugme Start desnim tasterom miša prikazaće se neka vrsta Start menija.   Naravno, neće se prikazati dobri stari Start meni na koji ste navikli, već će se otvoriti modifikovani meni Quick Access. Novi Quick Access meni je promenjen i uključene su funkcije za isključivanje, restartovanje računara.   Pratite naše vesti, jer ćemo uskoro dati prikaz novih funkcija i novina u novoj verziji Windowsa, 8. 1.
 
   

Ulepšajte vaš Windows prazničnim temama

 

 

 

Praznici su pred nama, pa zašto ne biste ulepšali i vaš Windows prazničnim temama.   Instalirajte ove prelepe teme za Windows od Microsofta što će vam možda pomoći da i vaše raspoloženje bude u prazničnom duhu. Da bi vam pomogli da budete praznično raspoloženi, Microsoft je izdao neke nove praznične teme za Windows 7 i Windows 8.   Da biste ih instalirali potrebno je samo da daunlodujete temu a zatim da dvostruko kliknete da preuzeti fajl. Mi ćemo vam sada ponuditi nekoliko primera novih tema:   (Credit: Screenshot by Ed Rhee/CNET) Tema sa ukupno 12 wallpapera koji prikazuju prelepe ornamente. Preuzmite je OVDE.     Tema sa ukupno 17 wallpapera koji prikazuju dekorativne svetiljke. Preuzmite je OVDE.   Tema sa 7 wallpapera koji prikazuju sneška belića u različitim pozama. Preuzmite je OVDE.    Tema sa 9 wallpapera koji prikazuju ukrašene jelke. Preuzmite je OVDE.   Za više prazničnih tema od Microsofta, pogledajte Microsoftovu galeriju prazničnih tema.
 
   

Upotrebite lokalni nalog umesto Microsoft Live naloga za logovanje u Windowsu 8

 

 

 

Na Windows 8 sistemu, od korisnika se traži da koriste Microsoft Live nalog za logovanje u sistem.   Ulazak u sistem na ovaj način olakšava sinhronizaciju i deljenje ličnih podataka preko različitih uređaja. Međutim, to može da bude i veoma opasno ako neko dobije neautorizovan pristup vašem Live nalogu. Da biste izbegli ovu situaciju najbolje je da koristite lokalni nalog.   Ako ne želite da koristite Live nalog za sinhronizaciju i deljenje preko više računara, pratite sledeće korake da biste se ulogovali u sistem koristeći lokalni nalog.   Uradite sledeće:   Pomerite kursor u donji desni ugao ekrana zatim ga pomerite gore da biste pristupili liniji Charms bar. Kliknite na Settings. Kliknite na More PC settings. U prozoru PC settings kliknite na Users. Na desnoj strani prozora kliknite na dugme Switch to a local account. Da biste izvršili kreiranje lokalnog naloga potrebno je da unesete lozinku aktuelnog Windows naloga. Kada završite kliknite na Next. Sada možete da kreirate novi lokalni nalog, a potrebne informacije su: User name (korisničko ime) i Password (lozinka). Kada je kreiran lokalni nalog, otvoriće se prozor. Kliknite na dugme Sign out and finish.   Nakon toga možete da se ulogujete na vaš lokalni nalog. Na stranici Users settings page videćete da je trenutno aktivan vaš lokalni nalog.
 
   

Windows 8: Kako da isključite Lock screen

 

 

 

Ako biste želeli da se vaš računar brže uključi, možda nije loša ideja da isključite Lock ekran.   To možete da uradite veoma jednostavno. Uradite sledeće:   Pokrenite GPEdit. msc i potražite Computer Configuration > Administrative Templates > Control Panel > Personalisation. Dvostruko kliknite na opciju Do not display the lock screen, izaberite opciju Enabled i kliknite na OK. Restartujte računar i videćete da se Lock ekran ne prikazuje.   Ako ne možete da pronađete GPEdit. msc pretraživanjem početnog ekrana, onda potražite mmc, a zatim pritisnite Enter. I meniju File kliknite na opciju Add/Remove Snap-in, zatim u okviru za dijalog Add or Remove Snap-ins kliknite na opciju Group Policy Object Editor i kliknite na dugme Add.   U okviru za dijalog Select Group Policy Object kliknite na dugme Browse. Kliknite na This Computer da biste modifikovali stavku Local Group Policy,  ili kliknite na Users da biste promenili opcije Administrator, Non-Administrator, ili per-user Local Group Policy a zatim kliknite na Finish.
 
   

Windows Blue build 9364 ima nove mogućnosti početnog ekrana

 

 

 

Windows Blue build 9364 je izdat i imamo pregled budućih ažuriranja Windowsa 8.   Ono što sigurno znamo je da će početni ekran imati bolje opcije za podešavanje, posebno kada je reč o promeni veličine Live Tile-a. U videu koji smo dodali u ovaj članak možete sami da vidite o čemu se radi.   U videu koji je priključen u ovaj članak videćete novu interakciju pločica na početnom ekranu koja omogućava promenu veličine određene Live Tile na dvostruku veličinu ili čak polovinu svoje veličine.   Takođe ćete videti i druga podešavanja početnog ekrana. Imajte na umu da je video snimljen na uređaju koji je imao prikazan Windows Blue putem RDP konekcije i zato ćete videti i nedostatke. Sam operativni sistem je neverovatno brz.   Windows Blue ima nekoliko dodatnih podešavanja korisničkog interfejsa što uopšteno Windows 8 čini boljim.
 
   
Strane: 1 2 3 4 5 6

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272