Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Saveti – Internet

Ukupno: 1401, strana 11 od 71

Firefox 4: KAKO DA dobijete efekat stakla u Firefoxu

 

 

 

Ako ste korisnik Windows 7 ili Windows Vista sistema,  verovatno ste primetili da Firefox nema prikazan efekat stakla koji imaju neki  od drugih programa koje koristite.   Pomoću ekstenzije Glasser možete da dodate efekat stakla u  Firefox da bi se on bolje prilagodio vašem desktopu. Ekstenzija Glasser dodaje Firefoxu providnost tako da će i  prozor Firefoxa da ima izgled kao i prozori većine programa koje koristite. Ono  što će vam se posebno dopasti je što ističe Bookmarks liniju sa alatkama što će  vam olakšati otvaranje omiljenih web stranica. Isprobajte ovu ekstenziju da bi vaš Windows 7 ili Windows  Vista sistem bio kompletniji i lepši. Ekstenziju možete da preuzmete sa Firefox  Add-ons web sajta.  
 
   

Firefox 4: KAKO DA dobijete interesantnu dugmad u liniji sa alatkama

 

 

 

Ponekad je veoma  teško pronaći lepu i interesantnu temu za Firefox, ali mi ćemo vam u tome  pomoći. Postoji puno tema  koje su veoma interesantne i nisu previše šarene koje će vam ulepšati prozor  Firefoxa. Jedna od takvih tema je i Qute. Qute je jedna od  najstarijih tema za Firefox koja se još uvek ažurira i kompatibilna je sa  novijim verzijama ovog pretraživača. Razlog što je ova tema još uvek prisutna  je njen izgled. Veoma je elegantna i ne stvara "nered" u prozoru  Firefoxa, ikonice su veoma lepe i ne razlikuje se previše od standardnog  izgleda Firefoxa na koji ste navikli. Qute temu za Firefox možete da preuzmete sa Firefox  Add-ons web sajta.
 
   

Firefox 4: KAKO DA dobijete IP adresu web sajta

 

 

 

Ako prilikom  pretraživanja internete želite da pogledate IP adrese i saznate više o serveru  na kojem se nalazi dati web sajt, upotrebite ekstenziju ShowIP. Ekstenzija ShowIP  će vam olakšati posao i prikažete IP adresu servera za željeni web sajt. Ova  ekstenzija prikazuje IP adresu aktuelne stranice u statusnoj liniji Firefoxa. Kada instalirate  ekstenziju ShowIP, IP adresa svakog web sajta biće prikazana u statusnoj  liniji, a za više informacija potrebno je da kliknete desnim tasterom miša na  IP adresu. Takođe dostupna vam je i opcija za kopiranje IP adrese u Clipboard i  da izvršite različite pretrage. Ova ekstenzija je  posebno korisna za webmastere i administratore sistema. Ekstenziju ShowIP možete da preuzmete sa Firefox  Add-ons web sajta.  
 
   

Firefox 4: KAKO DA dodate beleške u Firefoxu

 

 

 

Da li biste želeli da imate ugrađenu funkciju za pisanje  beleški dok pretražujete Web? Ekstenzija Web Notes za Firefox je odlično  rešenje koje će vam omogućiti "hvatanje beleški" dok ste na webu. Ova jednostavna ekstenzija prikazaće plutajući prozor koji  možete da postavite gde god želite na ekranu i u njega zapisujete šta god  želite. Evo samo nekih od funkcija ove odlične ekstenzije:  Možete da kliknete desnim tasterom miša da biste prikazali  kontekstni meni sa opcijama.   Snimanje beleški je automatizovano.   Svaki put kada promenite standardnu poruku, ona će biti  snimljena za web sajt na kojem se nalazite.   Možete direktno da pristupite web sajtu koji ima snimljene  beleške tako što ćete kliknuti na sajt u meniju Sites > Options.   Prozor Web  Notes možete da minimizirate ili sačuvate tako što ćete u meniju Tools kliknuti  na opciju Web Notes.   Ako pomerite  minimiziranu belešku na odgovarajuću lokaciju na ekranu, ona će ostati na tom  mestu i sledeći put kada otvorite Web Notes. Zašto biste imali sto pun papirića kada sve možete da radite  na ekranu? Isprobajte ovu ekstenziju i nećete se pokajati. Ekstenziju Web Notes možete da preuzmete sa Firefox  Add-ons web sajta.
 
   

Firefox 4: KAKO DA dodate ikonice na vaš Gmail nalog u Firefoxu

 

 

 

Korisnički skript Gmail Labels Icons nudi vam više opcija za  podešavanje naziva u Gmailu. Osim što možete nazive na Gmail nalogu da podesite da budu u  boji, sada možete da upotrebite i ikonice što će vam pomoći da lakše  razlikujete direktorijume. Da biste upotrebili Gmail Labels Icons potrebno je da imate  instaliranu ekstenziju Greasemonkey.   Kada instalirate skript, bićete u mogućnosti da izaberete jedan od unapred  definisanih setova ikonica iz menija Label Color Picker. Ako želite da kreirate sopstvene ikonice potrebno je da  editujete skript i ukažete na novi set ikonica. Gmail Labels Icons je besplatan za daunlodovanje i zahteva  Firefox sa instaliranom Greasemonkey ekstenzijom. Gmail Labels Icons skript možete da preuzmete sa sledeće  adrese: Gmail Labels Icons  for Greasemonkey
 
   

Firefox 4: KAKO DA dodate kontekstni meni za pretragu u Firefoxu

 

 

 

Da li biste želeli da budete u mogućnosti da  kliknete desnim tasterom miša na tekst na web stranici i iz kontekstnog menija  izaberete mašinu za pretraživanje da biste pronašli ono što tražite. Ako želite da dodate opciju Search for u  kontekstni meni Firefoxa potrebno je da instalirate ekstenziju SmartSearch. Nakon što instalirate ekstenziju, dodajte mašine za pretraživanje koje želite  da upotrebite za pretragu. Da biste dodali podopciju za opciju Search for nakon  instalacije SmartSearch ekstenzije uradite sledeće:  Otvorite Google. com.   Kada vidite polje Search, kliknite na njega  desnim tasterom miša i iz kontekstnog menija izaberite opciju Add a Keyword for  this Search.   Ukucajte naziv pretrage i dodajte ključnu  reč koja će se prikazivati u kontekstnom meniju. Na primer, Google.   Snimite promene. Sada isprobajte. Kada vidite tekst koji želite  da istražite malo detaljnije, označite ga, kliknite desnim tasterom miša i iz  kontekstnog menija izaberite Search for > Google. Otvoriće se Google sa rezultatima  pretrage za traženi termin.
 
   

Firefox 4: KAKO DA dodate prazničnu atmosferu Firefoxu

 

 

 

Iako je Firefox 4 još uvek u Beta fazi, možete da preuzmete  neke od lepih tema koje su kreirane za ovu verziju pretraživača. Jedna od ovih lepih tema kojima možete da ukrasite Firefox  je i AvantGarde koji će pružiti jedinstven izgled interfejsu vašeg Firefoxa. Uobičajeno je da korisnici vole da prilagode izgled  pretraživača svom ukusu. Zbog toga i postoje teme za Firefox među kojima će  svaki korisnik pronaći odgovarajuću za sebe. AvantGarde tema će u vaš  pretraživač uneti lepe boje koje će vam ulepšati pretraživanje Interneta. Ako vam se ne dopada standardni izgled Firefoxa, tema  AvantGarde je odlična da tema kojom možete da promenite izgled i unesete malo  praznične atmosfere u vaš pretraživač. Temu AvantGarde možete da preuzmete sa Firefox  Add-ons web sajta.  
 
   

Firefox 4: KAKO DA editujete bookmarkove u Firefoxu

 

 

 

Ako imate puno bookmarkova u Firefox  pretraživaču i teško pronalazite onaj koji vam je potreban zbog različitih  naslova i opisa, možete jednostavno da editujete bookmarkove i olakšate sebi  posao. Firefox je pretraživač koji se najviše koristi  i nudi vam odlične funkcije i mogućnost dodavanja ekstenzija koje će vam  ubrzati svakodnevne poslove. Jedna od ugrađenih funkcija su i Bookmarkovi koje  možete jednostavno da editujete da biste sebi olakšali pretragu. Da biste editovali bookmarkove, uradite  sledeće:  Otvorite Firefox.   U liniji menija kliknite na Bookmarks i  izaberite opciju Organize Bookmarks. Otvoriće se prozor Library.   U panelu sa leve strane kliknite na opciju  Bookmarks Menu da bi se u panelu sa desne strane prikazale opcije za Bookmarks  menu. Ovde će biti prikazani svi vaši bookmarkovi.   Kliknite na specifičan bookmark da biste  editovali njegov naslov ili opis. Opcije za editovanje ćete pronaći u donjoj  polovini panela sa desne strane.   Da biste editovali opis ili dodali ključne  reči kliknite na opciju More.
 
   

Firefox 4: KAKO DA editujete listu History

 

 

 

Da li ste ikada zatrebali da pretražujete, ispravite ili  izbrišete unose koji su snimljeni na panelu History u Firefoxu? To možete da  uradite jednostavno, pomoću ekstenzije Form History Control. Form History Control ekstenzija omogućava vam da brzo i  jednostavno editujete unose na panelu History. Ako retko brišete listu istorije  pretrage, verovatno ste primetili da ćete dobiti nekoliko unosa za izbor kada  počnete da kucate tekst u polje. Ekstenzija Form History Control za Firefox omogućava vam da  uradite sve vrste podešavanja ovih informacija. Možete da sortirate listu, da  je filtrirate i smanjite rezultate pretrage, da editujete fraze koje ste  snimili. . . Međutim, jedna od najboljih opcija ove ekstenzije je opcija Cleanup  koja će automatski izbrisati unose u istoriji pretrage. Ekstenziju Form History Control možete da preuzmete sa  Firefox Add-ons web sajta.
 
   

Firefox 4: KAKO DA eksportujete bookmarkove u HTML fajl

 

 

 

Da li biste  želeli da eksportujete vaše bookmarkove u HTML fajl? Naravno, u Firefoxu 4 možete  to da uradite jednostavno pomoću samo nekoliko klikova mišem. Eksportovanje  bookmarkova može da bude veoma korisno ako sinhronizujete bookmarkove sa drugim  pretraživačem ili kada želite da ih prebacite na drugi računar. Prvo što treba da  uradite je da otvorite Bookmarkove i da ih organizujete onako kako vam  odgovara. U prozoru Library kliknite na dugme Import and Backup a zatim na  dugme Export HTML. Kada to uradite  otvoriće se prozor sličan okviru za dijalog Save. Standardni naziv  eksportovanog fajla je bookmarks. html. Izaberite lokaciju gde želite da snimite  fajl a zatim kliknite na dugme Save. To je sve. Sada jednostavno  možete da prenesete bookmarkove u drugi pretraživač ili na drugi računar.
 
   

Firefox 4: KAKO DA filtrirate kartice u Firefoxu

 

 

 

Ako imate veliki broj otvorenih kartica a želeli biste da pregledate samo one koje  odgovaraju određenim kriterijumima, preporučujemo da isprobate ekstenziju Tab  Filter / Tab Search. Firefox  ekstenzija Tab Filter / Tab Search će vam omogućiti da filtrirate otvorene  kartice i pregledate samo one koje odgovaraju datim kriterijumima. Kada  instalirate ekstenziju, potrebno je samo da kliknete desnim tasterom miša na  liniju sa karticama i izaberite opciju Filter Tabs. Otvoriće se meni  u koji možete da unesete naslov, URL i prikažete samo one kartice koje  odgovaraju unetom zahtevu. Naravno dostupne su i korisne prečice koje će vam ubrzati  pretragu kartica. Tako na primer možete da upotrebite prečicu Ctrl+Alt+F da biste  prikazali ili sakrili ovu alatku. Ekstenziju Tab Filter / Tab Search možete da preuzmete sa Firefox  Add-ons website.
 
   

Firefox 4: KAKO DA formatirate stranice za štampanje

 

 

 

Da li biste  želeli da formatirate web stranice pre nego što ih odštampate? Print Edit  ekstenzija za Firefox će vam olakšati ovaj posao. Ako ste naišli na  web stranicu koja baš i nije najpogodnija za štampanje svakako će vam biti  potrebna pomoć. Ekstenzija Print Edit vam omogućava da skupite razmeštaj i  uklonite neželjeni sadržaj sa strane ekrana, prazan prostor i reklame. Bilo  koji element stranice možete da formatirate, sakrijete ili izbrišete da biste je  prilagodili za štampanje. Da biste  upotrebili ekstenziju Print Edit, kliknite na dugme Edit i uključite režim  Print Preview. Isto tako, prilikom instaliranja ekstenzije možete da  dodate dugme Print Edit u liniju sa alatkama tako što ćete kliknuti desnim  tasterom miša na liniju sa alatkama i izaberite opciju Customize. Isprobajte ovu ekstenziju ako želite da štampate web  stranicu i uverite se koliko će vam ona pomoći. Ekstenziju Print Edit možete da preuzmete sa Firefox  Add-ons web sajta.
 
   

Firefox 4: KAKO DA grupišete kartice u Firefoxu

 

 

 

Firefox Tab Candy je nova funkcija za  organizovanje kartica u Firefoxu koja organizuje kartice u grupe. Ovo ne samo  da je korisna funkcija već je i njen izgled veoma atraktivan. Možete da prevlačite kartice i preuredi sve  kartice u grupe, da kreirate nove grupe tako što ćete izvuči web stranicu van  postojeće grupe i prevući drugu stavku preko nje. Možete da dajete nazive  grupama kartica na osnovu zadataka na koji se odnose. Tako, na primer, možete  da imate grupu Posao, Zabava, Muzika i tako dalje. Još jedna odlična funkcija Tab Candy  ekstenzije je da možete da skupite različite prozore unutar jednog tako da kada  gledate jednu grupu ostale će da budu skrivene unutar nje. Firefox  sa Tab Candy Alpha   Tab Candy
 
   

Firefox 4: KAKO DA instalirate Chrome ekstenzije na Firefox

 

 

 

API ekstenzija Google Chrome-a je dizajniran  da bude jednostavan i bezbedan. Međutim, nedostatak je što nije toliko moćan  kao u Firefoxu. Programeri Firefoxa su predstavili to tako što  su implementirali Google Chrome API kroz Firefox ekstenziju. Google Chrome Extensions Manager za Firefox  radi upravo ono što mu i ime kaže - omogućava vam da instalirate i organizujete  Google Chrome ekstenzije u Firefox. Za sada je podržana samo ograničena grupa  Chrome ekstenzija ali će uskoro biti podržane sve ekstenzije. Daunlodujte i isprobajte Google Chrome Extensions  Manager.
 
   

Firefox 4: KAKO DA instalirate Firefox 4 na USB drajv

 

 

 

Da li biste želeli  da isprobate Firefox 4 a ne želite da ga instalirate na hard drajv? Možete da  ga instalirate na USB drajv i isprobate ga. Da biste instalirali Firefox 4 na USB drajv potreban vam je  USB drajv i najnovija verzija Firefoxa koju možete da preuzmete sa adrese PortableApps. com. Nakon što daunlodujete prenosivu verziju  Firefoxa 4, uradite sledeće:   Ubacite USB drajv u računar.   Potražite daunlodovanu verziju Firefoxa 4 na web sajtu  Portable. Apps. com.   Dvostruko kliknite na . exe fajl da biste započeli  instalaciju. Na drugom ekranu koji će se pojaviti, za opciju Choose Install  Location kliknite na Browse i izaberite USB drajv.   Kliknite na dugme Install.   Kada se završi instalacija kliknite na dugme Finish. Da biste upotrebili novi Firefox 4 na USB drajvu, otvorite  USB drajv na računaru i kliknite na sledeću stavku: /FirefoxPortableTest/FirefoxPortable. exe
 
   

Firefox 4: KAKO DA isključite Feedback dugme

 

 

 

Ako isprobavate Beta verziju Firefoxa 4 u  gornjem desnom uglu ekrana videćete dugme Feedback koje vam omogućava da  pošaljete vaš komentar radi poboljšanja verzije. Ako želite da isključite dugme Feedback možete  to da uradite brzo i jednostavno. Uradite sledeće:   Otvorite Firefox 4.   Kliknite na dugme Firefox.   Postavite kursor preko opcije Customize i  izaberite Add-ons.   U odeljku Extensions potražite ekstenziju  Feedback.   Kliknite na dugme Disable koje se nalazi na  desnoj strani ekrana.   Kliknite na dugme Restart now.
 
   

Firefox 4: KAKO DA isključite prikaz kartica na Windowsu 7

 

 

 

Dodate su neke nove funkcije u Firefox 4, međutim neke od  funkcija se možda neće svideti svim korisnicima, posebno prikaz kartica u  Windowsu 7. Ako koristite Firefox 4 na Windows 7 sistemu možete  jednostavno da isključite prikaz kartica koristeći jednostavan trik. Ovaj trik  uključuje promene u konfiguraciji Firefoxa koristeći about:config. Da biste isključili Tab Preview u Windowsu 7 za Firefox 4,  uradite sledeće:  U liniju adrese Firefoxa ukucajte about:config i  pritisnite Enter.   Kada se pojavi upozorenje kliknite na dugme I’ll be careful,  I promise.   U tekstualno polje Filter ukucajte taskbar. preview i  pritisnite Enter. U rezultatima pretrage videćete tri opcije.   Kliknite desnim tasterom miša na stavku  browser. taskbar. previews. enable i selektujte opciju Toggle.
 
   

Firefox 4: KAKO DA isključite Session Restore

 

 

 

Iz bezbednosnih razloga, neki korisnici Firefoxa žele da  isključe funkciju Session Restore u Firefoxu. Ako vaš računar koristi više korisnika, pretraživač može da  se blokira dok pregledate vaše emailove. Ako ne želite da se vratite na tu  stranicu već biste da pretražujete neke druge sadržaje. Međutim, ako drugi  korisnik otvori pretraživač, otvoriće se vraćena stranica ka vašim emailovima.   Ako biste želeli malo više privatnosti, mi ćemo vam opisati kako da isključite  funkciju Session Restore. Uradite sledeće:  U liniju adrese Firefoxa ukucajte:    about:config  Pritisnite Enter i potvrdite da želite da otvorite  stranicu sa podešavanjima kada se otvori prozor upozorenja.   Potražite sledeći unos:    browser. sessionstore. resume_from_crash  Dvostruko kliknite na ovaj unos a zatim izaberite opciju  False. Funkcije Session Restore u Firefoxu je sada isključena.
 
   

Firefox 4: KAKO DA isključite skeniranje virusa u Firefoxu

 

 

 

Ako ste korisnik Windowsa i želite da  isključite skeniranje virusa u Firefoxu, možete to da uradite pomoću male  promene u konfiguraciji Firefoxa. U Firefoxu postoji standardna opcija koja  skenira svaki daunlodovani fajl da biste se uverili da nije zaražen virusom i  da neće napraviti štetu na vašem računaru. Međutim, ako želite, možete da  isključite ovu funkciju da biste ubrzali rad u Firefoxu. Da biste isključili antivirus skener u  Firefoxu, uradite sledeće:   Otvorite Firefox 4.   U liniju adrese ukucajte about:config.   Potražite sledeći unos:    browser. download. manager. scanWhenDone  Po standardnom podešavanju, ova opcija je  podešena na True. Kliknite desnim tasterom miša da biste promenili vrednost.   Iz kontekstnog menija izaberite opciju  Toggle da biste promenili vrednost na False. To je sve. Od sada kada daunlodujete fajlove,  Firefox nikada neće proveravati da li je fajl zaražen virusom ili ne.
 
   

Firefox 4: KAKO DA isprobate novi JaegerMonkey java skript

 

 

 

JaegerMonkey je novi JavaScript engine u Firefoxu 4 koji će  poboljšate performanse Firefoxa i ubrzati vaš posao na računaru. JaegerMonkey možete da isprobate u specijalnoj Firefox  verziji. Ova specijalna verzija je potpuno ista kao i Firefox 4 osim što je ugrađen  JaegerMonkey JavaScript. Testiranjem je utvrđeno da su performanse Firefoxa daleko  bolje nego u Firefox 4 verziji, ali i dalje malo kaska iza Google Chromea. Isprobajte JaegerMonkey i uverite se u brzinu vašeg Firefoxa. Ovu verziju Firefoxa možete da preuzmete  sa sledeće adrese:Firefox  Nightly Builds
 
   
Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272