Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Saveti – Internet

Ukupno: 1401, strana 18 od 71

Google - Povećajte broj rezultata prilikom pretraživanja

 

 

 

Ponekad ćete želeti da imate više prikazanih rezultata a ne manje dok pretražujete Google. Možda niste znali, ali vi lako možete da promenite standardni broj prikazanih rezultata pretrage. Evo kako to možete da uradite: Idite na Google. Kliknite na Preferences. Promenite Number of Results padajući meni na vrednost koju želite - možete da idete do vrednosti 100. Kliknite na Save Preferences, i završili ste. Ovo je praktično u onim situacijama kada hoćete da imate sve vaše rezultate na jednoj stranici. Naravno, to će malo usporiti učitavanje stranice sa rezultatima, ali siguran sam da ste to već znali.
 
   

Google - pretraživanje lica na internetu

 

 

 

Google za pretraživanje slika koristi Google Image Search. Kao rezultat se dobijaju slike koje u svom opisu imaju trženi pojam. Ali, Google ide dalje, i pomaže kod pretraživanja kada se ne traži pojam, već osoba koja je vazana za taj pojam. Na primer, ako je pojam za pretragu "kompjuter", Google kao opciju omogućava da dobijete osobu koja radi na kompjuteru, a ne kompjuter. 1. U Google Image Search kliknite "Advanced Image Search" link ili "Napredna pretraga slika". 2.  Odmah do "Content Types return that contain", kliknite "faces" radio dugme, ili Vrste sadržaja Nađite slike koje sadrže" kliknite Lica radio dugme. 3. Da biste završili upit kliknite "Google Search" dugme ili "Google pretraga" dugme.   Napomena: Poruke na ekranu zavise od toga da li koristite domaću verziju Google-a ili englesku.
 
   

Google Cheat Sheet (Verzija 1.06)

 

 

 

Ove dve Google Cheat Sheet stranice listaju sve Google servise i alatke kao i pozadinske informacije vezane za njih. Cheat Sheet nudi odličnu referencu za dobijanje osnovne predstave o građenju koncepata i ideja prema Google zahtevima. Dve stranice Google Cheat Sheets-a obuhvataju sledeće: Lista svih Google domena Informacije o kompaniji Datum nastanka Ključni ljudi Prihodi Radnici Kontakt adrese Kontakt telefoni i faks PageRank Googlebot 2. 1 Adrese Lista sajtova sa PageRank 10 PageRank formula Elementi Google formulara Google servisi Strukture zahteva za pristup listama direktorijuma Muzičkih fajlova Filmskih fajlova Lista osnovnih operatora Google Calculatora Lista naprednih Google Search operatora Lista Google investicija Lista interesantnih Google servisa i alatki Lista 15 zvaničnih Google blogova Primeri Google Calculatora Pretrage po brojnim primerimai još mnogo toga
 
   

Google Chrome - kako da promenite veličinu teksta

 

 

 

Sledeće opcije/prečice sa tastature vam omogućavaju da povećate ili smanjite veličinu teksta. Napomena: tekst unutar slika, flash animacija i ostali ugrađeni tekst se ne menja. Smanjivanje ili povećavanje veličine fonta na strani menja izgled strane koja je otvorena. Takođe, postoje ograničenja kako povećanje/smanjenje može da se vrši, ili ima smisla. Kliknite u desnom uglu Chrome-a "Control the current page" dugme. Iz menija izaberite "Text Zoom" Izaberite "Larger" za veći font, "Smaller" za manji, ili "Normal" za standardnu veličnu fonta. Za one koji više vole komande sa tastature: Veći: Ctrl + + na numeričkoj tastaturi (držite pritisnut Ctrl i pritisnite +), ili Ctrl + = na osnovnoj tastaturi. Manji: Ctrl + -Normalan: Ctrl + 0
 
   

Google Chrome: dvostruki prikaz

 

 

 

Ako vam je dosadilo da se prebacujete sa jednog na drugi  prozor pretraživača ili sa jedne na drugu karticu pretraživača, a potrebno vam  je da vidite oba prozora, postoji Firefox plug-in koji se zove Split Browser koji  može da vam pomogne. Ali ako ne koristite Firefox, već Google Chrome, možete da  upotrebite Javascript bookmarklet koji se zove Google Chrome Dual  View. Samo prevucite bookmarklet u liniju sa alatkama Bookmark i kada  kliknete na dugme Google Chrome će zatražiti da unesete dve web adrese. Nakon  toga otvoriće ih na jednoj kartici pretraživača, jedan pored drugog. Ovo nije baš najelegantnije rešenje, ali radi. Isprobajte.
 
   

Google Chrome: KAKO DA deinstalirate Web Store aplikacije

 

 

 

Da li koristite Chrome Web Store? Možda ste instalirali aplikacije koje želite da  deinstalirate? To ćete uraditi veoma jednostavno. Da biste  deinstalirali neželjene aplikacije u Google Chromeu, uradite sledeće:  Otvorite  Google Chrome.   Kliknite na  znak plus koji se nalazi desno od poslednje otvorene kartice da biste otvorili  novu karticu.   Postavite  kursor na ikonicu aplikacije koju želite da deinstalirate.   U gornjem  desnom uglu označenog područja, kliknite na ikonicu sa ključem.   Iz  rezultirajućeg menija izaberite opciju Uninstall.
 
   

Google Chrome: KAKO DA dodate dugme Home u liniju sa alatkama

 

 

 

Po standardnom podešavanju, Chrome pretraživač ne prikazuje dugme Home u liniji sa alatkama. Dugme Home služi  da biste se brzo prebacili na Home stranicu prilikom pretraživanja Interneta.   Ako želite da dodate dugme Home u liniju sa alatkama Chrome pretraživača,  uradite sledeće:  Otvorite  Google Chrome.   Kliknite na  ikonicu ključa u gornjem desnom uglu linije sa alatkama i kliknite na opciju  Options.   Na kartici  Basics, u odeljku Home Page potvrdite opciju Show Home button on the toolbar.   Kliknite na  dugme Close. Dugme Home će  sada biti prikazano u liniji sa alatkama.
 
   

Google Chrome: KAKO DA dodate dugme Print u liniju Bookmarks

 

 

 

Većina  pretraživača u liniji sa alatkama ima dugme Print koje vam olakšava štampanje  web stranice koju gledate. Dugme Print možete da postavite i u liniju Bookmarks  Google Chrome pretraživača. Ako ne želite da  tražite komandu Print u meniju pretraživača da biste odštampali web stranicu,  niti da pamtite prečicu za pokretanje komande Print, najjednostavnije rešenje  je da postavite dugme Print u liniju Bookmarks. Da biste  postavili dugme Print u liniju Bookmarks Google Chromea, uradite sledeće:  Otvorite  Chrome pretraživač.   Kliknite  desnim tasterom miša na liniju Bookmarks i izaberite opciju Add Page.   U polje Name unesite reč Print.   U polje URL unesite sledeće:    javascript:window. print()  Uverite se da je izabran direktorijum u liniji Bookmarks  i kliknite na OK.
 
   

Google Chrome: KAKO DA dodelite proxy server

 

 

 

Po standardnom podešavanju, Google Chrome će koristiti podešavanje  proxy servera koji koristi i Internet Explorer. Međutim, ako želite možete da dodelite proxy server koji  koristi drugačija podešavanja od Internet Explorera. Uradite sledeće:  Kliknite desnim tasterom miša na prečicu za otvaranje  Google Chromea i iz kontekstnog menija izaberite opciju Properties.   Da biste upotrebili drugi proxy server, kliknite u polje  Target. Na kraju teksta dodajte razmak i unesite sledeće:    --proxy-server="ipaddress:port"    Gde je ipaddress adresa željenog proxy servera a port je željeni port.   Da biste isključili podešavanja proxy servera kliknite u  polje Target. Na kraju teksta dodajte razmak i unesite sledeće:    --no-proxy-server="  Kliknite na OK.
 
   

Google Chrome: KAKO DA eksportujete bookmarkove iz Chromea u IE9

 

 

 

Ako vam se dopada novi Internet Explorer 9 možda biste  želeli da importujete bookmarkove iz Google Chromea. To naravno možete da  uradite veoma jednostavno. Ako želite da eksportujete bookmarkove iz Google Chromea u  Internet Explorer 9, uradite sledeće:  Otvorite Google Chrome.   Kliknite na ikonicu sa ključem u gornjem desnom uglu i  izaberite Bookmarks Manager.   U prozoru Bookmarks Manager kliknite na Organize/Export  bookmarks.   Ekportujte bookmarkove na lokaciju na računaru i  zatvorite Chrome pretraživač.   Otvorite Internet Explorer 9 i pritisnite prečicu Alt+T  da biste otvorili liniju sa alatkama.   U liniji menija kliknite na File a zatim izaberite Import  and export.   Izaberite opciju Import from file i kliknite na Next.   Potražite lokaciju na koju ste snimili bookmarkove u  koraku 4. Kliknite na Next.   Izaberite direktorijum i kliknite na Import.
 
   

Google Chrome: KAKO DA iskoristite točkić miša

 

 

 

U Google Chrome  pretraživaču možete da iskoristite točkić miša koji vam obezbeđuje veoma  interesantne funkcije. Upotrebom točkića  miša možete da uradite nekoliko stvari koje će vam ubrzati posao u Chrome pretraživaču.   Osim skrolovanja stranice, naravno, točkić možete da upotrebite i za sledeće  funkcije:  Otvaranje linka  na novoj kartici - postavite kursor na link i kliknite točkićem miša.   Otvaranje  bookmarkova na novoj kartici - postavite kursor na link i kliknite točkićem  miša.   Zatvaranje  kartice - postavite kursor bilo gde na kartici i kliknite točkićem miša.
 
   

Google Chrome: KAKO DA ispravite blokiranje Chrome pretraživača

 

 

 

Google Chrome se  veoma često ažurira a rezultat toga je moćan i brz pretraživač. Ako imate  problema sa blokiranjem pretraživača, postoji rešenje. Ako imate Google  Dev channel verziju Chrome pretraživača možda ste primetili da često dolazi do  blokiranja prilikom pretrage. Dev verzija je obično nestabilna i lako dolazi do  blokiranja. Da biste  ispravili ovaj problem uradite jednu od sledećih stvari:  Isključite GPU  - Pošto je razlog blokiranja GPU Accelerated Canvas, možete da privremeno  isključite GPU. Sve što treba da uradite je da postavite sledeći niz na kraj  komande u komandnom promptu ili u prečici:    --disable-accelerated-compositing  Izbrišite fajl Preferences - Potražite sledeći direktorijum  da biste izbrisali fajl Preferences koji sadrži sva podešavanja uključujući i  opciju za uključivanje ili isključivanje GPU-a:    %localappdata%\Google\Chrome\User Data\Default\
 
   

Google Chrome: KAKO DA izbrišete istoriju pretrage

 

 

 

Ako vaš računar  koriste i drugi korisnici, možda ćete nekada poželeti da sakrijete stranice  koje ste posetili na internetu. Ako želite da  sakrijete vaše "tragove" na Internetu, možete to da uradite tako što  ćete izbrisati cache, cookies i istoriju pretrage. Da biste u Chrome  pretraživaču izbrisali istoriju pretrage, cache i cookie, uradite sledeće:  Otvorite  Google Chrome.   U gornjem  desnom uglu linije sa alatkama kliknite na ikonicu sa ključem.   Kliknite na opciju Clear Browsing Data.   U okviru za dijalog potvrdite opcije koje želite da  izbrišete: Clear browsing history, Clear download history, Empty the cache,  Delete cookies i Clear saved passwords.   Ako izaberete opciju Clear data from this period možete  da izaberete period za koji želite da izbrišete podatke: Last day, Last week,  Last 4 weeks ili Everything.   Kliknite na dugme Clear Browsing Data.
 
   

Google Chrome: KAKO DA izbrišete određene cookie

 

 

 

U podešavanjima Google Chromea, možete da uklonite samo  određene cookie bez potrebe da ih sve izbrišete. Možete da otvorite Cookies listu i izbrišete jedan po jedan  cookie što je veoma korisno ako imate problema sa određenim web sajtovima. Da biste izbrisali samo određene cookie u Google Chrome  pretraživaču, uradite sledeće:  Otvorite Google Chrome.   Kliknite na ikonicu sa ključem u gornjem desnom uglu  linije sa alatkama i iz kontekstnog menija izaberite opciju Options.   Kliknite na karticu Under the Hood.   U odeljku Security kliknite na dugme Show cookies.   U prozoru Cookies, izaberite cookie koje želite da  izbrišete i kliknite na dugme Remove.
 
   

Google Chrome: KAKO DA jednostavnije otvorite željeni sajt

 

 

 

Da li svekodnevno otvarate Twitter, Facebook ili Google?  Možda vam je dosadilo da radite uvek jednu te istu stvar svakodnevno da biste  otvorili vaš omiljeni web sajt. Pomoću SiteLaunchera možete da otvorite željeni web sajt  jednim klikom. Ekstenzija SiteLauncher nudi vam  brz i jednostavan metod za otvaranje sajtova koje koristite svakodnevno.   Jednostavno pritisnite tastere Ctrl+Shift da biste otvorili Launcher. SiteLauncher je besplatna Google ekstenzija koja ima  ugrađene teme koje možete da upotrebite za ulepšavanje panela Launchera. Možete  da kreirate prečice za otvaranje web sajtova koje često posećujete. O bezbednosti ne treba da brinete jer se lični podaci ne  skupljaju sa vašeg računara. Prečice su snimljene kao regularni Google Chrome  bookmarkovi a nisu snimljeni na udaljenim lokacijama.
 
   

Google Chrome: KAKO DA jednostavno isključite problematične kartice

 

 

 

Ako imate više  otvorenih stranica u Google Chrome pretraživaču, i neke od njih vam prave  probleme i ne možete da ih zatvorite, možete da rešite ovaj problem veoma  jednostavno. Ako se nađete u  situaciji da ne možete da zatvorite karticu u Google Chrome-u, nema potrebe da  zatvarate pretraživač i tako izgubite i sve druge otvorene kartice. Chrome ima  sopstveni Task Manager koji vam pokazuje koliko je dostupnih resursa koriste  otvorene kartice i plug-inovi. Takođe, Task Manager vam omogućava da prekinete  proces na bilo kojoj otvorenoj kartici bez potrebe da zatvarate pretraživač. Da biste  jednostavno isključili problematične kartice u Google Chrome-u, uradite  sledeće:  Dok je Google  Chrome otvoren, pritisnite prečicu Shift+Esc.   Otvoriće se  Task Manager Chrome pretraživača. Izaberite stranicu koju želite da zatvorite.   Kliknite na  dugme End Process.
 
   

Google Chrome: KAKO DA kreirate dugme za lakši pristup istoriji daunloda

 

 

 

Google Chrome vam omogućava da bilo kada pogledate istoriju  daunlodovanja. Ako često pregledate daunlodovane fajlove, možete da olakšate  sebi posao. Ako koristite funkciju daunlodovanja fajlova sa interneta, i  kasnije pregledate istoriju daunlodovanja u Google Chrome-u, možete da kreirate  dugme u liniji Bookmarks pomoću kojeg možete jednim klikom da otvorite istoriju  daunlodovanja. Da biste kreirali dugme za pregled istorije daunlodovanja,  uradite sledeće:  Otvorite Google Chrome.   Kliknite desnim tasterom miša na liniju bookmarks i iz  kontekstnog menija izaberite opciju Add page.   U polje Name unesite željeni naziv za dugme.   U polje URL unesite chrome://downloads/.   Kliknite na OK. Kada želite da pristupite stranici sa prikazanim  daunlodovanim fajlovima, samo kliknite na dugme koje ste upravo kreirali.
 
   

Google Chrome: KAKO DA kreirate sopstvenu Chrome temu

 

 

 

Ako koristite Google Chrome, možda biste voleli da prilagodite njegov izgled  vašem raspoloženju ili vašem ukusu. Ako želite da  prilagodite izgled Google Chrome-a vašim potrebama uradite sledeće:  Otvorite stranicu www. chromefans. org/chrome-themes/  Izaberite boju koju želite i daunlodujte . ZIP fajl na vaš  računar.   Zatvorite Google Chrome.   Ekstrahujte . ZIP fajl:    Na Vista ili Windows7 sistemu:  C:/Users/{Username}/AppData/Local/Google/Chrome/Application/{current  version}/Themes/    Na Windows XP sistemu:     C:/Documents and Settings/{User name}/Local  Settings/Application Data/Google/Chrome/Application/{current version}/Themes/  Zamenite daunlodovani fajl.   Ponovo otvorite Chrome i njegov izgled će biti upravo  onakav kakav želite da bude.
 
   

Google Chrome: KAKO DA linija bookmarks prikaže samo ikonice

 

 

 

U liniji Bookmarks prikazani su bookmarkovi koje ste  izabrali za prikaz u Toolbaru i koji će vam ubrzati povezivanje sa željenim  stranicama. Ako želite, možete da smanjite prostor koji zauzima bookmark  u liniji Bookmarks i prikažete samo ikonice sačuvanih stranica. Da biste prikazali samo ikonice bookmarkova i tako dobili  prostora za više bookmarkova, uradite sledeće:  Otvorite Google Chrome.   Kliknite desnim tasterom miša na bookmark u liniji Bookmarks.   Iz kontekstnog menija izaberite opciju Edit.   U polju Name izbrišite postojeći tekst.   Kliknite na OK. Ponovite ove korake za sve postojeće bookmarkove da bi se  svi prikazali samo kao ikonice.
 
   

Google Chrome: KAKO DA otvorite prethodnu sesiju iz komandne linije

 

 

 

Verovatno vam se već desilo da ste slučajno zatvorili Chrome pretraživač, a niste prethodno  podesili opciju za vraćanje prethodne sesije. Nemojte da brinete. Možete  jednostavno da rešite ovaj problem. Upotrebite  komandnu liniju i vratite prethodnu sesiju u Chrome pretraživaču. Da biste vratili  prethodnu sesiju u Chrome pretraživaču iz komandne linije, unesite sledeće:Vista:C:\Users\\AppData\Local\Google\Chrome\Application\chrome. exe  --restore-last-sessionXP:C:\Documents and Settings\\Application  Data\Local\Google\Chrome\Application\chrome. exe --restore-last-sessionUmesto "username" unesite korisničko ime profila  na kojem je instaliran Google Chrome. Da biste kreirali prečicu, uradite sledeće:  Kopirajte prečicu za Google Chrome i pejstujte je na  desktop.   Promenite naziv prečice na Restore Last Session.   Kliknite desnim tasterom miša na ikonicu i iz kontekstnog  menija izaberite opciju Properties.   U polje Target, na kraju putanje (iza chrome. exe),  unesite prazno mesto (pritisnite razmaknicu) i unesite sledeće:    --restore-last-session  Kliknite na OK. Sada imate jednostavan način da uvek vratite prethodnu  sesiju bez obzira da li je opcija za vraćanje sesije u Chrome pretraživaču  isključena.
 
   
Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272