Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Saveti – Internet

Ukupno: 1401, strana 12 od 71

Firefox 4: KAKO DA izaberete lepu kolornu temu za Firefox

 

 

 

Teme za Firefox služe da promenite izgled prozora Firefoxa i  razbijete malo monotoniju u svakodnevnom radu. Pronašli smo tri teme zasnovane na ideji i ikonicama Gnome  Colors projekta. Gnome Colors projekat služi da Gnome desktop učini elegantnim,  obojenim i doslednim koliko je to moguće. Ove tri teme će vam ulepšati pretraživač. Preporučujemo da  isprobate svaki od njih i odlučite koji želite da koristite.   Gnome-Wise  Gnome-Noble  Gnome-Brave
 
   

Firefox 4: KAKO DA izaberete najbolju temu za Firefox

 

 

 

ACE Foxdie tema za Firefox je jedna od najkreativnijih tema  za Firefox pretraživač. Naravno, to je ocena korisnika na forumima. Kada instalirate temu ACE Foxdie za Firefox, dobićete opcije  za podešavanje izgleda teme. Možete da izaberete izgled dugmadi, izgled  pretraživača, način na koji će se integrisati sa ostatkom operativnog sistema.   Pored toga, možete da podesite još jako puno opcija.   Opcije menija Buttons omogućavaju vam da podesite  veličinu, boju, oblik i teksturu za dugmad Firefox pretraživača.   U meniju Appearance možete da podesite izgled kartica.   U meniju Miscellaneous možete da sakrijete favikone, da  promenite liniju adrese i podesite druge opcije pretraživača.   U meniju OS Integration možete da izaberete font koji  želite da upotrebite ili da isključite senke za tekst na određenim mestima. Ekstenziju ACE Foxdie možete da preuzmete sa Firefox  Add-ons web sajta.
 
   

Firefox 4: KAKO DA jednostavno pejstujete u Firefoxu 4

 

 

 

Pejstovanje je sada pojednostavljeno u Firefoxu 4. Firefox  ekstenzija će vam u tome pomoći. Pretraživači kao što su Chrome i Opera već odavno imaju ovu  funkciju koja je ugrađena. U Firefoxu će vam pejstovanje olakšati ekstenzija.   Ekstenzija Paste and Go, kao i funkcionalnost sinhronizovanja je konačno dodata  u Firefox 4. Možete da kliknete desnim tasterom miša da biste pejstovali  URL bez potrebe da pritisnete taster Enter. Ovo je još jedan dodatak u Firefox 4 koji će vam olakšati  svakodnevni posao prilikom pretraživanja weba. Najnoviju verziju Firefoxa 4 možete da preuzmete sa Mozilla web sajta.
 
   

Firefox 4: KAKO DA jednostavno prevedete tekst

 

 

 

Da li tražite način kako da najjednostavnije prevedete tekst  na web stranici koju smatrate interesantnom ali je ne razumete? Pronašli smo  jednostavno rešenje. Firefox ekstenzija gTranslate vam omogućava da jednostavno  prevedete tekst tako što ćete selektovati tekst i kliknuti desnim tasterom miša  na njega. gTranslate nije savršena alatka za prevođenje ali može da  posluži da biste na brzinu nešto preveli. Ova alatka koristi Google-ov servis  za prevođenje teksta. Neke od funkcija ekstenzije gTranslate su:  Opcija za automatsku identifikaciju jezika originalnog  teksta.   Opcija za detektovanje karakteristika selektovanog teksta.   Opcija za podešavanje ciljnog teksta u pretraživaču.   Zamena teksta u poljima prevodioca. Možete da prevodite veliki broj jezika, jedino što treba da  uradite je da pronađete web stranicu i selektujete tekst. Ekstenziju gTranslate možete da preuzmete sa Firefox  Add-ons web sajta.
 
   

Firefox 4: KAKO DA konfigurišete linije za skrolovanje

 

 

 

Firefox 4 ima puno novih funkcija koje možete  da uključite pomoću ekstenzija a neke od njih možete da uključite uz pomoć  podešavanja about:config. Između ostalih opcija, u Firefoxu možete da  podesite i linije za skrolovanje. Kada otvorite puno kartica u Firefoxu, u  nekoj tački Firefox će prestati da smanjuje širinu kartice i umesto toga će  prikazati liniju za skrolovanje. Editovanjem odgovarajuće opcije možete da  uklonite liniju za skrolovanje ili možete da promenite minimalnu širinu  kartica. Da biste konfigurisali linije za skrolovanje,  uradite sledeće:  Otvorite Firefox 4.   U liniju adrese ukucajte about:config.   Potražite sledeći unos:    browser. tabs. tabMinWidth  Standardna vrednost ove opcije je 100.   Kliknite na ovu vrednost desnim tasterom miša i iz kontekstnog menija izaberite  opciju Modify.   Podesite vrednost na 0 ako želite da  isključite funkciju skrolovanja ili unesite vrednost koju želite da upotrebite  kao minimalnu širinu kartice.
 
   

Firefox 4: KAKO DA kontrolišete aktivnosti korisnika

 

 

 

LimitedSuft je veoma korisna ekstenzija za  Firefox za kontrolisanje aktivnosti korisnika, posebno ako ste administrator  javnih računara na fakultetima, kancelarijama, bibliotekama ili Internet  kafeima. Roditelji takođe mogu da upotrebe LimitedSurf  da bi blokirali određene web sajtove i osigurali bezbedniji Internet za njihovu  decu. Ova ekstenzija vam daje potpunu kontrolu nad podešavanjima Firefoxa i  pristupu web sajtovima. Instalirajte LimitedSurf ekstenziju i restartujte Firefox. Otvorite panel sa opcijama u Add-on Manageru  (Tools > Add-ons)  i unesite lozinku administratora, koja je po standardnom podešavanju 123. Sada  podesite opcije LimitedSurfa. Možete da podesite sledeće:  Promenite lozinku administratora.   Enable/Disable timeslot. Ograničava vremenski  period upotrebe Firefoxa.   Enable/Disable Blocking websites and  keywords. Upotrebom ovog podešavanja možete da blokirate određene web sajtove i  ključne reči.   Enable/Disable timelimit. Ograničite  upotrebu Firefoxa na specifikovano vreme.   Enable/Disable Admin mode. Isključite opciju  kada prenosite kontrolu na drugu osobu.
 
   

Firefox 4: KAKO DA koristite Google Reader i Live bookmarks

 

 

 

Da li biste želeli da imate pristup svim RSS vestima na koje  ste prijavljeni bez da se ulogujete na Google Reader? U Firefoxu je to  omogućeno. RSS vesti možete da čitate i bez logovanja na Google Reader  tako što ćete kombinovati Google Reader sa Firefox-ovom funkcijom Live  Bookmarks. Pre svega, potrebno je da se ulogujete na Google Reader web  sajt a zatim u liniji adrese kliknite na ikonicu RSS. Na taj način otvorićete  stranicu sa RSS vestima u Google Readeru. Kliknite na dugme Subscribe to that  feed koristeći Live Bookmarks. Kliknite na dugme Subscribe Now a zatim snimite  novi Live Bookmark u liniju Bookmarks. Klikom na ovaj bookmark moći ćete da pročitate sve  nepročitane vesti na jednom mestu. U Google Readeru ove vesti neće biti  označene kao pročitane, ali je ipak brz način da pregledate stavke unutar  Firefoxa i uštedite sebi nekoliko klikova mišem.
 
   

Firefox 4: KAKO DA kreirate duplikat kartice u Firefoxu

 

 

 

Ako iz nekog razloga želite da otvorite dve instance jedne  kartice u Firefoxu verovatno ćete upotrebiti kopiranje i pejstovanje URLa na  drugu karticu. Ali, postoji jednostavnije rešenje. Ekstenzija Duplicate This Tab će vam pomoći da kreirate  duplikat kartice. Kada instalirate ekstenziju možete da izvučete karticu iz  prozora Firefoxa, učitate je u novom prozoru a istovremeno će se ponovo učitati  i u već otvorenom prozoru Firefoxa. Ova ekstenzija, pored otvaranja duplikata kartice nudi vam i  druge opcije:  Duplicate Tab   Duplicate Tab to New Window   Detach Tab  Merge WindowsEkstenziju Duplicate This Tab možete da preuzmete sa Firefox Add-ons  web sajta.
 
   

Firefox 4: KAKO DA kreirate rezervnu kopiju bookmarkova u Firefoxu

 

 

 

Kreiranje rezervne kopije bookmarkova je jedna od stvari  koje bi svaki korisnik trebalo da uradi, ali na žalost, to je obično zadatak  koji se zaboravlja pa kasnije požalite. Da biste kreirali rezervnu kopiju bookmarkova uradite  sledeće:   U liniji menija Firefoxa izaberite Bookmarks a zatim  kliknite na Organize Bookmarks.   Na panelu Bookmarks Manager kliknite na dugme Import and  Backup.   Selektujte Backup i otvoriće se okvir za dijalog Save As.   Snimite rezervnu kopiju na lokaciju koju želite na  računaru. Ako želite malu pomoć u kreiranju rezervnih kopija, možete  da upotrebite ekstenziju. Postoji puno ekstenzija za Firefox koje će vam pomoći  da kreirate rezervne kopije bookmarkova. Upotrebite jednu od sledećih  ekstenzija:   FEBE – Odlična  ekstenzija za korisnike koji ne žele da se oslanjaju na druge servise.   Foxmarks – Ovo  je odlična ekstenzija za kreiranje rezervnih kopija i sinhronizovanje istih.   Delicious Bookmarks – Još jedan način da kreirate rezervnu kopiju bookmarkova je da upotrebite  servis Delicious.
 
   

Firefox 4: KAKO DA lako organizujete društvene mreže

 

 

 

Da li ste član svih društvenih mreža na Internetu? Ako jeste  preporučujemo vam Yoono koji će vam pomoći da organizujete naloge na svim  društvenim mrežama. Yoono vam pomaže da pratite sve društvene mreže i programe  za četovanje, da jednostavno ažurirate vaš status na Facebooku, Twitteru,  LinkedIn, YouTube-u i tako dalje. Kada instalirate Yoono pomoći će vam da ostane u vezi sa  prijateljima sa svih društvenih mreža i čuvaće sve kontaktne informacije na jednom  mestu. Takođe, možete da upotrebite Yoono za deljenje linkova slika i video  snimaka na svim društvenim mrežama istovremeno. Nabrojaćemo samo neke korisne funkcije:  Povezuje vas sa svim društvenim mrežama i nikada nećete  propustiti ažuriran status nijednog vašeg prijatelja.   Ažurira vaš status istovremeno na svim društvenim mrežama.   Svi IM servisi će biti dostupni kroz Firefox Sidebar.   Možete jednostavno da delite linkove, slike i video snimke  sa stranice koju trenutno pregledate, i to na svim društvenim mrežama odjednom. Ako ste član na više društvenih mreža Yoono je pravo rešenje  za vas. Ovu ekstenziju možete da preuzmete i isprobate sa Firefox  Add-ons web sajta.
 
   

Firefox 4: KAKO DA lako organizujete ekstenzije

 

 

 

Mozila je ažurirao alatku Collections koja služi da bolje  organizovanje i deljenje ekstenzija. Alatka Collections vam omogućava da lakše dodajete ekstenzije u vašu kolekciju sa glavnog web  sajta sa dodacima za Firefox, i nudi detaljnije dozvole za deljenje vaših  kolekcija. Pored toga ova alatka vam omogućava da jednostavno kreirate sistem  Favorite i brzo kreirate kolekcije. Jedna od najboljih funkcija ove alatke je da veoma  jednostavno možete da dodajete ekstenzije u kolekciju. Potrebno je samo da  kliknete na dugme i ekstenzija je već dodata vašoj kolekciji. Ako ne želite da kreirate kolekcije, možete da označite  ekstenziju kao Favorite i na taj način kreirate kolekciju vaših favorita koju  kasnije možete da upotrebite za reinstaliranje Firefoxa ili jednostavno možete  da ih delite sa prijateljima. Isprobajte ažuriranu alatku Collections i olakšajte pristup  vašim omiljenim ekstenzijama.
 
   

Firefox 4: KAKO DA na najjednostavniji način organizujete otvorene kartice

 

 

 

Ako tražite najjednostavniji način za organizovanje  otvorenih kartica u Firefoxu, mi vam preporučujemo da upotrebite ekstenziju Tab  Utilities. Ova ekstenzija je veoma korisna kada je reč o kontrolisanju,  modifikovanju ili optimizovanju kartica u Firefoxu. Tab Utilities će vam  omogućiti da kontrolišete sve u vezi kartica u Firefoxu. Evo pregleda samo nekih funkcija ove korisne ekstenzije:   Otvaranje bookmarkova, istorije pretrage, url-ova i  pretrage na novim karticama.   Otvaranje novih kartica pored aktuelno prikazane kartice  ili pored originalne kartice.   Ponovna upotreba aktuelnih kartica ili kartica koje ste  nedavno zatvorili.   Otvaranje pročitanih ili nepročitanih kartica nakon  njihovog zatvaranja.   Označavanje aktuelne kartice.   Prečica za pretraživanje otvorenih kartica - Ctrl+Tab  Dugme Undo Close Tab.   Dugmad u statusnoj liniji za otvaranje i učitavanje  kartica.   Dupliranje, zaštita i zaključavanje otvorenih kartica. Ako želite da isprobate ekstenziju Tab Utilities, možete da  je preuzmete sa Firefox Add-ons web sajta.
 
   

Firefox 4: KAKO DA najbolje iskoristite liniju adrese i okvir za pretragu

 

 

 

Chrome je postao jedan od najpopularnijih  pretraživača za veoma kratko vreme. Jedna od funkcija koja je najkorisnija za  korisnike je što se linija adrese koristi i kao polje za pretraživanje. Ako ste i vi jedan od korisnika koji slučajno  ukucavate komandu u liniju adrese umesto u polje za pretraživanje, ova funkcija  je odlična za vas. Korisnici koji su lojalni Firefoxu takođe imaju mogućnost da  ovu funkciju upotrebe u Firefoxu zahvaljujući Foobaru. Sa uspešno instaliranim Foobarom  možete da iskoristite prednosti integracije Firefoxove linije adrese i polja za  pretraživanje kombinujući ih u jedno funkcionalno polje. Kada instalirate ovaj dodatak, svaki put kada  nešto ukucate u liniju adrese, a to nije validan URL, vaša linija adrese će  funkcionisati kao polje za pretraživanje i prikazaće vam listu rezultata. Ako  ukucate validan URL bićete preusmereni na datu web stranicu. Foobar je odlična ekstenzija koja će vam  olakšati svakodnevni rad na Internetu i preporučujemo je svim korisnicima.
 
   

Firefox 4: KAKO DA najjednostavnije pomerate stranicu u pretraživaču

 

 

 

Da li biste želeli da znate kako da brzo skrolujete do vrha  ili dna web stranice? Verovatno ćete pomisliti da je točkić miša odlično  rešenje za skrolovanje, međutim postoje i drugi, možda čak i bolji načini da  skrolujete web stranicu u pretraživaču. Upotrebite tastaturu - Možete da upotrebite tastaturu da  biste skrolovali stranicu do vrha ili do dna. Pritisnite taster Home na  tastaturi da biste se vratili na vrh stranice. Pritisnite taster End da biste  skrolovali stranicu do dna. Ako ste ljubitelj ekstenzija za vaš pretraživač, pronašli  smo i za vas rešenje. Ekstenzija za Firefox, Scroll to Top/Bottom daje vam  nekoliko načina da izvršite skrolovanje. Možete da upotrebite dugmad u liniji  sa alatkama koja će se prikazati nakon što instalirate ekstenziju ili možete da  upotrebite kontekstni meni da biste se pomerili na vrh ili dno stranice. Scroll to Top/Bottom ekstenziju možete da preuzmete sa Firefox  Add-ons web sajta.
 
   

Firefox 4: KAKO da najlakše delite fajlove na mreži

 

 

 

Amplify je odlična ekstenzija za Firefox koja  vam pomaže da delite fajlove na mreži. Ova ekstenzija podržava automatsko  postavljanje sadržaja na Twitter, Facebook, Buzz, WordPress i tako dalje. Pomoću Amplify ekstenzije možete da  postavljate fajlove, šaljete ih emailom ili ih dodajete na vaš blog ili čak i  da ih delite na različitim servisima. Izdvojićemo neke od funkcija Amplify  ekstenzije koje će sigurno privući vašu pažnju:  Postavite bilo koji URL ili specifičan deo  stranice o kojem želite da diskutujete.   Jednostavno postavljajte i delite postove sa  prijateljima na Twitteru.   Sve što postavite videće se u vašem ličnom  Amplogu koji možete lako da pretražujete.   Sve što treba da uradite je da otvorite  Twitter ili Facebook nalog.   Funkcioniše i iz Google Readera. Daunlodujte ekstenziju sa  Firefox web sajta i isprobajte je.
 
   

Firefox 4: KAKO DA najlakše organizujete bookmarkove u Firefoxu

 

 

 

Ako imate puno bookmarkova, možete da dođete u situaciju da ne možete više da se  snađete kada tražite željenu stranicu. Zato, isprobajte  ViewMarks ekstenziju koja će vam pomoći da tačno vidite stranicu koju birate.   Ekstenzija ViewMarks prikazuje umanjeni prikaz svakog bookmarka pa ćete lakše  pronaći željene stranice. Ako već imate  snimljene bookmarkove, nećete videti umanjene prikaze prilikom instalacije  ekstenzije. Prilikom prve posete stranici, ekstenzija će napraviti snimak  ekrana koji će upotrebiti za umanjeni prikaz. Kada budete dodavali nove  bookmarkove, takođe će biti kreiran snimak ekrana u momentu dodavanja stranice  među bookmarkove. Isprobajte  ekstenziju ViewMarks i  olakšajte sebi posao.
 
   

Firefox 4: KAKO DA omogućite Pop-up u Firefoxu

 

 

 

Po standardnom podešavanju, Firefox ima prilično dobar  pop-up bloker. Ponekad čak i previše dobro odradi posao, pa blokira pop-up na  web sajtovima gde biste ustvari želeli da ga vidite. Da biste pristupili podešavanjima pop-up blokera, uradite  sledeće:  U liniji menija kliknite na Tools a zatim izaberite  komandu Options. Kliknite na panel Content.   Pored opcije Block pop-up windows kliknite na dugme  Exceptions. Prikazaće se lista sajtova za koje želite da omogućite pop-up.   Izaberite Allow da biste dodali web sajt u listu  izuzetaka.   Izaberite Remove Site da biste uklonili web sajt iz liste  izuzetaka.   Izaberite Remove All Sites da biste uklonili sve web  sajtove u listi izuzetaka.
 
   

Firefox 4: KAKO DA optimizujete Firefox za Linux

 

 

 

Tražite li Firefox koji je optimizovan za Linux sisteme?  Swiftfox je rešenje za vas. Swiftfox je optimizovan Firefox pretraživač za korisnike  Linux sistema. Ova verzija pretraživača kreirana je za AMD i Intel procesore iz  izvornog koda Firefoxa. Dostupan installer ne zavisi od distribucije Linuxa i  daunloduje i instalira Swiftfox u direktorijum. Koristi postojeće pluginove  Firefoxa. Instaler je najbolji način za instaliranje Swiftfoxa za sve  korisnike. Takođe možete da koristite sve vaše omiljene Firefox  pluginove bez dodatnih podešavanja. Ovo je odlična alternativa za Firefox  pretraživač ako ste korisnik Linuxa i svakako biste trebali da je isprobate. Swiftfox možete da preuzmete sa adrese at getswiftfox. com.
 
   

Firefox 4: KAKO DA optimizujete Firefox za upotrebu na Windows sistemu

 

 

 

Pale Moon Project ističe da možete da ubrzate performanse  Firefoxa za 25% pomoću optimizacije. Pale Moon Project se bavi kreiranjem optimizovanih  ekstenzija za korisnike koji Firefox koriste na Windows sistemima. Evo nekoliko njihovih funkcija koje možete da upotrebite:  Optimizovan Firefox u zavisnosti od procesora  100% bezbednost pretraživača  Koristi mnogo manje memorije  Povećana je brzina pretrage  Podrška za SVG i Canvas  Podrška za Firefox ekstenzije, teme i pozadineIsprobajte Pale Moon Project i uverite se u brzinu pretrage: palemoon. org.
 
   

Firefox 4: KAKO DA organizujete kartice pomoću Tab Candy-ja

 

 

 

Tab Candy je  najinteresantnija funkcija Firefoxa koja će vam pomoći da jednostavno  organizujete veliki broj otvorenih kartica. Ako često imate  otvoren veliki broj kartica u Firefoxu verovatno vam linija sa karticama nije  od velike pomoći jer ne možete da vidite sadržaj koji je na kartici otvoren.   Ovde stupa na scenu Tab Candy. Jednim pritiskom  tastera možete da smanjite kartice i vidite umanjene prikaze svih otvorenih  kartica u Firefoxu. To će vam olakšati da organizujete i preuredite prozore na  različite načine. Možete da  kreirate grupe kartica i tako lakše pronađete upravo onu koju želite da  prikažete.
 
   
Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272